KONGSI

Jangkitan gigi

Jangkitan gigi, atau gigi yang bernanah, biasanya berlaku akibat kerosakan gigi dan kebersihan mulut yang lemah. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berkembang disebabkan oleh kerja pergigian sebelumnya atau kecederaan traumatik. Apabila jangkitan berlaku, ia menyebabkan poket nanah membentuk dalam mulut sebagai hasil daripada peningkatan bakteria. Jangkitan ini sering menyebabkan pembengkakan, kesakitan, dan kepekaan di kawasan tersebut. Tanpa rawatan, jangkitan mungkin merebak ke bahagian lain rahang atau bahkan otak.

Pereputan dan rongga gigi adalah sangat biasa. Sebagai satu nota artikel, sehingga 91% orang dewasa berusia 20-64 mempunyai rongga. Juga, sekitar 27% orang dalam kumpulan umur yang sama telah tidak mengalami kerosakan gigi. Mengubati kerosakan gigi lebih awal adalah penting untuk mencegah komplikasi seperti jangkitan gigi.

Sesiapa yang mengalami jangkitan gigi perlu berjumpa doktor gigi di hospital dengan segera untuk mencegah jangkitan dari merebak.

Salah satu perkara pertama yang doktor akan mencadangkan adalah antibiotik untuk membunuh jangkitan. Sesetengah antibiotik bekerja lebih baik daripada yang lain untuk jangkitan gigi, dan ada juga ubat sakit sembuh (OTC) untuk membantu gejala.

Bila menggunakan antibiotik untuk jangkitan gigi

Doktor gigi bercakap kepada pesakit tentang antibiotik untuk jangkitan gigi
Doktor gigi hanya akan mengesyorkan antibiotik untuk jangkitan gigi jika perlu.

Doktor gigi biasanya hanya mengesyorkan antibiotik dalam pergigian untuk jangkitan gigi. Walau bagaimanapun, tidak semua gigi yang dijangkiti memerlukan antibiotik.

Dalam sesetengah kes, seorang doktor gigi hanya boleh mengalirkan kawasan yang dijangkiti, mengeluarkan gigi yang dijangkiti, atau melakukan saluran akar untuk menyelesaikan masalah itu.

Mereka cenderung untuk mengelakkan dari mengesyorkan antibiotik kecuali ia benar-benar perlu, seperti apabila jangkitannya teruk atau merebak, atau jika seseorang mempunyai sistem imun yang lemah.

Senarai jenis dan dos

Walaupun antibiotik boleh membantu membersihkan jangkitan gigi, adalah penting untuk menggunakan antibiotik yang sesuai dalam setiap keadaan.

Jenis antibiotik yang disyorkan dokter gigi akan berbeza-beza bergantung kepada bakteria yang menyebabkan jangkitan. Ini kerana antibiotik yang berlainan bekerja dengan cara yang berbeza untuk menghapuskan pelbagai jenis bakteria.

Sebagai kajian dalam nota Jurnal Gigi , terdapat lebih daripada 150 jenis bakteria yang berlainan yang berlaku di dalam mulut. Kebanyakan bakteria ini mempunyai potensi untuk membesar dan menyebabkan jangkitan.

Rawatan boleh berubah bergantung kepada bakteria yang menyebabkan jangkitan, walaupun banyak masa, doktor hanya mengesyorkan antibiotik yang berfungsi terhadap banyak jenis.

Kelas penisilin

Ubat jenis penisilin adalah bentuk antibiotik biasa untuk jangkitan gigi. Ini termasuk penisilin dan amoksisilin. Sesetengah doktor gigi juga boleh mengesyorkan amoxicillin dengan asid clavulanic, kerana kombinasi ini boleh membantu menghilangkan lebih banyak bakteria yang degil.

Dos biasa amoksisilin untuk jangkitan gigi adalah sama ada 500 miligram (mg) setiap 8 jam atau 1,000 mg setiap 12 jam.

Dos biasa amoksisilin dengan asid clavulanic adalah sekitar 500-2000 mg setiap 8 jam atau 2,000 mg setiap 12 jam, bergantung kepada dos efektif minimum.

Walau bagaimanapun, sesetengah bakteria mungkin menentang ubat ini, menjadikannya kurang berkesan. Malah, ramai doktor kini memilih antibiotik lain sebagai rawatan pertama mereka.

Juga, sesetengah orang alah kepada ubat-ubatan ini. Sesiapa yang mempunyai reaksi alergi terhadap ubat-ubatan yang sama harus memberitahu doktor gigi mereka sebelum menerima cadangan rawatan mereka.

Clindamycin

Clindamycin berkesan terhadap pelbagai bakteria berjangkit. Sebagai kajian dalam nota Jurnal Pergigian Antarabangsa , sesetengah penyelidik mengesyorkan clindamycin sebagai ubat pilihan untuk merawat jangkitan pergigian, kerana bakteria mungkin kurang dapat menentang ubat ini daripada ubat kelas penisilin.

Dos biasa clindamycin adalah 300 mg atau 600 mg setiap 8 jam, bergantung pada dos yang akan berkesan.

