Penyakit gusi

Penyakit gusi adalah biasa dan tidak menyenangkan, tetapi, menurut bukti yang semakin meningkat, ia juga boleh memainkan peranan dalam pelbagai masalah kesihatan yang tidak berkaitan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Wanita membersihkan gigi
Membersihkan gigi anda mungkin lebih penting daripada yang anda pikirkan.

Plak – bahan melekit yang mengandungi bakteria – membina gigi. Sekiranya ia tidak disingkirkan, bakteria boleh mengganggu gusi.

Gusi boleh menjadi bengkak, sakit, atau dijangkiti; ini dirujuk sebagai gingivitis .

Pada amnya, penyakit gusi boleh dirawat atau dicegah dengan mengekalkan rejim kesihatan mulut yang baik.

Walau bagaimanapun, jika ia dibiarkan berkembang, ia boleh mengakibatkan periodontitis , yang melemahkan struktur sokongan gigi.

Penyakit gusi, yang juga dipanggil penyakit periodontal, meluas. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), hampir separuh daripada orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai beberapa penyakit gusi.

Mekanisme di belakang penyakit periodontal agak difahami dengan baik, dan penyelidikan yang lebih baru menunjukkan bahawa masalah kesihatan ini mungkin memainkan peranan dalam pembangunan beberapa keadaan lain, termasuk penyakit Alzheimer , kanser , dan penyakit pernafasan.

Dalam Spotlight ini, kami akan meneliti beberapa hubungan mengejutkan antara penyakit gusi dan masalah kesihatan yang berbeza.

Gusi dan otak

Walaupun secara spatinya gusi berhampiran otak, seseorang tidak akan biasanya mengaitkan aduan pergigian dengan keadaan neurologi.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Walau bagaimanapun, beberapa kajian telah menemui hubungan antara penyakit periodontal dan kehilangan gigi dan fungsi kognitif. Satu kajian melihat prestasi kognitif diikuti 597 lelaki sehingga 32 tahun. Penulis menyimpulkan:

Risiko penurunan kognitif pada lelaki yang lebih tua meningkat dengan semakin banyak gigi hilang. Penyakit dan karies periodontal, sebab utama kehilangan gigi, juga berkaitan dengan penurunan kognitif.”

Penyelidik juga telah menghubungkan penyakit periodontal dengan pembesaran beta-amyloid yang meningkat di otak – ciri khas neurologi Alzheimer.

Eksperimen lain telah menghasilkan bukti bahawa satu jenis bakteria yang biasa dijumpai dalam kes periodontitis – Porphyromonas gingivalis – boleh didapati di otak individu dengan Alzheimer.

Berikutan daripada penemuan itu, dalam kajian yang lebih baru, penyelidik menunjukkan bahawa jangkitan P. gingivalis meningkatkan pengeluaran beta-amyloid di otak.

Dalam kajian ini, para penyelidik memberikan perhatian khusus kepada enzim yang dihasilkan oleh P. gingivalis yang dipanggil gingipain. Mereka mendapati bahawa protease ini adalah toksik kepada tau , satu lagi protein yang memainkan peranan penting dalam Alzheimer.

Perlu diingat bahawa penyelidik lain telah menyimpulkan bahawa beta-amyloid dihasilkan sebagai tindak balas kepada patogen. Cara kita melihat Alzheimer perlahan-lahan berubah.

Di masa depan, para saintis berharap penargetan enzim gingipain dapat membantu menghentikan neurodegeneration pada sesetengah orang dengan penyakit Alzheimer. Mereka telah merancang perencat gingipain, yang mereka uji pada manusia.

Para penyelidik berharap bahawa ia akan “melambatkan atau menghalang neurodegenerasi dan pengumpulan patologi lebih lanjut dalam pesakit [Alzheimer’s disease].”

Masalah jantung

Walaupun tidak semua orang yang mempunyai penyakit jantung mempunyai penyakit gusi, dan tidak semua orang dengan penyakit gusi mempunyai penyakit jantung, kelihatannya ada hubungan.

Sudah tentu, individu yang merokok atau minum banyak alkohol lebih cenderung mempunyai kedua-dua masalah oral dan kardiovaskular, tetapi nampaknya lebih kepada hubungan daripada faktor risiko bersama sahaja.

Sama ada penyakit gusi adalah faktor risiko bebas untuk penyakit jantung masih dibincangkan, tetapi terdapat beberapa teori tentang bagaimana kedua-duanya mungkin berkaitan.

Apa yang menghubungkan gusi dengan hati?

Sesetengah berfikir bahawa pautan itu boleh melibatkan keradangan.

Terutamanya, keradangan adalah tindak balas kepada perengsa atau patogen; ia adalah mekanisme perlindungan. Walau bagaimanapun, jika ia berterusan untuk tempoh yang panjang, ia boleh merosakkan tisu dan organ.

Adalah mungkin bahawa keradangan di dalam gusi mengimbangi lekas yang, akhirnya, percikan radang dalam sistem kardiovaskular.

Sebagai alternatif, hubungan antara penyakit jantung dan gusi mungkin disebabkan oleh bakteria.

Bakteria dalam gusi boleh memasukkan bekalan darah dan dibawa ke destinasi jauh, termasuk jantung, di mana ia boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan.

Sebagai bukti bahawa ini mungkin, penyelidik telah menunjukkan bahawa P. gingivalis adalah spesies bakteria yang paling biasa ditemukan di arteri koronari.

Peningkatan risiko kanser

Sekali lagi, penyakit gusi dan kanser tidak, di permukaan, kelihatan sama banyak.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 menyiasat kehilangan gigi dan kanser pada 48,375 lelaki. Penulis menyimpulkan bahawa memang ada kaitan antara penyakit gusi dan kanser. Mereka menulis:

Penyakit periodontal dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser yang kecil tetapi ketara.”

Satu lagi, lebih baru-baru ini, kajian yang melibatkan lebih daripada 68,000 dewasa mendapati persatuan yang kuat antara penyakit gusi dan risiko kanser keseluruhan; Pautan itu juga penting di antara penyakit gusi dan kanser pankreas.

Mengapa ini mungkin berlaku? Sebuah majalah yang diterbitkan dalam Alam pergi ke arah penjelasan.

Para penyelidik mendapati bahawa enzim yang dihasilkan oleh sejenis bakteria yang biasanya dikaitkan dengan penyakit gusi – Treponema denticola – biasanya muncul dalam tumor tertentu sistem gastrointestinal.

Enzim ini, yang dikenali sebagai proteinase seperti T. denticola chymotrypsin , membantu bakteria menyerang tisu dalam penyakit gusi. Para penyelidik mendapati bahawa ia juga mengaktifkan enzim-enzim lain yang menggalakkan sel-sel kanser ketika mereka memasuki tisu yang sihat.

Disfungsi erektil

Dianggarkan 50 peratus lelaki berusia lebih 40 tahun mengalami disfungsi erektil. Ia adalah satu keadaan yang kompleks yang boleh menyebabkan kedua-dua faktor psikologi dan fisiologi.

Beberapa faktor risiko yang terkenal termasuk merokok tembakau, minum alkohol, dan tekanan darah tinggi. Menurut beberapa saintis, penyakit periodontal mungkin juga meningkatkan risiko disfungsi erektil.

Contohnya, pengarang kajian literatur yang diterbitkan pada 2016 mengenal pasti hubungan antara disfungsi erektil dan periodontitis kronik. Sambungan