KONGSI

Akupresur dan sakit kepala

  1. Titik akupresur
  2. Adakah ia berfungsi?
  3. Petua
  4. Ringkasan
Akupresur adalah sejenis teknik perubatan pelengkap atau alternatif. Ia mengikuti prinsip asas yang sama seperti akupunktur. Kedua-dua akupresur dan akupunktur melibatkan merangsang mata tekanan di sepanjang jalur tenaga yang berjalan melalui badan. Akupunktur merujuk ini kepada sebagai garis meridian. Tidak seperti akupunktur, yang menggunakan jarum nipis, akupresur melibatkan penggunaan tekanan fizikal untuk mengaktifkan mata tekanan. Ramai orang percaya bahawa terapi pelengkap merupakan rawatan yang berkesan untuk kesakitan setiap hari. Artikel ini menggariskan penyelidikan semasa mengenai akupresur untuk sakit kepala. Kami juga menyediakan beberapa teknik akupresur yang mudah untuk dicuba di rumah.

Akupresur untuk sakit kepala

Sakit kepala adalah pengalaman biasa. Mengikut artikel 2018, sakit kepala jenis ketegangan memberi kesan kepada kira-kira 40% orang di seluruh dunia dan migrain memberi kesan kepada sekitar 10% orang di seluruh dunia. Pengamal akupresur mendakwa bahawa mengaktifkan mata tekanan berikut boleh membantu melegakan sakit kepala:

Mata ketiga

Seseorang boleh mencari titik tekanan mata ketiga di antara kening mereka. Merangsang titik tekanan mata ketiga dengan menggunakan tekanan tetap atau perlahan-lahan memicit dalam gerakan bulat.

Penggerudian buluh

Sepasang mata tekanan duduk di bahagian dalam setiap alis, di mana batang hidung memenuhi tulang dahi. Menggunakan kedua-dua jari indeks, gunakan tekanan yang sama pada kedua-dua pihak. Secara alternatif, merangsang satu titik pada satu masa, bergantian antara sisi.

Pintu kesedaran

Memicit pangkak leher
Titik tekanan ini duduk di ruang kosong di kedua-dua sisi tulang belakang, tepat di bawah pangkal tengkorak. Aktifkan mata ini dengan menggunakan tekanan teguh dengan indeks dan jari tengah kedua-dua tangan. Secara alternatif, sapukan jari di belakang kepala dan tekan ibu jari ke ruang kosong di pangkal tengkorak. Memicit pintu tekanan mata kesedaran juga boleh membantu melegakan kesakitan leher.

Bahu dengan baik

Memicit bahu untuk melegakan tekanan
Titik tekanan bahu terletak kira-kira separuh antara sendi bahu dan pangkal leher. Gunakan indeks dan jari tengah tangan yang bertentangan untuk memohon tegas, tetapi lembut, tekanan ke titik ini. Ingat untuk melakukan perkara yang sama di sebaliknya. Pengaktifan bahu tekanan bahu boleh membantu melegakan ketegangan atau ketegangan pada otot bahu dan leher. Ini boleh membantu mengurangkan sakit kepala akibat ketegangan.

Titik kesatuan

memicit tangan
Seseorang akan mencari titik kesatuan atau titik tekanan pada kulit longgar antara ibu jari dan jari telunjuk. Cubit titik tekanan ini di antara ibu jari dan jari telunjuk tangan yang bertentangan. Sama ada tekan titik tekanan lembah kesatuan atau urut dengan memindahkan ibu jari ke dalam bulatan kecil. Ulangi proses ini sebaliknya.

Adakah ia berfungsi?

Beberapa kajian saintifik telah menilai keberkesanan akupresur untuk merawat sakit kepala. Daripada kajian yang ada, kebanyakan menggunakan saiz sampel kecil dan kurang kawalan yang mencukupi. Walau bagaimanapun, badan penyelidikan saintifik yang lebih besar memberi tumpuan kepada kesan terapi urut dan terapi mampatan untuk merawat gejala sakit dan sakit kepala. Kedua-dua jenis terapi ini merangsang mata pencetus myofascial. Ini adalah kawasan yang sangat sensitif dalam otot rangka yang boleh menyumbang kepada sakit kepala akibat ketegangan.

