Polipil

Polipil: Penyakit kardiovaskular adalah penyebab utama kematian di seluruh dunia. Dalam beberapa tahun terakhir, kematian yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular telah menurun di negara maju, namun meningkat di negara-negara membangun di mana penggunaan ubat pencegahan lebih rendah.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Penyakit kardiovaskular merujuk kepada pelbagai penyakit yang melibatkan jantung dan saluran darah. Contohnya, penyakit jantung koronari adalah sejenis penyakit kardiovaskular. Kejadian kardiovaskular merangkumi kejadian buruk yang berkaitan dengan sistem kardiovaskular, seperti serangan jantung. Faktor risiko penyakit kardiovaskular termasuk tekanan darah tinggi dan tahap kolesterol, dan penumpukan plak di arteri.

Rawatan pencegahan, seperti ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup, sering diresepkan kepada orang yang berisiko tinggi atau yang pernah mengalami kejadian kardiovaskular untuk mengurangkan risiko kejadian kardiovaskular di masa depan.

Polipil telah disarankan sebagai rawatan pencegahan untuk penyakit kardiovaskular yang mempunyai beberapa kebaikan berbanding rawatan lain. Jadi, apa itu polipil dan apa faedahnya?

polipil untuk sakit jantung

Apa itu polipil?

Polipill untuk penyakit kardiovaskular adalah pil tunggal yang mempunyai dos tetap gabungan ubat-ubatan yang sering diresepkan secara individu untuk pencegahan penyakit kardiovaskular. Polipill juga boleh digunakan untuk pencegahan kejadian kardiovaskular di masa depan pada mereka yang mempunyai penyakit kardiovaskular. Ubat-ubatan di polipill mempunyai bukti yang luas untuk manfaatnya pada pesakit penyakit kardiovaskular.

Polipill dimaksudkan untuk diminum setiap hari. Salah satu tujuan polipill adalah untuk mempermudah orang untuk bertahan dengan mengambil ubat mereka kerana lebih dari satu ubat terdapat dalam satu pil. Dengan cara ini, orang cenderung tidak mengambil lebih daripada satu jenis pil setiap hari.

Jenis dan bilangan ubat dalam polipill boleh berbeza – terdapat banyak formulasi polipill di seluruh dunia.

Selalunya, polipill akan mengandungi statin untuk menurunkan kadar kolesterol, ubat penurun tekanan darah, dan ubat antiplatelet untuk mencegah pembekuan darah. Ini semua ubat yang disyorkan untuk mencegah kejadian kardiovaskular pada mereka yang berisiko tinggi. Mereka juga dikaitkan dengan penurunan kematian bagi orang yang menderita penyakit kardiovaskular.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Sejarah polipill

Konsep pil tunggal yang mengandungi gabungan ubat-ubatan bermula pada tahun 1970-an. Pil rawatan kombinasi dos tetap pertama kali dibincangkan sebagai kemungkinan untuk mencegah penyakit kardiovaskular pada pertemuan pakar pada tahun 2001.

Pada tahun 2002, diusulkan untuk menggabungkan aspirin (mencegah pembentukan gumpalan darah), statin (menurunkan kolesterol), ACEI, dan beta-blocker – dua ubat yang bertujuan untuk menurunkan tekanan darah – untuk mengurangkan kejadian kardiovaskular bagi pesakit yang sebelumnya memiliki satu .

Istilah “polypill” berasal dari sebuah penerbitan oleh Wald dan Law (2003), yang menyarankan bahawa penggunaan polipill dapat mengurangkan kejadian kardiovaskular secara signifikan. Mereka mencadangkan agar diberikan kepada sesiapa yang berumur 55 tahun ke atas, tanpa mengira sama ada faktor risiko, dan kepada mereka yang pernah mengalami kejadian kardiovaskular sebelum usia 55 tahun.

Selama beberapa dekad yang lalu, banyak ujian klinikal telah menguji keberkesanan, keselamatan, dan faedah jangka pendek dan jangka panjang menggunakan polip. Penyelidikan sedemikian juga bertujuan untuk menentukan siapa populasi terbaik untuk penggunaan polipill.

Untuk siapa polipil itu dimaksudkan?

Pencegahan Utama

Polipill telah diuji untuk mencegah penyakit kardiovaskular pada mereka yang mempunyai faktor risiko, seperti tekanan darah tinggi, tetapi belum mengembangkan penyakit ini. Pencegahan primer sering dipertimbangkan untuk orang yang berisiko tinggi terkena penyakit kardiovaskular daripada mereka yang berisiko rendah atau sederhana, walaupun beberapa kajian menguji penggunaan polipill pada populasi ini.

Pencegahan Sekunder

Pencegahan sekunder bertujuan untuk mencegah kejadian kardiovaskular di masa depan, seperti serangan jantung, daripada berlaku pada mereka yang sudah mengalaminya. Fokus ini adalah untuk mengurangkan kematian yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular pada populasi berisiko tinggi ini.

Kebaikan polipill

Ujian klinikal polipill mendapati bahawa mengikuti pengambilan ubat lebih baik dengan polipill daripada mengambil banyak pil yang berbeza.

