Kanser Kolorektal

Kanser kolorektal adalah sejenis kanser yang menjejaskan kolon atau rektum. Ia juga dikenali sebagai kanser usus, kanser kolon, atau kanser rektum. Darah dalam najis, cirit-birit, atau sembelit adalah semua gejala biasa.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kelaziman berbeza mengikut wilayah. Ia lebih biasa berlaku di negara berpendapatan tinggi, tetapi menurut analisis 2021, ia lebih berkemungkinan menjejaskan orang yang berpendapatan rendah.

Kemajuan perubatan telah mengurangkan jumlah kematian. Tambahan pula, seperti yang ditunjukkan oleh analisis 2021, bilangan diagnosis pada orang di bawah umur 50 tahun semakin meningkat, mungkin disebabkan oleh kemajuan dalam pemeriksaan.

Ketahui tentang simptom, faktor risiko dan rawatan kanser kolorektal dalam bahagian di bawah. Sebahagian daripadanya boleh dihadkan dengan mengambil tindakan segera.

Simptom

Pada peringkat awal, kanser kolorektal mungkin tidak menyebabkan gejala. Jika ada, ia mungkin termasuk:

 • perubahan dalam tabiat buang air besar
 • cirit-birit
 • sembelit
 • perasaan bahawa usus tidak mengosongkan sepenuhnya
 • darah dalam najis yang menjadikannya kelihatan coklat gelap atau hitam
 • darah merah terang dari rektum
 • sakit perut dan kembung perut
 • berasa kenyang, walaupun sudah lama tidak makan
 • keletihan
 • penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • anemia

kanser kolorektal

Jika doktor mendapati tanda-tanda anemia semasa pemeriksaan perubatan rutin, dia mungkin mengesyorkan pemeriksaan kanser kolorektal. Sebagai alternatif, ia boleh ditemui semasa pemeriksaan rutin.

Kira-kira 40% penghidap kanser jenis ini didiagnosis apabila penyakit itu berada di peringkat awal.

Gejala-gejala mungkin serupa dengan pelbagai keadaan perubatan lain. Sesiapa yang bimbang tentang gejala ini harus berjumpa doktor.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Tanda amaran awal

Antara mereka yang disahkan menghidap kanser kolorektal selepas melaporkan simptom:

 • 37% mempunyai darah dalam najis atau dari rektum
 • 34% mengalami sakit perut
 • 23% mengalami anemia

Mereka yang menerima diagnosis selepas mendapatkan rawatan perubatan kecemasan termasuk:

 • 57% pesakit mengalami halangan usus.
 • Peritonitis, atau keradangan lapisan perut, menjejaskan 25% pesakit.
 • 18% mengalami perforasi usus, atau usus berlubang.

Sesetengah orang hanya melihat gejala selepas kanser merebak ke paru-paru, hati atau organ lain. Gejala berbeza mengikut kawasan yang terjejas.

Jaundis, atau kekuningan pada bahagian putih mata, boleh berlaku jika kanser merebak ke hati. Jika seseorang mempunyai kulit coklat muda atau putih, ia mungkin kelihatan kekuningan.

Apabila kanser menjejaskan paru-paru, ia boleh menyebabkan kesukaran bernafas atau batuk.

Faktor risiko dan puncanya

Kanser kolorektal mempunyai punca yang tidak diketahui, tetapi kemungkinan besar disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan persekitaran.

Menurut penyelidikan dari 2022, kira-kira 70% kes berkembang tanpa sebab yang jelas, 10% nampaknya akibat sindrom yang diwarisi, dan 20% berlaku dalam kelompok keluarga.

Faktor risiko lain untuk kanser kolorektal termasuk:

 • berumur lebih dari 50 tahun
 • mempunyai pendapatan yang rendah
 • mempunyai diet rendah serat dan tinggi protein haiwan, lemak tepu dan kalori
 • mempunyai diet yang tinggi dalam daging merah atau diproses
 • mengambil alkohol
 • merokok
 • mempunyai tahap aktiviti fizikal yang rendah
 • berat badan berlebihan atau mengalami obesiti
 • mempunyai penyakit radang usus
 • menghidap diabetes jenis 2
 • mempunyai ciri genetik tertentu
 • mempunyai kanser payudara, ovari, atau rahim
 • telah menjalani terapi sinaran untuk kanser perut pada zaman kanak-kanak
 • mempunyai polip dalam kolon atau rektum

Polip kadangkala bersifat prakanser. Polip sessile adalah salah satu jenis polip yang boleh berkembang di dalam kolon.

