Ubat gigi

Kebersihan mulut yang baik adalah penting untuk gigi dan gusi yang sihat. Ia juga membantu mencegah nafas berbau. Ubat gigi yang tepat boleh memainkan peranan penting dalam kesihatan mulut, tetapi ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui produk apa yang terbaik. Dalam artikel ini, kami menerangkan bagaimana kita boleh memilih ubat gigi terbaik untuk keperluan dan keinginan masing-masing.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Cara memilih ubat gigi terbaik

Kita boleh memilih ubat gigi yang paling sesuai untuk dengan menggunakan 11 kaedah di bawah.

1. Melihat kandungan fluorida

Petua untuk memilih ubat gigi terbaik
Persatuan Pergigian Amerika menganggap fluorida sebagai bahan penting dalam ubat gigi.

Fluorida adalah mineral semulajadi yang melindungi enamel gigi dan melawan rongga.

Pakar kredit fluorida dalam ubat gigi dan air minum dengan pengurangan yang signifikan dalam rongga pergigian sejak beberapa dekad yang lalu. Banyak kajian mengesahkan bahawa fluoride adalah rawatan yang selamat dan berkesan.

Akibatnya, Persatuan Pergigian Amerika (ADA) dan kebanyakan doktor gigi menganggap fluorida sebagai bahan penting dalam ubat gigi.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang lebih suka mengelakkan fluorida dalam ubat gigi dan air minuman. Di mana ini berlaku, ubat gigi semulajadi mungkin menjadi pilihan yang lebih baik kerana banyak formulasi semulajadi bebas fluorida.

2. Memeriksa kelulusan ADA

Sesetengah produk ubat gigi membawa kelulusan ADA. Ini bermakna ia memenuhi keperluan ketat ADA, yang menyatakan bahawa ubat gigi mesti :

  • mengandungi fluorida
  • mengandungi bahan aktif untuk meningkatkan kebersihan mulut
  • bebas daripada agen perisa yang menyumbang kepada kerosakan gigi, seperti gula
  • mempunyai bukti saintifik untuk menyokong bahawa ia selamat dan berkesan

Walau bagaimanapun, penyertaan dalam program ADA adalah sukarela, dan tidak semua jenama ubat gigi yang baik akan membawa meterai itu. Orang ramai boleh melihat senarai produk ubat gigi ADA yang diluluskan di sini.

3. Membaca label

Adalah disarankan untuk menyemak label dengan teliti. Tidak semua jenis ubat gigi sesuai untuk semua orang. Sebagai contoh, sesetengah produk tidak sesuai untuk kanak-kanak yang lebih muda.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Pengilang harus memasukkan sebarang perasa dan pemanis pada label. Menyedari bahan-bahan membolehkan orang ramai mengelakkan bahan kimia tertentu jika mereka sensitif kepada mereka.

Bahan-bahan biasa termasuk:

  • sakarin, pemanis
  • kalsium karbonat dan silikat, yang merupakan bahan yang kasar
  • gliserol, untuk memberi ubat gigi satu konsistensi gel seperti gel
  • natrium lauryl sulfate (SLS), detergen yang menyebabkan ubat gigi menjadi buih

Mereka yang mendapat ulser mulut dengan kerap, atau penyakit kangkung, mungkin ingin mengelakkan produk yang mengandungi SLS, kerana beberapa kajian menunjukkan bahawa ia meningkatkan risiko ulser mulut.

4. Memilih berdasarkan masalah pergigian tertentu

Individu yang mempunyai masalah pergigian harus memilih ubat gigi yang memenuhi keperluan khusus mereka. Sesetengah orang, sebagai contoh, mungkin memerlukan ubat gigi yang biasa.

Pecutan ubat gigi yang sensitif mengandungi sebatian tertentu, seperti kalium nitrat, yang menyekat bahagian gigi untuk menghentikan isyarat sakit.

5. Menentukan jika anda ingin ubat gigi pemutihan

Petua untuk memilih ubat gigi pemutihan yang terbaik
Ubat gigi pemutihan boleh membantu menghilangkan kesan dari gigi.

Ramai orang menginginkan senyuman putih, dan pemutihan ubat gigi boleh memberikan ubat yang selamat dan berkesan untuk gigi menjadi putih.

Produk ini mengandungi bahan-bahan yang kasar yang menggilap gigi atau mengeluarkan kotoran dari permukaan gigi.

Seseorang yang mempunyai gigi yang sensitif mungkin menghindari pemutihan ubat gigi yang mengandungi bahan kimia kerana ini dapat membuat sensitiviti lebih buruk.

Doktor gigi boleh memberi nasihat mengenai pilihan pemutihan yang selamat untuk gigi sensitif.

6. Meminta preskripsi ubat untuk gigi yang sangat sensitif

Memiliki gigi sensitif boleh membuat memberus gigi rasa tidak selesa. Makanan dan minuman seperti ais krim dan kopi panas boleh menyakitkan. Jenis ubat gigi khas boleh mengurangkan gejala gigi yang sensitif, dan opsyen over-the-counter (OTC) biasanya berkesan.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin tidak mendapat cukup kelegaan daripada produk dari farmasi. Jika ini berlaku, seorang doktor gigi boleh menetapkan produk yang lebih kuat.

7. Memeriksa tahap RDA

Ubat gigi mengandungi ejen yang kasar untuk membersihkan dan memutihkan gigi. Tahap abrasiveness pes, yang dikenali sebagai abrasivity relatif dentin (RDA), berbeza dari produk ke produk.

Produk di bawah 250 RDA hendaklah selamat dan berkesan. Semua pasta gigi yang diluluskan ADA mesti mempunyai RDA sebanyak 250 atau kurang. Ubat gigi yang mempunyai RDA yang lebih tinggi boleh merosakkan gigi. Jika ragu-ragu, adalah yang terbaik untuk berpegang kepada senarai ADA atau hubungi pengeluar.

8. Kawalan tartar

Lapisan bakteria, dipanggil plak, membentuk gigi sebelum dan selepas memberus gigi. Apabila plak mengeras, ia berubah menjadi tartar. Tartar sukar dikeluarkan dan boleh menyumbang kepada penyakit gusi. Kebersihan mulut yang betul dan pembersihan pergigian yang tetap boleh menghalang deposit tartar.

Orang yang sudah mempunyai gigi krim pada gigi mereka harus melihat doktor gigi mereka. Mereka juga harus mempertimbangkan menggunakan ubat gigi kawalan tartar. Ini akan mengandungi bahan kimia, seperti pirofosfat dan sitrat zink, yang menghalang pembentukan karang lebih lanjut. Sambungan