KONGSI

Ubat gigi

Kebersihan mulut yang baik adalah penting untuk gigi dan gusi yang sihat. Ia juga membantu mencegah nafas berbau. Ubat gigi yang tepat boleh memainkan peranan penting dalam kesihatan mulut, tetapi ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui produk apa yang terbaik. Dalam artikel ini, kami menerangkan bagaimana kita boleh memilih ubat gigi terbaik untuk keperluan dan keinginan masing-masing.

Cara memilih ubat gigi terbaik

Kita boleh memilih ubat gigi yang paling sesuai untuk dengan menggunakan 11 kaedah di bawah.

1. Melihat kandungan fluorida

Petua untuk memilih ubat gigi terbaik
Persatuan Pergigian Amerika menganggap fluorida sebagai bahan penting dalam ubat gigi.

Fluorida adalah mineral semulajadi yang melindungi enamel gigi dan melawan rongga.

Pakar kredit fluorida dalam ubat gigi dan air minum dengan pengurangan yang signifikan dalam rongga pergigian sejak beberapa dekad yang lalu. Banyak kajian mengesahkan bahawa fluoride adalah rawatan yang selamat dan berkesan.

Akibatnya, Persatuan Pergigian Amerika (ADA) dan kebanyakan doktor gigi menganggap fluorida sebagai bahan penting dalam ubat gigi.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang lebih suka mengelakkan fluorida dalam ubat gigi dan air minuman. Di mana ini berlaku, ubat gigi semulajadi mungkin menjadi pilihan yang lebih baik kerana banyak formulasi semulajadi bebas fluorida.

2. Memeriksa kelulusan ADA

Sesetengah produk ubat gigi membawa kelulusan ADA. Ini bermakna ia memenuhi keperluan ketat ADA, yang menyatakan bahawa ubat gigi mesti :

 • mengandungi fluorida
 • mengandungi bahan aktif untuk meningkatkan kebersihan mulut
 • bebas daripada agen perisa yang menyumbang kepada kerosakan gigi, seperti gula
 • mempunyai bukti saintifik untuk menyokong bahawa ia selamat dan berkesan

Walau bagaimanapun, penyertaan dalam program ADA adalah sukarela, dan tidak semua jenama ubat gigi yang baik akan membawa meterai itu. Orang ramai boleh melihat senarai produk ubat gigi ADA yang diluluskan di sini.

3. Membaca label

Adalah disarankan untuk menyemak label dengan teliti. Tidak semua jenis ubat gigi sesuai untuk semua orang. Sebagai contoh, sesetengah produk tidak sesuai untuk kanak-kanak yang lebih muda.

Pengilang harus memasukkan sebarang perasa dan pemanis pada label. Menyedari bahan-bahan membolehkan orang ramai mengelakkan bahan kimia tertentu jika mereka sensitif kepada mereka.

Bahan-bahan biasa termasuk:

 • sakarin, pemanis
 • kalsium karbonat dan silikat, yang merupakan bahan yang kasar
 • gliserol, untuk memberi ubat gigi satu konsistensi gel seperti gel
 • natrium lauryl sulfate (SLS), detergen yang menyebabkan ubat gigi menjadi buih

Mereka yang mendapat ulser mulut dengan kerap, atau penyakit kangkung, mungkin ingin mengelakkan produk yang mengandungi SLS, kerana beberapa kajian menunjukkan bahawa ia meningkatkan risiko ulser mulut.

4. Memilih berdasarkan masalah pergigian tertentu

Individu yang mempunyai masalah pergigian harus memilih ubat gigi yang memenuhi keperluan khusus mereka. Sesetengah orang, sebagai contoh, mungkin memerlukan ubat gigi yang biasa.

Pecutan ubat gigi yang sensitif mengandungi sebatian tertentu, seperti kalium nitrat, yang menyekat bahagian gigi untuk menghentikan isyarat sakit.

5. Menentukan jika anda ingin ubat gigi pemutihan

Petua untuk memilih ubat gigi pemutihan yang terbaik
Ubat gigi pemutihan boleh membantu menghilangkan kesan dari gigi.

Ramai orang menginginkan senyuman putih, dan pemutihan ubat gigi boleh memberikan ubat yang selamat dan berkesan untuk gigi menjadi putih.

Produk ini mengandungi bahan-bahan yang kasar yang menggilap gigi atau mengeluarkan kotoran dari permukaan gigi.

Seseorang yang mempunyai gigi yang sensitif mungkin menghindari pemutihan ubat gigi yang mengandungi bahan kimia kerana ini dapat membuat sensitiviti lebih buruk.

Doktor gigi boleh memberi nasihat mengenai pilihan pemutihan yang selamat untuk gigi sensitif.

6. Meminta preskripsi ubat untuk gigi yang sangat sensitif

Memiliki gigi sensitif boleh membuat memberus gigi rasa tidak selesa. Makanan dan minuman seperti ais krim dan kopi panas boleh menyakitkan. Jenis ubat gigi khas boleh mengurangkan gejala gigi yang sensitif, dan opsyen over-the-counter (OTC) biasanya berkesan.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin tidak mendapat cukup kelegaan daripada produk dari farmasi. Jika ini berlaku, seorang doktor gigi boleh menetapkan produk yang lebih kuat.

