KONGSI

Penyakit gusi

Penyakit gusi adalah biasa dan tidak menyenangkan, tetapi, menurut bukti yang semakin meningkat, ia juga boleh memainkan peranan dalam pelbagai masalah kesihatan yang tidak berkaitan.

Wanita membersihkan gigi
Membersihkan gigi anda mungkin lebih penting daripada yang anda pikirkan.

Plak – bahan melekit yang mengandungi bakteria – membina gigi. Sekiranya ia tidak disingkirkan, bakteria boleh mengganggu gusi.

Gusi boleh menjadi bengkak, sakit, atau dijangkiti; ini dirujuk sebagai gingivitis .

Pada amnya, penyakit gusi boleh dirawat atau dicegah dengan mengekalkan rejim kesihatan mulut yang baik.

Walau bagaimanapun, jika ia dibiarkan berkembang, ia boleh mengakibatkan periodontitis , yang melemahkan struktur sokongan gigi.

Penyakit gusi, yang juga dipanggil penyakit periodontal, meluas. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), hampir separuh daripada orang dewasa di Amerika Syarikat mempunyai beberapa penyakit gusi.

Mekanisme di belakang penyakit periodontal agak difahami dengan baik, dan penyelidikan yang lebih baru menunjukkan bahawa masalah kesihatan ini mungkin memainkan peranan dalam pembangunan beberapa keadaan lain, termasuk penyakit Alzheimer , kanser , dan penyakit pernafasan.

Dalam Spotlight ini, kami akan meneliti beberapa hubungan mengejutkan antara penyakit gusi dan masalah kesihatan yang berbeza.

Gusi dan otak

Walaupun secara spatinya gusi berhampiran otak, seseorang tidak akan biasanya mengaitkan aduan pergigian dengan keadaan neurologi.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian telah menemui hubungan antara penyakit periodontal dan kehilangan gigi dan fungsi kognitif. Satu kajian melihat prestasi kognitif diikuti 597 lelaki sehingga 32 tahun. Penulis menyimpulkan:

Risiko penurunan kognitif pada lelaki yang lebih tua meningkat dengan semakin banyak gigi hilang. Penyakit dan karies periodontal, sebab utama kehilangan gigi, juga berkaitan dengan penurunan kognitif.”

Penyelidik juga telah menghubungkan penyakit periodontal dengan pembesaran beta-amyloid yang meningkat di otak – ciri khas neurologi Alzheimer.

Eksperimen lain telah menghasilkan bukti bahawa satu jenis bakteria yang biasa dijumpai dalam kes periodontitis – Porphyromonas gingivalis – boleh didapati di otak individu dengan Alzheimer.

Berikutan daripada penemuan itu, dalam kajian yang lebih baru, penyelidik menunjukkan bahawa jangkitan P. gingivalis meningkatkan pengeluaran beta-amyloid di otak.

Dalam kajian ini, para penyelidik memberikan perhatian khusus kepada enzim yang dihasilkan oleh P. gingivalis yang dipanggil gingipain. Mereka mendapati bahawa protease ini adalah toksik kepada tau , satu lagi protein yang memainkan peranan penting dalam Alzheimer.

Perlu diingat bahawa penyelidik lain telah menyimpulkan bahawa beta-amyloid dihasilkan sebagai tindak balas kepada patogen. Cara kita melihat Alzheimer perlahan-lahan berubah.

Di masa depan, para saintis berharap penargetan enzim gingipain dapat membantu menghentikan neurodegeneration pada sesetengah orang dengan penyakit Alzheimer. Mereka telah merancang perencat gingipain, yang mereka uji pada manusia.

Para penyelidik berharap bahawa ia akan “melambatkan atau menghalang neurodegenerasi dan pengumpulan patologi lebih lanjut dalam pesakit [Alzheimer’s disease].”

Masalah jantung

Walaupun tidak semua orang yang mempunyai penyakit jantung mempunyai penyakit gusi, dan tidak semua orang dengan penyakit gusi mempunyai penyakit jantung, kelihatannya ada hubungan.

