Tanda leukemia

Banyak tanda leukemia pada kanak-kanak juga merupakan gejala yang biasa untuk penyakit kanak-kanak yang kurang serius. Leukemia boleh menjadi kronik, dan gejala-gejala boleh berkembang dengan perlahan, atau ia boleh menjadi akut, dan gejala mungkin muncul dengan cepat.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Leukemia kanak-kanak juga memberi kesan kepada remaja. Ia adalah jenis kanser yang paling biasa pada kanak-kanak di bawah umur 15 tahun, menurut National Cancer Institute di Amerika Syarikat. Sekitar 4,000 kanak-kanak di negara ini dipengaruhi oleh leukemia setiap tahun.

Leukemia menjejaskan sel darah. Ia menyebabkan sel darah putih berkembang dalam sumsum tulang seseorang. Ini kemudian melalui aliran darah dan menekan pengeluaran sel darah yang sihat.

Diagnosis leukemia boleh menakutkan, tetapi kadar survival terus bertambah baik.

Tanda leukemia biasa kanak-kanak

Jika kanak-kanak mempunyai gejala berikut, dan ibu bapa atau penjaga mengesyaki tanda leukemia, adalah penting untuk menghubungi doktor di hospital.

1. Anemia

Tanda leukemia pada kanak-kanak boleh dikesan oleh doktor
Seorang doktor harus menilai kanak-kanak jika mereka mempunyai gejala anemia.

Anemia berlaku apabila badan mempunyai kekurangan sel darah merah.

Sel darah merah bertanggungjawab untuk membawa oksigen ke seluruh badan, dan jika seseorang tidak menghasilkan cukup, mereka mungkin mengalami:

 • keletihan
 • kelemahan
 • pening
 • sesak nafas
 • sakit kepala
 • kulit pucat
 • berasa sejuk luar biasa

2. jangkitan kerap

Kanak-kanak dengan leukemia mempunyai bilangan sel darah putih yang tinggi, tetapi kebanyakan sel ini tidak berfungsi dengan betul. Ini kerana sel-sel yang tidak normal menggantikan sel-sel darah putih yang sihat.

Sel darah putih membantu melindungi badan dan melawan jangkitan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Infeksi berulang dan berterusan boleh menunjukkan bahawa kanak-kanak tidak mempunyai sel darah putih yang cukup sihat.

3. lebam dan pendarahan

Sekiranya kanak-kanak mendapat lebam dengan mudah, mengalami kekejangan teruk, atau berdarah pada gusi, ini boleh menunjukkan tanda leukemia.

Seorang kanak-kanak dengan kanser jenis ini akan mengalami kekurangan platelet yang membantu mencegah pendarahan.

4. Kesakitan tulang atau sendi

Jika kanak-kanak nampak sakit dan mengadu bahawa tulang atau sendi mereka sakit, ini dapat menunjukkan gejala leukemia kanak-kanak.

Apabila leukemia berkembang, sel-sel yang tidak normal boleh mengumpul di dalam sendi atau berdekatan dengan permukaan tulang.

5. Bengkak

Kanak-kanak yang mempunyai lengan diperiksa oleh doktor.
Lengan bengkak atau nodus limfa mungkin menunjukkan leukemia.

Dalam kanak-kanak yang mempunyai leukemia, bengkak boleh menjejaskan pelbagai bahagian badan, termasuk:

 • Perut, apabila sel tidak normal mengumpul di dalam hati dan limpa
 • Wajah dan lengan, apabila tekanan pada vena yang disebut vena cava unggul menyebabkan darah menjadi kolam di kawasan tersebut
 • Kelenjar bengkak, apabila seseorang mendapati benjolan kecil yang terbentuk di sisi leher, di dalam ketiak, atau di tulang selangka

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kanak-kanak dengan nodus limfa yang bengkak dan tiada gejala tambahan lebih cenderung mempunyai jangkitan daripada leukemia.

Juga, tumor dari jenis kanser lain lebih cenderung untuk memberi tekanan pada vena cava superior dan menyebabkan pembengkakan muka. Bengkak akan menjadi lebih buruk apabila kanak-kanak bangun, dan ia akan bertambah baik pada siang hari.

Ini dipanggil sindrom vena cava superior, dan jarang berlaku dalam kes-kes leukemia. Walau bagaimanapun, ia boleh mengancam nyawa, dan memerlukan rawatan kecemasan.

