KONGSI

Sakit gigi

Kumbahan adalah lubang-lubang yang berkembang pada gigi akibat kerosakan. Ia boleh menyebabkan gejala termasuk sakit gigi. Tanpa rawatan, kaviti boleh bertambah buruk dari masa ke masa dan menyebabkan masalah lain. Mengamalkan kebersihan mulut yang baik adalah cara terbaik untuk mencegahnya.

Kerosakan gigi berlaku dari pembentukan plak gigi di dalam mulut. Ini boleh merosakkan struktur gigi dari masa ke masa.

Kemungkinan kerosakan ini menjadi kekal. Lubang kemudian boleh berkembang pada gigi, dan lubang-lubang ini adalah apa dikenali sebagai kaviti.

Beberapa rawatan, seperti tampalan, boleh didapati. Walau bagaimanapun, cara yang paling berkesan untuk merawat kiviti gigi adalah untuk mengelakkan ia daripada berlaku di tempat pertama. Ini adalah tidak mustahil dengan menjaga mulut dan gigi dengan bersih.

Ia juga akan membantu mengelakkan makanan tertentu, seperti gula yang tinggi. Memakan terlalu banyak makanan ini boleh menyebabkan pembentukan plak yang membawa kepada kaviti gigi.

Kaviti gigi tidak selalu menyebabkan gejala, jadi penting untuk melawat doktor gigi di hospital dengan kerap.

Punca Sakit Gigi

Lelaki yang mempunyai pemeriksaan pergigian di pejabat doktor gigi
Kumbahan adalah lubang yang terbentuk di gigi.

Mulut mengandungi sejumlah besar bakteria, beberapa di antaranya boleh membahayakan. Mereka membentuk lapisan nipis, tanpa warna di bahagian atas gigi. Ini adalah plak gigi.

Dari masa ke masa, ada kemungkinan plak untuk terbina dan berkembang. Sebagai contoh, ini mungkin berlaku kerana seseorang sering memakan makanan yang tinggi gula dan kanji.

Pendedahan berulang kepada asid dari plak boleh merosakkan enamel gigi. Enamel adalah lapisan luar perlindungan yang meliputi gigi. Pereputan gigi merosotkan mineral yang terdapat dalam enamel.

Walaupun enamel boleh memperbaiki beberapa kerosakan itu sendiri, kerosakan pada akhirnya boleh menyebabkan rongga gigi. Ini berlaku apabila kerosakan kekal menjejaskan enamel, menyebabkan lubang membentuk pada permukaan gigi.

Pereputan ini boleh berlaku pada orang-orang dari semua peringkat umur tetapi sangat biasa pada kanak-kanak.

Gejala Sakit Gigi

Gejala utama sakit gigi adalah lubang itu sendiri, saiz yang boleh berbeza-beza. Ada kemungkinan rongga berlaku tanpa gejala lanjut. Dalam kes di mana gejala-gejala lain berlaku, ia mungkin termasuk :

 • putih, kelabu, coklat, atau bintik-bintik hitam pada gigi
 • sakit gigi
 • kepekaan gigi
 • nafas berbau

Tanpa rawatan, bakteria boleh merebak ke tisu yang lebih lembut di dalam gigi. Ini boleh mempercepat kerosakan gigi dan menyebabkan sakit gigi menjadi semakin teruk. Ini juga boleh membawa kepada jangkitan.

Pencegahan

Wanita di bilik mandi di hadapan cermin menggunakan cuci mulut
Menggunakan cuci mulut boleh membantu mencegah rongga.

Sekiranya rongga gigi berlaku, ia akan menyebabkan kerosakan kekal. Rawatan untuk kerosakan ini boleh berkisar dari pengisian ke rawatan terusan akar. Jenis rawatan yang tepat akan bergantung pada lokasi dan tahap kerosakan. Kos untuk menjalani rawatan akar boleh menjadi sangat mahal.

Walau bagaimanapun, kaviti gigi mudah dicegah. Ada cara untuk mencegah pembentukan plak yang menyebabkan sakit gigi.

Beberapa tip pencegahan termasuk :

 • menggunakan ubat gigi dan cecair pencuci mulut yang mengandungi fluorida
 • memberus gigi dua kali sehari, dengan menggunakan gerakan bulat
 • memberus gusi dengan perlahan
 • menggunakan pembersih interdental seperti floss dalam jurang antara gigi
 • mengelakkan makanan dan minuman yang tinggi gula, seperti minuman bersoda, terutamanya yang tanpa nilai pemakanan
 • mengehadkan pengambilan makanan berkanji
 • mengelakkan snek antara makanan atau sebelum tidur
 • mengelakkan produk tembakau
 • tidak meminum alkohol
 • mempunyai pemeriksaan kerap dengan doktor gigi

Ia juga mungkin untuk membalikkan kerosakan gigi pada peringkat awal. Enamel gigi boleh membaiki kerosakan kecil itu sendiri dengan menggantikan mineral yang hilang dari air liur atau fluorida.

Fluorida adalah mineral yang boleh membalikkan kerosakan kerosakan gigi. Doktor gigi boleh menetapkan gel fluorida atau produk fluorida lain untuk menyalut gigi.

Rawatan Fluorida dapat menguatkan enamel dan melindungi gigi daripada kerosakan dari plak. Bersama-sama dengan membuat perubahan diet, menggunakan rawatan fluoride ini dapat membantu gigi membaiki kerosakan kecil dari kerosakan gigi.

Kerana kerosakan gigi lebih biasa pada kanak-kanak, adalah penting bagi penjaga untuk memeriksa tanda-tanda awal kerosakan gigi secara teratur. Ini termasuk mencari bintik putih, kelabu, coklat, atau hitam pada gigi. Ini adalah tanda – tanda kehilangan mineral dari kerosakan gigi.

Kesimpulan

Sakit gigi adalah disebabkan oleh pembentukan plak yang menyebabkan kerosakan kekal pada gigi. Ia tidak boleh menyebabkan sebarang gejala, jadi penting untuk berjumpa doktor gigi untuk pemeriksaan berkala.

Tanpa rawatan, kerosakan ini boleh bertambah buruk. Mengubati rongga, seperti menggunakan tampalan, adalah berkemungkinan. Ia juga tidak mustahil untuk merawat kerosakan gigi kecil menggunakan ubat gigi berfluorida.

Ia adalah mudah untuk mencegah rongga gigi dengan diet yang sihat dan menjaga kebersihan mulut yang baik.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang menyebabkan bintik merah pada lelangit mulut?
Artikel seterusnyaSenaman kehamilan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.