Pewarna Rambut Halal

Apabila seseorang mempunyai alergi terhadap pewarna rambut, mereka kemungkinan besar alah kepada salah satu bahan kimia dalam pewarna itu daripada keseluruhan produk. Penyebab yang paling biasa terhadap tindak balas alahan adalah para-phenylenediamine, juga dikenali sebagai PPD. PPD didapati dalam kebanyakan pewarna rambut yang dihasilkan secara komersil. PPD biasanya dicampur dengan peroksida dalam pewarna untuk mengubah warna rambut. Apa yang berlaku sebelum tindak balas ini sepenuhnya lengkap juga menjadikan PPD lebih cenderung untuk berinteraksi dengan kulit dan menyebabkan reaksi alergi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

PPD boleh ditemui dalam pewarna rambut komersil di bawah banyak nama alternatif. Ini termasuk namanama seperti PPDA, 1,4-Benzenediamine, dan asas Phenylenediamine.

Satu lagi bahan kimia biasa yang terdapat dalam pewarna rambut adalah para-toluenediamine (PTD), yang boleh ditoleransi lebih baik daripada PPD tetapi masih boleh menyebabkan reaksi alahan pada ramai orang.

Fakta ringkas mengenai alahan pewarna rambut:

  • Gejala yang paling biasa dari alergi pewarna rambut ialah dermatitis.
  • Reaksi cepat terhadap tanda-tanda pertama alahan pewarna rambut dapat membuat semua perbezaan.
  • Pelembap lembut boleh membantu melegakan gejala kulit kering atau gatal.

Gejala alahan pewarna rambut

PPD mungkin penyebab alergi yang paling biasa kepada pewarna rambut.

Dermatitis hubungan alahan adalah reaksi yang disebabkan oleh kulit yang disentuh oleh sesuatu yang alah kepada. Sekali peka, kulit yang terkena biasanya akan meradang dan merah apabila terdedah kepada alergen yang menyinggung perasaan.

Kulit kepala, telinga, janggut, atau leher mungkin menjadi merah dan meradang. Mata juga mungkin gatal, dan kelopak mata mungkin membengkak apabila reaksi berkembang.

Kebanyakan hubungan dermatitis dari alahan pewarna rambut diklasifikasikan sebagai jenis 4 hipersensitiviti, dan biasanya mengambil masa berjam-jam atau lebih untuk gejala berlaku apabila pendedahan.

Hives juga boleh muncul selepas aplikasi pewarna rambut. Gejala-gejala ini adalah tompok merah, dinaikkan, dan gatal pada badan. Seseorang mungkin mengalami kesukaran menelan dan masalah pernafasan, seperti mengiu dan bersin.

Kejutan anaphylactic

Ia juga mungkin, tetapi kurang biasa, bagi seseorang untuk mendapatkan reaksi alahan anaphylactic atau ketikkan hipersensitiviti kepada pewarna rambut, yang membawa kepada kejutan anaphylactic.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Gejala mungkin termasuk sarang, bengkak muka dan saluran pernafasan, sesak nafas, dan penurunan tekanan darah dengan kadar denyutan jantung yang cepat dan mungkin kehilangan kesedaran. Kejutan anafilaksis boleh membawa maut, dan sesiapa yang mengalami gejala ini memerlukan perhatian perubatan segera.

Diagnosis

Salah satu kesukaran dalam mengenal pasti tindak balas kepada PPD ialah gejala biasanya tidak muncul sehingga selepas penggunaan kedua produk.

Badan menjadi alergi terhadap bahan yang menyerang pertama kali digunakan. Apabila ia digunakan untuk kali kedua, reaksi akan sering muncul. Reaksi mungkin juga semakin buruk dengan lebih banyak aplikasi produk.

 Rambut tidak bertoleransi

Dermatitis kenalan bukan alahan boleh menjejaskan orang yang tidak alergi terhadap pewarna rambut.

