Bintik merah

Kebanyakan orang mengalami lebam atau bintik-bintik merah pada langit mulut mereka pada satu ketika. Penyebab umum termasuk kerengsaan daripada makanan, gigi palsu, atau jangkitan mulut atau tekak. Tompok merah di atas lelangi mulut boleh menjengkelkan, tetapi biasanya tidak berbahaya dan harus sembuh dengan sendiri. Pesakit boleh berjumpa dengan doktor di hospital jika mereka bimbang atau tidak tahu apa yang menyebabkan bintik-bintik merah, kerana ia juga boleh menjadi tanda sesuatu yang lebih serius.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, kita melihat faktor-faktor yang boleh menyebabkan bintik merah pada langit mulut, gambar untuk membantu mengenal pasti punca, dan pencegahan.

Jangkitan tekak

Strep throat adalah jangkitan yang mempengaruhi tekak dan tonsil. Sekumpulan bakteria yang dipanggil Streptococcus bertanggungjawab untuk jangkitan ini.

Kecil, bintik merah yang dipanggil petechiae di atas lelangit mulut adalah gejala umum jangkitan tekak strep.

Gejala lain dari strep throat termasuk:

 • demam
 • sakit semasa menelan
 • tonsil merah dan bengkak
 • kelenjar limfa bengkak di leher

Sekiranya seseorang itu mengesyaki mereka mempunyai tekak yang kerap, mereka harus berjumpa doktor atau pakar telinga, hidung, dan tekak. Rawatan biasanya termasuk kursus antibiotik, minum banyak cecair dan berehat.

Kecederaan fizikal

Salah satu sebab yang paling biasa untuk tempat merah atau sakit di atas lelangit mulut ialah kecederaan mendadak seperti pemotongan atau pembakaran. Ini mungkin berlaku kerana minum sesuatu yang terlalu panas atau dari makan makanan yang menyebabkan lebam daripada menggigit atau mengunyah.

Keadaan lain yang boleh membawa kepada kecederaan fizikal atau lebam mulut ialah:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • gigi palsu yang tidak lagi sesuai dengannya
 • tepi gigi yang patah
 • tampalan gigi yang tidak rata atau mahkota atau jambatan patah
 • sensitiviti atau tindak balas alergi terhadap bahan-bahan tertentu dalam sesetengah ubat gigi atau ubat kumur

Persatuan Pergigian Amerika menasihati menunggu 2 minggu untuk membolehkan tisu yang rosak disembuhkan. Sekiranya bintik merah berterusan, mereka mengesyorkan supaya memeriksa doktor gigi untuk mendiagnosis keadaan tersebut.

Thrush oral

Juga dikenali sebagai candidiasis, ulser adalah jangkitan yis yang menyebabkan Candida menyebabkan kulat.

Hampir setiap orang mempunyai Candida hadir dalam saluran penghadaman mereka atau pada kulit, tetapi dalam keadaan tertentu, kulat berkembang biak untuk menyebabkan jangkitan.

Sesetengah faktor tertentu meletakkan orang pada risiko yang lebih tinggi daripada thrush mulut, seperti:

Gejala umum thrush oral termasuk:

 • tompok putih atau merah pada pipi, lidah, lelangit mulut, dan tekak dalam
 • bintik merah yang merasakan sakit
 • kehilangan rasa
 • perasaan kapas dalam mulut
 • sakit semasa makan dan menelan

Sekiranya seseorang mengesyaki bahawa mereka mempunyai spekulasi lisan, mereka boleh berjumpa dengan doktor atau doktor gigi tentang gejala mereka. Seorang profesional penjagaan kesihatan biasanya boleh mendiagnosis thrush mulut dengan memeriksa mulut. Dalam sesetengah kes, mereka boleh meminta mulut atau mulut oral untuk melihat di bawah mikroskop.

Ulser mulut

Ulser mulut adalah luka yang berlaku di dalam mulut. Mereka menyebabkan ketidakselesaan dan boleh menjadikannya sukar untuk dimakan dan diminum.

Mulut cenderung membersihkan dalam 2-4 minggu, tetapi ia dapat bertahan, berdarah, atau dijangkiti dalam beberapa kes.

Beberapa faktor umum yang menyumbang kepada ulser mulut adalah:

 • dehidrasi
 • penjagaan mulut miskin atau kebersihan mulut
 • penggunaan alkohol yang berat
 • menggunakan tembakau
 • kekurangan protein diet
 • kekurangan vitamin
 • ubat atau rawatan tertentu, seperti terapi radiasi

Dengan memakan makanan yang lembut, hambar dan minum air suam, seseorang dapat membantu mulut untuk sembuh dengan cepat. Individu mungkin juga ingin mengelakkan makanan yang kasar, masin, atau berasid sehingga luka akan hilang, kerana ia boleh merengsakan kawasan yang terjejas dan meningkatkan ketidakselesaan.

Penyakit tangan, kaki, dan mulut

Penyakit tangan, kaki, dan mulut (HFMD) adalah jangkitan virus biasa. Ia biasanya memberi kesan kepada kanak-kanak yang berumur kurang dari 5 tahun, walaupun kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua juga boleh mendapatkan virus.

Tanda pertama HFMD sering demam. Selepas 1-2 hari, luka yang menyakitkan mungkin timbul di dalam mulut. Doktor memanggil herpangina ini. Luka biasanya bermula sebagai bintik-bintik merah, dan mereka biasanya muncul di bahagian belakang mulut. Tompok ini boleh melepuh dan mungkin menyakitkan.

HFMD sering juga menyebabkan ruam di telapak tangan dan tapak kaki, dan kadang-kadang pada lutut, siku, dan alat kelamin. Kebanyakan kes adalah ringan, dan sesetengah orang boleh mempunyai HMFD tanpa gejala sama sekali.

Tidak ada rawatan untuk HFMD, walaupun orang ramai boleh menggunakan ubat-ubatan over-the-counter (OTC) untuk mengurangkan kesakitan dan demam. Cuci mulut dan semburan oral boleh membantu melegakan kesakitan mulut.

Herpes lisan

Herpes simplex virus (HSV) menyebabkan herpes, yang merupakan jangkitan virus. Virus ini menyebabkan luka terbuka, juga dipanggil luka sejuk atau lepuh demam, di dalam atau di sekitar mulut.

Luka sejuk adalah yang paling biasa di pinggir bibir, tetapi mereka juga boleh muncul di dalam mulut, termasuk lelangit mulut. Mereka sering muncul sebagai luka putih, terbuka, walaupun mereka juga boleh kelihatan seperti bintik merah, terutamanya apabila mula dibentuk dan ketika penyembuhan.

Lebih separuh daripada Amerika yang berumur 14 hingga 49 tahun membawa HSV. Orang mungkin perasan bahawa luka sejuk muncul apabila sistem imun mereka lemah, seperti dalam cuaca sejuk atau selepas jangkitan atau penyakit lain.

Selesema sejuk biasanya jelas dalam masa 2 minggu. Dalam tempoh ini, orang harus menghindari hubungan fizikal yang rapat dengan orang lain dan mengelakkan berkongsi barangan peribadi seperti pisau cukur, berus gigi, bengkak bibir, dan tuala untuk mencegah penyebaran virus. Sambungan