KONGSI

Makan makanan yang sangat manis boleh menyebabkan rasa manis sementara di dalam mulut. Walau bagaimanapun, rasa manis yang berterusan di dalam mulut boleh menjadi tanda-tanda awal keadaan yang lebih serius. Rasa manis di dalam mulut boleh menjadi isyarat badan yang mempunyai masalah mengawal gula dalam darah, yang mungkin disebabkan oleh diabetes. Terdapat juga sebab-sebab lain yang mungkin, masing-masing memerlukan penjagaan khusus.

Punca

Tidak seperti aftertaste yang disebabkan oleh makan makanan yang mengandung gula atau pemanis tiruan, rasa manis yang berterusan di mulut biasanya disebabkan oleh keadaan perubatan yang merundum.

Keadaan ini boleh menjadi serius dan selalunya memerlukan perhatian perubatan, jadi penting untuk menerima diagnosis yang tepat.

Diabetes

Rasa manis di mulut mungkin disebabkan oleh kencing manis.

Diabetes adalah penyebab umum rasa manis di dalam mulut. Diabetes menjejaskan seberapa baik tubuh dapat menggunakan insulin, yang mempunyai kesan langsung kepada keupayaan tubuh untuk mengawal gula dalam darah.

Diabetik yang tidak terkawal boleh menyebabkan kadar gula dalam darah menjadi tinggi. Diabetes kadangkala boleh menyebabkan rasa manis di dalam mulut dan sering disertai dengan gejala lain.

Gejala tambahan termasuk:

 • mengurangkan keupayaan untuk merasai rasa manis dalam makanan
 • penglihatan kabur
 • dahaga berlebihan
 • kencing yang berlebihan
 • keletihan yang melampau

Ketoacidosis diabetes

Diabetes juga boleh menyebabkan komplikasi serius yang disebut ketoasidosis diabetes. Ini berlaku apabila badan tidak boleh menggunakan gula untuk bahan bakar dan mula menggunakan lemak sebaliknya. Ini menyebabkan asid yang dipanggil keton untuk membina badan.

Kelebihan keton di dalam badan boleh menyebabkan bau yang manis, buah dan rasa di dalam mulut. Ketoacidosis diabetes mungkin menyebabkan gejala lain, termasuk:

 • dahaga melampau
 • kekeliruan
 • keletihan
 • pening dan muntah
 • kejang perut

 Diet karbohidrat rendah

Orang yang sedang diet rendah karbohidrat mungkin mendapati bahawa mereka menghasilkan buah yang sama, rasa manis di dalam mulut. Karbohidrat adalah sumber biasa bahan bakar dalam tubuh dan pergi tanpa mereka menjadikan tubuh membakar lemak sebaliknya.

Proses ini dipanggil ketosis dan menyebabkan keton untuk membina aliran darah, menghasilkan rasa manis di dalam mulut.

Sesiapa yang memulakan diet rendah karbohidrat atau ketogenik harus mendapat bimbingan daripada pakar pemakanan atau profesional penjagaan kesihatan. Mendapat nasihat boleh membantu mencegah tahap ketone yang membahayakan di dalam tubuh seseorang.

Jangkitan

Jangkitan bakteria tertentu boleh mencetuskan rasa manis di dalam mulut. Jangkitan yang menjejaskan saluran pernafasan boleh mengganggu bagaimana otak bertindak balas terhadap deria rasa.

Malah, jangkitan mudah, seperti jangkitan selesema, atau sinus, boleh menyebabkan saliva mempunyai lebih banyak glukosa di dalamnya. Glukosa adalah sejenis gula, jadi boleh menyebabkan rasa manis di dalam mulut.

Jika ini berlaku, rasa manis biasanya akan hilang apabila jangkitan dirawat.

Keadaan neurologi

Kerosakan saraf juga boleh menyebabkan rasa manis berterusan di dalam mulut. Orang yang mengalami sawan atau yang mengalami strok mungkin mengalami kegagalan deria. Ini boleh menjejaskan deria mereka, termasuk rasa dan bau.

Hasil kerosakan ini adalah rumit dan mungkin berbeza dalam setiap kes. Dalam sesetengah kes, mangsa mungkin mengalami rasa manis dalam mulut mereka yang tidak hilang atau yang datang dan pergi.

