Proloterapi adalah prosedur di mana perengsa semulajadi disuntik ke dalam tisu lembut sendi yang cedera. Penyokong percaya bahawa ia boleh memberikan kelegaan yang penting untuk kesakitan sendi atau belakang. Gangguan kepada kehidupan mereka yang mengalami sakit sendi dan belakang mungkin serius. Dari kerja yang tidak dijawab untuk mengurangkan pergerakan, kesan sakit belakang dan sendi dapat mempengaruhi hampir semua aspek kehidupan seseorang.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, kita mengkaji apa proloterapi yang terdiri daripada, apa yang orang harapkan dari prosedur ini, dan bagaimana berkesannya dalam mengurangkan kesakitan.

Apakah proloterapi?


Proloterapi melibatkan menyuntikkan kerengsaan ke dalam sendi yang cedera atau meradang untuk merangsang penyembuhan.

Proloterapi adalah prosedur di mana perengsa semulajadi disuntik ke dalam tisu lembut sendi yang cedera. Tendangan merengsa-memulakan tindak balas penyembuhan tubuh.

Proloterapi bukanlah rawatan pembedahan. Oleh kerana itu, ia juga dikenali sebagai penyambung sendi regeneratif atau ligamen bukan pembedahan dan pembinaan semula tendon.

Doktor di hospital terutamanya menggunakan proloterapi untuk merawat sendi dan ligamen yang cedera. Walaupun ia paling biasa digunakan untuk belakang, doktor juga boleh menggunakan proloterapi di kawasan berikut badan:

  • lutut
  • pinggang
  • bahu
  • sendi dan ligamen lain

Dalam sesetengah kes, orang yang mempunyai keadaan kronik, seperti penyakit cakera degeneratif atau arthritis , mungkin ingin menggunakan proloterapi untuk membantu meringankan kesakitan mereka.

Walaupun proloterapi telah wujud sejak awal tahun 1900-an, keberkesanan keseluruhannya masih dipersoalkan. Walaupun keraguan ini, ramai anggota komuniti perubatan percaya ia menjadi alternatif yang selamat atau rawatan tambahan untuk sakit belakang dan sendi.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Proloterapi adalah suntikan yang mengandungi perengsa yang berpotensi, seperti sarapin atau larutan garam. Kerengsaan itu dianggap mencetuskan tindak balas penyembuhan tubuh.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Setelah diaktifkan, badan akan mula menguatkan dan memperbaiki ligamen yang rosak di sendi. Penguatan ligamen, dari masa ke masa, membantu menstabilkan sendi. Apabila sendi disokong dengan lebih baik, rasa sakit boleh hilang.

Proloterapi memerlukan beberapa tembakan di tapak kecederaan atau kawasan lemah untuk menjadi berkesan. Individu boleh mengharapkan mana-mana dari 4 hingga 15 tembakan setiap sesi, dan untuk beberapa sesi berlaku sepanjang 3 hingga 6 bulan.

Suntikan mestilah tepat supaya perengsa diletakkan di kawasan atau kawasan yang memerlukan pembaikan ligamen.

 Apa yang diharapkan

Pesakit perlu dinilai untuk kesesuaian sebelum disyorkan untuk proloterapi.

Sebelum menerima proloterapi, seorang doktor akan menilai seseorang yang mengalami kesakitan sendi atau belakang untuk bekerja jika mereka adalah calon yang baik untuk terapi tersebut.

Tidak semua orang sesuai untuk prosedur ini. Orang yang mempunyai keadaan kronik, misalnya, mungkin tidak melihat apa-apa kesan daripada proloterapi supaya doktor mungkin mencadangkan alternatif lain.

Semasa atau sebelum penilaian, seorang doktor mungkin akan mengkaji sinar-X atau hasil pengimejan lain. Imej-imej itu akan membantu mereka membuat keputusan jika prosedur itu dilaksanakan, memandangkan lokasi dan keterukan kecederaan.

Sekiranya orang mengambil ubat anti-keradangan, ini perlu dihentikan 2 hingga 3 hari sebelum prosedur. Melanjutkan mengambil ubat anti-radang boleh menghalang prosedur dari bekerja.

Pada hari proloterapi, adalah penting bahawa seseorang makan dengan baik. Selalunya, doktor mengesyorkan bahawa orang yang menjalani proloterapi memakan makanan kaya protein.

Semasa prosedur, doktor menyediakan kulit orang dengan menggosok alkohol atau penyelesaian sterilisasi yang lain. Mereka kemudian boleh memohon krim numbing ke kulit untuk mengurangkan ketidakselesaan dari tapak suntikan.

Dalam kes-kes yang teruk, di mana orang itu mengalami kesakitan atau ketidakselesaan yang cukup, sedasi tambahan boleh digunakan.

