Menurunkan berat badan

Rancangan diet yang ekstrim boleh mencabar untuk diteruskan untuk tempoh yang panjang. Ia juga sukar untuk mencari masa untuk bersenam. Adakah mungkin untuk menurunkan berat badan tanpa melakukan senaman? Menggunakan pelbagai kaedah kawalan berat badan adalah penting untuk mengekalkan berat badan yang sihat. Dalam artikel ini, belajar 14 teknik yang boleh digunakan untuk menurunkan berat badan tanpa diet atau senaman.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

1. Tingkatkan kemahiran memasak anda

memasak boleh menurunkan berat badan
Belajar cara memasak pelbagai makanan boleh membantu mengurangkan berat badan.

Memahami bagaimana untuk menyediakan makanan dan membangunkan kemahiran yang lebih baik di dapur boleh menjadi cara yang berkuasa untuk menurunkan berat atau kuruskan badan tanpa mengurangkan pengambilan makanan.

Seseorang yang mempunyai lebih banyak pengetahuan mengenai cara memasak makanan yang berbeza lebih cenderung untuk makan pelbagai jenis bahan yang sangat berkhasiat, termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran, yang sangat baik untuk menurunkan berat badan.

Malah, penyelidik semakin menghubungkan penambahan berat badan dan obesiti kepada kemahiran memasak yang kurang baik.

Orang yang tidak yakin di dapur boleh mencuba kelas masakan atau menonton video memasak dalam talian. Tempat yang bagus untuk memulakan ialah YouTube Makanan Jamie Oliver, yang memberi tumpuan kepada cara membuat makanan yang mudah dan sihat.

2. Makan lebih banyak protein

Protein adalah bahagian penting dalam diet yang sihat dan diperlukan untuk pertumbuhan dan metabolisme yang cekap. Protein boleh meningkatkan perasaan kenyang dan menangguhkan kelaparan.

Satu kajian kecil di kalangan wanita muda mendapati bahawa makan yoghurt protein tinggi sebagai snek tengah hari mengurangkan pengurangan kelaparan dan kalori pada waktu makan.

Cara mudah untuk meningkatkan jumlah protein dalam diet termasuk menambah satu sudu benih chia atau biji rami untuk sarapan bijirin atau termasuk lebih banyak telur dalam rancangan makan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


3. Makan lebih banyak serat

Serat dalam buah, sayuran, kekacang, dan biji-bijian.

Serat adalah berbeza daripada makanan lain kerana badan tidak mencerna dalam usus kecil. Sebaliknya, makanan bergerak ke usus besar, di mana penapaian berlaku.

Ini memberi manfaat kepada seseorang melalui:

 • meningkatkan kenyang
 • melambatkan pencernaan
 • meningkatkan masa transit makanan dan penyerapan nutrien
 • mencegah sembelit

Seseorang juga boleh menambahkan lebih banyak serat ke dalam diet seimbang dengan:

 • makan buah setiap hari
 • termasuk biji-bijian dalam diet, seperti gandum baja dan beras perang
 • makan banyak sayuran

Serat pada kulit kebanyakan sayuran juga bermanfaat. Selagi seseorang benar-benar mencuci kulit, ia selamat dan mudah dimakan apabila dimasak.

4. Cuba probiotik

Probiotik adalah bakteria yang bermanfaat yang penting untuk penghadaman dan menurunkan berat badan. Penyelidikan terkini mengaitkan usus dan fungsi otak dan mencadangkan bahawa probiotik boleh mempengaruhi berat badan, massa lemak, dan mood.

Manusia bertindak sebagai tuan bakteria ini dan menyediakannya dengan makanan, termasuk serat. Sebaliknya, bakteria memberi manfaat kepada usus dan kesihatan umum seseorang.

Manfaat yang mereka sediakan termasuk:

 • tenaga untuk dinding usus dan sel hati
 • asid lemak tertentu yang mempunyai ciri-ciri anti kanser
 • mengawal berat badan

Diet yang tinggi gula dan lemak boleh mengubah keseimbangan bakteria dalam usus, mengurangkan jumlah bakteria yang baik.

Penyelidikan menunjukkan bahawa probiotik boleh membantu mencegah atau menguruskan obesiti. Orang boleh membeli probiotik di farmasi atau dalam talian.

Probiotik juga berlaku secara semulajadi dalam pelbagai jenis makanan yang ditapai, termasuk:

 • yogurt
 • kimchi
 • sauerkraut
 • kefir
 • miso
 • tempe
 • kombucha

5. Dapatkan lebih banyak tidur

Rehat malam yang baik adalah penting untuk kesihatan umum dan menurunkan berat badan. Tidur yang buruk mengganggu hormon penting, termasuk yang terlibat dalam metabolisme.

Mendapat kurang dari 6 jam tidur malam boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami kelebihan berat badan atau obesiti.

6. Mengurangkan tekanan

Yoga boleh mengurangkan tekanan dan membantu mengurangkan berat badan.

Tahap tekanan yang meningkat juga boleh mengganggu keseimbangan hormon. Apabila seseorang ditekankan, badan mereka menghasilkan hormon yang dipanggil glucocorticoids. Terlalu banyak glucocorticoids boleh meningkatkan selera makan seseorang, yang membawa kepada peningkatan berat badan.

Tekanan juga boleh memicu makan emosi. Makanan emosi adalah apabila seseorang makan makanan yang tidak sihat untuk cuba mengawal dan memperbaiki mood yang negatif.

Kaedah untuk mengurangkan tekanan termasuk:

 • mendapatkan latihan tetap
 • mengurangkan pengambilan kafein
 • mengamalkan meditasi atau kesedaran
 • mengatakan tidak kepada komitmen yang tidak penting
 • menghabiskan masa di luar rumah
 • mencuba yoga

7. Dapatkan lebih banyak vitamin D

Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai paras darah rendah vitamin D lebih cenderung obes dan tidak mendapat latihan yang mencukupi.

Keadaan kesihatan lain yang berkaitan dengan vitamin D rendah termasuk:

Orang boleh mendapatkan vitamin D dari matahari dan beberapa makanan. Makanan yang mengandungi vitamin D termasuk kuning telur, ikan berlemak, cendawan tertentu, dan makanan yang diperkaya. Sambungan