Terapi urut untuk sakit kepala ketegangan

Satu kajian kecil 2015 mengkaji kesan terapi urut dalam 56 peserta dewasa yang mengalami dua atau lebih sakit kepala jenis ketegangan setiap minggu. Lebih 6 minggu, beberapa peserta menerima terapi urut, dan yang lain menerima terapi plasebo. Terapi urutan memberi tumpuan kepada merangsang titik-titik pencetus myofascial di kepala, leher, bahu, dan bahagian atas. Peserta dari kedua-dua kumpulan melaporkan pengurangan kekerapan ketegangan kepala. Walau bagaimanapun, tidak terdapat perbezaan yang ketara antara kedua-dua kumpulan tersebut. Penulis menyimpulkan bahawa penambahbaikan klinikal kadang-kadang disebabkan oleh kesan plasebo. Walau bagaimanapun, kumpulan yang menjalani terapi urut melakukan laporan pengurangan yang lebih ketara dalam kesakitan berbanding kumpulan plasebo. Kajian itu menunjukkan bahawa terapi picit boleh membantu meringankan sakit kepala ketegangan. Kajian 2017 menyiasat kesan terapi urut pada seseorang dengan sindrom kesakitan myofascial (MPS). MPS adalah sejenis gangguan otot rangka yang boleh menyebabkan sakit otot, kelembutan, dan sakit kepala ketegangan. Penyelidik membahagikan peserta menjadi tiga kumpulan: mereka yang menerima terapi urut, mereka yang menerima rawatan plasebo, dan mereka yang tidak mendapat rawatan. Orang-orang dalam kumpulan terapi urut menerima dua kali urutan 45 minit seminggu selama 6 minggu. Peserta dalam kumpulan urutan menunjukkan tahap toleransi kesakitan yang ketara di mata pencetus myofascial. Peserta dalam dua kumpulan yang lain tidak menunjukkan respon ini. Kajian itu menyimpulkan bahawa terapi urut mungkin berguna dalam mengurangkan kesakitan myofascial dan sakit kepala yang berkaitan.

Terapi mampatan untuk sakit kepala cervicogenic

Sakit kepala servikogenik akibat daripada gangguan tulang belakang serviks. Kajian kecil tahun 2017 menyiasat keberkesanan jenis terapi mampatan untuk peserta dengan sakit kepala serviks. 9 peserta dalam kumpulan rawatan menerima empat sesi mampatan iskemia, manakala 10 peserta dalam kumpulan kawalan tidak menerima rawatan. Mampatan Ischemic melibatkan penggunaan tekanan yang konsisten pada titik-titik pencetus myofascial untuk mengurangkan sensitiviti di kawasan-kawasan ini secara beransur-ansur. Pada akhir kajian, kumpulan rawatan melaporkan pengurangan ketara dalam intensiti, kekerapan, dan tempoh sakit kepala. Ini menunjukkan bahawa pemampatan iskemik boleh membantu mengurangkan sakit kepala serviks. Walau bagaimanapun, penyelidik perlu menjalankan kajian berskala besar untuk menyokong tuntutan ini.

Akupresur untuk migrain

Penemuan kajian 2019 menunjukkan bahawa akupresur yang ditadbir sendiri menurunkan keletihan di kalangan orang yang mempunyai migrain. Keletihan adalah kesan sampingan biasa migrain. Ia dapat mengurangkan kualiti hidup seseorang, memberi kesan kepada fungsi harian, dan juga menyebabkan sakit kepala pada masa akan datang.

Ideas untuk akupresur

seorang wanita yang menerima acupressure di dahi untuk sakit kepala Seseorang mungkin mendapat manfaat dari pernafasan yang mendalam semasa akupresur untuk melegakan badan.
Seseorang yang ingin menggunakan teknik akupresur untuk merawat sakit kepala mungkin mendapat manfaat daripada:
  • duduk atau berdiri di kedudukan yang selesa dan santai apabila melakukan akutekanan
  • menggunakan firma, tekanan yang konsisten apabila mengaktifkan titik akupresur
  • mengamalkan pernafasan dalam untuk membantu meredakan badan
  • menghentikan rawatan jika kesakitan baru atau gejala-gejala buruk berlaku
Seseorang boleh bercakap dengan doktor mereka jika mempunyai sebarang soalan mengenai memasukkan akupresur ke dalam pelan rawatan mereka. Pesakit juga boleh bekerjasama dengan ahli terapi urut atau refleksologi untuk mempelajari lebih lanjut mengenai titik akupresur. Profesional boleh menunjukkan seseorang yang titik akupresur mungkin memberi manfaat kepada mereka yang paling banyak, dan bagaimana untuk mengaktifkannya.

Ringkasan

Terdapat sedikit kajian saintifik yang menyiasat kesan akupresur untuk sakit kepala. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa terapi yang sama dengan akutekanan mungkin berkesan dalam melegakan sakit kepala. Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk menyokong tuntutan ini. Akupresur mungkin berfungsi sebagai rawatan pelengkap yang selamat dan berkesan untuk orang yang mengalami sakit kepala berulang. Pesakit mungkin perlu bercakap dengan doktor mereka sebelum memulakan rawatan baru.
KONGSI
Artikel sebelum iniMamogram 3D apa yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaBagaimana untuk merangsang selera makan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.