Tekanan darah tinggi dan nadi rendah

 1. Penyekat
 2. Cushing reflex
 3. Pengalihan jantung
 4. Bila perlu berjumpa doktor
 5. Kesimpulan

Tekanan darah tinggi dan nadi rendah adalah keadaan yang jarang berlaku. Sesetengah keadaan perubatan dan ubat-ubatan boleh menyebabkan keadaan ini berlaku. Kadar denyutan seseorang, yang menunjukkan kadar denyutan mereka, adalah berapa kali jantung berdegup seminit. Doktor biasanya menganggap denyut rendah sebagai kurang daripada 60 denyutan seminit.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Tekanan darah adalah ukuran daya darah di dalam saluran darah. Tekanan darah tinggi boleh membebankan sistem peredaran darah, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Kebanyakan doktor menganggap tekanan darah tinggi lebih tinggi daripada 130/80, mengikut garis panduan baru yang dikeluarkan oleh Persatuan Jantung Amerika.

Tekanan darah yang sangat tinggi adalah tekanan yang lebih besar daripada 170/100.

Dalam artikel ini, kita melihat kemungkinan penyebab tekanan bacaan darah tinggi dengan nadi rendah.

Penyekat beta

seorang doktor memeriksa denyutan seseorang untuk tekanan darah tinggi dan nadi rendah
Sesetengah keadaan perubatan atau ubat-ubatan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan nadi rendah.

Penyekat beta adalah kelas ubat yang kadang-kadang dijadikan doktor untuk merawat tekanan darah tinggi dan mengurangkan kesan kegagalan jantung.

Contoh penyekat beta termasuk:

 • atenolol (Tenormin)
 • metoprolol (Lopressor, Toprol XL)
 • nebivolol (Bystolic)
 • propranolol (Inderal)

Ubat-ubatan ini berfungsi untuk menghalang reseptor beta di dalam hati. Merangsang reseptor ini meningkatkan kadar jantung manakala menyekatnya mengurangkan kadar jantung.

Kadar jantung yang lebih rendah bermanfaat untuk seseorang yang mengalami masalah jantung kerana ia memberi lebih banyak masa untuk mengisi hati. Apabila jantung berdegup lebih perlahan, ia juga memerlukan kurang oksigen. Ini menyebabkan ketegangan kurang di hati dan “bersandar” hati.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Doktor kadang-kadang akan menetapkan beta-blocker kepada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, kegagalan jantung kongestif, atau arrhythmia jantung ketika jantung berdegup tidak teratur. Atas sebab ini, seseorang yang sudah mempunyai tekanan darah tinggi boleh mempunyai denyutan jantung yang lebih rendah dengan beta-blocker.

Apa yang anda perlu ketahui mengenai beta-blockers

Apa yang anda perlu ketahui mengenai beta-blockers
Tekanan darah tinggi dan nadi rendah boleh berlaku akibat menggunakan beta-blockers.

Rawatan

Doktor juga boleh memberi ubat lain untuk mengurangkan tekanan darah, termasuk:

 • penyekat saluran kalsium
 • penghalang reseptor angiotensin
 • inhibitor enzim penukar angiotensin

Ubat-ubatan ini biasanya tidak menjejaskan kadar jantung ketika merawat tekanan darah.

Cushing reflex

Refleks Cushing adalah kejadian yang jarang berlaku yang menyebabkan nadi rendah dan tekanan darah tinggi.

Refleks adalah hasil tindak balas badan terhadap peningkatan tekanan intrakranial. Tekanan intrakranial adalah tekanan di dalam kepala dan merupakan ukuran tekanan darah di dalam otak.

Otak terletak di dalam tengkorak seseorang, jadi, jika ia membengkak, hanya sejauh ini ia dapat berkembang. Akibatnya, bengkak menyebabkan tekanan intrakranial meningkat.

Refleks Cushing adalah salah satu cara tubuh untuk mencuba dan mengekalkan tekanan dari terlalu tinggi pada tengkorak. Ia menandakan reseptor di dalam hati untuk melambatkan kadar jantung menurunkan tekanan intrakranial.

Keadaan perubatan yang teruk biasanya mengaktifkan refleks Cushing. Keadaan ini termasuk:

 • tumor otak
 • gegaran
 • hipoksia
 • meningitis
 • strok
 • trauma
 • pendarahan ke otak

Rawatan

Refleks Cushing adalah kecemasan. Setelah doktor mengenali keadaan ini, matlamat mereka adalah untuk mencuba dan merawat sebab dan mengurangkan tekanan intrakranial di otak. Sekiranya tekanan menjadi terlalu tinggi, ia boleh merosakkan otak secara kekal. Seseorang boleh mati akibat tekanan intrakranial yang berlebihan.

Masalah dengan konduksi jantung

Kadar nadi yang rendah kadang-kadang boleh menjadi penunjuk masalah dengan laluan konduksi elektrik jantung.

Hati mempunyai sistem elektrik yang bergerak dalam corak yang jelas untuk membuat jantung berdenyut dengan irama biasa. Sekiranya terdapat kerosakan, parut, atau overstretching jantung, sistem elektrik mungkin tidak berfungsi dengan berkesan. Ini boleh menyebabkan kadar nadi rendah.

Tekanan darah tinggi kronik boleh menyumbang kepada kerosakan sistem elektrik yang seterusnya membawa kepada kadar nadi yang rendah. Punca kerosakan lain termasuk merokok, sejarah kegunaan dadah atau alkohol, atau penuaan hati.

Rawatan

Seseorang yang denyutan nadi tiba-tiba nampak perlahan kerana tiada sebab yang diketahui harus melihat seorang doktor. Ini benar terutamanya jika mereka berasa pening atau pendek nafas.

Pada masa-masa tertentu, seseorang mungkin memerlukan perentak jantung atau campur tangan lain, seperti ablasi jantung, untuk memperbaiki laluan jantung elektrik yang rosak.

Bila perlu berjumpa doktor

seorang doktor berkongsi hasil dengan seorang pesakit berusia
Sekiranya seseorang mengalami kesakitan dada bersama-sama dengan nadi rendah dan tekanan darah tinggi, mereka harus bercakap dengan doktor mereka.

Seseorang perlu mendapatkan rawatan perubatan segera jika mereka mempunyai simptom berikut bersama-sama dengan nadi rendah dan tekanan darah tinggi:

 • pening kepala atau kepalanya ringan
 • berasa lemah atau pengsan
 • sesak nafas
 • sakit dada

Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan bahawa seseorang memerlukan rawatan di hospital dan mungkin perentak jantung untuk merawat masalah yang menyebabkan masalah jantung mereka.

Kesimpulan

Tekanan darah tinggi dan kadar nadi rendah adalah kejadian yang jarang terjadi. Orang lebih cenderung mempunyai tekanan darah tinggi sahaja kecuali mereka mengambil ubat-ubatan yang boleh menjejaskan kadar nadi mereka.

Ubat-ubatan tertentu pada individu yang mempunyai tekanan darah tinggi boleh mengakibatkan kadar denyutan rendah dan tekanan darah tinggi. Jarang sekali, peningkatan tekanan intrakranial dapat menyebabkan refleks Cushing dan kadar denyutan rendah dan tekanan darah tinggi.