KONGSI

Adakah e-cigarette alternatif yang selamat untuk merokok?

Isi kandungan
   1. Apakah e-cigarette?
   2. Bagaimana ia berfungsi
   3. Faedah
   4. Risiko
   5. Penyelidikan terkini
   6. Kesimpulan
Rokok elektronik atau e-cigarette adalah peranti yang dikendalikan oleh bateri yang menghasilkan dos nikotin yang berasap, atau penyelesaian bukan nikotin, untuk pengguna menghisap rokok. Ia bertujuan memberikan kenikmatan yang sama ketika menyedut asap rokok. Juga dikenali sebagai e-rokok, e-cigs, sistem penghasil nikotin elektronik, rokok vaporizer, dan vape pen. Ia dipasarkan sebagai cara untuk menghentikan atau mengurangkan seorang perokok dari merokok. E-cigarette telah digunakan oleh berjuta-juta orang di seluruh dunia sejak mula-mula muncul di pasaran China pada tahun 2004. Pada 2016, 3.2 peratus orang dewasa di Amerika Syarikat menggunakannya. “Vaping” kini merupakan bentuk penggunaan tembakau yang paling popular di kalangan remaja di US. Penggunaan E-cigarette meningkat sebanyak 900 peratus di kalangan pelajar sekolah menengah dari tahun 2011 hingga 2015. Pada tahun 2016, lebih daripada 2 juta pelajar sekolah menengah telah mencuba e-cigarette. Bagi mereka yang berumur antara 18 hingga 24 tahun, 40 peratus daripadanya tidak pernah merokok sebelum menggunakan peranti itu. Badan penyelidikan yang semakin berkembang menunjukkan bahawa pembentukan mungkin berbahaya. Walaupun ia mungkin membantu perokok yang sedia ada untuk berputus asa, ada kebimbangan bahawa orang muda mula bersuara untuk tujuan sendiri, dan tidak menggantikan penggunaan tembakau. Pada 2016, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) mula menguatkuasakan peraturan mengenai jualan, pemasaran, dan pengeluaran produk-produk ini.
Fakta ringkas mengenai e-rokok: Berikut adalah beberapa perkara penting mengenai e-rokok. Lebih terperinci dalam artikel utama.
 • E-rokok bertujuan menyerupai rokok, tetapi tanpa membakar tembakau.
 • Ia dijual sebagai alat untuk mengurangkan atau berhenti merokok , dan sesetengah orang mendapati ia dapat membantu.
 • Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa ia mungkin mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan.
 • Pihak berkuasa kesihatan cuba mengetatkan peraturan untuk menghalang orang daripada menggunakan e-rokok.

Apakah e-cigarette?

e-cigarette berbahaya Vaping: Adakah ia lebih selamat daripada merokok? E-rokok adalah tiub panjang yang biasanya menyerupai rokok, cerutu, paip, atau pena. Kebanyakan boleh digunakan semula, dengan kartrij diganti dan boleh diganti, tetapi ada yang boleh digunakan. Paten pertama untuk “rokok tanpa rokok” diminta oleh Herbert A. Gilbert pada tahun 1963, tetapi peranti semasa tidak muncul sehingga tahun 2003. E-cigarette seperti yang kita tahu ia dicipta oleh Hon Lik, seorang ahli farmasi Cina, bekerja untuk Golden Dragon Holdings, yang kini dikenali sebagai Ruyan. Syarikat itu mula mengeksport ke pasaran utama pada tahun 2005 hingga 2006. Sekarang terdapat lebih dari 460 jenama yang berlainan di pasaran.

Bagaimana ia berfungsi

Kebanyakan e-cigarette mempunyai:
 • corong, atau kartrij
 • elemen pemanasan
 • bateri boleh dicas semula
 • litar elektronik
Memandangkan pengguna menyedut menggunakan mulut, sensor mengaktifkan elemen pemanasan yang menguapkan larutan cecair, berperisa cecair di dalam mulut. Pengguna itu kemudian menyedut larutan aerosol. Kandungan nikotin bervariasi dari sifar ke “lebih tinggi,” atau 24 hingga 36 miligram (mg) setiap mililiter (ml). Corongnya adalah kartrij yang dipasang pada akhir tiub. Cawan plastik kecil di dalam mulutnya memegang bahan penyerap yang basah di dalam penyelesaian cecair. Kartrij boleh sama ada diisi semula atau digantikan dengan satu lagi kartrij pra-terisi apabila diperlukan. Pengabut adalah unsur pemanasan yang memanaskan cecair, menyebabkan ia menguap. Penyelesaian itu kemudian boleh dihirup, atau dihirup. Bateri kuasa elemen pemanasan. Ini biasanya bateri litium-ion yang boleh dicas semula. Sensor mengaktifkan pemanas ketika pengguna menghisap pada peranti. LED boleh menunjukkan apabila ia diaktifkan. Penyelesaiannya , yang juga dikenali sebagai e-cecair atau e-jus, dibuat dengan mengeluarkan nikotin dari tembakau dan mencampurkan dengan bahan asas, biasanya propylene glikol, dan perasa. Propylene glycol digunakan dalam inhaler, sebagai contoh, untuk asma. Terdapat pelbagai jenis perisa untuk dipilih, dengan nama seperti tradisional, tembikai, mentol, dan bermacam lagi. Sesetengah perisa, seperti gabungan tembakau dan mentol, cuba menyerupai rokok tradisional. Sebilangan mereka mendakwa meniru jenama tertentu.

Faedah

E-rokok mungkin kurang berbahaya daripada tembakau untuk perokok sedia ada, tetapi ia mungkin membawa bahaya sendiri. E-cigarette mungkin kurang berbahaya daripada tembakau untuk perokok sedia ada, tetapi ia kelihatan membawa bahaya sendiri.
E-rokok menuntut untuk melangkaui banyak risiko kesihatan tembakau, dan menawarkan alternatif yang lebih sihat kepada rokok dan bentuk pengambilan nikotin yang konvensional. Beberapa kajian mendapati bahawa menggunakan e-rokok boleh membantu sesetengah perokok berhenti merokok. Pendapat lain menyatakan┬áia menawarkan manfaat yang “sederhana” bagi mereka yang ingin berhenti merokok, tetapi “potensi yang baik” bagi mereka yang menjadi perokok tegar. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menyimpulkan bahawa e-rokok boleh memberi manfaat kepada perokok dewasa yang tidak mengandung, selagi mereka menggantikan sebarang produk nikotin atau tembakau yang lain. Walau bagaimanapun, pada tahun 2015, 58.8 peratus pengguna dewasa terus merokok rokok biasa. Mereka tidak menggunakan vaping sebagai pengganti lengkap untuk tembakau. CDC menambah bahawa vaping tidak sesuai:
 • untuk golongan muda
 • bagi mereka yang tidak pernah merokok sebelum ini
 • semasa mengandung
Terdapat hujah bahawa lebih baik bagi anak-anak muda untuk mula tidak merokok. Pemasaran aktiviti sebagai sejuk dan selamat, dan menawarkan pelbagai rasa, pengeluar berminat untuk menarik golongan remaja. Bagaimanapun, cubaan mungkin tidak berisiko bebas, dan pada 2016, Pakar Bedah Umum mengisytiharkan e-rokok menggunakan “kebimbangan kesihatan awam yang penting” atau lebih beracun dari rokok biasa.

Risiko

Walaupun e-cigarette boleh membantu sesetengah orang berhenti merokok, ada bukti yang semakin membesar yang mungkin berbahaya dalam sesetengah kes, dan lebih berbahaya daripada menghindari merokok sama sekali. Berikut adalah 10 sebab mengapa pihak berkuasa berkenaan:
 1. Kebanyakan e-rokok mengandungi nikotin, yang menimbulkan ketagihan dan mencetuskan perubahan pada otak remaja. Ia berbahaya semasa kehamilan kerana ia boleh menjejaskan perkembangan janin.
 2. Aerosol mengandungi pelarut, perasa, dan toksik, yang dinyatakan oleh General Surgeon sebagai “berbahaya” atau “berpotensi berbahaya.”
 3. E-rokok mendedahkan paru-paru kepada bahan yang berbeza. Salah satunya adalah dicetyl, yang boleh menyebabkan “popcorn paru-paru”, penyakit paru-paru yang teruk dan tidak dapat dipulihkan.
 4. Keracunan maut yang berpotensi mengakibatkan tidak sengaja menelan dan menghirup cairan rokok c.
 5. Orang yang ingin berhenti merokok akan berhenti menggunakan kaedah konvensional dan perubatan yang dipantau.
 6. Mereka yang menggunakan e-rokok kurang cenderung untuk berhenti merokok sama sekali.
 7. Remaja yang menggunakan produk e-rokok lebih cenderung untuk menggunakan tembakau biasa juga.
 8. Penggunaan nikotin yang berterusan dapat membuat ubat lain , seperti kokain, lebih menyenangkan.
 9. Rempah-rempah, pemasaran, dan konsep yang tidak membahayakan semua remaja yang menggoda untuk mula merana. Terdapat kebimbangan bahawa ini meningkatkan peluang bahawa mereka akan merokok rokok konvensional kemudian.
 10. Rokok kedua-dua tidak disingkirkan dengan menjatuhkan, seperti membebaskan pelepasan karsinogenik.
Di samping itu, penggunaan bahan-bahan pembongkaran eksperimen boleh menyebabkan remaja mendapat risiko yang lebih tinggi. Institut Kebangsaan Penyalahgunaan Dadah (NIDA) menunjuk kepada amalan “titisan,” yang melibatkan menyedut penyelesaian yang terus menembusi gegelung pemanas, sebagai satu amalan risiko sedemikian. Sebab-sebab termasuk “untuk menghasilkan hit tekak yang lebih kuat.”

Penyelidikan terkini

Pada bulan Januari 2018, keputusan telah diterbitkan kajian makmal dan haiwan yang menilai bagaimana nitrosamin, yang terkandung dalam e-rokok, boleh merosakkan DNA. Para penyelidik mendapati bahawa keupayaan sel paru-paru untuk pulih selepas terdedah kepada asap e-rokok berkurangan. Di samping itu, asap itu merosakkan paru-paru, pundi kencing, dan jantung pada tikus. Mereka menyimpulkan: “Oleh itu, mungkin asap E-rokok boleh menyumbang kepada kanser paru-paru dan kencing, serta penyakit jantung, pada manusia.” Sementara itu, sebuah laporan yang diterbitkan dalam The BMJ pada bulan Februari 2018, menggesa doktor di United Kingdom untuk memberitahu perokok bahawa “pembedahan sekurang-kurangnya 95 peratus kurang berbahaya daripada merokok.” Di AS, FDA tidak meluluskan e-rokok sebagai bantuan merokok.

Kesimpulan

e-cigarette e-rokok vape refill pod “E-jus” mengandungi pelarut, perasa, dan jumlah nikotin yang berbeza-beza.
Sekalipun menjelma boleh membantu orang berhenti merokok, ia tidak diperakui sebagai selamat dan berkesan oleh FDA, dan tidak ada bukti bahawa ia berfungsi dalam jangka panjang. Menurut NIDA , “Penyelidikan setakat ini menunjukkan bahawa e-rokok mungkin kurang berbahaya daripada rokok apabila orang yang sering merokok bertukar kepada mereka sebagai pengganti lengkap.” Walau bagaimanapun, mereka menambah, “nikotin dalam sebarang bentuk adalah ubat yang sangat ketagih.” Laporan Surgeon General meminta tindakan untuk mengurangkan risiko kejatuhan.
Tindakan boleh termasuk menggabungkan e-rokok ke dalam dasar bebas rokok, menghalang akses kepada e-rokok oleh belia, harga dan dasar cukai, pelesenan runcit, peraturan pemasaran e-rokok yang mungkin menarik belia, dan inisiatif pendidikan yang menyasarkan belia dan orang dewasa muda . ”

Jabatan Kesihatan AS dan Perkhidmatan Manusia

Pada tahun 2016, FDA membuat e-rokok tertakluk kepada peraturan yang sama seperti produk tembakau. Salah satu hasilnya ialah pembeli mestilah berumur sekurang-kurangnya 18 tahun. Akademi Pediatrik Amerika (AAP) sangat menyarankan agar usia minimum untuk membeli apa-apa produk tembakau, termasuk e-rokok, akan dibangkitkan kepada 21 tahun di semua negeri. Sembilan buah negara telah mengharamkan penggunaan rokok di tempat-tempat yang sama di mana merokok tidak dibenarkan, dan ada panggilan yang semakin meningkat untuk mengelakkan peraturan-peraturan untuk lebih ketat. Alat e-rokok tersedia untuk dibeli dalam talian. Walau bagaimanapun, penting untuk diingat bahawa ia adalah produk berasaskan nikotin, dan tiada penggunaan nikotin adalah selamat. Sehingga kita tahu lebih banyak, mungkin lebih baik menggunakannya dengan berhati-hati.
KONGSI
Artikel sebelum iniApa itu lipoma dan benjolan kecil?
Artikel seterusnya4 variasi “deadlift workout” yang perlu anda tahu
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.