Sebaik sahaja disediakan, doktor akan menggunakan jarum yang panjang dan nipis untuk menyampaikan penyelesaian merengsa kepada beberapa titik yang berbeza di sekitar kawasan sasaran di bahagian belakang atau sendi. Bilangan suntikan yang digunakan bergantung kepada kawasan atau terjejas bersama.

Faedah

Pakar perubatan yang menyokong penggunaan proloterapi percaya bahawa sendi yang diperkuatkan akan bermakna rasa sakit dikurangkan. Juga, peningkatan kekuatan sendi akan membantu kestabilan dan meningkatkan pergerakan dan fungsi keseluruhan belakang dan sendi.

Proloterapi adalah rawatan semula jadi yang kekal, kerana ia bergantung kepada badan membaiki dirinya sendiri untuk mengurangkan kesakitan.

Sebaliknya, ubat penahan sakit dan ubat anti-radang hanya memberikan bantuan sementara. Begitu juga, pilihan pembedahan tidak selalu berfungsi untuk menstabilkan sepenuhnya bersama.

Risiko dan kesan sampingan

Terdapat beberapa kesan sampingan yang dilaporkan dari proloterapi. Dalam kes yang jarang berlaku, kesan sampingan yang paling teruk adalah jangkitan di tempat suntikan. Jangkitan yang berpotensi akan menunjukkan melalui demam dan sakit, dan biasanya mudah dirawat dengan antibiotik.

Kesan sampingan yang lain mungkin bengkak sementara atau kesakitan di mana suntikan berlaku. Segera mengikuti prosedur, sendi terjejas mungkin berasa lebih teruk sebelum mula berasa lebih baik.

Proloterapi belum diteliti secara meluas. Ini mungkin bermakna terdapat kesan sampingan yang belum dijumpai.

Satu kebimbangan yang berpotensi melibatkan penggunaan gula dalam proloterapi. Sesetengah doktor menyarankan bahawa penumpukan gula dalam sendi boleh menyebabkan kerosakan jangka panjang kepada sendi seseorang. Walau bagaimanapun, ini belum dapat dibuktikan atau ditunjukkan.

 Kadar kejayaan

Walaupun kajian mengenai proloterapi menunjukkan tahap kejayaan yang tinggi, kajian lanjut diperlukan.

Menurut penyelidikan yang ada, orang yang menerima proloterapi mengalami kadar kejayaan yang tinggi.

Walau bagaimanapun, kumpulan kajian yang terlibat selalunya kecil, dan jumlah penyelidikan yang telah dilakukan setakat ini tidak banyak.

Sebagai contoh, satu kajian yang dijalankan dan diterbitkan dalam Journal of Alternative and Complementary Medicine hanya menggunakan 13 peserta.

Satu lagi kajian menguji 38 lutut pada peserta, sementara satu kajian ketiga menggunakan 90 peserta. Walau bagaimanapun, hasil kajian kecil menunjukkan kejayaan keseluruhan dengan prosedur proloterapi.

Seperti mana-mana prosedur, kemahiran doktor yang melaksanakannya akan memberi kesan kepada prestasi yang baik. Juga, bagaimana individu bertindak balas terhadap rawatan itu mungkin berbeza-beza.

Kumpulan seperti Pusat untuk Medicare dan Medicaid Perkhidmatan dan Pentadbiran Veteran tidak mencadangkan proloterapi untuk pampasan pihak ketiga.

Kos

Proloterapi boleh agak mahal untuk seseorang. Banyak syarikat insurans tidak akan melindungi proloterapi, jadi individu perlu membayar rawatan mereka.

Kos kelihatan berbeza dari sekitar 1000 hingga 300 ringgit untuk prosedur. Kos yang tepat bergantung pada tapak suntikan, yang melakukannya, dan jika ada rawatan tambahan diperlukan.

Ringkasan

Sesetengah penyelidik dan doktor tetap berharap bahawa proloterapi akan diterima secara meluas. Penyelidikan awal mencadangkan bahawa, secara keseluruhannya, ia merupakan prosedur alternatif yang selamat untuk ubat atau pembedahan.

Di sisi lain, pengkritik meragukan keberkesanan proloterapi. Mereka memetik kekurangan penyelidikan yang besar untuk menyokong tuntutan penyokongnya. Saiz kajian selalunya kecil, menyebabkan keraguan terhadap kebolehpercayaan penemuan. Dalam kebanyakan kes, pengkritik menggalakkan orang ramai untuk membincangkan semua pilihan sebelum menggunakan proloterapi.

Proloterapi adalah kontroversi dan memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk menyokong penggunaannya. Akibatnya, orang mungkin mengalami kesulitan mendapatkan insurans untuk menutup prosedur atau doktor untuk melaksanakannya.