Azithromycin

Azithromycin berfungsi dengan pelbagai bakteria, yang berfungsi untuk menghentikan pertumbuhan mereka. Ia mungkin berkesan dalam merawat jangkitan gigi, walaupun doktor hanya boleh mencadangkannya kepada orang yang alah kepada ubat kelas penisilin atau yang tidak bertindak balas kepada mereka atau ubat-ubatan lain seperti clindamycin.

Dos khas azithromisin adalah 500 mg setiap 24 jam selama 3 hari berturut-turut.

Metronidazole

Metronidazole adalah antibiotik yang digunakan oleh doktor dan doktor gigi untuk merawat sejumlah jangkitan. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak sesuai untuk semua orang dan biasanya bukan pilihan rawatan pertama.

Dos untuk metronidazole adalah sekitar 500-750 mg setiap 8 jam.

Berapa lama ia perlu diambil?

Seseorang perlu melengkapkan antibiotik pusingan penuh.

Berapa lama setiap antibiotik perlu berfungsi bergantung kepada banyak faktor, seperti keterukan jangkitan dan bagaimana ubat yang berkesan menghapuskan bakteria berjangkit.

Adalah penting bagi pesakit untuk melengkapkan antibiotik pusingan penuh, mengambil semua ubat yang ditetapkan dengan tepat bagaimana doktor gigi mengatakan untuk mengambilnya. Walaupun seseorang mungkin mula menyedari gejala-gejala mereka hilang selepas beberapa dos, melengkapkan antibiotik pusingan penuh membantu mencegah jangkitan dari datang kembali atau semakin kuat.

Oleh kerana nota kajian Jurnal Antarabangsa Gigi, majoriti jangkitan akut menyelesaikan dalam masa 3-7 hari.

Kesan sampingan

Walaupun antibiotik boleh membantu membersihkan jangkitan untuk menyediakan seseorang untuk kerja pergigian, ubat-ubatan ini mempunyai beberapa kesan sampingan yang mungkin.

Kesan sampingan boleh berbeza dengan setiap jenis ubat. Adalah penting untuk membincangkan sebarang kemungkinan kesan sampingan daripada mengambil ubat dengan doktor sebelum bergerak ke hadapan dengan rawatan tertentu.

Rawatan jangkitan gigi lain

Antibiotik boleh membantu membersihkan jangkitan aktif, tetapi gigi memerlukan kerja untuk mengekalkan jangkitan.

Ini biasanya bermakna menjalani satu atau lebih prosedur di kawasan tersebut, seperti:

  • menghilangkan abses
  • mengisi sebarang rongga
  • melakukan kanal akar
  • mengekstrak gigi

Rawatan antibiotik untuk jangkitan gigi hanyalah sebahagian daripada penyelesaian. Pada hakikatnya, kebanyakan jangkitan gigi memerlukan kerja pada gigi sebenar itu sendiri untuk membersihkan sepenuhnya.

Rawatan semulajadi untuk mengurangkan gejala

Seseorang boleh dengan lembut membilas mulut dengan air garam yang hangat untuk memudahkan gejala.

Beberapa ubat-ubatan di farmasi atau apotek juga boleh membantu pesakit mengawal gejala jangkitan mereka. Ini termasuk penghilang rasa sakit OTC seperti ibuprofen (Advil) dan acetaminophen (Tylenol).

Mungkin ada juga beberapa amalan yang membantu seseorang boleh mencuba di rumah untuk membantu meringankan gejala, seperti:

  • perlahan-lahan membilas mulut dengan air garam yang hangat
  • perlahan-lahan membilas mulut dengan baking soda di dalam air
  • mengelakkan makanan yang sangat panas atau sangat sejuk untuk mengelakkan kepekaan
  • mengunyah dengan seberang mulut untuk mengurangkan kecederaan tambahan ke kawasan tersebut
  • memberus gigi dengan berus gigi yang sangat lembut di sekitar kawasan sensitif
  • mengelakkan makanan yang sangat tajam, keras untuk mengunyah yang boleh merebak ke kawasan yang sensitif atau terjebak dalam gigi

Mengamalkan amalan kebersihan mulut yang baik, seperti memberus gigi dan flos setiap hari dan melihat doktor gigi untuk pemeriksaan biasa, boleh membantu mencegah jangkitan gigi dan komplikasi mereka.

Ringkasan

Walaupun antibiotik boleh membantu membersihkan jangkitan gigi, mereka hanya satu bahagian penyelesaiannya. Kebanyakan jangkitan gigi memerlukan prosedur pergigian, seperti kanal akar atau pengekalan gigi, untuk membersihkan sepenuhnya.

Rawatan yang cepat adalah penting untuk memastikan jangkitan dari merebak. Beberapa ubat rumah yang berguna dapat membantu menjaga pembengkakan atau meringankan sakit ketika mengambil antibiotik dan mempersiapkan prosedur pergigian.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang perlu diketahui mengenai kehilangan bulu kening atau rambut alis
Artikel seterusnyaCara terbaik untuk menghilangkan bintik hitam pada kulit
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.