Penyakit refluks gastroesophageal

Sesetengah orang dengan penyakit refluks gastroesophageal ( GERD ) juga mengadu mempunyai rasa manis atau logam dalam mulut mereka.

Ini disebabkan oleh asid pencernaan yang kembali ke dalam paip makanan (esofagus) dan akhirnya mulut. Rasa ini nampaknya berasal dari bahagian belakang mulut. Menguruskan GERD dengan perubahan diet dan gaya hidup akan mengurangkan gejala.

 Kehamilan

Kehamilan adalah satu lagi kemungkinan penyebab rasa manis di dalam mulut. Kehamilan menyebabkan perubahan dalam tahap hormon wanita dan sistem pencernaan, yang kedua-duanya boleh menjejaskan rasa dan bau.

Wanita hamil mungkin mengalami rasa manis atau metalik yang tidak boleh dijelaskan di dalam mulut. Penyebab utama masih boleh menjadi satu lagi keadaan, seperti GERD atau diabetes gestasi, jadi mana-mana wanita yang mengalami perubahan gigih dalam rasa harus bercakap dengan seorang doktor di hospital.

Ubat-ubatan

Beberapa ubat juga boleh disalahkan untuk rasa manis di dalam mulut. Ubat kemoterapi sering mengubah deria rasa seseorang.

Ini adalah kesan sampingan kecil ubat-ubatan yang digunakan untuk penyakit serius, tetapi doktor akan tetap ingin memeriksa dan memastikan bahawa ia adalah ubat-ubatan yang menyebabkan gejala itu.

Sekiranya rasa manis mempengaruhi diet seseorang atau kualiti hidup, doktor mungkin dapat menetapkan cara alternatif.

Kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah penyebab yang luar biasa dari rasa manis di dalam mulut, tetapi ia tidak boleh diabaikan. Jarang sekali, tumor di dalam paru-paru atau saluran pernafasan dapat meningkatkan tahap hormon seseorang dan mempengaruhi rasa mereka.

 Penyelesaian

Imbasan MRI boleh digunakan untuk memeriksa kanser atau tanda-tanda pertumbuhan.

Sesetengah penyebab rasa manis mempengaruhi sistem pernafasan dan penciuman secara langsung, sementara yang lain menjejaskan hormon atau sistem saraf.

Doktor biasanya akan melakukan ujian fizikal selain daripada ujian diagnostik. Mereka juga akan meminta seseorang tentang sejarah perubatan mereka atau apa-apa ubat yang mereka ambil.

Ujian yang mungkin termasuk:

 • ujian darah untuk memeriksa jangkitan bakteria atau virus, tahap hormon, dan tahap gula darah
 • Pemeriksaan CT atau MRI untuk memeriksa tanda-tanda pertumbuhan dan kanser
 • imbasan otak untuk memeriksa kerosakan saraf dan menguji tindak balas saraf
 • endoskopi untuk memeriksa tanda-tanda gangguan pencernaan

Sebaik sahaja punca rasa yang luar biasa itu ditentukan, doktor akan membantu mangsa itu mencari pelan rawatan untuk memastikan gejala mereka di periksa.

Rawatan akan berbeza-beza bergantung kepada punca. Sebagai contoh, seseorang yang menghidap diabetes mungkin mendapat bantuan dengan terapi insulin, senaman, dan diet yang sihat, tetapi seseorang yang mempunyai jangkitan pernafasan memerlukan antibiotik. Individu disarankan supaya lebih baik berbincang kes itu dengan doktor.

Kesimpulan

Mengalami rasa manis yang tidak dapat dijelaskan di mulut hanya sekali tidak biasanya menjadi kebimbangan. Walau bagaimanapun, jika rasa manis sering berlaku atau untuk jangka masa yang panjang, adalah idea yang baik untuk berjumpa doktor.

Diagnosis yang betul adalah cara terbaik untuk merawat keadaan asas lebih awal dan mengelakkan komplikasi serius.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang menyebabkan kesakitan pada abdomen bawah kiri?
Artikel seterusnyaKuku hitam: Punca dan rawatan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.