KONGSI

Barah Paru-Paru

barah paru-paru

Kanser paru-paru adalah jenis barah kedua yang paling biasa berlaku pada orang dewasa di Amerika Syarikat. Ia juga merupakan penyebab utama kematian akibat barah.

Rawatan barah paru-paru jauh lebih berkesan apabila penyakit ini berada pada tahap awal. Namun, kebanyakan orang yang menghidap barah paru-paru tidak mengalami simptom sehingga penyakit itu merebak.

Sebilangan orang mengalami gejala peringkat awal yang sukar dikesan, tetapi gejala ini lebih sering berpunca dari masalah kesihatan atau faktor lain seperti merokok.

Di bawah ini, kami menerangkan gejala awal, serta faktor risiko dan bila perlu berjumpa doktor di hospital.

Menurut American Cancer Society (ACS) , kebanyakan jenis barah paru-paru tidak menyebabkan simptom sehingga merebak ke kawasan lain.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang mengalami simptom kecil pada peringkat awal penyakit ini.

Gejala awal yang kita jelaskan di bawah biasanya disebabkan oleh sebab lain. Walau bagaimanapun, pesakit yang mengalami gejala ini harus mempertimbangkan untuk berjumpa doktor sebagai langkah berjaga-jaga.

Penurunan berat badan secara tiba-tiba

American Society of Clinical Oncology melaporkan bahawa penurunan berat badan selalunya merupakan tanda barah pertama yang ketara.

Mereka menganggarkan bahawa 40% pesakit yang menerima diagnosis kanser mengalami penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan pada masa itu.

Kanser boleh menyebabkan penurunan berat badan kerana banyak sebab, termasuk:

Sesak nafas

Sesak nafas dan berdehit juga boleh menjadi gejala awal barah paru-paru.

Sebilangan pesakit mungkin mengalami sedikit batuk selain sesak nafas. Yang lain mungkin sukar menarik nafas tetapi tidak batuk.

Batuk

Batuk ringan yang tidak hilang dapat menunjukkan barah paru-paru peringkat awal. Sebilangan orang menganggap bahawa batuk ini hanya disebabkan oleh merokok.

Seseorang yang kerap batuk kerana keadaan paru-paru lain mungkin melihat perubahan batuk mereka, dan ini juga dapat menunjukkan barah paru-paru.

Juga, batuk yang menghasilkan darah mungkin disebabkan oleh penyakit ini atau masalah lain dengan paru-paru. Sesiapa yang mengalami simptom ini mesti berjumpa doktor.

Keletihan

Kanser paru-paru boleh menyebabkan jumlah sel darah merah di dalam badan menurun. Istilah perubatan untuk masalah ini adalah anemia.

Oleh kerana sel darah merah membawa oksigen, seseorang yang mengalami anemia mungkin tidak mengambil cukup oksigen untuk menampung keperluan tubuh mereka. Ini boleh mengakibatkan rasa letih dan keletihan. Keletihan yang teruk boleh menjadikannya sukar berfungsi pada tahap terbaik.

Sakit bahu, dada, atau belakang

Sebilangan besar penghidap penyakit ini tidak merasakan kesakitan atau gejala lain pada peringkat awal. Ini kerana terdapat sedikit ujung saraf di paru-paru.

Walau bagaimanapun, rasa sakit dapat terjadi ketika barah paru-paru menyerang dinding dada, tulang rusuk, vertebra, atau saraf tertentu. Contohnya, tumor Pancoast, yang terbentuk di bahagian paling atas paru-paru, sering menyerang tisu berdekatan, menyebabkan sakit bahu.

Semasa tumor berkembang, seseorang mungkin mula merasa sakit pada:

 • lengan
 • dada
 • belakang

Suara yang teruk

Seseorang yang menghidap barah paru-paru atau penyakit pernafasan lain mungkin mengalami suara serak dan serak.

