Tanda dan gejala gusi tidak sihat

Orang ramai harus sedar akan tanda-tanda dan gejala penyakit gusi. Kebanyakan penyakit gusi bermula dengan gejala ringan, tetapi ia boleh berkembang dari masa ke masa.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Gingivitis adalah penyakit gusi yang paling ringan. Orang dengan gingivitis mungkin mempunyai gusi merah, bengkak yang mudah berdarah. Mereka mungkin juga mempunyai nafas berbau kronik.

Kebanyakan orang dengan gingivitis tidak mengalami rasa sakit atau melemahkan gigi. Seseorang boleh merawat dan membalikkan gingivitis dengan kebersihan mulut dan penjagaan gigi yang baik.

Lama kelamaan, gingivitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan periodontitis. Periodontitis berlaku apabila plak dan tartar merebak di bawah gumline.

Bakteria dalam plak mengganggu gusi dan mencetuskan tindak balas keradangan, menyebabkan tubuh memusnahkan tisu dan tulang yang menyokong gigi.

Apabila tempoh periodontitis berlangsung, kerosakan ini bertambah buruk, yang membawa kepada pergerakan ruang antara gigi dan tisu penghubung.

Periodontitis tidak selalu menyebabkan gejala awalnya. Walau bagaimanapun, orang mungkin dapat melihat tanda-tanda berikut sebagai penyakit yang berlaku:

 • gusi yang rosak, yang boleh membuat gigi kelihatan lebih panjang
 • gigi longgar
 • nanah di antara gigi atau di gigi
 • bau mulut kronik
 • gusi berdarah
 • gusi merah, bengkak

Faktor risiko untuk dielakkan

Wanita memegang pek pil kawalan kelahiran.
Kadang-kadang, pil kawalan kelahiran boleh menyebabkan penyakit gusi.

Beberapa faktor risiko dapat meningkatkan peluang seseorang mendapat penyakit gusi. Sesetengah daripada ini, seperti penuaan, seseorang tidak boleh mengawal atau mengelakkan.

Menurut American Academy of Periodontology , berikut adalah beberapa faktor risiko yang paling umum untuk penyakit gusi:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Sesetengah penyakit yang memberi kesan kepada sistem keradangan badan juga boleh meningkatkan risiko penyakit gusi. Penyakit ini termasuk kencing manis , penyakit kardiovaskular, dan rheumatoid arthritis.

Bila perlu berjumpa doktor pergigian

Seseorang harus melihat doktor gigi mereka jika mereka mengalami pendarahan atau sakit di gusi mereka yang berlangsung lebih lama daripada seminggu. Gusi bengkak dan merah yang mudah berdarah adalah gejala penyakit gusi.

Beberapa tanda dan gejala lain yang perlu dicari termasuk:

 • gusi yang menarik kembali dari gigi
 • gusi yang mudah berdarah
 • bengkak, gusi merah
 • gigi sensitif
 • gigi yang terasa longgar di dalam mulut
 • sakit semasa mengunyah
 • gigi palsu tidak lagi sesuai dengan betul

Ringkasan

Penyakit gusi boleh mengakibatkan kehilangan gigi. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang boleh mencegah penyakit gusi dengan mengamalkan amalan kebersihan mulut yang betul.

Langkah-langkah untuk mengambil termasuk membersihkan gigi dengan kerap dengan pasta gigi fluorida, flosing, dan menjaga apabila membilas mulut. Ubat gigi fluorida yang diluluskan ADA boleh didapati secara dalam talian.

Penjagaan di rumah dan pemeriksaan gigi yang mudah di rumah boleh membantu mencegah dan membalikkan penyakit gusi. Jika seseorang mula menunjukkan tanda-tanda penyakit gusi, seperti rasa sakit pada gusi yang berlangsung lebih lama dari seminggu, mereka harus melihat doktor gigi mereka. Bahagian pertama