Kanser paru-paru

Barah paru-paru adalah satu keadaan yang menyebabkan sel-sel membahagikan paru-paru tanpa kawalan. Ini menyebabkan pertumbuhan tumor yang mengurangkan keupayaan seseorang untuk bernafas. Menurut Pusat Kawalan Penyakit, 218,527 orang di Amerika Syarikat menerima diagnosis kanser paru-paru pada tahun 2015. Diagnosis awal dapat membantu seseorang mendapatkan rawatan, seawal mungkin, dalam penyakit ini.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Mengetahui kanser paru-paru di peringkat terawal mungkin sukar, bagaimanapun, kerana gejala mungkin serupa dengan jangkitan pernafasan, atau mungkin tiada gejala sama sekali.

Dalam artikel ini, kami menerangkan sifat kanser paru-paru, bagaimana mengenali gejala, dan cara doktor mengubati kanser paru-paru sebelum menjadi ancaman kepada kehidupan.

Apakah kanser paru-paru?

imbasan kanser paru-paru
Barah paru-paru menyebabkan mutasi di dalam sel.

Kanser menyebabkan mutasi tertentu dalam sel yang sihat.

Biasanya, sel-sel program badan mati pada peringkat tertentu dalam kitaran hayat mereka untuk mengelakkan pertumbuhan yang lebih tinggi. Kanser mengatasi arahan ini, menyebabkan sel-sel berkembang dan berkembang biak apabila mereka tidak seharusnya.

Peningkatan sel membawa kepada perkembangan tumor dan kesan berbahaya kanser.

Dalam kanser paru-paru, pola pertumbuhan sel ini berlaku di paru-paru, yang merupakan organ penting untuk pernafasan dan pertukaran gas.

Doktor biasanya mendiagnosis dua jenis kanser paru-paru, sel kecil dan sel bukan kecil, bergantung kepada bagaimana ia muncul di bawah mikroskop. Seseorang lebih cenderung mempunyai kanser paru-paru sel kecil daripada sel kecil.

Manakala sesiapa sahaja boleh membina kanser paru-paru, rokok dan pendedahan kepada asap dapat meningkatkan kemungkinan seseorang mengalami keadaan ini. Kanser paru-paru boleh berkembang jika seseorang mempunyai sejarah pendedahan kepada bahan kimia yang tidak dihirup atau toksin lain.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Walaupun pendedahan ini terhadap bahan kimia dan toksin lain sudah lama, ia boleh menyebabkan perubahan dalam sel-sel paru-paru yang membawa kepada kanser.

Gejala

Pada orang yang menghidap kanser paru-paru, gejala tidak selalu berlaku sehinggalah keadaan telah mencapai peringkat seterusnya.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin melihat gejala, yang mungkin mereka fikir berkaitan dengan penyakit yang kurang serius, akut.

Contoh gejala ini termasuk:

 • kehilangan selera makan
 • perubahan kepada suara seseorang, seperti suara serak
 • jangkitan dada yang kerap, seperti bronkitis atau radang paru-paru
 • batuk yang berlarutan yang mungkin menjadi lebih teruk
 • sesak nafas
 • sakit kepala yang tidak dapat dijelaskan
 • pengurangan berat
 • berdeham

Seseorang juga mungkin mengalami gejala yang lebih teruk berkaitan dengan kanser paru-paru. Ini termasuk dada yang teruk atau sakit tulang atau batuk darah.

Diagnosis

Jika doktor mengenal pasti luka yang mencurigakan pada pemeriksaan kanser paru-paru, atau seseorang mengalami gejala yang boleh menunjukkan kanser paru-paru, beberapa ujian diagnostik tersedia untuk mengesahkan langkah seterusnya.

Contoh-contoh ini termasuk:

Kajian pencitraan: Pemeriksaan tomografi terkompilasi (CT) dan tomografi pelepasan positron (PET) mungkin mendedahkan kawasan sel-sel paru-paru dengan kanser. Imbasan tulang juga boleh menunjukkan pertumbuhan kanser. Doktor juga boleh menggunakan imbasan ini untuk mengesan kemajuan rawatan atau untuk memastikan kanser tidak kembali, mengikuti kursus rawatan.

Pengimejan boleh membantu memaparkan tumor paru-paru atau menjejaki kemajuan rawatan.

Penskilan tisu: Jika doktor mengenal pasti lesi yang mencurigakan dalam kajian pencitraan, mereka boleh mengesyorkan mengambil sampel tisu paru-paru untuk menguji sel-sel yang berpotensi kanser.

Ada cara yang berbeza untuk mengambil sampel tisu, dan kaedahnya sering bergantung kepada lokasi lesi.