Ia juga mungkin bagi orang-orang yang tidak alah kepada pewarna rambut untuk bertindak balas apabila menggunakannya, yang membawa kepada dermatitis hubungan bukan alahan atau gejala lain.

Sesetengah jenis kulit lebih sensitif terhadap bahan kimia, termasuk PPD. Tindak balas jenis ini mungkin lebih biasa apabila seseorang menukar jenama dengan rumusan pewarna yang berbeza.

Kebanyakan orang akan mendapati bahawa kulit mereka mungkin kering, diregangkan, atau retak. Kulit kepala boleh diperketat atau dirasakan seolah-olah ia sedang membakar.

Gejala kerengsaan biasanya akan muncul dalam masa 48 jam. Pada masa yang sama, ramai orang yang mengalami intoleransi pewarna rambut mungkin mempunyai tindak balas yang hampir serta-merta terhadap PPD atau komponen pewarna rambut lain.

Rawatan untuk alahan pewarna rambut

Sekiranya ada tanda-tanda alahan pewarna rambut muncul, rambut perlu dicuci segera. Pewarna yang berlebihan boleh dikeluarkan melalui pembersihan lembut dengan sabun yang lembut dan banyak bilas dengan air bersih.

Hidrogen peroksida

Ia juga boleh membantu membilas rambut dengan penyelesaian 2 peratus hidrogen peroksida selepas membasuh kelebihannya. Ini membantu mengoksida PPD sepenuhnya dan menjadikannya tidak reaktif. Langkah ini mempunyai hasil yang bercampur-campur, dan ia harus dielakkan jika ia membuat gejala lebih buruk.

Krim dan emolien

Krim dengan alkohol atau bahan kimia tertentu mungkin merengsakan kulit. Krim semulajadi atau kompres basah mudah minyak zaitun dan limau boleh membantu.

Krim steroid boleh digunakan untuk mengurangkan keradangan dengan bengkak dan kerengsaan dalam kes-kes tindak balas alahan yang lebih kuat.

Sesetengah krim steroid dari farmasi mungkin berfungsi dengan baik untuk menguruskan gejala jika mereka kurang teruk. Walau bagaimanapun, tindak balas alahan yang lebih teruk mungkin memerlukan krim steroid preskripsi atau kemungkinan terapi steroid oral.

Berapa lamakah gejala yang terakhir?

Gejala hipersensitiviti untuk pewarna rambut boleh berlangsung dari mana saja dari beberapa hari hingga satu minggu atau lebih, bergantung kepada keparahan reaksi.

 Alternatif sintetik dan semulajadi kepada PPD

Banyak alternatif untuk pewarna rambut yang mengandungi PPD berada di pasaran, walaupun pilihan warna mungkin lebih terhad.

Mereka adalah bahan kimia yang berkaitan dengan PPD, seperti hydroxyethyl-p-phenylenediamine sulfate (HPPS), atau mereka tidak mengandungi PPD sama sekali, dan mereka bekerja dengan masuk ke dalam rambut dan mengotorinya. Sesetengah pewarna alternatif ini hanya tersedia dalam lingkungan warna yang terhad, jadi mereka mungkin tidak berfungsi untuk semua orang.

Henna / INAI

Henna adalah satu lagi pilihan bagi orang-orang yang ingin mengelak daripada PPD. Henna sebenar dibuat daripada bahan tumbuhan yang dihancurkan.

Henna biasanya berkisar dari buah kepada warna merah-coklat, bergantung kepada bahan-bahan lain di dalamnya dan bagaimana ia disediakan sebelum ia digunakan.

Henna dianggap lebih mesra, walaupun masih ada kemungkinan untuk bertindak balas. Ujian tampalan harus digunakan untuk sebarang pewarna yang mengandungi henna jika seseorang ingin memastikan.

