KONGSI

Minyak biji hitam

Ramai telah menggunakan minyak biji hitam untuk faedah terapeutiknya selama ribuan tahun. Kajian menunjukkan bahawa minyak ini boleh menawarkan banyak manfaat kesihatan dan kosmetik, seperti membantu mengurangkan berat badan, memperbaiki keadaan kulit, dan juga mengubati kanser dan diabetes.

Dalam artikel ini, kita melihat sains di sebalik faedah minyak biji hitam atau black seed oil dan meneroka kemungkinan kesan sampingan dan risiko.

Apakah minyak biji hitam?

Minyak biji hitam
Minyak biji hitam mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang.

Biji hitam juga dikenali sebagai caraway hitam, jintan hitam, kalonji, dan biji bawang hitam.

Ianya berasal dari Nigella sativa , sebuah tumbuhan kecil dengan bunga ungu, biru, atau putih pucat yang tumbuh di Eropah Timur, Asia Barat, dan Timur Tengah.

Manusia telah menggunakan benih hitam kecil buah N. sativa sebagai ubat semulajadi untuk beribu-ribu tahun. Biji-bijian juga boleh digunakan sebagai penambah rasa untuk masakan kari, acar, dan roti dengan cara yang sama seperti jintan atau oregano.

Minyak biji hitam mengandungi thymoquinone, yang merupakan antioksidan dan anti-radang sebatian yang mungkin juga mempunyai ciri-ciri tumor-mengurangkan .

Kita boleh mengambil minyak biji hitam dalam bentuk kapsul atau menggunakannya secara teratas untuk memberi manfaat kepada kulit. Ia juga mungkin digunakan untuk menambah minyak untuk minyak urut, syampu, produk penjagaan kulit buatan sendiri, dan wangian.

Minyak biji hitam berkualiti tinggi juga sesuai digunakan dalam memasak, membakar makanan, dan minuman.

Manfaat minyak biji hitam

Para saintis dengan pelbagai kepakaran telah meneliti manfaat mungkin minyak biji hitam.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa banyak kajian setakat ini telah menggunakan sel atau haiwan sebagai model, dan terdapat penyelidikan yang terhad mengenai kesan minyak biji hitam pada manusia.

Faedah untuk penurunan berat badan

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa suplemen benih hitam dapat membantu menurunkan indeks jisim tubuh manusia ( BMI ). Peserta kajian tidak melaporkan apa-apa kesan sampingan yang teruk daripada mengambil suplemen ini.

Kajian sistematik yang diterbitkan dalam Journal of Diabetes & Gangguan Metabolik pada tahun 2013 mendapati bahawa minyak biji hitam boleh menjadi berkesan dalam mengatasi obesiti.

Faedah untuk kulit

Minyak biji hitam mungkin memberi manfaat kepada orang dengan keadaan kulit berikut:

  • Ekzema : Menurut kajian kecil 2013 membandingkan manfaat terapeutik N. sativa dengan ubat-ubatan preskripsi, minyak biji hitam dapat mengurangkan keterukan tangan ekzema.
  • Jerawat : Penyelidikan menunjukkan bahawa kesan antimikrob dan anti-radang minyak biji hitam boleh meningkatkan jerawat. Dalam satu kajian, 58 peratus peserta menilai tindak balas mereka terhadap rawatan ini dengan baik, sementara 35 peratus merasakan hasilnya sederhana.
  • Psoriasis : Satu kajian pada tikus 2012 menunjukkan bahawa minyak juga mungkin mempunyai manfaat antipsoriatik.

Minyak biji hitam juga boleh menghidrat rambut, melembutkan kulit, dan bertindak sebagai pelembap, walaupun terdapat kekurangan bukti saintifik untuk mengesahkan manfaat ini.

Faedah untuk kesihatan

Minyak biji hitam juga boleh memberi manfaat kepada beberapa keadaan kesihatan, termasuk yang berikut:

Kanser

Kajian terbaru menunjukkan bahawa thymoquinone dalam minyak biji hitam boleh mempengaruhi kematian sel yang diprogramkan, atau apoptosis, dalam beberapa jenis sel kanser. Ini termasuk kanser otak , leukemia , dan sel kanser payudara .

