Troponin

Troponin merujuk kepada sekumpulan protein yang membantu mengawal kontraksi otot jantung dan tulang. Paras troponin yang tinggi boleh menunjukkan masalah dengan jantung.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Jantung melepaskan troponin ke dalam darah berikutan kecederaan, seperti serangan jantung. Paras troponin yang tinggi biasanya bermaksud bahawa seseorang baru-baru ini mengalami serangan jantung. Istilah perubatan untuk serangan ini adalah infark miokard.

Dalam artikel ini, kita membincangkan apa itu troponin, mengapa doktor di hospital menguji paras troponin, dan apa julat normalnya. Kita juga meliputi sebab-sebab dan rawatan paras troponin yang tinggi dan apa yang akan dijangkakan semasa ujian.

Apa itu troponin?

Ujian darah untuk tahap troponin
Seorang doktor boleh menguji paras troponin jika seseorang mengalami gejala serangan jantung.

Troponin merujuk kepada tiga protein yang berbeza. Troponin C mengikat kalsium dan mengangkut troponin Saya supaya otot boleh berkontrak. Troponin T mengikat protein troponin ke serat otot.

Hati kita pada dasarnya adalah otot, dan kerosakan pada jantung menyebabkan ia melepaskan troponin ke dalam aliran darah. Paras troponin dalam darah biasanya sangat rendah, tetapi kecederaan pada jantung boleh menyebabkannya meningkat dengan ketara.

Ujian troponin biasanya mengukur tahap troponin I atau troponin T dalam darah sebagai cara untuk memeriksa kerosakan jantung.

Mengapa doktor menguji paras troponin?

Ujian troponin dapat membantu mengesan kecederaan pada jantung. Seorang doktor boleh memerintahkan ujian jika seseorang mengalami gejala-gejala serangan jantung, seperti:

 • sakit dada
 • sesak nafas
 • kadar denyutan jantung yang kencang
 • keterlaluan
 • keletihan

Seorang doktor tidak akan menggunakan paras troponin yang tinggi sahaja untuk mendiagnosis keadaan jantung. Mereka juga akan mengambil kira gejala lain dan mungkin menggunakan alat diagnostik lain, seperti pemeriksaan fizikal atau elektrokardiogram (ECG).

Ujian Troponin, bagaimanapun, membolehkan seorang doktor menilai sejauh mana sebarang kerosakan jantung, yang boleh membimbing keputusan rawatan dan membantu menentukan jika rawatan semasa berkesan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Apakah paras troponin normal?

Paras troponin biasanya begitu rendah sehingga ujian darah standard tidak dapat mengesannya. Walaupun peningkatan kecil dalam troponin dapat menunjukkan beberapa kerosakan pada jantung.

Paras troponin yang meningkat, terutamanya jika ia naik dan turun dalam beberapa jam, merupakan petunjuk kuat bagi kecederaan jantung.

Julat paras troponin normal boleh berbeza antara makmal, jadi lebih baik untuk membincangkan hasilnya dengan doktor yang mengarahkan ujian. Makmal mengukur troponin dalam nanogram setiap mililiter darah (ng / ml).

Jabatan Perubatan Makmal Universiti Washington memberikan julat berikut untuk tahap troponin I:

 • Julat biasa : di bawah 0.04 ng / ml
 • Serangan jantung yang boleh diandalkan : di atas 0.40 ng / ml

Hasilnya antara 0.04 dan 0.39 ng / ml sering menunjukkan masalah dengan jantung. Walau bagaimanapun, bilangan orang yang sihat yang sangat kecil mempunyai paras troponin yang lebih tinggi daripada paras purata. Oleh itu, jika keputusannya berada dalam julat ini, seorang doktor boleh memeriksa gejala-gejala lain dan memerintahkan ujian lanjut sebelum membuat diagnosis.

Menurut Lab Tests Online , banyak makmal di Amerika Syarikat kini menggunakan versi kepekaan tinggi ujian troponin, yang Pentadbiran Makanan dan Ubat (FDA) diluluskan pada tahun 2017. Ujian baru ini dapat mengesan paras troponin tinggi lebih awal daripada versi sebelumnya .

Doktor biasanya memerintahkan siri ujian troponin untuk memantau tahap seseorang berubah dari masa ke masa.

 

Punca paras troponin yang tinggi

Tahap troponin yang tinggi mungkin disebabkan oleh sepsis, kegagalan buah pinggang, kegagalan jantung, atau kecederaan traumatik di hati.

Jumlah troponin yang sangat tinggi biasanya menunjukkan bahawa seseorang telah mengalami serangan jantung, yang boleh terjadi jika bekalan darah ke beberapa otot jantung tiba-tiba menjadi tersekat.

