KONGSI

Penjagaan dan rawatan di rumah

Di samping mengikuti diet yang akan membantu melegakan cirit-birit, terdapat beberapa langkah lain yang boleh diambil oleh seseorang untuk membuat pemulihan pantas.

Rawatan cirit-birit di kalangan kaunter termasuklah bismuth subsalicylate (Pepto Bismol) dan Ioperamide (Imodium). Ubat-ubatan ini boleh membantu melegakan kes-kes yang kadang-kadang cirit-birit dan mungkin membantu untuk berada di dalam almari ubat.

Orang yang mengalami cirit-birit juga harus memastikan mereka mendapat rehat yang cukup, seperti meletakkan badan dalam keadaan yang tertekan ketika berurusan dengan cirit-birit mungkin membuat keadaan lebih buruk. Aktiviti fizikal boleh menyebabkan tubuh mengalami risiko dehidrasi dan harus terhad.

Bila perlu berjumpa doktor

Darah atau mukus boleh muncul di dalam najis dalam kes-kes yang lebih serius di cirit-birit. Ini sering diiringi oleh demam dan memerlukan lawatan ke doktor secepat mungkin.

Cirit birit yang tidak dihidapi juga boleh membawa kepada komplikasi yang serius, termasuk dehidrasi. Seseorang yang mengalami cirit-birit yang teruk mungkin memerlukan rawatan di hospital dan intravena elektrolit.

Sesiapa yang mengalami demam yang lebih tinggi daripada 102 ° F atau sakit abdomen yang teruk harus melawat doktor.

Ibu bapa atau penjaga perlu memantau mana-mana kanak-kanak dengan cirit-birit. Sekiranya gejala tidak jelas dengan 24 jam, mereka harus memanggil doktor untuk bimbingan.

Jika kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda dehidrasi, dapatkan rawatan perubatan segera. Tanda-tanda termasuk:

  • mulut kering
  • lampin kering selama lebih daripada 3 jam
  • pengurangan berat
  • menangis tanpa air mata

Mana-mana gejala tambahan perlu dilaporkan kepada doktor secepat mungkin untuk diagnosis dan rawatan.

Kesimpulan

Banyak kes cirit-birit hanya bertahan beberapa hari dan memberi respon yang baik kepada rawatan di rumah. Memakan makanan yang mudah, meningkatkan pengambilan cecair, dan menggunakan ubat-ubatan yang berlebihan seperti yang diperlukan dapat membantu mengurangkan gejala dengan cepat.

Dalam kes di mana badan tidak bertindak balas terhadap rawatan ini selepas 2 atau 3 hari, seseorang harus melawat doktor mereka untuk diagnosis dan rawatan.

1
2
KONGSI
Artikel sebelum iniEktropion serviks: Apa yang anda perlu ketahui
Artikel seterusnyaApakah faedah kesihatan jus lobak merah?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.