Saringan

Pemeriksaan rutin digalakkan bagi mereka yang:

 • mempunyai keluarga atau sejarah peribadi kanser kolorektal
 • menderita penyakit Crohn, sindrom Lynch, atau poliposis adenomatous

Doktor akan menasihatkan tentang jadual pemeriksaan terbaik untuk anda. Mereka mungkin, sebagai contoh, mengesyorkan ujian najis setiap dua tahun dan kolonoskopi atau sigmoidoskopi setiap sepuluh tahun.

Anda juga harus memahami perbezaan antara lesi prakanser, polip, dan polip kanser.

Sesiapa yang berumur 50 tahun ke atas berisiko mendapat lesi prakanser atau polip. Kaedah standard untuk mengeluarkannya adalah kolonoskopi. Doktor juga boleh memeriksa polip kanser semasa prosedur.

Diagnosis

Polip boleh dikesan menggunakan saringan sebelum ia menjadi kanser. Ia juga boleh mengesan kanser kolon pada peringkat awal, apabila rawatan lebih mudah.

Seorang doktor mendiagnosis kanser kolorektal selepas melakukan kolonoskopi dalam 80% kes kerana pesakit mempunyai simptom. Pemeriksaan rutin mengesan 11% kes, dan 7% pesakit kanser kolorektal didiagnosis selepas mendapatkan rawatan kecemasan untuk sakit perut yang teruk.

Berikut adalah prosedur pemeriksaan dan diagnostik kanser kolorektal yang paling biasa.

Kolonoskopi

Kolonoskopi adalah standard emas untuk mendiagnosis kanser kolorektal. Ia sangat tepat dan boleh menentukan lokasi sebenar tumor.

Prosedur ini melibatkan penggunaan kolonoskop, yang merupakan alat yang panjang, nipis, fleksibel dengan cahaya dan kamera. Ia membolehkan doktor melihat keseluruhan kolon dan rektum. Semasa prosedur, mereka mungkin mengeluarkan polip atau mengambil biopsi tisu untuk ujian.

Walaupun kolonoskopi tidak menyakitkan, sesetengah orang mengambil sedatif ringan untuk membantu mereka berehat. Cecair julap juga mungkin diperlukan untuk mengosongkan kolon sebelum prosedur.

Pendarahan dan penembusan dinding kolon adalah jarang berlaku tetapi mungkin komplikasi.

Ujian najis darah

Ujian ini mengesan kehadiran darah dalam sampel najis. Banyak keadaan boleh menyebabkan darah dalam najis, dan keputusan positif tidak selalu menunjukkan kehadiran kanser.

Imunokimia najis

Ujian ini, juga dikenali sebagai “fecal occult blood test“, mencari darah tersembunyi di bahagian bawah kolon. Ia memerlukan pengumpulan sampel najis di rumah dengan kit kecil.

Ujian DNA pada najis

Ujian ini mencari penanda DNA yang dibuang oleh kanser kolon atau polip prakanser ke dalam najis. Di rumah, seseorang mengumpul keseluruhan najis untuk ujian di makmal. Jika ujian positif, kolonoskopi diperlukan.

Adalah penting untuk diingat bahawa ujian ini tidak dapat mengesan setiap penanda DNA yang berkaitan dengan kanser.

Sigmoidoskopi fleksibel

Sigmoidoskop, tiub fleksibel, nipis, bercahaya, digunakan untuk memeriksa rektum dan kolon sigmoid – bahagian terakhir kolon sebelum rektum.

Ujian hanya mengambil masa beberapa minit dan tidak menyakitkan, tetapi mungkin tidak menyenangkan. Terdapat sedikit kemungkinan risiko berlubang pada dinding kolon.

Barium enema X-ray

Barium ialah pewarna kontras yang boleh menyerlahkan sebarang kelainan pada X-ray. Sebagai enema, seorang profesional penjagaan kesihatan mentadbirkannya ke usus.

Selepas X-ray enema barium, doktor mungkin mengesyorkan kolonoskopi untuk siasatan lanjut.

Kolonografi CT

Ini menjana imej kolon. Ia kurang invasif daripada kolonoskopi, tetapi jika jisim ditemui, pesakit akan memerlukan kolonoskopi.

Imbasan pengimejan

Jika kanser telah merebak ke bahagian lain badan, imbasan ultrasound, CT, atau MRI boleh mengesannya.

Rawatan

Beberapa faktor mempengaruhi pendekatan terbaik untuk rawatan kanser kolorektal. Ini adalah beberapa contoh:

 • saiz dan lokasi tumor, serta peringkat kanser
 • sama ada kanser itu berulang
 • kesihatan individu secara keseluruhan

Kemoterapi, terapi sinaran, dan pembedahan adalah semua pilihan. Penjagaan paliatif juga boleh membantu menguruskan gejala seperti sakit dan meningkatkan kualiti hidup.

