KONGSI

Air kelapa

Air kelapa dibuat dari cecair jernih di dalam kelapa hijau. Jangan keliru dengan santan, yang terbuat dari air dan isi di dalam kelapa yang matang. Lebih 95 peratus air kelapa adalah air.

Walaupun baru-baru ini melonjak popularitinya, air kelapa telah habis digunakan selama berabad-abad di kawasan tropika di seluruh dunia. Dalam perubatan Ayurveda tradisional, air kelapa dipercayai dapat membantu pencernaan, buang air kecil, dan juga pengeluaran air mani. Secara tradisional juga digunakan untuk merawat dehidrasi dan diberikan sebagai hadiah upacara di seluruh daerah tropis. Walaupun mungkin bukan penyembuh ajaib, ia mempunyai banyak manfaat kesihatan.

air kelapa

1. Minuman sukan semula jadi

Elektrolit semula jadi air kelapa menjadikannya padat untuk minuman sukan tradisional seperti Gatorade. Dibuat tanpa gula tambahan, pewarna makanan, atau pemanis buatan, banyak orang mendapatkan air kelapa sebagai minuman berprestasi semula jadi.

Kajian menunjukkan bahawa air kelapa dapat berfungsi sama seperti minuman sukan tradisional untuk menjadikan anda terhidrasi dan membantu mengisi semula cairan setelah berlari. Namun, air kelapa kurang natrium, elektrolit utama yang anda hilang dengan peluh, berbanding minuman sukan. Ini juga mempunyai karbohidrat lebih sedikit daripada banyak minuman yang dimaksudkan untuk prestasi daya tahan. Ini bermakna ia mungkin tidak memberi anda tenaga yang cukup untuk melakukan senaman yang panjang (lebih daripada 90 minit), tetapi ia akan membantu anda menghidrasi semula selepas itu.

Walaupun air kelapa tidak membantu anda menghidrat lebih baik daripada air atau minuman sukan tradisional selepas bersenam, satu kajian mendapati bahawa lebih mudah minum cukup tanpa menyebabkan mual atau sakit perut. Para penyelidik juga mengesyorkan mengelakkan air kelapa dengan gula tambahan kerana ia mencegah penghidratan yang betul dan menambahkan kalori yang tidak diperlukan.

2. Rendah kalori

Dengan hanya 45 kalori dalam cawan, air kelapa adalah pengganti minuman kalori yang lebih tinggi seperti soda atau jus, menurut Akademi Pemakanan dan Dietetik. Air kelapa mempunyai kurang gula dan karbohidrat daripada kebanyakan jus. Ia juga mempunyai lebih banyak mineral dan elektrolit seperti natrium dan kalium. Namun, untuk menikmati dengan santai, tetap tidak dapat menandingi air tanpa kalori.

3. Potassium

Air kelapa mempunyai kalium lebih dari 10 kali ganda jumlah minuman sukan. Segelas 8-ons air kelapa dibungkus dengan kalium sebanyak pisang. Sebilangan besar orang Amerika tidak memenuhi cadangan harian untuk kalium. Pada kadar 405 mg per cawan, kalium dalam air kelapa dapat membantu anda mengatasi kekejangan.

Kalium membantu menjaga keseimbangan cecair dan elektrolit di dalam badan, terutamanya semasa bersenam. Oleh kerana terdapat lebih banyak kalium daripada natrium dalam air kelapa, kalium dapat membantu mengimbangi kesan natrium terhadap tekanan darah dan bahkan dapat menurunkannya.

4. Kalsium dan magnesium

Kalsium penting untuk lebih dari sekadar tulang dan gigi yang kuat. Ia membantu otot menguncup dan berfungsi dengan baik. Semasa anda bersenam, otot anda menarik tulang anda dan memecahkannya sedikit. Semasa badan anda pulih, tulang anda menggunakan kalsium untuk menjadi lebih kuat dan diperbaiki.

Magnesium membantu menggerakkan kalsium dan kalium ke dalam otot untuk membantu pengecutan dan kelonggaran. Ia juga membantu pengeluaran tenaga dan menyokong fungsi organ. Latihan yang bersungguh-sungguh dapat menyebabkan anda kekurangan magnesium dan mudah mengalami kekejangan, otot gelisah, dan kekejangan.

Walaupun air kelapa mengandung lebih banyak kalsium dan magnesium daripada minuman sukan lain atau jus buah, ia bukan sumber mineral yang pekat. Air kelapa mengandungi kurang daripada 5 peratus jumlah kalsium dan magnesium yang disyorkan.

5. Antioksidan

Sebagai tambahan kepada semua manfaat penghidratannya, air kelapa mengandungi antioksidan yang membantu meneutralkan tekanan oksidatif dan radikal bebas yang dihasilkan oleh senaman. Cari air kelapa segar untuk mendapatkan tahap antioksidan tertinggi. Air kelapa yang diproses dan dipasteurisasi mempunyai lebih sedikit antioksidan, menurut satu kajian baru-baru ini.

6. Asid amino

Asid amino sangat penting untuk memperbaiki tisu dan merupakan blok protein. Air kelapa mengandungi lebih banyak alanin, arginin, sistein, dan serin daripada susu lembu. Ini adalah sumber utama arginin, asid amino yang membantu badan anda bertindak balas terhadap tekanan (seperti tekanan yang disebabkan oleh senaman yang sukar). Arginine juga dapat membantu menjaga kesihatan jantung.

7. Sitokinin

Hormon yang membantu tumbuh-tumbuhan tumbuh, juga dikenali sebagai sitokinin, juga terdapat di dalam air kelapa. Sebatian ini dipercayai mempunyai sifat anti penuaan dan memerangi barah. Namun, setakat ini tidak ada kajian besar yang menunjukkan bahawa air kelapa dapat mengatasi barah.

Kesimpulan

Intinya adalah bahawa air kelapa dapat menjadi cara yang baik untuk menghidrasi semula setelah melakukan senaman keras dan berpeluh. Tukar air kelapa sebagai minuman sukan tradisional dan hilangkan gula, pewarna, dan bahan sintetik tambahan.

Sekiranya anda berusaha menurunkan berat badan, mungkin lebih baik memilih air sebagai gantinya. Akademi Pemakanan dan Dietetik juga mengesyorkan memilih air jika anda tidak berpeluh berlebihan, kerana air kelapa tidak menghidrat anda lebih baik daripada air dan ia dilengkapi dengan kalori dan gula tambahan.

Cari air kelapa segar dan belum diproses untuk mendapatkan antioksidan paling banyak dan rasa tropika yang sebenar.

KONGSI
Artikel sebelum iniCheilitis angular: Apa yang anda perlu tahu mengenainya
Artikel seterusnyaHerpes gladiatorum dan apa yang perlu diketahui?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.