8. Mengurangkan berat badan

Menurunkan berat badan boleh memberi kesan yang besar kepada kesihatan jantung seseorang jika mereka mempunyai berat badan berlebihan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kajian 2016 mendapati bahawa penurunan berat badan sebanyak 5% boleh mengurangkan tekanan darah tinggi dengan ketara.

Apabila senaman ditambah kepada proses penurunan berat badan, impaknya jauh lebih tinggi.

Menurunkan berat badan boleh meningkatkan keupayaan saluran darah anda untuk mengembang dan mengecut, yang akan memudahkan ventrikel kiri keupayaan jantung untuk mengepam darah dengan lebih mudah.

Kesimpulan: Penurunan berat badan boleh mengurangkan tekanan darah tinggi secara mendadak. Apabila anda bersenam, kesan ini menjadi lebih ketara.

9. Berhenti merokok

Hakikat bahawa merokok adalah faktor risiko penting untuk penyakit jantung hanyalah salah satu daripada banyak sebab untuk meninggalkan tabiat itu.

Setiap sedutan rokok mengakibatkan kenaikan kadar degupan jantung yang kecil dan seketika. Ia juga diketahui bahawa toksin dalam tembakau membahayakan saluran darah.

Kajian, bagaimanapun, tidak secara muktamad mengaitkan merokok dengan tekanan darah tinggi. Ini mungkin disebabkan oleh toleransi yang meningkat dari semasa ke semasa pada orang yang kerap merokok.

Namun, berhenti merokok boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung kerana merokok dan kadar degupan jantung tinggi meningkatkan risiko itu.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Kesimpulan: Walaupun bercanggah dengan bukti, kedua-dua merokok dan kadar degupan jantung tinggi meningkatkan peluang untuk mendapat penyakit jantung.

10. Kurangkan pengambilan gula tambahan dan karbohidrat.

Badan bukti yang semakin meningkat mencadangkan hubungan antara pengambilan gula tambahan dan tekanan darah tinggi.

Peningkatan penggunaan minuman dengan gula tambahan didapati meningkatkan kadar degupan jantung kanak-kanak dan remaja dalam satu kajian.

Selain itu, ia bukan sekadar gula; mana-mana karbohidrat ditapis, seperti jenis dalam tepung putih, cepat bertukar menjadi gula dalam aliran darah anda dan mungkin bermasalah.

Diet rendah karbohidrat juga boleh membantu menurunkan kadar degupan jantung, menurut beberapa penyelidikan.

Malah, semakan terhadap 12 kajian mendapati bahawa diet rendah karbohidrat boleh menurunkan tekanan darah sistolik dan diastolik serta beberapa faktor risiko penyakit jantung yang lain.

Kesimpulan: Gula dan karbohidrat halus lain boleh menyebabkan kadar degupan jantung meningkat. Diet rendah karbohidrat boleh membantu menurunkan tekanan darah, menurut beberapa penyelidikan.

11. Makan buah beri

Beri memberikan lebih banyak kelimpahan daripada sekadar rasa yang lazat.

Selain itu, polifenol, yang merupakan sebatian tumbuhan organik yang sangat baik untuk jantung anda, terdapat banyak di dalamnya.

Tekanan darah, rintangan insulin dan keradangan sistemik semuanya boleh diperbaiki oleh polifenol, yang juga mengurangkan risiko strok, penyakit jantung dan diabetes.

Dalam satu kajian, peserta yang mempunyai kadar degupan jantung tinggi secara rawak diberikan sama ada diet polifenol tinggi yang kaya dengan beri, coklat, buah-buahan dan sayur-sayuran atau diet polifenol rendah.

Beri dan makanan yang tinggi dengan polifenol meningkatkan penanda risiko penyakit jantung pada mereka yang mengambilnya.

Kesimpulannya ialah buah beri mengandungi banyak polifenol, yang boleh membantu mengurangkan tekanan darah dan risiko penyakit jantung secara umum.

12. Lakukan pernafasan dalam atau meditasi

Walaupun pernafasan dan meditasi dalam mungkin juga dianggap sebagai “strategi pengurangan tekanan,” ia memerlukan perhatian khusus.

Pernafasan dalam dan meditasi boleh mencetuskan sistem saraf parasimpatetik. Apabila badan berehat, sistem ini bermula, menurunkan tekanan darah dan memperlahankan degupan jantung.