Pembedahan

Rawatan utama untuk kanser kolorektal yang terhad kepada kolon ialah pembedahan. Matlamatnya adalah untuk membuang tisu kanser, seperti tumor dan nodus limfa, dan untuk mengelakkan kanser daripada merebak.

Selepas membuang kawasan kanser, pakar bedah biasanya menyambung semula usus, tetapi mereka mungkin perlu membuat stoma untuk saliran ke dalam beg kolostomi. Ini selalunya hanya sementara.

Pembedahan mungkin boleh menghapuskan semua kesan kanser peringkat awal. Pembedahan tidak dapat menghentikan kanser daripada merebak pada peringkat akhir, tetapi ia boleh membantu melegakan gejala.

Pembedahan kanser kolon mungkin terbuka, memerlukan hirisan yang besar. Ia sebaliknya boleh menjadi pembedahan laparoskopi, yang kurang invasif dan hanya memerlukan hirisan kecil. Semasa pembedahan, pakar bedah biasanya menggunakan peranti robotik.

Berikut adalah jenis pembedahan kanser kolon yang paling biasa:

Pembuangan secara setempat

Ini memerlukan penyingkiran tisu kanser awal. Pakar bedah membuang polip dan beberapa tisu kolon semasa prosedur.

Kolektomi

Kolektomi ialah pembedahan membuang sebahagian atau semua kolon. Jika pembedahan hanya sebahagian, bahagian yang tinggal disambung semula oleh pakar bedah. Prosedur ini juga dikenali sebagai hemikolektomi, kolektomi separa, atau reseksi segmen.

Seluruh kolon dikeluarkan semasa kolektomi total. Ini kurang biasa, dan pakar bedah mungkin menasihatinya hanya jika terdapat banyak polip, contohnya.

Mengeluarkan penyumbatan

Pertumbuhan kanser kadangkala boleh menyekat kolon sepenuhnya atau sebahagiannya. Dalam kes ini, pakar bedah boleh memasukkan stent untuk membuka kolon.

Jika stent gagal atau tersumbat teruk, mereka mungkin melakukan kolektomi dan menyambungkan satu hujung kolon yang tinggal ke stoma yang melaluinya najis boleh mengalir.

Kemoterapi

Ubat kemoterapi membunuh sel-sel kanser di seluruh badan. Ini boleh membantu dalam rawatan kanser kolon atau mengecutkan tumor sebelum pembedahan. Ia juga boleh membantu melegakan simptom pada peringkat akhir.

Pendekatan ini, bagaimanapun, boleh membawa kesan negatif yang meluas kerana ia menjejaskan kedua-dua sel kanser dan sihat.

Terapi yang disasarkan

Ini memerlukan pengambilan ubat-ubatan yang menyasarkan protein khusus untuk melambatkan atau menghalang pertumbuhan sel-sel kanser.

Kerana ubat-ubatan ini hanya menyasarkan sel-sel kanser, kesan sampingan biasanya kurang teruk daripada kemoterapi.

Imunoterapi

Terapi berasaskan ubat ini membantu sistem imun dalam mengesan dan menghapuskan sel-sel kanser. Sesetengah orang yang menghidap kanser kolorektal lanjut mungkin mendapat manfaat daripadanya.

Reaksi autoimun, di mana badan tersilap menyerang selnya sendiri, adalah salah satu kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Terapi radiasi

Ini melibatkan penggunaan pancaran sinaran tenaga tinggi untuk memusnahkan sel-sel kanser dan menghalangnya daripada membiak.

Ia mungkin disyorkan oleh doktor untuk membantu mengecutkan tumor sebelum pembedahan untuk kanser rektum. Mereka juga boleh menggunakannya bersama-sama dengan kemoterapi, teknik yang dikenali sebagai kemoradiasi.

Ia boleh membawa kesan negatif jangka panjang dan jangka pendek.

Ablasi

Gelombang mikro, frekuensi radio, etanol, atau cryosurgery digunakan untuk memusnahkan tumor tanpa membuangnya.

Terapi ini ditadbir oleh pakar bedah menggunakan probe atau jarum yang dipandu oleh ultrasound atau pengimejan CT.

Penjagaan akhir hayat dan paliatif

Kanser kolorektal tidak boleh disembuhkan jika ia merebak ke organ selain kolon dan berkembang ke peringkat 4. Kemungkinan lain termasuk:

 • pembedahan untuk membuang penyumbatan
 • terapi sinaran atau kemoterapi untuk mengurangkan saiz tumor
 • melegakan kesakitan
 • rawatan untuk kesan sampingan ubat
 • kaunseling Seterusnya