Sakit puting

Terdapat banyak sebab-sebab kesakitan puting susu, sesetengahnya mudah seperti alahan untuk pencuci pakaian atau coli yang tidak sesuai dengan betul. Kesakitan puting susu juga merupakan kejadian biasa dalam wanita menstruasi, hamil, atau menyusui. Terdapat sebab-sebab yang lebih serius dari sakit puting, seperti jangkitan dan kanser, jadi melihat seorang doktor untuk diagnosis dan rawatan yang tepat adalah penting.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sebagai gejala, kesakitan puting berbeza dari orang ke orang. Sesetengah mungkin merasakan puting mereka sakit dan lembut, sementara yang lain merasa sakit atau sakit yang tajam disertai dengan gatal-gatal.

Punca

Dalam artikel ini, kita melihat beberapa kemungkinan penyebab sakit puting:

1. Geseran


Tetek boleh menjadi sakit kerana gesekan terhadap pakaian, terutamanya semasa aktiviti sukan.

Gangguan adalah sebab biasa untuk putingnya menjadi sakit. Gesekan boleh berlaku jika puting susu menggosok baju atau bra yang tidak sesuai, semasa aktiviti sukan seperti berjalan, berselancar, atau bola keranjang.

Gesekan pada puting sering boleh menyebabkan kesakitan dan kesakitan yang menyengat. Kulit juga boleh menjadi kering atau hancur.

Selain itu, tempoh latihan yang lebih panjang bermakna tempoh masa geseran yang panjang juga. Orang yang sensitif terhadap geseran boleh memilih untuk mengambil langkah berjaga-jaga, seperti memakai pita pembedahan pada puting mereka semasa latihan.

2. Jangkitan

Tetek yang telah cedera akibat geseran, reaksi alahan, atau retak atau pendarahan mempunyai risiko jangkitan yang lebih tinggi. Laktasi dan penyusuan bayi juga boleh meningkatkan risiko jangkitan.

Adalah mungkin untuk mendapat jangkitan yis pada puting susu, yang merupakan jangkitan kulat yang disebabkan oleh Candida albicans . Ini boleh menyebabkan kerosakan kepada tisu sekeliling, penggunaan antibiotik baru-baru ini, atau apabila seseorang mempunyai sejarah jangkitan kulat.

Jangkitan yis, yang juga dikenali sebagai bulu mata, pada puting susu sering dirasakan sebagai rasa sakit yang terbakar dan menyengat yang tidak hilang dengan mengurangkan sumber geseran. Puting itu mungkin merah jambu terang dan areola mungkin kemerahan atau pecah.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Banyak wanita menyusu menggambarkan sariawan sebagai sakit tajam dan panas sejurus selepas makan. Tanda-tanda jangkitan juga boleh muncul pada bayi mereka.

Mastitis adalah mungkin semasa kehamilan jika susu menjadi terperangkap dalam salah satu saluran susu. Bakteria boleh mula berkembang dalam saluran dan merebak. Jangkitan jenis ini boleh menyebabkan bengkak, merah, sakit payudara dan puting.

Mastitis perlu dirawat dengan antibiotik. Jika ia tidak dirawat, abses boleh terbentuk. Sesiapa yang mengalami gejala berikut serta sakit puting dan payu dara akan melihat seorang doktor:

 • demam atau menggigil
 • payudara berasa hangat menyentuh
 • kulit merah pada payudara dan puting
 • pembengkakan payudara yang tidak teratur

3. Alergi atau dermatitis atopik


Perapi fabrik dan bahan pencuci pakaian boleh memburukkan keadaan kulit yang sedia ada.

Kesakitan dan kerengsaan yang disertai oleh kulit berkeringat, berkerak, atau terik mungkin tanda reaksi alergi atau dermatitis atopik ( eksim ).

Terdapat pelbagai produk isi rumah yang boleh merengsakan puting atau mencetuskan suar-up keadaan kulit yang sedia ada, seperti dermatitis atopik. Ini termasuk:

 • losyen badan
 • detergen dobi
 • sabun
 • krim pencukur
 • pelembut fabrik
 • minyak wangi
 • kain

Tanda-tanda reaksi alergik lain termasuk kulit merah atau patah di sekitar puting susu dan isola, dan kegatalan berterusan. Dalam sesetengah kes, ruam mungkin berlaku.

Krim anti-radang topikal boleh merawat kes-kes kecil, tetapi seseorang itu harus bercakap dengan doktor jika ruam atau kemerahan meningkat, merebak, dan tidak bertindak balas terhadap rawatan di kaunter.

4. Hubungan seksual

Aktiviti seksual boleh menjadi punca kesakitan puting. Gangguan badan atau aktiviti seksual yang melibatkan puting boleh menyebabkan kesakitan. Kesakitan ini biasanya sementara dan sering dirawat dengan hanya memberi masa puting untuk sembuh.

Menggunakan pelembap atau pengawal puting boleh membantu mengekalkan geseran dengan minima dan mencegah gejala menjadi lebih teruk.

5. Perubahan hormon

Perubahan hormon normal dalam kitaran bulanan wanita juga boleh mencetuskan sakit puting dan payudara. Gejala-gejala ini biasanya dirasakan pada hari-hari sebelum haid bermula, apabila peningkatan tahap estrogen dan progesteron menarik lebih banyak cairan ke payudara dan menyebabkan mereka merasa bengkak.

Kesakitan yang dikaitkan dengan perubahan hormon biasanya hilang apabila tempoh bermula. Sekiranya kesakitan ini berlanjutan selama lebih daripada beberapa hari, seorang wanita mungkin mahu bercakap dengan doktornya.

6. Penyakit Kanser dan Paget

Sesetengah kesakitan puting dan gejala lain boleh menjadi tanda masalah seperti kanser, walaupun tumor tidak biasanya menyebabkan rasa sakit. Kesakitan puting yang disebabkan oleh kanser selalunya hanya mempengaruhi satu payudara dan puting.

Penyakit paget adalah jenis kanser jarang yang melibatkan puting susu yang biasanya berlaku di samping tumor pada payudara yang sama. Orang dengan penyakit Paget dan kanser payudara mungkin mengalami gejala lain, termasuk:

 • puting yang terbalik atau terbalik
 • pelepasan kekuningan atau berdarah dari puting susu
 • gatal-gatal atau sensasi kesemutan
 • kulit kemerah-merahan, bersisik, berkerak, atau bersisik di sekeliling puting susu dan isola

Penyakit paget dan kanser payudara didiagnosis dengan memeriksa sel-sel yang terjejas. Walaupun penyakit Paget jarang berlaku, sesiapa yang tidak pasti tentang gejala mereka harus berjumpa doktor. Sambungan

1
2
Artikel sebelum iniGua sha: Apa yang anda perlu ketahui
Artikel seterusnyaTahap Parkinson: Tanda dan gejala
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.