6. Kurang selera makan, sakit perut, dan penurunan berat badan

Sekiranya sel-sel leukemia telah menyebabkan bengkak di hati, buah pinggang, atau limpa, organ-organ ini boleh menekan perut.

Hasilnya mungkin rasa kenyang atau ketidakselesaan, kekurangan selera makan, dan seterusnya penurunan berat badan.

7. Batuk atau kesukaran bernafas

Leukemia boleh menjejaskan bahagian badan di dalam dan di sekitar dada, seperti beberapa nodus limfa atau timus, kelenjar yang terletak di antara paru-paru.

Sekiranya bahagian-bahagian tubuh ini membengkak, ia boleh memberi tekanan kepada trakea dan membuat pernafasan menjadi sukar.

Kesukaran bernafas juga boleh berlaku jika sel-sel leukemia membina saluran darah kecil di paru-paru.

Jika kanak-kanak mengalami kesukaran bernafas, dapatkan penjagaan kecemasan.

8. Sakit kepala, muntah, dan sawan

Jika leukemia menjejaskan otak atau saraf tunjang, seorang kanak-kanak mungkin mengalami:

 • sakit kepala
 • kelemahan
 • sawan
 • muntah
 • kesukaran menumpukan perhatian
 • isu dengan baki
 • penglihatan kabur

9. Ruam kulit

Sel-sel leukemia yang merebak ke kulit boleh menyebabkan rupa kecil, gelap, seperti ruam. Pengumpulan sel ini dipanggil chloroma atau sarcoma granulocytic, dan ia sangat jarang berlaku.

Lebam dan pendarahan yang mencirikan leukemia juga boleh menyebabkan bintik-bintik kecil yang dipanggil petechiae muncul. Ini juga mungkin kelihatan seperti ruam.

10. Keletihan yang melampau

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, leukemia membawa kepada kelemahan dan keletihan yang sangat teruk yang boleh menyebabkan ucapan yang melengkung.

Ini berlaku apabila sel-sel leukemia mengumpul darah, menyebabkan darah menebal. Darah mungkin begitu tebal bahawa peredaran melambatkan melalui saluran kecil di otak.

11. Merasa tidak sihat

Seorang kanak-kanak mungkin tidak dapat menjelaskan gejala yang mereka alami secara terperinci, tetapi mereka mungkin kelihatan sakit pada umumnya.

Apabila penyebab penyakit anak tidak jelas, buat temujanji dengan doktor.

Tanda awal leukemia pada kanak-kanak

Anak lelaki muda di pejabat doktor dengan ibu dan doktor.
Menilai tanda-tanda leukemia seawal mungkin membolehkan diagnosis dan rawatan segera.

Tanda-tanda leukemia terawal mungkin sukar ditemui.

Ia juga boleh berbeza-beza dari seorang kanak-kanak ke kanak-kanak yang lain, tidak semua kanak-kanak dengan leukemia menunjukkan gejala yang disenaraikan di atas.

Gejala awal juga bergantung kepada sama ada kanak-kanak itu mempunyai leukemia akut atau kronik. Gejala leukemia akut sering muncul dengan cepat, dan ia mungkin lebih ketara. Mereka yang mengalami leukemia kronik mungkin lebih ringan dan berkembang secara beransur-ansur dari masa ke masa.

Sekiranya ibu bapa atau pengasuh memberi perhatian kepada mana-mana gejala di atas, sebaiknya bawa anak ke doktor secepat mungkin. Diagnosis cepat dapat memastikan anak mendapat rawatan yang tepat dengan cepat.

Walau bagaimanapun, banyak gejala ini biasa dan boleh menunjukkan pelbagai penyakit. Doktor akan melakukan pelbagai ujian dan penilaian sebelum membuat diagnosis.

Tinjauan dan pengambilalihan

Terdapat pelbagai jenis leukemia kanak-kanak. Pandangan kanak-kanak akan bergantung pada jenis dan pelbagai faktor lain.

Walau apa pun, mengetahui dan mengubati leukemia lebih awal dapat memperbaiki hasilnya. Adalah penting untuk ibu bapa atau penjaga untuk membincangkan sebarang kebimbangan tentang kesihatan anak dengan doktor secepat mungkin.

Doktor kini boleh merawat banyak kes leukemia kanak-kanak dengan jayanya. Kaedah rawatan semakin maju, ubat semakin berkesan dan kadar sembuh untuk beberapa bentuk penyakit terus bertambah baik.