Makan makanan yang sangat manis boleh menyebabkan rasa manis sementara di dalam mulut. Walau bagaimanapun, rasa manis yang berterusan di dalam mulut boleh menjadi tanda-tanda awal keadaan yang lebih serius. Rasa manis di dalam mulut boleh menjadi isyarat badan yang mempunyai masalah mengawal gula dalam darah, yang mungkin disebabkan oleh diabetes. Terdapat juga sebab-sebab lain yang mungkin, masing-masing memerlukan penjagaan khusus.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Punca

Tidak seperti aftertaste yang disebabkan oleh makan makanan yang mengandung gula atau pemanis tiruan, rasa manis yang berterusan di mulut biasanya disebabkan oleh keadaan perubatan yang merundum.

Keadaan ini boleh menjadi serius dan selalunya memerlukan perhatian perubatan, jadi penting untuk menerima diagnosis yang tepat.

Diabetes

Rasa manis di mulut mungkin disebabkan oleh kencing manis.

Diabetes adalah penyebab umum rasa manis di dalam mulut. Diabetes menjejaskan seberapa baik tubuh dapat menggunakan insulin, yang mempunyai kesan langsung kepada keupayaan tubuh untuk mengawal gula dalam darah.

Diabetik yang tidak terkawal boleh menyebabkan kadar gula dalam darah menjadi tinggi. Diabetes kadangkala boleh menyebabkan rasa manis di dalam mulut dan sering disertai dengan gejala lain.

Gejala tambahan termasuk:

 • mengurangkan keupayaan untuk merasai rasa manis dalam makanan
 • penglihatan kabur
 • dahaga berlebihan
 • kencing yang berlebihan
 • keletihan yang melampau

Ketoacidosis diabetes

Diabetes juga boleh menyebabkan komplikasi serius yang disebut ketoasidosis diabetes. Ini berlaku apabila badan tidak boleh menggunakan gula untuk bahan bakar dan mula menggunakan lemak sebaliknya. Ini menyebabkan asid yang dipanggil keton untuk membina badan.

Kelebihan keton di dalam badan boleh menyebabkan bau yang manis, buah dan rasa di dalam mulut. Ketoacidosis diabetes mungkin menyebabkan gejala lain, termasuk:

 • dahaga melampau
 • kekeliruan
 • keletihan
 • pening dan muntah
 • kejang perut
 Diet karbohidrat rendah

Orang yang sedang diet rendah karbohidrat mungkin mendapati bahawa mereka menghasilkan buah yang sama, rasa manis di dalam mulut. Karbohidrat adalah sumber biasa bahan bakar dalam tubuh dan pergi tanpa mereka menjadikan tubuh membakar lemak sebaliknya.

 • Anti penuaan
 • Meningkatkan kualiti tidur
 • Memperbaiki ketegangan kulit
 • Meningkatkan tenaga
 • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Proses ini dipanggil ketosis dan menyebabkan keton untuk membina aliran darah, menghasilkan rasa manis di dalam mulut.

Sesiapa yang memulakan diet rendah karbohidrat atau ketogenik harus mendapat bimbingan daripada pakar pemakanan atau profesional penjagaan kesihatan. Mendapat nasihat boleh membantu mencegah tahap ketone yang membahayakan di dalam tubuh seseorang.

Jangkitan

Jangkitan bakteria tertentu boleh mencetuskan rasa manis di dalam mulut. Jangkitan yang menjejaskan saluran pernafasan boleh mengganggu bagaimana otak bertindak balas terhadap deria rasa.

Malah, jangkitan mudah, seperti jangkitan selesema, atau sinus, boleh menyebabkan saliva mempunyai lebih banyak glukosa di dalamnya. Glukosa adalah sejenis gula, jadi boleh menyebabkan rasa manis di dalam mulut.

Jika ini berlaku, rasa manis biasanya akan hilang apabila jangkitan dirawat.

Keadaan neurologi

Kerosakan saraf juga boleh menyebabkan rasa manis berterusan di dalam mulut. Orang yang mengalami sawan atau yang mengalami strok mungkin mengalami kegagalan deria. Ini boleh menjejaskan deria mereka, termasuk rasa dan bau.

Hasil kerosakan ini adalah rumit dan mungkin berbeza dalam setiap kes. Dalam sesetengah kes, mangsa mungkin mengalami rasa manis dalam mulut mereka yang tidak hilang atau yang datang dan pergi.

Penyakit refluks gastroesophageal

Sesetengah orang dengan penyakit refluks gastroesophageal ( GERD ) juga mengadu mempunyai rasa manis atau logam dalam mulut mereka.

Ini disebabkan oleh asid pencernaan yang kembali ke dalam paip makanan (esofagus) dan akhirnya mulut. Rasa ini nampaknya berasal dari bahagian belakang mulut. Menguruskan GERD dengan perubahan diet dan gaya hidup akan mengurangkan gejala.

 Kehamilan

Kehamilan adalah satu lagi kemungkinan penyebab rasa manis di dalam mulut. Kehamilan menyebabkan perubahan dalam tahap hormon wanita dan sistem pencernaan, yang kedua-duanya boleh menjejaskan rasa dan bau.

Wanita hamil mungkin mengalami rasa manis atau metalik yang tidak boleh dijelaskan di dalam mulut. Penyebab utama masih boleh menjadi satu lagi keadaan, seperti GERD atau diabetes gestasi, jadi mana-mana wanita yang mengalami perubahan gigih dalam rasa harus bercakap dengan seorang doktor di hospital. Sambungan