Sudah tentu, individu yang merokok atau minum banyak alkohol lebih cenderung mempunyai kedua-dua masalah oral dan kardiovaskular, tetapi nampaknya lebih kepada hubungan daripada faktor risiko bersama sahaja.

Sama ada penyakit gusi adalah faktor risiko bebas untuk penyakit jantung masih dibincangkan, tetapi terdapat beberapa teori tentang bagaimana kedua-duanya mungkin berkaitan.

Apa yang menghubungkan gusi dengan hati?

Sesetengah berfikir bahawa pautan itu boleh melibatkan keradangan.

Terutamanya, keradangan adalah tindak balas kepada perengsa atau patogen; ia adalah mekanisme perlindungan. Walau bagaimanapun, jika ia berterusan untuk tempoh yang panjang, ia boleh merosakkan tisu dan organ.

Adalah mungkin bahawa keradangan di dalam gusi mengimbangi lekas yang, akhirnya, percikan radang dalam sistem kardiovaskular.

Sebagai alternatif, hubungan antara penyakit jantung dan gusi mungkin disebabkan oleh bakteria.

Bakteria dalam gusi boleh memasukkan bekalan darah dan dibawa ke destinasi jauh, termasuk jantung, di mana ia boleh menyebabkan keradangan dan kerosakan.

Sebagai bukti bahawa ini mungkin, penyelidik telah menunjukkan bahawa P. gingivalis adalah spesies bakteria yang paling biasa ditemukan di arteri koronari.

Peningkatan risiko kanser

Sekali lagi, penyakit gusi dan kanser tidak, di permukaan, kelihatan sama banyak.

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2008 menyiasat kehilangan gigi dan kanser pada 48,375 lelaki. Penulis menyimpulkan bahawa memang ada kaitan antara penyakit gusi dan kanser. Mereka menulis:

Penyakit periodontal dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser yang kecil tetapi ketara.”

Satu lagi, lebih baru-baru ini, kajian yang melibatkan lebih daripada 68,000 dewasa mendapati persatuan yang kuat antara penyakit gusi dan risiko kanser keseluruhan; Pautan itu juga penting di antara penyakit gusi dan kanser pankreas.

Mengapa ini mungkin berlaku? Sebuah majalah yang diterbitkan dalam Alam pergi ke arah penjelasan.

Para penyelidik mendapati bahawa enzim yang dihasilkan oleh sejenis bakteria yang biasanya dikaitkan dengan penyakit gusi – Treponema denticola – biasanya muncul dalam tumor tertentu sistem gastrointestinal.

Enzim ini, yang dikenali sebagai proteinase seperti T. denticola chymotrypsin , membantu bakteria menyerang tisu dalam penyakit gusi. Para penyelidik mendapati bahawa ia juga mengaktifkan enzim-enzim lain yang menggalakkan sel-sel kanser ketika mereka memasuki tisu yang sihat.

Disfungsi erektil

Dianggarkan 50 peratus lelaki berusia lebih 40 tahun mengalami disfungsi erektil. Ia adalah satu keadaan yang kompleks yang boleh menyebabkan kedua-dua faktor psikologi dan fisiologi.

Beberapa faktor risiko yang terkenal termasuk merokok tembakau, minum alkohol, dan tekanan darah tinggi. Menurut beberapa saintis, penyakit periodontal mungkin juga meningkatkan risiko disfungsi erektil.

Contohnya, pengarang kajian literatur yang diterbitkan pada 2016 mengenal pasti hubungan antara disfungsi erektil dan periodontitis kronik.

Malah, mereka mencadangkan “bahawa doktor harus merujuk pesakit dengan [disfungsi erektil] kepada penyedia penjagaan kesihatan oral untuk penilaian oral dan rawatan secara menyeluruh.”

Kepentingan kebersihan pergigian dapat dilanjutkan ke bilik tidur.

Disebabkan masalah disfungsi erektil dan penyakit gusi telah berkongsi faktor risiko, termasuk merokok dan diabetes, sukar untuk menentukan sama ada penyakit gusi adalah faktor risiko bebas untuk disfungsi erektil.

