Mamogram

 1. Gambaran keseluruhan
 2. Membandingkan dengan mamogram biasa
 3. Cadangan
 4. Apa yang diharapkan
 5. Keputusan
 6. Risiko
 7. Ringkasan

Mamogram 3D menggunakan X-ray untuk merakam imej tisu payudara. Banyak kemudahan penjagaan dan pusat kesihatan menggunakan teknologi mamogram 3D kerana gambaran jelasnya memberikan tisu payudara. Mamogram 3D, atau tomosintesis electronic, adalah berbeza dengan mamogram regular yang memberikan gambar 2D.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Mamogram 3D membantu doktor di hospital membersihkan skrin untuk kanser payudara, termasuk pada pesakit yang tidak mempunyai tanda atau gejala yang ketara. Teknik ini amat penting bagi sesetengah wanita, seperti mereka yang mempunyai tisu payudara padat.

Artikel ini menjelaskan teknik dan apa yang diharapkan apabila mempunyai mamogram 3D. Kami juga melihat hasil dan risiko.

Apakah mammogram 3D?

seorang doktor melihat hasil daripada mamogram 3d
Mamogram 3D boleh memberikan doktor dengan kesan terperinci payudara.

Prosedur mamogram 3D mirip dengan mamogram tradisional dan tidak menimbulkan risiko yang tidak tinggi dalam kebanyakan kes.

Seperti namanya, mamogram 3D menghasilkan imej 3D payudara. Mesin mamogram menghantar isyarat sinar-X kecil melalui tisu payudara dari sudut berbeza. Ia kemudian menyusun semua imej menjadi satu imej 3D.

Gambar 3D akhir memberikan gambaran yang terperinci tentang payudara. Doktor boleh menggunakannya untuk mengesan tanda-tanda pertumbuhan atau kanser yang tidak biasa.

Doktor boleh mencadangkan mamogram 3D untuk menyiasat pertumbuhan yang dipersoalkan atau membantu mengenal pasti punca mana-mana gejala seseorang pesakit mungkin mempunyai masalah.

Sesiapa yang tidak pasti jika mereka perlu mempunyai mamogram 3D dan bukannya mamogram tradisional boleh membincangkannya dengan doktor mereka.

Bagaimana ia dibandingkan dengan mamogram regular?

Mamogram 2D kini masih menjadi kebiasaan untuk pengimejan tisu payudara.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Semasa mamogram 2D, juruteknik akan memampatkan tisu payudara untuk menjadikannya seragam yang mungkin. Mesin kemudiannya membuat imej mudah tisu, dari sisi dan dari atas ke bawah.

Dalam mamogram 3D, prosesnya adalah sama, kecuali bahawa juruteknik akan mengambil beberapa imej payudara dari pelbagai sudut yang berbeza. Mereka kemudian akan mengkompilasi imej-imej ini untuk mencipta rekreasi electronic payudara. Ini memberikan gambaran lengkap payudara.

Proses ini membolehkan pra doktor melihat bahagian-bahagian kecil, tisu payudara individu yang boleh menjadi nipis seperti 1 milimeter. Tahap perincian ini boleh membantu pakar lebih tepat mengesan beberapa bentuk pertumbuhan yang tidak regular dalam tisu.

Pengimejan 3D boleh meningkatkan kemungkinan bahawa doktor dapat mengenal pasti pertumbuhan ganas dalam tisu payudara. Sebagai kajian di JAMA Oncology , kadar pengesanan kanser lebih tinggi pada orang yang kembali untuk pengimejan 3D dari semasa ke semasa. Ini bermakna pencitraan 3D berpotensi menangkap lebih banyak tanda-tanda kanser daripada pengimejan 2D.

Menggunakan mamogram 3D boleh memberikan doktor dan individu keyakinan dan kepastian dalam diagnosis perubatan mereka dan apa-apa tindakan lanjut yang perlu.

Membandingkan mamografi dan thermografi

Membandingkan mamografi dan thermografi
Teknik lain untuk pemeriksaan payudara mengesan perubahan suhu pada permukaan kulit.

Bilakah doktor mengesyorkan mamogram 3D?

American Society of Breast Surgeons mencadangkan bahawa wanita berusia lebih 40 tahun mendapatkan mamogram tahunan untuk memeriksa tanda-tanda kanser payudara. Mereka juga mencadangkan agar semua wanita yang memerlukan mamogram mempertimbangkan mamogram 3D.

