Rawatan sakit gigi

Rawatan sakit gigi: sakit gigi adalah sakit di dalam dan di sekitar gigi dan rahang. Kerosakan gigi, jangkitan, longgar atau patah, atau gusi yang rosak boleh menyebabkannya. Jika kesakitan berlangsung lebih dari 1 atau 2 hari, lebih baik berjumpa doktor gigi di hospital dengan segera untuk dirawat.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sehingga itu, ubat mudah berikut yang dibuat dari bahan-bahan yang biasanya terdapat di rumah boleh memberikan kelegaan sementara dari rasa ketidakselesaan.

1. Pek ais

Jika sakit gigi berlaku lebih dari 1 atau 2 hari kemudian, disarankan supaya berjumpa doktor.

Tekanan sejuk atau pek ais boleh membantu meringankan kesakitan gigi, terutamanya jika sakit gigi disebabkan oleh kecederaan atau gusi bengkak.

Seseorang boleh cuba memegang pek ais atau beg kacang beku, sebagai contoh, tuam bahagian luar pipi di atas gigi yang sakit selama beberapa minit pada suatu masa.

Pemakaian rawatan sejuk membendung saluran darah, memperlambat aliran darah ke kawasan yang terjejas. Ini membantu meringankan rasa sakit dan mengurangkan bengkak serta keradangan.

2. Air garam sebagai rawatan sakit gigi

Membilas mulut dengan air garam yang hangat membantu melonggarkan serpihan-serpihan di rongga atau di antara gigi. Ia juga boleh mengurangkan bengkak, meningkatkan penyembuhan, dan melegakan sakit tekak.

Berkumur air masin dapat dibuat dengan melarutkan 1 sendok teh garam dalam segelas air hangat dan berkumur selama 30 saat sebelum meludah. Proses ini boleh diulangi seberapa kerap diperlukan.

3. Krim sapu

Ubatan ubat-ubatan, seperti acetaminophen dan ibuprofen, boleh memberikan kelegaan kesakitan sementara untuk sakit gigi.

Aspirin tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


4. Bawang putih

Bawang putih telah digunakan secara meluas untuk tujuan perubatan sepanjang sejarah. Ia mengandungi sebatian yang dipanggil allicin, yang menyumbang sifat antibakterianya yang kuat.

Satu pinggan kecil bawang putih yang segar harus dihancurkan terlebih dahulu dan kemudian dicampur dengan sedikit garam, dan campuran digunakan pada gigi yang terjejas.

5. Teh Peppermint

Teh peppermint boleh membantu menenangkan sakit gigi disebabkan oleh sifat-sifat numbingnya.

Seperti ulas, peppermint mempunyai sifat-sifat numbing yang boleh menenangkan sakit gigi. Menthol, yang memberikan pudina rasa dan bau mintinya, juga dikenali sebagai antibakteria.

Satu sudu teh daun peppermint kering boleh dimasukkan ke dalam secawan air mendidih dan direbus selama 20 minit. Selepas membiarkan sejuk, ia boleh dimakan di dalam mulut kemudian meludah atau ditelan.

Beg teh yang agak hangat dan basah juga boleh digunakan dan ditampal pada gigi selama beberapa minit sehingga rasa sakit berkurangan.

Beberapa titisan minyak pudina pada bola kapas juga boleh diletakkan di atas gigi yang terjejas sebagai ubat sementara.

6. Thyme

Thyme dikenali dengan kegunaan ubat dan merupakan ubat yang berkesan untuk jangkitan dada, seperti bronkitis atau batuk kokol. Thymol, komponen utama minyak pati, mempunyai sifat antiseptik dan antijamur.

Setitik minyak pati thyme boleh ditambah ke dalam segelas air untuk membuat cecair pembasuh mulut.

Kaedah lain adalah untuk menaburkan beberapa titisan minyak pati thyme dan air ke bola kapas. Selepas menambah air, tekannya pada gigi yang menyakitkan.

