Hemarthrosis

Hemarthrosis adalah keadaan yang berlaku akibat pendarahan di rongga sendi. Sambungan yang mempunyai hemarthrosis berulang (episod pendarahan) dikenali sebagai sendi sasaran, yang biasanya bermakna bahawa sekitar empat penderaan berasingan telah terjadi dalam sendi yang sama selama tempoh 6 bulan. Walau bagaimanapun, sendi sasaran juga boleh disebabkan oleh satu pendarahan teruk.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Sendi yang paling kerap berlaku adalah lutut, pergelangan kaki, dan siku, walaupun ia juga boleh berlaku di pinggul, bahu, dan pergelangan tangan.

Apakah hemarthrosis?

Hemarthrosis adalah pendarahan di dalam rongga sendi dan komplikasi hemofilia yang biasa.

Pendarahan bersama adalah komplikasi biasa hemofilia – gangguan genetik yang terjadi apabila protein pembekuan yang dikenali sebagai faktor VIII atau IX adalah rosak atau hilang.

Dalam tempoh yang lebih lama, pendarahan berlebihan boleh menyebabkan kerosakan kekal pada sendi seseorang, yang membawa kepada pergerakan yang berkurang dan kadang-kadang, hilang upaya kekal.

Kekerapan pendarahan akan menentukan sejauh mana seseorang itu untuk meyebabkan kerosakan kekal.

Kerosakan yang disebabkan oleh pendarahan bersama adalah serupa dengan arthritis.

Apabila pendarahan berlaku di sendi, ia akan menjejaskan tulang rawan yang mengelilingi tulang. Rawan tulang menghalang dua tulang yang bersambung dalam bergesel diantara satu sama lain apabila bergerak.

Pendarahan bersama memusnahkan tulang rawan, yang menghancurkan dan menjadi tidak sekata. Rawan yang rosak tidak lagi boleh melindungi tulang daripada geseran yang boleh menjadi sangat menyakitkan. Lama kelamaan, ini akan menyebabkan pergerakan terhad di sendi seseorang.

Gejala

Tanda awal bahawa seseorang mempunyai pendarahan sendi yang membawa kepada hemarthrosis termasuk :

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 • kehangatan dalam sendi
 • bengkak pada sendi
 • kesemutan dalam sendi
 • bayi dengan sendi pendarahan boleh menjadi marah atau menangis tanpa sebab yang boleh ditentukan ibu bapa

Gejala lebih lama boleh menjadi lebih serius dan termasuk :

 • kulit di atas sendi berasa hangat
 • bengkak
 • kekakuan
 • kesakitan
 • kehilangan gerakan
 • ketidakselesaan
 • kanak-kanak kecil mungkin menolak untuk meluruskan, menggunakan atau meletakkan berat badan pada anggota yang terkena

Rawatan

Rawatan untuk hemarthrosis bergantung kepada punca kerosakan sendi dan juga kerosakan yang teruk.

Sekiranya keadaan perubatan lain menimbulkan masalah, maka doktor di hospital perlu mendiagnosis dan merawatnya secara berasingan.

Doktor boleh merawat hemarthrosis, kesakitan, dan kekurangan pergerakan yang berkaitan dengan kerosakan sendi, dengan pembedahan.

Jika seseorang mempunyai hemophilia, mereka mesti membincangkan semua pilihan pembedahan dengan doktor pakar darah (ahli hematologi) sebelum mereka menjalani pembedahan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan hemofilia mengambil terapi penggantian faktor – ubat untuk menggantikan protein pembekuan yang rosak atau hilang – yang harus menghalang hemarthrosis daripada berlaku.

Terdapat dua jenis pembedahan utama untuk merawat hemarthrosis.

Synovectomy

Prosedur ini melibatkan penyingkiran sinovium, iaitu lapisan sendi. Sinovium membantu melincirkan sendi dan membantu menghilangkan sebarang cecair dan serpihan dari sendi.

Sinovium juga mengandungi saluran darah, yang merupakan punca utama pendarahan. Mengeluarkan lapisan ini menghentikan kitaran pendarahan.

Sinovektomi tidak akan menjadikan 100 peratus lebih baik, tetapi ia akan membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan pergerakan.

