KONGSI

Air mawar

Air mawar adalah cecair yang diperbuat daripada air dan kelopak mawar. Ia digunakan sebagai minyak wangi kerana bau yang manis, tetapi ia mempunyai nilai perubatan dan masakan, juga. Terdapat tradisi lama air mawar yang digunakan dalam bidang perubatan, termasuk di Iran dan bahagian lain di Timur Tengah, setakat abad ke-7.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Terdapat juga bukti suku Indian Amerika Utara yang menggunakannya untuk merawat penyakit.

Apakah manfaatnya?

Di bawah, kita melihat beberapa manfaat air mawar dan kegunaannya dalam perubatan.

Kulit

air mawar
Air mawar sering digunakan sebagai minyak wangi, walaupun ia juga mempunyai banyak manfaat perubatan.

Kulit adalah organ terbesar dalam tubuh dan bertindak sebagai penghalang terhadap radiasi UV, bahan kimia, dan bahan pencemar fizikal yang lain.

Antioksidan dalam air mawar melindungi sel-sel di dalam kulit daripada kerosakan.

Air mawar juga mempunyai ciri-ciri anti-radang, yang bermaksud ia boleh diletakkan pada kulit untuk meredakan kerengsaan yang disebabkan oleh keadaan, seperti ekzema dan rosacea.

Air mawar bertindak sebagai perencat terhadap elastase dan kolagenase, yang berbahaya kepada kulit.

Ini pula dapat membantu menenangkan kulit dan mengurangkan kemerahan, serta bertindak sebagai produk anti-penuaan dengan mengurangkan penampilan garis dan kedutan.

Pernafasan

Oleh sebab kesannya yang menenangkan dan anti-radang, air mawar boleh diambil untuk merawat sakit tekak. Tambahan pula, kajian telah menunjukkan bahawa ia boleh bertindak sebagai relaksasi pada otot-otot di tekak.

Mata

Dalam bentuk cecair air naik boleh digunakan sebagai sebahagian daripada penurunan mata dan telah terbukti mempunyai manfaat yang sangat baik untuk orang yang mempunyai masalah mata.

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Syarat-syarat yang boleh membantu merawat termasuk :

 • konjungtivitis
 • xerosis konjunktiviti atau mata kering
 • dacryocystitis akut
 • keadaan degeneratif, seperti pterygium atau pinguecula
 • katarak

Luka

Air mawar mempunyai ciri-ciri antiseptik dan antibakteria, yang bermaksud ia dapat membantu luka sembuh dengan lebih cepat, dengan menjaga mereka bersih dan suntikan.

Jenis luka yang melecur boleh digunakan termasuk:

 • terbakar
 • luka
 • parut

Jangkitan

Oleh kerana sifat-sifat antiseptik dan fakta meningkat air boleh mendorong penciptaan histamine oleh sistem imun, ia telah terbukti berguna untuk mencegah dan mengubati jangkitan.

Otak

Terapi wap air meningkat dapat meningkatkan mood dan relaksasi bantuan.

Penyedutan wap air bunga ros telah digunakan secara tradisional sebagai cara untuk memperbaiki mood seseorang. Cecair juga boleh diambil secara lisan.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa air bunga ros mempunyai sifat antidepresan dan anti-kecemasan. Ia dipercayai mendorong tidur dan mempunyai kesan hipnosis yang serupa dengan diazepam ubat farmaseutikal.

Ia telah digunakan untuk merawat beberapa keadaan kesihatan mental, termasuk:

Dalam kes-kes perubatan lain, air meningkat diketahui bermanfaat untuk merawat keadaan seperti demensia dan penyakit Alzheimer.

Serpihan protein tertentu yang dipanggil amiloid, yang dicipta oleh badan, telah terbukti hadir dalam keadaan ini dan mempengaruhi fungsi otak, membunuh sel-sel, dan menghalang memori. Dengan menggalakkan, sifat-sifat yang terdapat dalam air bunga ros adalah perencat amiloid ini.

Sakit kepala

Sama seperti asap air mawar yang dihirup untuk membantu meningkatkan mood, diyakini kesan de-stress juga boleh membantu merawat sakit kepala dan migrain.

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Air mawar telah digunakan dalam aromaterapi untuk beberapa waktu dan juga boleh digunakan untuk kain dan diletakkan di dahi untuk kesan yang sama.

Pencernaan

Pengambilan air mawar juga telah menunjukkan kesan yang baik terhadap sistem pencernaan. Ia berfungsi dengan meningkatkan aliran hempedu, yang membantu gejala aduan yang biasa, termasuk perut kembung dan mengganggu.

Penggunaan air mawar juga boleh berfungsi sebagai julap. Ia boleh meningkatkan kedua-dua jumlah air dalam tinja dan kekerapan pergi ke tandas, menjadikannya rawatan yang baik untuk sembelit.

Apakah jenis yang ada?

air bunga ros

Air bunga ros mengandungi minyak mentah, dan cenderung lebih murah berbanding minyak mawar yang tulen.

Air rosak mengandungi antara 10 dan 50 peratus minyak yang meningkat. Ia sering digunakan dalam upacara keagamaan, serta dalam industri makanan. Walau bagaimanapun, produk yang sama boleh datang dalam bentuk yang berbeza.

Minyak bunga ros

Ini dibuat dengan menularkan bunga mawar. Minyak itu boleh dihasilkan secara massal di kilang-kilang dan berwarna pucat, kuning dan semisolid.

Oleh kerana kepekatan yang tinggi, minyak meningkat dikenali sebagai produk yang agak mahal.

Bunga kering

Kedua-dua tunas dan kelopak mawar boleh dikeringkan dan digunakan untuk sebab-sebab yang berbeza.

Selalunya kelopak dimakan, dengan yogurt, misalnya, dan digunakan untuk faedah pencernaan yang disebutkan sebelumnya.

Produk lain

Bentuk lain yang naik produk boleh termasuk:

 • Ros pinggul : The seedpods daripada mawar, yang digunakan sama ada segar atau kering, dan kerana ia atau diproses di kilang-kilang.
 • Hydrosol dan ekstrak mutlak : Ini boleh diambil dari bunga, kelopak, atau pinggul dan boleh menjadi alternatif yang lebih murah untuk minyak wangi.
 • Ekstrak etanolik, akueus, dan kloroform : Ini boleh diambil dari bunga, kelopak, atau pinggul dan digunakan untuk tujuan penyelidikan.

Kesan sampingan air mawar

Seseorang boleh menyapu produk mawar secara topikal dengan meletakkan sedikit jumlah – kira-kira saiz setitik pun – pada lengan mereka sebagai ujian awal. Sekiranya tidak ada tindak balas yang tidak baik atau alergi dalam tempoh 24 jam, ia boleh digunakan dengan selamat di tempat lain.

Dalam sesetengah kes, seseorang boleh mempunyai tindak balas terhadap air bunga ros kerana kepekaan tertentu dan sering tidak diketahui kepada produk.

Ini termasuk:

 • pembakaran
 • menyengat
 • kemerahan
 • kerengsaan

Jika seseorang mengalami apa-apa kesan selepas penggunaan air mawar, mereka harus memberitahu doktor di hospital dengan segera, kerana ia mungkin merupakan tanda jangkitan atau reaksi alergi.

KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimana untuk menurunkan paras kreatinin
Artikel seterusnyaPronation dan overpronation: Apakah kelebihannya?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.