Walaupun disfungsi seksual dan kesihatan gusi kelihatan berbeza di dunia, terdapat beberapa cara yang berpotensi di mana mereka boleh mempengaruhi satu sama lain.

Sekali lagi, keradangan mungkin menjadi penyebabnya. Seperti yang disebutkan sebelumnya, keradangan dalam satu bahagian badan – mulut, dalam contoh ini – boleh menyebar melalui pengirim kimia dalam darah dan memberi kesan kepada kawasan lain.

Disfungsi erektil sering disebabkan oleh pembuluh darah yang tidak berfungsi; Secara khusus, otot-otot licin yang melapisi dinding saluran darah kehilangan keupayaannya untuk berehat. Ini dirujuk sebagai disfungsi endothelial, dan ia mencegah vasodilation dalam zakar dan, akibatnya, ereksi.

Satu keadaan proinflamasi yang dipanggil boleh menggalakkan disfungsi endothelial dan, oleh itu, meningkatkan risiko disfungsi erektil.

Walau bagaimanapun, pautan itu tidak terbukti secara pasti. Penulis kajian yang diterbitkan pada 2016 menyimpulkan bahawa, walaupun pautan ini kelihatannya mungkin, kajian yang lebih besar diperlukan.

Gusi dan paru-paru

Sudah tentu, mulut adalah gerbang bersama kepada gusi dan paru-paru, membuat hubungan antara penyakit gusi dan paru-paru kurang mengejutkan daripada beberapa yang lain yang kita hadapi.

Satu kajian yang diterbitkan pada Februari 2019 menyiasat rekod 1,380 lelaki. Penulis mendapati hubungan yang signifikan antara periodontitis kronik dan pengurangan fungsi pernafasan.

Pautan ini kekal penting, walaupun selepas mengawal pembolehubah yang mengelirukan, seperti merokok.

Sekali lagi, keradangan mungkin menjadi penghubung antara kedua-dua keadaan. Jika tiub dalam paru-paru yang membawa udara meradang, mereka menjadi lebih sempit dan aliran udara dihadkan.

Selain peranan keradangan yang mungkin, bakteria yang ada di dalam mulut mungkin juga dihanyutkan ke dalam paru-paru. Sekali dalam paru-paru, bakteria boleh mencetuskan jangkitan yang secara langsung membawa kepada keradangan.

Meta-analisis baru – baru ini menyelidik potensi hubungan antara penyakit gusi dan kanser paru-paru. Para penulis menyimpulkan bahawa “pesakit dengan penyakit periodontal berada pada risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser paru-paru.”

Di dalam kertas mereka, mereka menggariskan beberapa cara yang berpotensi di mana penyakit gusi mungkin meningkatkan risiko kanser paru-paru. Sebagai contoh, pernafasan bakteria, seperti P. gingivalis , dari mulut boleh menyebabkan jangkitan.

Begitu juga, enzim yang dihasilkan semasa penyakit gusi mungkin masuk ke dalam paru-paru. Sekali di sana, mereka dapat membantu patogen mengambil akar dan menjajah tisu paru-paru.

Perubahan ini mencetuskan keradangan; Selama jangka panjang, keradangan menyebabkan perubahan dalam sel yang menimbulkan kemungkinan kanser berkembang.

Ringkasan

Seseorang boleh membaca artikel ini sebagai satu koleksi yang membimbangkan keadaan yang membuat semua kemungkinan besar berlaku, ihsan penyakit gusi.

Sekiranya kita mengamalkan pendekatan yang bertentangan, namun mesej pulang ke rumah boleh menjadi lebih positif: Kebersihan gigi yang baik dapat mengurangkan risiko kita mengembangkan pelbagai masalah kesihatan yang serius.

Sebagai penulis analisis kanser paru-paru, yang disebutkan di atas, tulis, “penyakit periodontal adalah penyakit yang dapat dicegah dan dirawat.” Menguruskannya pada peringkat awal dapat mengurangkan risiko banyak penyakit.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah tanda-tanda kehamilan pada minggu kedua?
Artikel seterusnyaApakah yang menyebabkan sakit perut bahagian atas?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.