Walau bagaimanapun, banyak penyelidikan mengenai kesan minyak biji hitam pada kanser menggunakan sel daripada manusia hidup, jadi para penyelidik masih belum mengetahui seberapa berkesan minyak itu dapat merawat kanser.

Fungsi hati dan buah pinggang

Mengikut kajian 2013 pada tikus, minyak biji hitam dapat mengurangkan komplikasi penyakit hati, buah pinggang dan memperbaiki struktur organ. Penyelidik tidak tahu sama ada kesan ini akan berlaku pada manusia.

Diabetes

Menurut artikel dalam Journal of Endocrinology & Metabolism , minyak biji hitam mungkin memiliki sifat antidiabetes dan meningkatkan kadar gula darah. Sekali lagi, kajian ini menggunakan model haiwan, jadi penyelidikan lebih diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan minyak pada manusia.

Kemandulan

Percubaan klinikal yang dikendalikan plasebo pada lelaki dengan sperma yang tidak normal dan ketidaksuburan telah mendapati bahawa minyak biji hitam dapat meningkatkan pergerakan sperma dan meningkatkan jumlah sperma dan jumlah air mani.

Kesan dan risiko sampingan

Kita tidak boleh menggunakan minyak biji hitam sebagai pengganti ubat.

Walaupun minyak biji hitam kelihatan menawarkan manfaat kesihatan tertentu, suplemen ini tidak dapat menggantikan ubat.

Mereka yang mengambil ubat harus berbincang dengan doktor di hospital sebelum menggunakan suplemen herba, seperti minyak biji hitam.

Doktor boleh menasihati kemungkinan interaksi dengan ubat-ubatan dan juga membincangkan manfaat yang berpotensi dan kesan sampingan tambahan. Ia adalah penting untuk tidak berhenti mengambil ubat tanpa nasihat doktor.

Seperti mana-mana suplemen, wanita hamil atau menyusui harus berbincang dengan doktor mereka untuk melihat sama ada minyak benih hitam sesuai untuk mereka sebelum menggunakannya.

Dengan penggunaan topikal, minyak biji hitam boleh menyebabkan ruam alahan pada sesetengah orang. Oleh itu, adalah penting untuk mengujinya pada kulit kecil pertama untuk memastikan ia tidak mencetuskan tindak balas.

Mereka juga harus berhati-hati menjaga minyak dari mata, hidung, dan bahagian badan sensitif yang lain.

Minyak biji hitam yang menelan kadang-kadang boleh mengakibatkan masalah pencernaan, seperti perut, kecemasan, dan muntah.

Untuk mendapatkan minyak biji hitam yang paling selamat dan paling berfaedah, sentiasa pilih minyak biji hitam yang berkualiti tinggi, iaitu 100 peratus gred terapi tulen, dan USDA yang disahkan.

Kesimpulan

Manusia telah menggunakan minyak biji hitam untuk faedah terapeutiknya selama ribuan tahun.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa ia mungkin mempunyai manfaat kesihatan dan kosmetik untuk pelbagai keadaan perubatan dan kulit, walaupun kajian ini sering menggunakan model haiwan atau sel daripada manusia.

Kajian lebih lanjut mengenai kesan N. sativa pada manusia adalah perlu untuk mengesahkan manfaatnya.

Sentiasa berbincang dengan doktor sebelum mengambil minyak biji hitam, dan pilih minyak benih hitam 100% tulen, terapeutik, minyak biji hitam bersertifikat USDA. Amerika Syarikat Makanan dan Dadah Pentadbiran (FDA) tidak memantau herba dan suplemen untuk kualiti dan kesucian, jadi sangat penting untuk menjadi selektif apabila membeli produk ini.

Banyak kedai kesihatan menjual minyak biji hitam, dan ia boleh didapati dalam bentuk cecair dan kapsul dalam talian.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah faedah pistachio?
Artikel seterusnyaApakah penyakit lupus?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.