Ini boleh berlaku jika tumor menekan pada saraf laring, yang terletak di dalam dada. Apabila saraf ditekan, ia dapat melumpuhkan pita suara, menyebabkan suaranya berubah.

Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) , merokok adalah faktor risiko terbesar untuk kanser ini, menyumbang 80-90% kematian akibat barah paru-paru.

Faktor risiko lain adalah termasuk:

 • menggunakan produk tembakau lain, seperti cerut atau tembakau paip
 • menyedut asap terpakai
 • terdedah kepada gas radon, mungkin dari bahan di dalam rumah
 • bekerja dengan bahan kimia berbahaya, seperti asbestos, arsenik, atau diesel
 • tinggal di kawasan yang sangat tercemar
 • mempunyai keadaan paru-paru lain, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik
 • mempunyai sejarah keluarga barah paru-paru

Semasa menerangkan risiko, organisasi dan pakar kadang-kadang menggunakan istilah “pak-tahun.” Sepeket tahun merujuk kepada jumlah rokok yang dihisap setiap hari setiap tahun. Oleh itu, seseorang yang mempunyai sejarah merokok selama 30 pek mungkin mempunyai:

 • merokok satu bungkus sehari selama 30 tahun
 • merokok dua bungkus sehari selama 15 tahun

ACS mengesyorkan pemeriksaan kanser paru-paru setiap tahun untuk orang berumur 55–74 tahun yang:

 • kini merokok atau berhenti merokok dalam 15 tahun yang lalu
 • sekurang-kurangnya mempunyai sejarah merokok sebanyak 30 pek
 • kini merokok dan menerima kaunseling untuk membantu mereka berhenti
 • menyedari potensi faedah dan bahaya penyaringan
 • mempunyai akses ke kemudahan yang berpengalaman dengan pemeriksaan dan rawatan barah paru-paru

Pemeriksaan tidak dapat mengesan setiap kejadian barah paru-paru, tetapi menurunkan kemungkinan seseorang mati akibat penyakit ini.

Menurut CDC , orang yang merokok 15-30 kali lebih mungkin mati akibat barah paru-paru daripada orang yang tidak merokok.

Sementara itu, menurut statistik dari 2013-2014, sekitar 1 dari 4 orang yang tidak merokok, termasuk kanak-kanak, terdedah kepada asap rokok. Ini meningkatkan risiko mereka menghidap penyakit ini.

Berhenti merokok pada usia berapa pun boleh menurunkan risiko penyakit ini.

Gejala di atas biasanya berpunca daripada masalah selain barah paru-paru. Walau bagaimanapun, sesiapa yang mengalami masalah berikut harus berjumpa doktor:

 • batuk yang berlangsung lebih lama dari 2-3 minggu
 • batuk berterusan yang semakin teruk
 • batuk yang mengeluarkan darah
 • sakit atau sakit ketika bernafas atau batuk
 • sesak nafas yang berterusan
 • keletihan atau keletihan yang berterusan
 • jangkitan dada berulang
 • penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

Kanser paru-paru adalah bentuk barah kedua yang paling biasa. Ia boleh memberi kesan kepada sesiapa sahaja tetapi lazimnya berlaku pada orang yang merokok.

Biasanya, barah paru-paru tidak menimbulkan gejala sehingga merebak. Akibatnya, tidak mustahil untuk mengesan masalah ini pada peringkat awal.

Walaupun begitu, sebilangan orang mengalami simptom halus pada peringkat awal. Penting untuk mengenalinya kerana rawatan biasanya lebih berkesan apabila seseorang menerimanya lebih awal.

Sesiapa yang mengalami gejala awal barah paru-paru harus berjumpa doktor. Dalam banyak kes, penyebab selain kanser adalah penyebabnya. Namun, lebih baik mendapatkan nasihat perubatan sebagai langkah berjaga-jaga.

KONGSI
Artikel sebelum iniSuhu badan: Apakah normal baru?
Artikel seterusnyaOrang berusia yang minum teh cenderung tidak tertekan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.