Tahap troponin yang lebih rendah tetapi tinggi dapat menunjuk pada diagnosis yang lain.

Beberapa sebab paras troponin yang tinggi boleh termasuk :

 • sepsis, yang merupakan reaksi yang teruk dan berpotensi mengancam nyawa kepada jangkitan yang memasuki aliran darah
 • kegagalan buah pinggang atau penyakit buah pinggang kronik
 • kegagalan jantung
 • kerosakan yang berkaitan dengan kemoterapi ke jantung
 • embolisme pulmonari
 • jangkitan jantung
 • myocarditis, yang merupakan radang jantung
 • Kerosakan jantung menggunakan dadah rekreasi, seperti kokain
 • kecederaan traumatik ke hati, seperti dari kejutan keras yang mendadak ke dada

Rawatan untuk paras troponin yang tinggi

Tahap troponin yang tinggi adalah gejala, bukan diagnosis, jadi rawatan akan memberi tumpuan kepada mencari dan menangani sebab yang mendasari.

Tahap troponin yang sangat tinggi biasanya menunjukkan bahawa seseorang baru-baru ini mengalami serangan jantung. Rawatan untuk serangan jantung bergantung kepada sama ada penyumbatan yang menghalang aliran darah ke jantung adalah sebahagian atau lengkap.

Beberapa rawatan umum serangan jantung termasuk :

 • ubat-ubatan pembekuan darah
 • angioplasti koronari, yang merupakan prosedur yang melibatkan threading sebuah belon kecil ke arteri koronari untuk membuka penyumbatan
 • penyisipan stent – tiub dawai – untuk membuka saluran darah yang tersumbat semasa angioplasti
 • pembedahan pintasan, yang melibatkan pakar bedah mencipta laluan baru untuk darah untuk pergi ke otot jantung
 • ablation, yang merupakan rawatan yang memusnahkan sel-sel jantung tertentu menggunakan gelombang radio

Untuk mencegah risiko serangan jantung lagi, doktor biasanya akan mencadangkan perubahan gaya hidup, seperti berhenti merokok, kehilangan berat badan, mendapatkan lebih banyak senaman, dan makan makanan yang lebih sihat.

Rawatan penyebab lain paras troponin yang tinggi mungkin berbeza daripada rawatan serangan jantung.

Apa yang berlaku semasa ujian?

Ujian troponin adalah ujian darah mudah, dan seorang pakar kesihatan biasanya akan mengambil sampel darah dari lengan. Ujian darah umumnya sangat selamat dan cepat.

Untuk mengambil sampel darah, profesional penjagaan kesihatan biasanya bermula dengan membungkus sebuah band di sekitar lengan atas seseorang. Mengetatkan jalur ini menyebabkan pembuluh darah membengkak, menjadikannya mudah untuk menarik darah.

Pakar penjagaan kesihatan akan memasukkan jarum ke dalam saluran darah dan mengeluarkan darah. Jarum boleh menyebabkan sensasi pendek, tajam, tetapi ramai yang merasa sedikit atau tidak sakit.

Adalah penting bagi seseorang untuk memberitahu profesional penjagaan kesihatan jika mereka merasa pening atau mual selepas memberikan sampel. Duduk selama 5-10 minit dan minum segelas air atau jus manis boleh membantu melegakan pening dan loya.

Seorang doktor boleh meminta sampel darah tambahan selama beberapa jam.

Ringkasan

Doktor menggunakan ujian troponin untuk menilai sama ada terdapat kerosakan pada hati seseorang. Tahap troponin yang sangat tinggi dapat menunjukkan serangan jantung baru-baru ini.

Doktor biasanya memerintahkan ujian troponin jika mereka mengesyaki bahawa seseorang telah mengalami serangan jantung baru-baru ini. Lebih tinggi daripada paras troponin yang normal juga boleh menunjukkan kecederaan dan keadaan lain yang memberi kesan kepada jantung.

Walau bagaimanapun, doktor tidak menggunakan tahap troponin yang tinggi sahaja untuk mendiagnosis keadaan jantung. Mereka juga akan mengambil kira gejala-gejala lain dan boleh menempah ujian lanjut, seperti ECG.

Rawatan untuk paras troponin tinggi bergantung kepada punca asas. Bagi orang yang mengalami serangan jantung, rawatan mungkin melibatkan prosedur kecemasan untuk membuka arteri yang tersekat.

Tahap troponin dalam darah biasanya sangat rendah dan meningkat apabila jantung menjadi rosak. Tahap yang sangat tinggi biasanya menunjukkan bahawa seseorang baru-baru ini mengalami serangan jantung. Bagaimanapun, beberapa keadaan lain juga boleh menyebabkan paras troponin tinggi.