Terdapat tiga jenis sinovektomi:

 • Radioaktif : Seorang doktor menyuntik cecair radioaktif ke dalam sendi.
 • Arthroscopic : Pakar bedah membuat sayatan kecil di sendi dan menghilangkan sinovium, menggunakan kamera kecil untuk ketepatan.
 • Terbuka : Pembedahan penuh melibatkan pembukaan sendi sepenuhnya untuk mengeluarkan synovium.

Penggantian bersama

Pakar bedah biasanya hanya menjalankan pembedahan penggantian sendi pada orang yang mempunyai kronik, sakit jangka panjang yang mempengaruhi kehidupan seharian mereka. Semasa prosedur ini, seorang pakar bedah menghapuskan sendi dan tulang yang rosak dan menggantikannya dengan komponen plastik dan logam.

Pakar bedah menjalankan prosedur ini lebih kerap pada orang yang mengalami masalah sendi lutut dan pinggul. Selepas pembedahan dan fisioterapi, pesakit yang mempunyai penggantian sendi seharusnya tidak merasa sakit dan mengalami pergerakan yang lebih baik.

90 peratus penggantian bersama berlangsung selama 10 tahun.

Jenis pembedahan lain sebagai rawatan untuk sakit sendi termasuk :

 • Cheilectomy : Mengeluarkan pertumbuhan tulang kecil pada sendi.
 • Arthrodesis : Fusion bersama.
 • Osteotomy : Mengeluarkan sepotong tulang di kaki untuk meluruskan dan mengurangkan kesakitan.

Terapi fizikal

Sebagai alternatif kepada pembedahan, atau selepas pembedahan untuk hemarthrosis, seseorang perlu menjalani terapi fizikal.

Terdapat beberapa sebab untuk ini:

 • untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan
 • untuk meningkatkan pelbagai gerakan dan menguatkan otot-otot di sekitar sendi
 • untuk meningkatkan fungsi keseluruhan
 • untuk belajar bagaimana untuk mengelakkan pergerakan yang menyakitkan.

Perubahan gaya hidup

Terdapat juga beberapa perubahan gaya hidup yang individu boleh membuat diri mereka untuk mencuba dan mencegah dan membantu mengurangkan gejala hemarthrosis:

 • melakukan senaman yang melindungi sendi dan menguatkan otot.
 • menurunkan berat badan jika berat badan berlebihan
 • mengelakkan aktiviti yang boleh menyebabkan pendarahan

Punca

Mengambil tablet antikoagulan boleh menyebabkan hemarthrosis.

Hemarthrosis adalah perkara biasa pada orang yang mengalami gangguan pendarahan, seperti hemofilia.

Yayasan Hemofilia Nasional menganggarkan bahawa sekitar 1 dalam setiap 5,000 bayi dilahirkan dengan hemofilia di Amerika Syarikat. Pada masa ini, terdapat kira-kira 20,000 orang di AS yang mempunyai masalah ini.

Ramai pesakit yang lebih berusia mempunyai hemofilia mungkin sudah mempunyai atau berisiko tinggi untuk mengembangkan hemarthrosis.

Ini mungkin kerana ketika mereka masih kanak-kanak, jenis rawatan dan pencegahan adalah kurang maju. Sebaliknya, ramai kanak-kanak yang dilahirkan dengan hemofilia hari ini membesar dengan sendi yang sihat, kerana mereka mengambil terapi penggantian faktor untuk membantu pembekuan darah mereka.

Walau bagaimanapun, banyak sebab lain boleh menyebabkan hemarthrosis:

Dalam lutut

Hemarthrosis di lutut sering disebabkan oleh trauma, dengan kecederaan ligamen, air mata, patah tulang, dan dislokasi antara punca.

Dalam siku

Hemarthrosis di siku biasanya disebabkan oleh kesan trauma, yang mungkin berlaku semasa sukan, seperti menyelam.

Bila patut berjumpa doktor

Jika seseorang mempunyai kebimbangan mengenai pendarahan pada sendi, maka mereka harus berjumpa doktor secepat mungkin, seperti keadaan yang lebih awal yang dirawat, lebih baik hasilnya.

Sekiranya pendarahan tidak dihentikan, maka ia akan menyebabkan kerosakan kekal.

Seseorang mungkin tidak mempunyai gejala yang kelihatan untuk bermula, jadi mereka mungkin bergantung pada apa yang mereka rasa dan bukannya apa yang mereka lihat. Sesiapa yang mempunyai kebimbangan perlu menghubungi doktor mereka.