Beberapa ujian klinikal menunjukkan peningkatan tekanan darah sistolik dan kadar kolesterol, yang merupakan faktor risiko untuk mengembangkan penyakit kardiovaskular, bagi mereka yang mengambil polipill. Pada mereka yang mempunyai penyakit kardiovaskular, penggunaan polipill dapat mengurangkan risiko kejadian kardiovaskular yang mungkin akan membawa maut.

Manfaat lain dari rawatan polipill adalah sifatnya yang menjimatkan kos, menjadikannya bermanfaat untuk mencegah kejadian kardiovaskular pada populasi berisiko di negara-negara membangun.

Kesan negatif polipil

Polipill adalah kombinasi ubat tetap dengan dos, sehingga sukar untuk menyesuaikan dos satu atau beberapa ubat dalam polipil. Lebih sukar untuk menyesuaikan dos polipill berbanding dengan menyesuaikan dos ubat-ubatan ini yang ditetapkan secara individu.

Akibat lain dari kombinasi ubat polipill adalah bahawa kesan sampingan salah satu komponen boleh memaksa seseorang berhenti mengambil polipil, yang merangkumi ubat tambahan selain yang bermasalah.

Arah polipill masa depan

Mengatasi beberapa batasan polipill mungkin diperlukan untuk meningkatkan penggunaannya di seluruh dunia. Sebagai contoh, telah disarankan bahawa mengembangkan formulasi polipill yang berlainan untuk kejadian atau penyakit kardiovaskular tertentu, seperti strok, serta untuk pencegahan primer berisiko tinggi akan memungkinkan polipill lebih disesuaikan dengan keadaan pesakit.

Terdapat keperluan untuk lebih banyak ujian klinikal untuk lebih memahami kesan rawatan polipill terhadap kematian yang berkaitan dengan penyakit kardiovaskular dan kemampuannya untuk mencegah kejadian kardiovaskular. Penyelidikan yang berfokus pada populasi berisiko rendah hingga sederhana untuk pencegahan primer juga diperlukan. Kesan rawatan polipill dalam kumpulan ini memerlukan lebih banyak kajian.

Rujukan:

  1. Roy, A., Naik, N., & Srinath Reddy, K. (2017). Kekuatan dan batasan penggunaan polipill dalam pencegahan kardiovaskular. Laporan Kardiologi Semasa , 19 (5), 45. https://doi.org/10.1007/s11886-017-0853-y
  2. López-Jaramillo, P., González-Gómez, S., Zarate-Bernal, D., Serrano, A., Atuesta, L., Clausen, C., Castro-Valencia, C., Camacho-Lopez, P., & Otero, J. (2018). Polypill: Strategi yang berpatutan untuk pencegahan penyakit kardiovaskular di negara berpendapatan sederhana. Kemajuan Terapi dalam Penyakit Kardiovaskular , 12 (6), 169–174. https://doi.org/10.1177/1753944718764588
  3. Ye, S. (2013) Peristiwa Jantung. Dalam: Gellman MD, Turner JR (eds) Ensiklopedia Perubatan Tingkah Laku. Springer, New York, NY. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-1005-9_1250
  4. Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. (2018). Penyakit kardiovaskular. Diperolehi dari https://www.nhs.uk/conditions/cardiovascular-disease/
  5. Webster, R., & Rodgers, A. (2015). Polypill: Kemajuan dan cabaran penggunaan global — kemas kini percubaan dan pelaksanaan dasar. Laporan Kardiologi Semasa , 17 (12), 1–8. https://doi.org/10.1007/s11886-015-0673-x
  6. Muñoz, D., Uzoije, P., Reynolds, C., Miller, R., Walkley, D., Pappalardo, S., Tousey, P., Munro, H., Gonzales, H., Song, W., White, C., Blot, W., & Wang, T. (2019). Polipill untuk Pencegahan Penyakit Kardiovaskular pada Penduduk yang Tidak Terlayani. Jurnal Perubatan New England , 381 (12), 1114-1123. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1815359
  7. Selak, V., & Webster, R. (2018). Polipil untuk pencegahan sekunder penyakit kardiovaskular: Berkesan dalam meningkatkan kepatuhan tetapi adakah ia selamat ?. Kemajuan Terapi dalam Keselamatan Dadah , 9 (2), 157–162. https://doi.org/10.1177/2042098617747836
  8. Roshandel, G., Khoshnia, M., Poustchi, H., Hemming, K., Kamangar, F., Gharavi, A., Ostovaneh, M., Nateghi, A., Majed, M., Navabakhsh, B., Merat, S., Pourshams, A., Nalini, M., Malekzadeh, F., Sadeghi, M., Mohammadifard, N., Sarrafzadegan, N., Naemi-Tabiei, M., Fazel, A.,… Malekzadeh, R. (2019). Keberkesanan polipill untuk pencegahan penyakit kardiovaskular primer dan sekunder (Polyiran): Percubaan pragmatik, rawak kelompok. The Lancet (Edisi Inggeris) , 394 (10199), 672–683. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)31791-X
  9. Gambar oleh Arek Socha dari Pixabay