Ia juga penting untuk memastikan bahawa inai sebenarnya sebenarnya adalah inai yang betul. Banyak syarikat menambah PPD atau derivatifnya kepada pewarna rambut yang mengandungi henna dan memasarkannya sebagai henna. Ini masih boleh menyebabkan reaksi yang berkaitan dengan PPD.

Pewarna semi-kekal dan pewarna yang mengandungi

Sesetengah orang boleh bertolak ansur dengan pewarna rambut separuh kekal atau pewarna rambut berasaskan timbal, walaupun pilihan ini mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Ahli dermatologi boleh membantu menentukan mana-mana bahan kimia yang mungkin betul untuk setiap individu yang mereka uji.

Mengelakkan reaksi

Mengelakkan reaksi terhadap pewarna rambut adalah mudah jika beberapa langkah diikuti. Sebarang atau semua kaedah ini boleh digunakan untuk membantu menguji tindak balas atau mengelakkannya

Langkah berjaga-jaga umum

Adalah disyorkan untuk menggunakan sarung tangan semasa mengendalikan pewarna rambut.

Arahan untuk setiap pewarna tertentu harus diikuti dengan rapat untuk membantu mengelakkan sebarang reaksi yang disebabkan oleh penggunaan yang salah.

Adalah penting untuk tidak meninggalkan pewarna rambut lebih lama daripada yang disyorkan. Walaupun kebanyakan bahan kimia dalam pewarna rambut dianggap selamat digunakan, meninggalkan bahan kimia pada kulit kepala untuk terlalu lama boleh mengganggu untuk kebanyakan orang.

Sarung tangan hendaklah dipakai apabila mengendalikan atau memakai pewarna rambut.

Biasanya, untuk pewarna kekal, rambut dan kulit kepala harus dibasuh dengan teliti selepas aplikasi selesai. Mencuci dan membasuh yang mencukupi untuk menaggal pewarna pada rambut dan kulit kepala. Ini boleh menyebabkan kerengsaan jika pewarna yang tidak perlu dibiarkan bertindak balas pada kulit kepala lebih lama daripada yang diperlukan. Pembersihan tambahan dan pembilasan mungkin diperlukan untuk memastikan semua pewarna tambahan dicuci dari rambut dan kulit kepala.

Ujian patch

Ujian patch dilakukan oleh doktor di hospital dan melibatkan memasukkan sejumlah kecil bahan alergen yang kecil dalam bilik pada sebahagian kecil kulit, biasanya bahagian belakang atas, untuk memeriksa reaksi alergi.

Dengan pengoksidaan pewarna rambut, seseorang boleh melakukan ujian di rumah dengan cara yang sama, menggunakan campuran pewarna rambut. Salah satu tempat yang paling mudah untuk diuji adalah di belakang telinga. Berikutan arahan pewarna mengenai apa yang perlu dilakukan selepas memohon pewarna itu adalah cara terbaik untuk memastikan ujian yang betul.

Mana-mana kerengsaan, tindak balas, atau rasa tidak sihat adalah satu tanda bahawa selebihnya kulit kepala seseorang akan mempunyai tindak balas yang tidak baik terhadap produk tersebut. Produk harus dielakkan memihak kepada jenis pewarna lain.

Klinik alahan

Sekiranya ujian rumah atau pencelupan rambut menjadi keperluan biasa, ramai yang memilih pergi ke klinik alergi. Klinik alahan boleh melakukan ujian tampalan sendiri untuk membantu menentukan apa bahan kimia seseorang tidak bertoleransi atau alah kepada. Senarai kemungkinan kerengsaan boleh diperiksa terhadap ramuan pewarna rambut untuk mencari yang terbaik untuk kegunaannya.

 Ringkasan

Mana-mana bahan kimia yang boleh mengganggu perlu dielakkan. Seseorang harus diuji untuk memastikan mereka tidak alah kepada bahan kimia atau bahan kimia dalam pewarna rambut untuk mencegah reaksi negatif. Mengelakkan lagi penggunaan produk adalah kunci untuk mencegah pengulangan tindak balas alergi.