7. Memeriksa tahap RDA

Ubat gigi mengandungi ejen yang kasar untuk membersihkan dan memutihkan gigi. Tahap abrasiveness pes, yang dikenali sebagai abrasivity relatif dentin (RDA), berbeza dari produk ke produk.

Produk di bawah 250 RDA hendaklah selamat dan berkesan. Semua pasta gigi yang diluluskan ADA mesti mempunyai RDA sebanyak 250 atau kurang. Ubat gigi yang mempunyai RDA yang lebih tinggi boleh merosakkan gigi. Jika ragu-ragu, adalah yang terbaik untuk berpegang kepada senarai ADA atau hubungi pengeluar.

8. Kawalan tartar

Lapisan bakteria, dipanggil plak, membentuk gigi sebelum dan selepas memberus gigi. Apabila plak mengeras, ia berubah menjadi tartar. Tartar sukar dikeluarkan dan boleh menyumbang kepada penyakit gusi. Kebersihan mulut yang betul dan pembersihan pergigian yang tetap boleh menghalang deposit tartar.

Orang yang sudah mempunyai gigi krim pada gigi mereka harus melihat doktor gigi mereka. Mereka juga harus mempertimbangkan menggunakan ubat gigi kawalan tartar. Ini akan mengandungi bahan kimia, seperti pirofosfat dan sitrat zink, yang menghalang pembentukan karang lebih lanjut.

9. Memahami pilihan semula jadi

Petua untuk memilih ubat gigi terbaik semulajadi
Memilih pilihan ubat gigi semulajadi adalah cara terbaik untuk mengelakkan fluorida.

Produk ubat gigi semulajadi biasanya tidak mengandungi fluorida.

Sesetengah doktor gigi holistik boleh mengesyorkan ubat gigi semulajadi ke atas jenis konvensional, terutama bagi mereka yang mempunyai kebimbangan mengenai fluorida dan bahan kimia lain dalam ubat gigi mereka.

Beberapa jenama juga mengandungi agen melelas alami, seperti baking soda, bukannya bahan kimia.

Baking soda adalah alternatif yang lembut kepada agen-agen lain yang kasar, tetapi ia boleh menjadi sama berkesan untuk menghilangkan kesan.

Seseorang yang sedang mempertimbangkan menggunakan ubat gigi semulajadi hendaklah memeriksa bahan-bahan dengan berhati-hati dan menimbang kebaikan dan keburukan. FDA tidak mengawal produk ubat gigi semulajadi.

10. Mengelakkan ubat gigi manis

Gula menyumbang kepada kerosakan gigi, jadi dengan menggunakan ubat gigi yang mengandungi gula tidak digalakkan.

Ubat gigi kanak-kanak, khususnya, mungkin mengandungi gula yang tinggi untuk menjadikannya lebih enak.

Ubat gigi yang diluluskan ADA tidak akan mengandungi gula atau bahan lain yang menyumbang kepada kerosakan gigi.

11. Menetapkan pilihan anda pada keperluan dan keinginan individu anda

Semua orang mempunyai keperluan dan pilihan yang berbeza. Kita harus mempertimbangkan keperluan sendiri dan keperluan keluarga apabila memilih jenama ubat gigi.

Jika perlu, seseorang boleh mencuba pilihan yang berbeza.

Faktor penting untuk dipertimbangkan termasuk:

 • sebarang sensitiviti terhadap ramuan
 • seberapa baik produk memenuhi keperluan gigi
 • bagaimana pastinya ubat gigi itu menyegarkan

Bila perlu berjumpa doktor pergigian

Dengan begitu banyak pilihan di pasaran, ia boleh mencabar untuk memilih jenama ubat gigi. Jika seseorang tidak pasti, mereka boleh bercakap dengan doktor gigi tentang pilihan terbaik yang ada. Doktor gigi akan memberi faktor dalam kesihatan mulut dan keperluan individu apabila mencadangkan produk.

Adalah penting untuk diingat bahawa ubat gigi hanya satu komponen kebersihan mulut. Produk kebersihan mulut lain termasuk berus gigi, pengikis lidah, dan cuci mulut.

Kesimpulan

Walaupun memilih ubat gigi mungkin kelihatan seperti satu tugas yang mudah, menggunakan yang betul akan menyumbang kepada kesihatan mulut. Seseorang harus mempertimbangkan pelbagai jenis ubat gigi di pasaran dan menimbang kebaikan dan keburukan masing-masing sebelum membuat keputusan.

Membaca label dengan hati-hati dan memahami apa yang setiap ramuan akan membantu. Sekiranya keraguan, orang harus bercakap dengan doktor gigi atau memilih produk yang disarankan ADA.

KONGSI
Artikel sebelum iniTangan kejang dan apa yang menyebabkan ianya berlaku
Artikel seterusnyaMenggigil: Bagaimana untuk menghentikan dan apakah puncanya?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.