Ini adalah kerana pencitraan 3D memberikan gambaran yang lebih baik mengenai tisu payudara yang mendasari daripada pencitraan 2D, yang boleh membantu mengenal pasti potensi pertumbuhan awal.

Pengesanan tepat adalah penting, kerana kanser payudara adalah perkara biasa. Ia menjejaskan kira-kira 1 dari 8 wanita, menurut American Cancer Society.

Mamogram 3D boleh sangat berguna untuk mereka yang mempunyai tisu payudara padat. Sebabnya ialah tisu payudara padat mungkin membuat imej dari jenis 2D lebih gelap atau tidak jelas.

Begitu juga, kekuatan dan tanda-tanda tumor kelihatan padat dan putih. Tisu payudara yang padat juga boleh kelihatan putih pada sinar-X, yang boleh mengaburkan apa-apa tanda pertumbuhan luar biasa.

Juga, mamogram 3D menggunakan banyak imej pada pelbagai lapisan tisu, yang menjadikan lebih mudah bagi seorang doktor untuk mengesan kelainan pada tisu payudara yang padat.

Apa yang dijangkakan

Doktor mungkin mempunyai beberapa cadangan untuk hari-hari yang membawa kepada prosedur mamogram.

Contohnya, mereka boleh mengesyorkan bahawa jadual individu pelantikan hanya selepas kitaran haid. Alasannya ialah tisu payudara mungkin kurang lembut pada masa ini.

Pesakit juga mungkin perlu mengelakkan memakai minyak wangi atau deodoran pada hari mamogram mereka, kerana beberapa produk ini boleh mengganggu pengimejan.

Prosedur untuk mamogram 3D adalah sama seperti mamogram biasa. Juruteknik akan meminta pesakit itu untuk menanggalkan baju dan bra mereka dan menukar pakaian sementara. Pesakit juga perlu menanggalkan barang kemas yang mereka pakai.

Juruteknik akan meletakkan payudara pada satu plat mampatan mesin, menggunakan plat kedua untuk meratakan tisu payu dara untuk membuat ketebalan seragam.

Lengan pengimejan mesin mamogram 3D bergerak di gerbang di atas payudara, mengambil banyak sinar X dari sudut yang berbeza. Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mengambil semua imej untuk mamogram 3D, tetapi ini tidak ketara.

Keputusan

Oleh kerana mamogram 3D mengambil lebih banyak imej daripada yang biasa, mungkin lebih banyak ahli radiologi membaca dan mentafsir hasilnya.

Radiologi akan mengimbas imej, mencari tanda-tanda pertumbuhan yang tidak biasa, kalsifikasi, atau ketulan dalam tisu payudara. Mereka akan mentafsirkan hasilnya dan menghantarnya ke doktor individu untuk perbincangan dan ujian lanjut.

Risiko

seorang doktor yang bercakap kepada seorang pesakit
Seorang doktor boleh menjelaskan apa yang diharapkan dengan mamogram 3D.

Biasanya, tidak ada risiko tambahan untuk dipertimbangkan ketika memilih mamogram 3D.

Mamogram 3D mendedahkan seseorang ke tahap sinar-X yang rendah seperti mamogram 2D. Mamogram 3D mengambil lebih banyak imej, jadi ia boleh mendedahkan individu kepada radiasi yang lebih besar daripada mamogram biasa. Walau bagaimanapun, perbezaannya adalah minimal.

Semua bentuk mamogram mungkin tidak selesa. Walaupun prosedur untuk mamogram 3D sedikit lebih lama daripada prosedur 2D, perbezaannya tidak dapat dilihat.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa mamogram 3D tidak selalu 100% tepat. Sebagai contoh, ujian untuk menguji pertumbuhan mungkin tidak berbahaya. Dalam kes-kes lain, pengimejan mungkin terlepas tanda-tanda pertumbuhan sama sekali, seperti di kawasan yang sangat sukar untuk dilihat.

Ringkasan

Mamogram 3D adalah baru, tetapi banyak kemudahan kesihatan mengamalkan teknologi ini. Proses ini mirip dengan mamogram biasa, tetapi mamogram 3D mengambil lebih banyak imej tisu payudara.

Ramai doktor mengesyorkan bahawa semua wanita yang memerlukan mamogram mendapatkan mamogram 3D, tetapi sangat penting bagi mereka yang mempunyai tisu payudara padat.

Mamogram 3D cenderung memberikan imej yang lebih lengkap dari tisu payudara daripada mamogram 2D, menjadikan pertumbuhan yang tidak biasa dan masalah lain dalam payudara lebih mudah dilihat.