KONGSI

Kanser paru-paru

Barah paru-paru adalah satu keadaan yang menyebabkan sel-sel membahagikan paru-paru tanpa kawalan. Ini menyebabkan pertumbuhan tumor yang mengurangkan keupayaan seseorang untuk bernafas. Menurut Pusat Kawalan Penyakit, 218,527 orang di Amerika Syarikat menerima diagnosis kanser paru-paru pada tahun 2015. Diagnosis awal dapat membantu seseorang mendapatkan rawatan, seawal mungkin, dalam penyakit ini.

Mengetahui kanser paru-paru di peringkat terawal mungkin sukar, bagaimanapun, kerana gejala mungkin serupa dengan jangkitan pernafasan, atau mungkin tiada gejala sama sekali.

Dalam artikel ini, kami menerangkan sifat kanser paru-paru, bagaimana mengenali gejala, dan cara doktor mengubati kanser paru-paru sebelum menjadi ancaman kepada kehidupan.

Apakah kanser paru-paru?

imbasan kanser paru-paru
Barah paru-paru menyebabkan mutasi di dalam sel.

Kanser menyebabkan mutasi tertentu dalam sel yang sihat.

Biasanya, sel-sel program badan mati pada peringkat tertentu dalam kitaran hayat mereka untuk mengelakkan pertumbuhan yang lebih tinggi. Kanser mengatasi arahan ini, menyebabkan sel-sel berkembang dan berkembang biak apabila mereka tidak seharusnya.

Peningkatan sel membawa kepada perkembangan tumor dan kesan berbahaya kanser.

Dalam kanser paru-paru, pola pertumbuhan sel ini berlaku di paru-paru, yang merupakan organ penting untuk pernafasan dan pertukaran gas.

Doktor biasanya mendiagnosis dua jenis kanser paru-paru, sel kecil dan sel bukan kecil, bergantung kepada bagaimana ia muncul di bawah mikroskop. Seseorang lebih cenderung mempunyai kanser paru-paru sel kecil daripada sel kecil.

Manakala sesiapa sahaja boleh membina kanser paru-paru, rokok dan pendedahan kepada asap dapat meningkatkan kemungkinan seseorang mengalami keadaan ini. Kanser paru-paru boleh berkembang jika seseorang mempunyai sejarah pendedahan kepada bahan kimia yang tidak dihirup atau toksin lain.

Walaupun pendedahan ini terhadap bahan kimia dan toksin lain sudah lama, ia boleh menyebabkan perubahan dalam sel-sel paru-paru yang membawa kepada kanser.

Gejala

Pada orang yang menghidap kanser paru-paru, gejala tidak selalu berlaku sehinggalah keadaan telah mencapai peringkat seterusnya.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin melihat gejala, yang mungkin mereka fikir berkaitan dengan penyakit yang kurang serius, akut.

Contoh gejala ini termasuk:

 • kehilangan selera makan
 • perubahan kepada suara seseorang, seperti suara serak
 • jangkitan dada yang kerap, seperti bronkitis atau radang paru-paru
 • batuk yang berlarutan yang mungkin menjadi lebih teruk
 • sesak nafas
 • sakit kepala yang tidak dapat dijelaskan
 • pengurangan berat
 • berdeham

Seseorang juga mungkin mengalami gejala yang lebih teruk berkaitan dengan kanser paru-paru. Ini termasuk dada yang teruk atau sakit tulang atau batuk darah.

Diagnosis

Jika doktor mengenal pasti luka yang mencurigakan pada pemeriksaan kanser paru-paru, atau seseorang mengalami gejala yang boleh menunjukkan kanser paru-paru, beberapa ujian diagnostik tersedia untuk mengesahkan langkah seterusnya.

Contoh-contoh ini termasuk:

Kajian pencitraan: Pemeriksaan tomografi terkompilasi (CT) dan tomografi pelepasan positron (PET) mungkin mendedahkan kawasan sel-sel paru-paru dengan kanser. Imbasan tulang juga boleh menunjukkan pertumbuhan kanser. Doktor juga boleh menggunakan imbasan ini untuk mengesan kemajuan rawatan atau untuk memastikan kanser tidak kembali, mengikuti kursus rawatan.

Pengimejan boleh membantu memaparkan tumor paru-paru atau menjejaki kemajuan rawatan.

Penskilan tisu: Jika doktor mengenal pasti lesi yang mencurigakan dalam kajian pencitraan, mereka boleh mengesyorkan mengambil sampel tisu paru-paru untuk menguji sel-sel yang berpotensi kanser.

Ada cara yang berbeza untuk mengambil sampel tisu, dan kaedahnya sering bergantung kepada lokasi lesi.

Salah satu contoh ialah apabila seorang doktor melakukan bronchoscopy, yang melibatkan memasukkan skop khas, nipis dengan kamera pada akhirnya. Ini membantu doktor untuk melihat lesi dan kemudian mendapatkan sampel.