Banyak kajian telah dijalankan di kawasan ini, dan hasilnya menunjukkan bahawa pelbagai jenis meditasi mungkin bermanfaat untuk menurunkan kadar degupan jantung.

Latihan pernafasan dalam juga boleh memberi manfaat.

Dalam satu kajian, mereka yang menggunakan teknik pernafasan dalam yang dikenali sebagai pernafasan diafragma dua kali sehari selama empat minggu mengalami penurunan dalam kedua-dua tekanan darah sistolik dan diastolik mereka.

Kesimpulan: Pernafasan dalam dan meditasi kedua-duanya berfungsi untuk mengaktifkan sistem saraf parasimpatetik, yang merendahkan kadar degupan jantung dan memperlahankan degupan jantung.

13. Makan makanan tinggi kalsium

Seseorang yang menggunakan kalsium yang rendah sering mengalami tekanan darah tinggi.

Walaupun belum terbukti tanpa keraguan munasabah bahawa suplemen kalsium akan menurunkan tekanan darah, diet kaya kalsium nampaknya dikaitkan dengan tahap yang sihat.

Pengambilan kalsium harian yang dicadangkan untuk kebanyakan orang dewasa ialah 1,000 mg. Walau bagaimanapun, orang lain, seperti orang yang lebih berusia, boleh memerlukan kuantiti yang lebih tinggi.

Selain tenusu, kekacang, sardin, tauhu, sayur kolard, dan sayur-sayuran berdaun lain adalah sumber kalsium yang baik. Berikut adalah senarai makanan berasaskan tumbuhan yang tinggi kalsium.

Intinya: Diet tinggi kalsium dikaitkan dengan bacaan tekanan darah normal. Bersama-sama dengan produk tenusu, anda boleh menerima kalsium dengan mengambil tauhu dan sayur-sayuran berdaun gelap.

14.Gunakan suplemen organik

Sesetengah bahan organik juga mungkin membantu dalam pengurangan tekanan darah. Suplemen penting dengan penyelidikan sokongan disenaraikan di bawah:

  • Ekstrak bawang putih tua: Penyelidik telah menggunakan ekstrak bawang putih tua dengan jayanya sebagai rawatan yang berdiri sendiri dan bersama-sama dengan terapi konvensional untuk menurunkan tekanan darah.
  • Berberine: Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan, beberapa kajian mendapati bahawa berberine berpotensi membantu menurunkan tahap kadar degupan jantung.
  • Protein whey: Kajian 2016 mendapati bahawa protein whey meningkatkan kadar degupan jantung dan fungsi saluran darah dalam 38 peserta.
  • Minyak ikan: Sudah lama dikreditkan dengan meningkatkan kesihatan jantung, minyak ikan mungkin memberi manfaat paling banyak kepada orang yang mempunyai kadar degupan jantung tinggi.
  • Bunga Raya: Bunga raya membuat teh yang enak. Ia kaya dengan antosianin dan polifenol yang baik untuk jantung anda dan boleh menurunkan tekanan darah.

Kesimpulannya, pelbagai suplemen semulajadi telah dikaji potensinya untuk menurunkan tekanan darah.

15. Makan makanan yang kaya dengan magnesium

Magnesium adalah mineral penting yang membantu dalam kelonggaran saluran darah.

Walaupun kekurangan magnesium agak jarang berlaku, ramai orang tidak mengambil magnesium yang mencukupi dalam diet mereka.

Kekurangan magnesium mungkin dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, menurut beberapa kajian, tetapi penyelidikan klinikal telah menunjukkan hasil yang kurang konklusif.

Namun, dengan mengambil pelbagai makanan yang tinggi magnesium, seperti sayur-sayuran, tenusu, kekacang, ayam, daging, dan bijirin penuh, anda boleh memastikan bahawa keperluan anda dipenuhi.

Kesimpulannya, magnesium adalah mineral penting yang membantu dalam mengawal kadar degupan jantung. Ia boleh didapati dalam pelbagai makanan penuh, seperti bijirin penuh dan kekacang.

Kesimpulan

Sebahagian besar orang di seluruh dunia bergelut dengan tekanan darah tinggi.

Ubat adalah salah satu kaedah untuk merawat penyakit, tetapi terdapat juga banyak ubat semulajadi yang boleh digunakan, seperti mengambil makanan tertentu.

Menggunakan teknik dalam artikel ini untuk menguruskan kadar degupan jantung anda akhirnya boleh membantu anda mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung.