KONGSI

Buah Epal

Epal adalah makanan ringan yang berkhasiat, tetapi adakah gula dan karbohidrat dalam epal baik atau buruk untuk gula dalam darah dan tahap insulin jika seseorang menghidap diabetes? Menurut Persatuan Diabetes Amerika, walaupun ianya mengandungi gula dan karbohidrat, makan epal dan buah-buahan lain tidak menjadi masalah bagi seseorang yang mempunyai diabetes jenis 1 atau diabetes jenis 2.

Epal mengandungi gula yang berbeza untuk makanan dengan gula tambahan, dan ia juga mengandungi serat dan nutrien. Seseorang yang menghidap diabetes harus sedar bagaimana epal mempengaruhi mereka untuk memasukkan buah ini dalam diet yang sihat diabetes.

Dalam artikel ini, kita melihat kesan epal dan buah-buahan lain terhadap gejala diabetes.

Adakah epal baik untuk pesakit diabetes?

Menutup epal
Serat pada epal boleh membantu melambatkan penyerapan gula dalam tubuh.

Orang yang menghidap diabetes mesti melihat pengambilan karbohidrat mereka untuk memastikan paras gula darah mereka tetap stabil sepanjang hari. Oleh itu, masuk akal untuk memantau sebarang makanan yang mengandungi karbohidrat dan gula.

Menurut Jabatan Pertanian AS (USDA) , terdapat kira-kira 25 gram (g) karbohidrat secara keseluruhan dalam epal bersaiz sederhana, dan sekitar 19 gram itu adalah gula.

Kebanyakan gula dalam epal adalah dalam bentuk fruktosa secara semulajadi, bagaimanapun, dan ini mungkin mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh daripada gula lain. Juga, fruktosa berbeza dengan gula halus dan olahan yang terdapat dalam makanan yang dibungkus seperti coklat dan biskut.

Kajian terbaru yang disiarkan di American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa menggantikan glukosa atau sukrosa dengan fruktosa menyebabkan kurang gula dan insulin dalam aliran darah selepas makan.

Laporan USDA menyatakan bahawa epal sederhana mengandungi kira-kira 4 g serat makanan, dan serat ini dapat membantu memperlambat penyerapan gula dalam tubuh, yang dapat membantu menghindari pancang dalam gula dan insulin.

Di samping itu, buah-buahan yang berpasangan dengan lemak atau protein yang sihat juga dapat menurunkan kenaikan gula dalam darah dan membuat seseorang merasa lebih kenyang untuk lebih lama.

Secara keseluruhannya, epal mungkin mempunyai impak yang agak rendah terhadap insulin dan tahap gula dalam darah pada tubuh dan dianggap sebagai buah glisemik rendah yang sesuai untuk penderita diabetes.

Ia masih penting bagi seseorang untuk memantau apa-apa perubahan yang mereka ada selepas memakan epal, jadi mereka tahu apa yang diharapkan dalam tubuh mereka apabila mereka berbuat demikian.

Faedah epal

Ramai orang suka epal kerana kesederhanaan, tetapi ia juga sangat berkhasiat.

Sebiji epal bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 100 kalori, 25 g karbohidrat, dan hampir 20 peratus daripada nilai disyorkan harian untuk serat. Daging dan kulit epal mengandungi air, vitamin A dan C, dan antioksidan lain dan mineral surih.

Seseorang berasa lebih kenyang selepas makan epal kerana gabungan serat, air, dan nutrien. Ini mungkin sebabnya ramai orang menikmati epal sebagai makanan ringan untuk menampung mereka di antara makanan.

Flavonoid spesifik, seperti quercetin yang terdapat dalam epal, sebenarnya boleh melindungi seseorang daripada diabetes. Kajian dari tahun 2011 melaporkan bahawa makan epal dikaitkan dengan risiko diabetes yang menurun.

Makan makanan yang kaya dengan pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan, termasuk epal, adalah baik untuk semua orang tetapi mungkin lebih penting bagi seseorang yang menghidap diabetes atau berisiko tinggi untuk gangguan itu.

Diabetes dan buah-buahan lain

Diet yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan adalah bermanfaat untuk semua orang, dan buah-buahan tertentu memberi lebih banyak manfaat daripada yang lain, terutama bagi seseorang yang mempunyai keadaan kesihatan yang kronik.

