KONGSI

Mulut kering

Mulut kering berlaku apabila mulut tidak membuat cukup air liur. Walaupun ia tidak berbahaya, ia boleh menjadi gejala yang mengganggu. Kadangkala, penyelesaiannya adalah semudah minum air yang cukup untuk mengelakkan mulut menjadi kering dan dahaga. Mulut yang kering juga mungkin terjadi disebabkan oleh beberapa sebab-sebab lain, seperti ubat atau keadaan asas yang tertentu.

mulut kering

Dalam artikel ini, pelajari tentang 11 ubat rumah untuk mulut yang kering, serta ketika bercakap dengan doktor di hospital.

Sesiapa yang mengalami masalah kekeringan mulut harus memastikan bahawa mereka minum air yang mencukupi dan menghindari badan dari terhidrasi.

Minum air sepanjang hari dapat membantu mencegah dehidrasi kecil yang boleh menyebabkan mulut menjadi kering.

Minum air perlahan-lahan dan teratur dapat membantu mencegah perut dari meragam yang mungkin terjadi akibat minum terlalu banyak air sekaligus dengan laju.

Kesihatan mulut yang tidak baik boleh menyebabkan mulut menjadi kering yang juga boleh menyebabkan kesihatan mulut yang kurang baik. Mengambil langkah untuk meningkatkan kebersihan mulut secara keseluruhan adalah penting, tidak kira punca penyebab mulut kering.Kebersihan mulut yang baik termasuk memberus gigi dan flos setiap hari, serta membilas mulut dengan atmosphere atau pencuci mulut selepas makan untuk membantu membersihkan zarah makanan.

Sesetengah orang memilih untuk menggunakan pengikis lidah untuk membantu mengurangkan bakteria pada lidahnya, yang juga boleh meningkatkan kesihatan mulut keseluruhan.

Pencuci mulut boleh memainkan peranan positif dalam mengekalkan kesihatan mulut, tetapi penting untuk mempertimbangkan bahan-bahan dalam cecair mulut. Mouthwash yang mengandungi alkohol membunuh bakteria, tetapi ia juga boleh mengeringkan mulut.Bagaimanapun, cecair pencuci mulut yang mengandungi bahan-bahan seperti xylitol boleh membantu membunuh bakteria sementara juga mengekalkan mulut lembab.

Pengarang Penyelidikan 2014 menyatakan bahawa xylitol dan betaine, yang merupakan bahan biasa dalam sesetengah cecair pencuci mulut, boleh memperbaiki mulut daripada kering dengan berkesan jika ia adalah kesan sampingan ubat.

Menghisap gula-gula boleh membantu mencegah mulut daripada kering. Menghisap gula-gula menyebabkan mulut tertutup dan membantu menjaga air liur dari beredar.Ini boleh melegakan kekeringan untuk sementara waktu atau mencegahnya daripada berlaku. Adalah penting untuk diingatkan bahawa anda perlu memilih gula-gula yang kurang gula, kerana gula yang manis boleh merosakkan gigi.

Sama seperti gula-gula tanpa gula, gula-gula getah bebas gula dapat membantu menjaga air liur mengalir dan merangsang pengeluaran air liur, yang dapat mencegah mulut kering.

Gula-gula getah adalah penyelesaian sementara, tetapi boleh memberikan bantuan cepat.

Semburan halia , teh, dan produk lain dengan halia boleh membantu merangsang kelenjar liur dan meningkatkan pengeluaran surroundings liur.

A 2017 percubaan klinikal pada 20 orang menyatakan bahawa semburan halia boleh menjadi alternatif kepada rawatan lain untuk sesetengah orang dengan mulut kering.

Beberapa produk dari farmasi mengandungi ubat-ubatan atau bentuk tiruan yang direka untuk merangsang aliran air liur atau mencegah mulut menjadi kering.

Ini boleh memberikan bantuan sementara, dan umumnya mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada pilihan preskripsi yang lebih kuat.

Produk dari farmasi untuk mulut yang kering termasuk lozenges, semburan, bilasan mulut, dan banyak lagi.

Sekiranya seseorang menghabiskan banyak masa di dalam rumah, mereka mungkin mendapati bahawa udara dalaman yang kering menjadikan gejala mulut kering lebih teruk.

Ramai orang mencari bantuan dengan menggunakan pelembab udara di bilik yang mereka gunakan paling banyak. Menambah kelembapan ke udara dengan alat pelembab udara boleh membantu menjaga saluran pernafasan dan mulut lembap, membantu menghalang masalah kesihatan ini.

Banyak ubat boleh menyebabkan mulut mudah menjadi kering, termasuk ubat untuk merawat:Sesiapa yang mengambil ubat untuk mana-mana keadaan ini yang mengalami mulut mudah menjadi kering mungkin ingin berbincang dengan doktor tentang alternatif atau penyelesaian untuk kesan sampingan.

Walaupun sesetengah ubat boleh membantu melegakan mulut yang kering buat sementara waktu, membuat perubahan gaya hidup untuk membantu mengurangkan gejala mungkin juga diperlukan.

Sebagai contoh, Institut Penyelidikan Pergigian dan Kraniofasial Negara menyatakan bahawa bahan seperti penggunaan tembakau dan alkohol boleh mengeringkan mulut. Mengelakkan penggunaan tembakau dan alkohol boleh membantu mencegah masalah seperti ini dalam beberapa kes.

Kafein juga boleh mengeringkan mulut. Mengelakkan sumber kafein, seperti
kopi, teh, dan minuman tenaga, boleh mencegah kekeringan.

Bernafas dengan mulut terbuka dengan cepat boleh mengeringkan saluran udara. Sesetengah orang bernafas dengan mulut terbuka apabila mereka mempunyai penyakit pernafasan, seperti selesema, atau disebabkan oleh keadaan perubatan yang menjadi penyebab utama.

Melibatkan diri dalam aktiviti yang menyebabkan pernafasan yang berat, seperti senaman berat, juga boleh menyebabkan seseorang bernafas dengan mulut terbuka.

Selain itu, jika seseorang bangun setiap pagi dengan mulut menjadi kering, mereka mungkin tidur dengan mulut terbuka dan menghirup udara kering.

Usaha bersungguh-sungguh untuk memastikan mulut ditutup dan bernafas melalui hidung boleh membantu meningkatkan aliran atmosphere liur pada sesetengah orang. Petua lain boleh membantu dengan usaha ini, seperti menghisap gula-gula tanpa gula.

Mulut yang kering boleh menjengkelkan dan mungkin membawa kepada masalah lain di mulut jika dibiarkan tidak terkawal. Banyak ubat rumah boleh membantu seseorang mendapatkan bantuan.

Sesiapa yang bergelut dengan merawat mulut kering di rumah harus berbincang dengan doktor. Mereka boleh mengesyorkan perubahan ubat atau ujian lain untuk membantu mendiagnosis dan merawat sebarang masalah asas.

KONGSI
Artikel sebelum iniMelatonin: Adakah selamat untuk bayi?
Artikel seterusnyaSarcopenia – Penyelidik mengambil langkah pertama untuk mencari penyebabnya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.