Abses peritonsillar

Abses peritonsillar adalah kutu yang penuh dengan tisu yang membentuk bahagian belakang tekak berhampiran salah satu tonsil. Peritonsillar abses, juga dikenali sebagai quinsy, sering muncul sebagai akibat daripada tonsillitis . Abses ini jarang berlaku kerana doktor cenderung untuk merawat radang tekak dan tonsilitis dengan antibiotik.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, kami memberikan gambaran mengenai abses peritonsillar, termasuk punca, simptom, dan pilihan rawatan.

Apa yang menyebabkan abses peritonsillar?

Manusia yang mempunyai tekaknya diperiksa oleh seorang doktor
Peritonsillar abses membentuk berhampiran tonsil.

Abses peritonsillar biasanya disebabkan oleh Streptococcus pyogenes , bakteria yang sama yang menyebabkan tekak dan tonsilitis. Sekiranya jangkitan itu melebar di luar amandel, ia boleh menyebabkan abses di sekitar amandel.

Abses peritonsillar biasanya berlaku pada orang dewasa muda semasa musim sejuk dan musim bunga, apabila infeksi tekak dan infeksi tonsillitis adalah perkara biasa.

Jarang sekali, orang boleh mengalami abses peritonsillar tanpa tonsilitis. Tonsilitis adalah yang paling lazim di kalangan kanak-kanak, manakala abah peritonsillar adalah yang paling biasa di kalangan orang dewasa.

Abses ini jarang terjadi selepas seseorang telah mengeluarkan amandelnya, walaupun ia masih boleh berlaku.

Gejala

Gejala abses peritonsillar mungkin sama dengan ubat tonsil dan strep tekak, tetapi mereka sering lebih teruk.

Seseorang kadang-kadang dapat melihat abses ke belakang tenggorokan, dan ia mungkin kelihatan seperti lepuh atau mendidih.

Orang biasanya mengalami:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • menyakitkan menelan, dipanggil odynophagia
 • ketidakupayaan untuk menelan air liur
 • demam dan menggigil
 • kesakitan yang menyebabkan trismus, yang merupakan kesukaran atau ketidakupayaan untuk membuka mulut
 • suara yang tersangkut
 • sakit kepala
 • bengkak leher dan muka

Rawatan

Seseorang tidak dapat merawat abses peritonsillar di rumah. Hubungi doktor untuk membincangkan pilihan yang sesuai. Rawatan yang terbaik akan bergantung pada betapa teruknya abses dan bagaimana reaksi seseorang terhadap antibiotik.

Seorang doktor boleh cuba merawat abses peritonsillar dengan antibiotik terlebih dahulu. Jika ianya tidak berkesan, doktor boleh mengeluarkan nanah dari abses untuk membantu menyembuhkannya.

Prosedur perubatan untuk merawat abses peritonsillar termasuk:

 • mengeluarkan nanah dengan jarum dan jarum suntikan
 • menghiris abses dengan pisau untuk melepaskan dan mengusir nanah
 • pembedahan membuang amandel, dalam prosedur yang dikenali sebagai tonsillectomy akut, yang mana doktor boleh mengesyorkan jika seseorang mempunyai abses peritonsillar yang berulang

Komplikasi

Apabila seseorang menerima rawatan, abses peritonsillar biasanya hilang tanpa menyebabkan masalah lebih lanjut. Walau bagaimanapun, jika tiada rawatan, abses boleh menyebabkan masalah yang serius.

Komplikasi abses peritonsillar termasuk:

Diagnosis

Imbasan ultrasonografi tekak
Doktor mungkin mengesyorkan ultrasound untuk mendiagnosis abses peritonsillar.

Doktor akan memeriksa mulut dan tekak untuk mendiagnosis abses peritonsillar. Mereka biasanya boleh mengenal pasti keadaan ini dengan pemeriksaan visual.

Untuk membantu dalam pemeriksaan, doktor mungkin akan menggunakan cahaya kecil dan depressor lidah. Bengkak dan kemerahan pada satu tonsil boleh mencadangkan abses. Ia boleh mengeluarkan kawasan bengkak untuk menentukan sama ada terdapat nanah di dalamnya.

Sekiranya hadir, doktor boleh mengumpul sampel untuk dihantar ke makmal untuk ujian selanjutnya.

Penyedia penjagaan kesihatan mungkin, dalam sesetengah keadaan, meminta imej X-ray atau ultrasound mulut atau leher untuk menolak syarat-syarat lain, seperti selulit peritonsillar, epiglottitis , atau jangkitan saluran nafas atas lain.

Pencegahan

Tidak mungkin untuk mengelakkan abses peritonsillar, tetapi seseorang boleh menurunkan risiko dengan:

 • menahan diri dari merokok
 • merawat tonsilitis bakteria sebelum ia bertambah buruk
 • merawat jangkitan oral
 • mengamalkan kebersihan pergigian yang baik

Tinjauan jangka panjang untuk abses peritonsillar adalah baik apabila seseorang mempunyai rawatan yang sesuai, seperti antibiotik atau prosedur untuk mengusir nanah.

Tanpa rawatan, abses peritonsillar mungkin menjadi masalah yang lebih serius, seperti sepsis atau penyumbatan saluran udara.

Ringkasan

Abses peritonsillar adalah poket tisu yang menyakitkan dan tisu yang terbentuk di bahagian belakang kerongkong, berdekatan dengan tonsil. Ia biasanya merupakan komplikasi strep throat atau tonsillitis.

Rawatan terbaik untuk abses peritonsillar bergantung kepada betapa teruk abses dan seberapa baik ia bertindak balas terhadap antibiotik. Sesetengah rawatan melibatkan penyingkiran abses atau melakukan tonsillectomy akut.