KONGSI

Neutropenia

Neutropenia
Apabila anda mendapat kemoterapi untuk kanser payudara, kemungkinan besar anda akan kekurangan sel darah putih yang dipanggil neutrofil. Doktor memanggil ini neutropenia. Ia adalah bahagian biasa untuk menjalani kemo.Dengan neutropenia, anda lebih berkemungkinan mendapat jangkitan dan demam. Ini kerana neutrofil adalah sebahagian daripada tindak balas imun barisan hadapan badan anda. Jadi dengan lebih sedikit daripada mereka yang tersedia untuk melawan ancaman, anda lebih terdedah.Perlu diingat bahawa neutropenia adalah kesan sampingan sementara kemo – dan anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga yang mudah untuk membantu mengelakkan jangkitan.

Cara Membantu Mencegah Jangkitan Semasa Neutropenia

Lakukan perkara ini untuk membantu melindungi diri anda:

  • Dapatkan semua vaksinasi anda yang disyorkan oleh doktor anda. Ini termasuk suntikan selesema dan vaksin dan penggalak COVID-19. Tanya tentang vaksin lain, seperti vaksin hepatitis B dan radang paru-paru. Jika anda mendapat kemoterapi, sistem imun anda memerlukan bantuan tidak kira berapa umur anda.
  • Basuh tangan anda dengan kerap.
  • Elakkan hubungan dengan orang yang anda tahu sakit. Lakukan ini walaupun mereka mengatakan mereka berasa OK atau tidak berjangkit lagi.
  • Elakkan ruang dalaman yang sibuk. “Jika anda perlu pergi ke tempat tertutup seperti gereja atau kedai runcit, pakai topeng dan hadkan masa anda berada di sana seberapa banyak yang anda boleh. Saya juga akan mencadangkan memakai topeng jika anda berada di acara luar yang penuh sesak,” kata Jeremy Pappacena, PharmD, pakar farmasi klinikal dalam hematologi dan onkologi di Allegheny Health Network di Pennsylvania.
  • Sediakan makanan anda dengan teliti. Masak makanan dengan teliti. “Elakkan mengambil daging di bahagian yang lebih jarang atau perkara seperti sushi atau ikan mentah lain, dan basuh dan gosok buah-buahan dan sayur-sayuran mentah,” kata Pappacena.
  • Minta orang ramai membantu melindungi anda. Minta ahli keluarga dan orang lain yang tinggal bersama anda untuk mengikuti langkah berjaga-jaga yang sama sebanyak mungkin.
Anda tidak perlu mengambil suhu anda setiap hari semasa kemoterapi. Tetapi jika anda melihat simptom jangkitan – seperti rasa memerah atau sejuk, sesak nafas, atau berasa lemah atau tidak sihat – beritahu doktor anda.Jika anda mengalami demam semasa menjalani kemoterapi, hubungi doktor anda dengan segera dan beritahu mereka gejala anda.”Mereka mungkin memberitahu anda bahawa semuanya OK, atau mereka mungkin mahu anda pergi ke pejabat doktor anda atau jabatan kecemasan terdekat,” kata Nan Chen, MD, pakar kanser payudara di Universiti Chicago. “Jika anda pergi ke ED, pastikan anda memberitahu doktor di sana bahawa anda sedang menjalani kemoterapi.”

Berapa Lama Kanser Payudara Bertahan?

Seberapa teruk neutropenia dan berapa lama ia bertahan berbeza-beza. Ia sebahagiannya bergantung pada jenis kemoterapi yang anda dapatkan, kata Pappacena.

“Kebanyakan orang melihat titik terendah neutropenia mereka di sekitar pertengahan kitaran rawatan mereka, ” kata Pappacena. “Jika anda menjalani kemo setiap 4 minggu, maka neutropenia anda biasanya akan berada pada tahap paling rendah sekitar 2 minggu selepas rawatan terakhir. Ia pasti boleh menjadi lebih teruk apabila rawatan diteruskan.”

Rawatan untuk Kanser Payudara

Rawatan utama yang digunakan oleh doktor untuk membantu memendekkan neutropenia dan melindungi anda daripada jangkitan ialah ubat-ubatan yang dipanggil G-CSFs (faktor perangsang koloni granulosit). Anda biasanya mendapatkannya melalui suntikan kira-kira 24 jam selepas dos kemoterapi.