Salah satu contoh ialah apabila seorang doktor melakukan bronchoscopy, yang melibatkan memasukkan skop khas, nipis dengan kamera pada akhirnya. Ini membantu doktor untuk melihat lesi dan kemudian mendapatkan sampel.

Luka yang tidak boleh diakses di dalam paru-paru mungkin memerlukan prosedur pembedahan yang lebih invasif untuk menghilangkan tisu paru-paru, seperti pembedahan torakoskopi atau dibantu oleh video.

Ujian makmal: Doktor juga boleh memerintahkan ujian sputum atau ujian darah untuk memeriksa kehadiran kanser paru-paru.

Seorang doktor akan menggunakan maklumat ini untuk menentukan jenis kanser paru-paru yang ada, dan bagaimana perkembangan penyakit ini telah menjadi.

Kepentingan diagnosis awal

Diagnosis awal kanser paru-paru boleh menyelamatkan nyawa. Ini kerana sel-sel kanser paru-paru boleh bergerak ke kawasan lain di bahagian tubuh sebelum doktor mengesannya dalam paru-paru. Sekiranya penyebaran atau metastasis ini berlaku, ia merawat penyakit lebih sukar.

Kadang-kala, seorang doktor akan mengesyorkan seseorang menjalani pemeriksaan kanser paru-paru. Ini dilakukan menggunakan pengimbas CT dos rendah. Bukan semua orang adalah calon untuk pemeriksaan ini, tetapi ia boleh membantu para doktor mengenal pasti kanser paru-paru sebelum beberapa individu.

Menurut Persatuan Paru Amerika, orang yang mungkin calon untuk pemeriksaan kanser paru-paru adalah mereka yang:

 • adalah antara 55 dan 80 tahun
 • adalah sejarah 30 paket setahun, bermakna mereka merokok satu pek sehari selama 30 tahun atau dua pek sehari selama 15 tahun
 • adalah perokok semasa atau perokok yang telah berhenti dalam tempoh 15 tahun yang lalu

Insurans selalunya akan meliputi pemeriksaan ini jika seseorang memenuhi semua kriteria ini. Walau bagaimanapun, seseorang harus selalu memeriksa dengan syarikat insurans mereka sebelum mendaftar untuk pemeriksaan kanser paru-paru.

Pementasan

Pementasan kanser menunjukkan sejauh mana ia merebak melalui badan dan keparahannya. Klasifikasi ini membantu para doktor memberi sokongan dan rawatan langsung untuk hasil terbaik.

Setiap peringkat menentukan sama ada kanser telah atau tidak merebak atau telah merebak ke nodus limfa berdekatan. Ia juga boleh mengambil kira bilangan dan saiz tumor.

Nodus limfa adalah sebahagian daripada sistem limfatik, yang menghubungkan ke seluruh badan. Jika kanser mencapai ini, ia dapat metastasize, atau menyebar lebih jauh, menjadi lebih berbahaya.

Penyediaan kanser paru-paru sangat rumit dan luas dengan beberapa sub-kumpulan dalam setiap peringkat.

Pada mulanya, klinisi membahagikannya menjadi klasifikasi sel kecil dan tidak kecil.

Definisi pementasan mungkin berbeza-beza, tetapi doktor biasanya mengetengahkan kanser paru-paru sel kecil yang menggunakan saiz tumor dan penyebaran untuk membimbing mereka dengan cara berikut:

 • Ghaib, atau tersembunyi: Kanser tidak menunjukkan pada imbasan pengimejan, tetapi sel kanser mungkin muncul dalam kahak atau lendir dan mungkin telah sampai ke bahagian lain badan.
 • Peringkat 0: Doktor mendapati sel-sel yang tidak normal hanya di lapisan atas sel yang melapisi saluran udara.
 • Peringkat I: Tumor telah berkembang di paru-paru, tetapi berada di bawah 5 sentimeter (cm) dan tidak menyebar ke bahagian lain badan.
 • Tahap II: Tumor lebih kecil daripada 5 cm dan mungkin telah merebak ke nodus limfa di kawasan paru-paru, atau lebih kecil daripada 7 cm dan merebak ke tisu berdekatan tetapi bukan nodus limfa.
 • Tahap III: Kanser telah merebak ke nodus limfa dan mencapai bahagian lain dari paru-paru dan kawasan sekitarnya.
 • Peringkat IV: Kanser telah merebak ke bahagian tubuh yang jauh, seperti tulang atau otak.

Kanser paru-paru sel kecil mempunyai kategori sendiri, terhad dan luas, merujuk kepada sama ada kanser telah merebak di dalam atau di luar paru-paru. Sambungan