Makan buah-buahan secara keseluruhannya, bentuk mentah memberikan manfaat yang paling banyak kerana apabila buah diproses, serat, antioksidan, dan nutrien lain dapat dikurangkan.

Beri dan ceri

Pelbagai buah beri di papan
Berbanding dengan buah-buahan lain, buah mempunyai tahap gula yang lebih rendah.

Berry mempunyai tahap gula yang lebih rendah daripada buah-buahan lain. Ianya secara semulajadi tinggi dalam antioksidan, flavonoid, dan nutrien yang membantu meningkatkan sistem imun badan dan kesihatan keseluruhan.

Seperti epal, ceri mengandungi quercetin, yang boleh memberi manfaat kepada seseorang yang menghidap diabetes.

Beri berwarna kaya boleh menjadi pilihan yang sihat, termasuk:

 • strawberi, raspberi dan blackberry
 • anggur dan currants
 • blueberries
 • cranberry
 • ceri tart

Adalah mungkin untuk membeli buah segar atau beku. Versi kering mungkin kurang mengisi tetapi juga pilihan yang sihat, walaupun seseorang yang menghidap diabetes harus melihat produk buah yang mempunyai gula ditambah, kerana ini tidak selalu jelas.

Buah-buahan lain

Mana-mana buah harus baik untuk orang yang menghidap diabetes, selagi mereka tidak mempunyai alergi.

Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan buah-buahan berikut untuk orang yang menggunakan indeks glisemik dalam pilihan makanan mereka:

 • avokado
 • pisang
 • mangga
 • papaya atau betik
 • kiwi
 • Nenas
 • cantaloupe, tembikai, dan tembikai madu
 • buah oren, seperti limau gedang
 • buah-buahan batu, termasuk aprikot, plum, dan pic

Seseorang harus memantau bagaimana buah-buahan yang berbeza mempengaruhi gejala dan gula dalam darah, kerana sensitiviti setiap orang mungkin berbeza. Bagi sesetengah orang, buah-buahan yang lebih tinggi dalam gula mungkin perlu kurang dimakan atau dielakkan, bergantung kepada bagaimana ia mempengaruhi gula dalam darah.

Sekiranya anda mengelakkan jus buah?

Jus buah yang mengandungi 100 peratus buah sebenarnya harus baik untuk orang yang menghidap diabetes, walaupun mereka mungkin menghalang pengambilan mereka, karena jus buah mengandung kepekatan gula yang lebih tinggi dan kurang serat daripada buah segar. Ini boleh menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah.

Empat auns jus buah mengandungi kira-kira 15 g karbohidrat. Berhati-hati dengan jumlah pengambilan karbohidrat semasa makan adalah penting untuk menguruskan diabetes, dan termasuk jus buah dalam pengesanan karbohidrat anda adalah penting.

Jus buah dengan tambahan gula perlu dielakkan. Beberapa jus buah boleh bermula sebagai buah, tetapi proses mengubahnya menjadi jus boleh mengeluarkan banyak serat dan nutrien. Apa yang tersisa selepas pemprosesan sering lebih tinggi dalam kedua-dua gula dan kalori daripada buah itu sendiri.

Lain-lain “jus buah” mengandungi sedikit buah tidak benar. Membaca bahan-bahan dan memberi tumpuan kepada 100 peratus jus sebenar adalah penting untuk memastikan pengambilan nutrien yang lebih tinggi.

Kesimpulan

Epal adalah pilihan makanan yang sangat berkhasiat dan menjadi makanan ringan yang sihat. Ia sepatutnya mempunyai kesan minima pada gula dalam darah dan tahap insulin, yang menjadikan ianya makanan ringan yang sempurna untuk orang yang menghidap diabetes.

Pemantauan secara tetap terhadap gula darah dan tahap insulin setelah makan epal dapat membantu membiarkan seseorang pesakit tahu bagaimana epal akan mempengaruhi mereka, dan makan pelbagai makanan segar, sihat adalah selalu disarankan.

KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimana anda menghilangkan mata gatal?
Artikel seterusnyaAdakah bulu mata tumbuh semula
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.