“Jika kami memberikan kemoterapi yang mempunyai risiko sederhana atau tinggi untuk meninggalkan anda neutropenik selama beberapa hari, kami akan memberi anda ubat G-CSF selepas kemoterapi untuk meningkatkan sel darah putih anda,” kata Chen.

Bagi kebanyakan orang yang mendapat kemoterapi yang boleh menyebabkan neutropenia, doktor menetapkan ubat G-CSF bertindak panjang. Dengan ubat G-CSF bertindak panjang, anda hanya perlu menjalani satu suntikan selepas setiap rawatan kemoterapi. Anda boleh sama ada kembali ke pusat kanser tempat anda mendapat kemoterapi untuk suntikan anda pada hari berikutnya, atau anda boleh menyuntik sendiri ubat di rumah (atau minta pasangan menyuntiknya untuk anda).

Pilihan yang lebih baharu untuk menyampaikan G-CSF bertindak panjang dipanggil Onpro. Ia datang dalam kit dengan picagari yang telah diisi sebelumnya di dalam pek lepuh yang digunakan pada kulit anda (biasanya pada lengan atas anda). Pembekal penjagaan kesihatan anda menyediakan kawasan kulit dan menggunakan pek penyuntik pada badan. Mereka akan memasukkan jarum pendek yang menghantar ubat di bawah kulit anda kira-kira 27 jam kemudian.

“Apabila penyuntik diaktifkan, ia akan perlahan-lahan mentadbir ubat selama kira-kira 45 minit,” kata Pappacena. “Anda perlu berhati-hati agar tidak terputus atau menanggalkannya terlalu cepat supaya anda tidak mendapat dos penuh ubat. Terdapat ‘tolok bahan api’ kecil yang bagus pada bungkusan supaya anda tahu bila ubat itu dikeluarkan sepenuhnya. Apabila ia berkata ‘Kosong,’ maka anda boleh menanggalkannya dan membuangnya.”

“Jika anda tidak selesa menggunakan jarum sendiri dan tidak mahu kembali ke pejabat doktor pada hari berikutnya untuk suntikan, ini adalah pilihan yang baik,” kata Chen.Terdapat juga ubat G-CSF bertindak lebih pendek yang memerlukan suntikan berganda antara dos kemoterapi.”Mereka kebanyakannya tidak disukai dengan ketersediaan ubat-ubatan yang bertindak lebih lama yang hanya memerlukan satu pukulan,” kata Pappacena. “Tetapi sesetengah pesakit mungkin mempunyai kesan sampingan yang lebih teruk dengan agen yang bertindak lebih lama, dan bagi mereka kami mungkin mencuba ubat yang bertindak lebih pendek.”Kesan sampingan G-CSF yang paling biasa ialah sakit tulang dan otot serta demam ringan. “Biasanya, ini boleh diuruskan dengan mengambil ubat anti-radang nonsteroid, atau juga ubat anti-alergi yang boleh dibeli,” kata Chen.

Mengapa Neutropenia Kanser Payudara Berlaku

Kemo adalah ubat kuat yang bukan sahaja menjejaskan kanser anda.

“Kemoterapi berfungsi melawan sel-sel kanser kerana ia direka untuk membunuh sel-sel yang membahagi dengan cepat, seperti sel-sel kanser,” kata Chen. “Tetapi beberapa sel yang sihat dalam badan anda juga membahagi dengan cepat, termasuk sel darah putih yang dipanggil neutrofil yang sangat penting dalam pertahanan badan terhadap jangkitan.”

Apabila bakteria atau virus memasuki badan anda, “neutrofil adalah antara sel pertama yang bertindak balas, membahagi dengan cepat untuk melancarkan tindak balas imun,” kata Chen. “Jadi mereka sangat terdedah kepada ubat-ubatan yang membunuh sel-sel yang membelah dengan cepat.”Ingatlah bahawa ia boleh dijangkakan dengan kemo. “Neutropenia cenderung mengikuti corak yang agak tipikal, dan doktor anda akan tahu cara menguruskannya,” kata Chen.
KONGSI
Artikel sebelum iniMandi elektrik: kebenaran mengejutkan mengenainya
Artikel seterusnyaCepat letih dan kurang tenaga pada golongan lelaki
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.