Luka yang tidak boleh diakses di dalam paru-paru mungkin memerlukan prosedur pembedahan yang lebih invasif untuk menghilangkan tisu paru-paru, seperti pembedahan torakoskopi atau dibantu oleh video.

Ujian makmal: Doktor juga boleh memerintahkan ujian sputum atau ujian darah untuk memeriksa kehadiran kanser paru-paru.

Seorang doktor akan menggunakan maklumat ini untuk menentukan jenis kanser paru-paru yang ada, dan bagaimana perkembangan penyakit ini telah menjadi.

Kepentingan diagnosis awal

Diagnosis awal kanser paru-paru boleh menyelamatkan nyawa. Ini kerana sel-sel kanser paru-paru boleh bergerak ke kawasan lain di bahagian tubuh sebelum doktor mengesannya dalam paru-paru. Sekiranya penyebaran atau metastasis ini berlaku, ia merawat penyakit lebih sukar.

Kadang-kala, seorang doktor akan mengesyorkan seseorang menjalani pemeriksaan kanser paru-paru. Ini dilakukan menggunakan pengimbas CT dos rendah. Bukan semua orang adalah calon untuk pemeriksaan ini, tetapi ia boleh membantu para doktor mengenal pasti kanser paru-paru sebelum beberapa individu.

Menurut Persatuan Paru Amerika, orang yang mungkin calon untuk pemeriksaan kanser paru-paru adalah mereka yang:

 • adalah antara 55 dan 80 tahun
 • adalah sejarah 30 paket setahun, bermakna mereka merokok satu pek sehari selama 30 tahun atau dua pek sehari selama 15 tahun
 • adalah perokok semasa atau perokok yang telah berhenti dalam tempoh 15 tahun yang lalu

Insurans selalunya akan meliputi pemeriksaan ini jika seseorang memenuhi semua kriteria ini. Walau bagaimanapun, seseorang harus selalu memeriksa dengan syarikat insurans mereka sebelum mendaftar untuk pemeriksaan kanser paru-paru.

Pementasan

Pementasan kanser menunjukkan sejauh mana ia merebak melalui badan dan keparahannya. Klasifikasi ini membantu para doktor memberi sokongan dan rawatan langsung untuk hasil terbaik.

Setiap peringkat menentukan sama ada kanser telah atau tidak merebak atau telah merebak ke nodus limfa berdekatan. Ia juga boleh mengambil kira bilangan dan saiz tumor.

Nodus limfa adalah sebahagian daripada sistem limfatik, yang menghubungkan ke seluruh badan. Jika kanser mencapai ini, ia dapat metastasize, atau menyebar lebih jauh, menjadi lebih berbahaya.

Penyediaan kanser paru-paru sangat rumit dan luas dengan beberapa sub-kumpulan dalam setiap peringkat.

Pada mulanya, klinisi membahagikannya menjadi klasifikasi sel kecil dan tidak kecil.

Definisi pementasan mungkin berbeza-beza, tetapi doktor biasanya mengetengahkan kanser paru-paru sel kecil yang menggunakan saiz tumor dan penyebaran untuk membimbing mereka dengan cara berikut:

 • Ghaib, atau tersembunyi: Kanser tidak menunjukkan pada imbasan pengimejan, tetapi sel kanser mungkin muncul dalam kahak atau lendir dan mungkin telah sampai ke bahagian lain badan.
 • Peringkat 0: Doktor mendapati sel-sel yang tidak normal hanya di lapisan atas sel yang melapisi saluran udara.
 • Peringkat I: Tumor telah berkembang di paru-paru, tetapi berada di bawah 5 sentimeter (cm) dan tidak menyebar ke bahagian lain badan.
 • Tahap II: Tumor lebih kecil daripada 5 cm dan mungkin telah merebak ke nodus limfa di kawasan paru-paru, atau lebih kecil daripada 7 cm dan merebak ke tisu berdekatan tetapi bukan nodus limfa.
 • Tahap III: Kanser telah merebak ke nodus limfa dan mencapai bahagian lain dari paru-paru dan kawasan sekitarnya.
 • Peringkat IV: Kanser telah merebak ke bahagian tubuh yang jauh, seperti tulang atau otak.

Kanser paru-paru sel kecil mempunyai kategori sendiri, terhad dan luas, merujuk kepada sama ada kanser telah merebak di dalam atau di luar paru-paru.

Rawatan

Rawatan untuk kanser paru-paru bergantung kepada lokasi dan tahapnya, serta kesihatan keseluruhan individu.

Pembedahan dan radiasi adalah pendekatan yang paling biasa untuk merawat kanser paru-paru, tetapi rawatan lain boleh didapati. Sebagai contoh, doktor sering merawat kanser paru-paru sel kecil dengan kemoterapi.