7. Aloe vera atau lidah buaya

Gel aloe vera, yang boleh didapati di dalam daun tumbuhan yang lezat, telah lama digunakan untuk menyembuhkan luka akibat terbakar, melecur dan luka kecil. Sesetengah orang kini menggunakan gel untuk membersihkan dan melegakan gusi.

Kajian telah menunjukkan bahawa lidah buaya mempunyai kualiti antibakteria semulajadi dan boleh memusnahkan kuman yang menyebabkan kerosakan gigi.

Gel hendaklah digunakan di kawasan yang menyakitkan mulut dan perlahan-lahan diurut.

8. Hidrogen peroksida kumur

Pembilasan dengan penyelesaian hidrogen peroksida adalah ubat kumur antibakteria yang berkesan, terutamanya jika sakit gigi disebabkan oleh jangkitan.

Hidrogen peroksida adalah berbahaya jika ditelan begitu banyak dijaga apabila dibilas.

Ia harus dicampur dalam bahagian yang sama dengan 3% hidrogen peroksida dan air dan dihidangkan di dalam mulut selama kira-kira 30 saat. Selepas meludah keluar, mulut perlu dibilas beberapa kali dengan air kosong.

Bilas hidrogen peroksida tidak boleh ditelan, dan ubat ini tidak disyorkan untuk kanak-kanak.

9. Cengkeh sebagai rawatan sakit gigi

Cengkeh mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria.

Cengkeh adalah rempah yang berasal dari Kepulauan Maluku di Indonesia. Ia mengandungi eugenol, sebatian kimia yang bertindak sebagai anestetik semula jadi.

Cengkeh juga mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria, yang boleh membantu melawan jangkitan gigi dan gusi.

Seseorang boleh menyerap bola kapas kecil dengan minyak cengkeh dan menyapunya kepada kawasan yang terjejas oleh gigi yang menyakitkan.

Cengkeh keseluruhan yang kering juga boleh digunakan. Kunyah cengkeh secara perlahan-lahan untuk melepaskan minyak dan biarkan pada gigi yang terjejas sehingga 30 minit.

rawatan sakit gigi

Bila perlu berjumpa doktor pergigian

Penyelesaian dirumah ini bertujuan untuk memberikan bantuan sementara sahaja. Adalah penting untuk mendapatkan rawatan segera dari doktor gigi apabila sakit gigi berlangsung selama lebih daripada satu atau dua hari.

Jika sakit gigi tidak dirawat dengan segera, ia mungkin membawa kepada masalah yang lebih serius, seperti penyakit gusi atau abses gigi . Abses disebabkan apabila bakteria menjangkiti bahagian paling dalam gigi yang dipanggil pulpa gigi.

Kesimpulan rawatan sakit gigi

Cara terbaik untuk mengelakkan sakit gigi atau abses pergigian ialah dengan menjaga gigi dan gusi sebaik mungkin. Ini boleh dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

  • memberus gigi dengan ubat gigi fluorida dua kali sehari, sekurang-kurangnya 2 minit
  • mengurangkan makanan dan minuman manis
  • flossing atau menggunakan berus interdental secara berkala untuk membersihkan antara gigi dan di bawah garis gusi
  • tidak merokok, kerana ia boleh menyebabkan masalah pergigian lebih teruk
  • mempunyai pemeriksaan gigi biasa secara berkala

Jika seseorang mengalami sakit gigi yang berlanjutan lebih lama daripada beberapa hari, mereka harus berjumpa doktor gigi untuk nasihat dan rawatan. Seorang doktor gigi yang pakar akan memberi nasihat dan rawatan yang diperlukan oleh pesakit. Kadang kala, gigi yang rosak tidak perlu untuk dicabut, cukup sekadar merawatnya sahaja. Rawatan untuk gigi yang rosak ini bergantung kepada punca masalahnya. Kadang kala, kos rawatan boleh mencecah hingga ribuan ringgit jika gigi tidak dijaga dengan baik. Jagalah gigi anda!