Peringkat

“Peringkat” kanser merujuk kepada sejauh mana ia telah merebak. Mengenal pasti peringkat membolehkan doktor memilih rawatan yang paling sesuai.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Terdapat pelbagai garis panduan pementasan. Satu set garis panduan adalah seperti berikut:

 • Peringkat 0: Ini adalah peringkat paling maju, juga dikenali sebagai “carcinoma in situ”. Kanser hanya di bahagian dalam rektum atau lapisan dalam kolon.
 • Peringkat 1: Kanser telah merebak ke lapisan dalam kolon atau rektum tetapi tidak merebak melepasi rektum atau dinding kolon.
 • Kanser peringkat 2 telah merebak melalui atau ke dalam dinding kolon atau rektum tetapi belum mencapai nodus limfa yang berdekatan.
 • Peringkat 3: Kanser telah merebak ke nodus limfa berhampiran tetapi tidak merebak ke bahagian lain badan.
 • Peringkat 4: Kanser telah merebak ke organ lain seperti hati atau paru-paru.

Kadangkala rawatan menghapuskan kanser, tetapi ia kembali di lokasi yang sama atau berbeza. Ini dirujuk sebagai kanser “berulang”.

Prognosis seseorang yang menghidap kanser kolorektal ditentukan oleh pelbagai faktor, termasuk umur mereka, kesihatan keseluruhan, dan peringkat kanser semasa diagnosis.

Kadar kelangsungan hidup menggunakan peringkat ini:

 • Tempatan: Kanser telah kekal di lokasi asalnya.
 • Serantau: Kanser telah merebak ke tisu berdekatan.
 • Jauh: Ia telah sampai ke bahagian badan yang lebih jauh.

Kadar kelangsungan hidup 5 tahun bagi seseorang yang menghidap kanser kolon ditunjukkan dalam jadual ini.

PeringkatKadar kelangsungan hidup 5 tahun
Peringkat 1 (tempatan)91%
Peringkat 2 (serantau)72%
Peringkat 3 (jauh)14%
Keseluruhan64%

Kadar kelangsungan hidup 5 tahun bagi seseorang yang menghidap kanser rektum ditunjukkan dalam jadual di bawah:

PeringkatKadar kelangsungan hidup 5 tahun
Peringkat 1 (tempatan)90%
Peringkat 2 (serantau)73%
Peringkat 3 (jauh)17%
Keseluruhan67%

Pencegahan

Kanser kolorektal boleh menyerang sesiapa sahaja dan tidak boleh dicegah. Mengambil beberapa langkah berjaga-jaga, sebaliknya, boleh membantu mengurangkan risiko.

Pemakanan

Langkah pemakanan yang mungkin bermanfaat termasuk:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • mengambil banyak serat, buah-buahan, dan sayur-sayuran
 • Hadkan penggunaan daging merah dan daging yang diproses.
 • memilih lemak sihat berbanding lemak tepu, seperti avokado, minyak zaitun, minyak ikan dan kacang

Menurunkan berat badan dan bersenam

Senaman yang kerap dan sederhana boleh membantu mengurangkan risiko kanser kolorektal. Senaman juga boleh membantu mengurangkan risiko obesiti, yang telah dikaitkan dengan kanser kolorektal dan kanser lain.

Aspirin

Pakar telah mendapati bahawa mengambil aspirin boleh membantu mengurangkan risiko pada sesetengah orang, tetapi dapatkan nasihat doktor anda terlebih dahulu.

Vaksin

Penyelidik sedang mengkaji kemungkinan vaksin mencegah kanser kolorektal. Vaksin yang menghalang polip daripada menjadi kanser telah terbukti berkesan pada tikus. Ini suatu hari nanti boleh membantu pesakit yang berisiko tinggi.

Kesimpulan

Kanser kolorektal adalah penyebab kedua utama kematian akibat kanser. Rawatan awal boleh membuang sel-sel kanser dan meningkatkan kemungkinan hasil yang positif.

Gejala kanser kolorektal perlu diambil serius. Ia juga mungkin menunjukkan masalah kesihatan lain yang berpotensi serius. Gejala-gejala kanser ini, bagaimanapun, mungkin tidak muncul sehingga peringkat seterusnya.

Sesiapa yang berisiko menghidap kanser kolorektal harus berbincang dengan doktor mereka tentang mendapatkan pemeriksaan. Pemeriksaan yang kerap meningkatkan kemungkinan diagnosis awal. Bahagian pertama