Rawatan yang mungkin termasuk:

Pembedahan: Seorang doktor mungkin beroperasi untuk membuang tisu paru-paru dan tisu kanser di kawasan sekitarnya di mana kanser mungkin tersebar. Ini kadang-kadang melibatkan mengeluarkan lobus atau segmen besar paru-paru dalam prosedur yang dipanggil lobektomi.

Dalam kes-kes yang teruk, pakar bedah boleh mengeluarkan paru-paru secara keseluruhannya. Seseorang boleh hidup tanpa paru-paru, tetapi berada dalam keadaan baik sebelum menjalani pembedahan membantu meningkatkan hasil selepas pemindahan paru-paru.

Kemoterapi: Rawatan ini menggunakan ubat untuk menyusut atau membasmi sel-sel kanser. Ubat-ubatan ini menyasarkan sel membahagikan pesat, yang menjadikannya sesuai untuk merawat kanser.

Rawatan kemoterapi mempunyai kesan yang lebih besar terhadap kanser yang merebak ke bahagian tubuh yang berlainan dan memerlukan serangan seluruh tubuh.

Walau bagaimanapun, kemoterapi adalah campur tangan yang kuat dan boleh memberi kesan sampingan termasuk mual dan kehilangan berat badan yang melampau.

Terapi radiasi: Pendekatan ini menggunakan sinar bertenaga tinggi untuk membunuh sel kanser. Doktor juga boleh menggunakan radiasi untuk mengecilkan tumor sebelum membuangnya melalui pembedahan.

Terapi sinaran terutama berguna pada kanser yang berlaku di satu lokasi dan tidak menyebar.

Terapi disasarkan: Ini adalah penggunaan ubat-ubatan tertentu yang secara khusus mensasarkan perilaku tertentu dalam sel-sel kanser. Contohnya termasuk ubat-ubatan yang menghentikan sel-sel kanser daripada merebak.

Rawatan kanser paru-paru sering melibatkan kolaborasi pakar perubatan dalam banyak bidang. Pakar-pakar ini mungkin termasuk:

 • pakar bedah
 • onkologi radiasi
 • pakar dalam rawatan paru-paru yang dipanggil pulmonologists
 • terapi paru-paru

Kesimpulan

Merokok adalah punca utama kanser paru-paru, dan berhenti adalah cara terbaik untuk mengurangkan risiko.

Barah paru-paru adalah penyebab kematian kanser, menurut American Cancer Society. Dianggarkan 154,050 orang dijangka mati akibat kanser paru-paru pada tahun 2018.

Penyakit ini membawa risiko kematian yang lebih tinggi daripada gabungan kanser payudara, kolon, dan prostat. Ia juga boleh dicegah dengan tidak merokok. Kanser paru lebih boleh dirawat jika didiagnosis pada peringkat awal.

Prognosis dan tinjauan untuk kanser paru-paru bergantung kepada jenis kanser dan penyebarannya. Orang harus berbincang dengan doktor mereka yang boleh memberikan prognosis yang lebih tepat, dengan mengambil kira keseluruhan kesihatan individu dan tahap kanser mereka.

Bawa pulang

Barah paru-paru adalah penyakit yang serius dan berpotensi membawa maut yang memberi kesan kepada keupayaan seseorang untuk bernafas.

Walau bagaimanapun, pemeriksaan diagnostik awal individu yang berisiko tinggi untuk kanser paru-paru boleh membantu mereka menerima rawatan di peringkat awal dan lebih terapi. Saiz dan penyebaran kanser menentukan pandangan orang.

Pilihan rawatan termasuk pembedahan untuk menghapuskan bahagian atau semua paru-paru, kemoterapi, dan terapi radiasi, serta terapi dadah yang disasarkan.

Jika seseorang mempunyai kebimbangan bahawa mereka mungkin berisiko untuk kanser paru-paru, mereka harus berbincang dengan doktor mereka.

Soalan:

Apakah cara terbaik untuk mencegah kanser paru-paru?

Jawapan:

Cara terbaik untuk mencegah kanser paru-paru adalah dengan berhenti merokok jika anda seorang perokok.

Adithya Cattamanchi, MD Jawapan mewakili pendapat ahli perubatan kami. Semua kandungan adalah maklumat yang ketat dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan.

Kanser paru-paru boleh mengancam nyawa, tetapi doktor juga boleh merawatnya jika mereka dapat mengesannya lebih awal. Pemeriksaan paru-paru mungkin dilakukan dalam kategori spesifik, berisiko tinggi, tetapi cara terbaik untuk mengelakkan penyakit yang serius dan berpotensi mematikan ini bukanlah untuk merokok.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan gusi
Artikel seterusnyaMakanan proses: Panduan untuk makanan yang diproses
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.