KONGSI

Botox rambut

Botox adalah sebatian yang terbuat dari toksin botulinum, sejenis bahan yang diketahui menyebabkan otot lumpuh.Walaupun toksin botulinum boleh menjadi toksik dalam kuantiti yang banyak, doktor di hospital menggunakannya dalam jumlah yang lebih kecil untuk beberapa tujuan yang bermanfaat. Ini adalah termasuk mengurangkan peluh, sakit kepala migrain, mata malas, dan kesukaran menelan, serta untuk tujuan kosmetik.

Apakah Botox untuk rambut?


Dua jenis rawatan Botox wujud untuk rambut: Botox untuk rambut dan menyuntik botox ke kulit kepala.

Botox telah diiklankan untuk digunakan dalam mencipta rambut yang lebih cantik dan sihat. Terdapat dua jenis rawatan Botox.

Yang pertama adalah Botox untuk rambut, yang tidak mengandungi Botox sama sekali. Sebaliknya, ia adalah aplikasi topikal yang direka untuk “mengisi” rambut yang rosak, menjadikannya lebih berkilauan dan sihat.

Cara lain melibatkan menyuntik Botox ke dalam kulit kepala. Ini adalah penggunaan luar label produk Botox, yang bermaksud bahawa Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) tidak meluluskannya untuk tujuan ini.

Botox adalah salah satu daripada banyak rawatan yang disediakan untuk orang yang ingin meningkatkan penampilan rambut mereka. Memahami bagaimana kerja rawatan ini dapat membantu seseorang memutuskan sama ada mereka sesuai.

Siapa yang mungkin menggunakan Botox untuk rambut?

Aplikasi topikal produk yang dipasarkan sebagai Botox untuk rambut biasanya disyorkan untuk mereka yang mempunyai rambut rapuh, rosak, atau keriting. Orang-orang yang rambutnya rosak oleh gaya dan pewarna haba juga boleh mendapat manfaat daripada melicinkan rambut dan menguatkan rawatan.

Suntikan Botox untuk kulit kepala dipasarkan kepada orang yang berpeluh berlebihan kerana berpeluh boleh menyebabkan rambut kelihatan bertentangan dan gugur dengan cepat.

Orang yang mendapatkan suntikan boleh membiarkan rambut mereka untuk tempoh yang lebih lama sebelum dicuci. Suntikan kulit kepala Botox juga difahamkan untuk meningkatkan pertumbuhan rambut, tetapi ini belum jelas terbukti.

Bagaimanakah Botox berfungsi untuk rambut?

Seseorang tidak boleh berpeluh seperti Botox disuntik ke dalam kulit kepala.

Idea Botox untuk rambut berasal dari teori bahawa rawatan topikal dapat mengisi bahagian rambut yang rosak, menjadikan rambut kelihatan lebih halus dan lebih sihat. Begitu juga dengan Botox yang disuntik ke wajah untuk mengurangkan penampilan garis dan kedutan.

Sesetengah produk yang dipasarkan sebagai Botox untuk rambut termasuk Fiberceutic L’Oreal Professionel. Produk ini mengandungi sebatian yang disebut syarikat “Intra-Cyclane,” yang dimaksudkan untuk melicinkan dan menggelapkan rambut.

Syarikat-syarikat lain dan salun rambut boleh memasarkan gabungan produk – seperti vitamin, minyak pati, dan kolagen – sebagai Botox untuk rambut.

Apabila Botox disuntik ke dalam kulit kepala, ia mengurangkan kerja kelenjar eccrine atau peluh. Akibatnya, seseorang mungkin tidak mengalami banyak peluh yang tinggi.

Suntikan Botox boleh menyebabkan kurang kerap untuk mencuci rambut. Salah satu nama samaran untuk pendekatan Botox untuk rambut adalah “Blotox,” kerana suntikan dilaporkan memanjangkan hayat rambut dari keguguran.

Risiko dan pertimbangan

Walaupun Botox topikal untuk suntikan rambut bertujuan untuk menguatkan rambut dan meningkatkan penampilannya, kadangkala sebaliknya berlaku.

Kebanyakan stylists tidak mengesyorkan menggunakan rawatan ini lebih daripada tiga hingga empat kali setahun. Jika tidak, kerosakan rambut, penipisan, dan keanehan boleh berlaku.

Terdapat juga kemungkinan bahawa rawatan ini tidak akan berfungsi, dan ianya sangat mahal.

Suntikan Botox ke kulit kepala boleh menjadi penyelesaian jangka pendek untuk rambut keriting atau berminyak. Pada akhirnya, badan menyerap Botox ke dalam sistem, yang bermaksud bahawa seseorang mungkin mula melihat kesan kurang dari 2 hingga 3 bulan selepas suntikan Botox awal.

Seperti rawatan topikal, suntikan Botox boleh menjadi mahal. Sesetengah rawatan boleh menelan kos lebih daripada $ 1,000.

Pilihan rawatan lain

Penggunaan haba pada rambut perlu dikurangkan untuk menguatkan rambut, kerana gaya haba boleh melemahkan dan merosakkannya.

Pakar kecantikan menganggap rawatan keratin sama seperti Botox untuk rambut. Rawatan ini melibatkan penggunaan penyelesaian khusus rambut untuk melicinkan dan menguatkannya. Beberapa ramuan termasuk keratin dan asid amino.

Walau bagaimanapun, beberapa rawatan keratin telah disiasat kerana ia mengandungi bahan-bahan seperti metilena glikol atau formalin. Ini adalah pengawet yang menjadi formaldehid senyap apabila dipanaskan.

Formaldehid adalah karsinogen yang diketahui, bermakna ia boleh menyebabkan kanser. Oleh itu, rawatan ini tidak sihat bagi seseorang.

Rawatan melicinkan keratin lain, seperti Liquid Keratin dan Organix Keratin Therapy Brazil, boleh didapati di salon rambut. Daripada formalin atau metilena glikol, rawatan ini mengandungi sebatian yang dikenali sebagai biformil.

Walaupun penyelidik tidak menganggap biformil sebagai berbahaya seperti formaldehid, ia masih boleh menyebabkan kerengsaan yang ketara pada kulit, mata, dan saluran pernafasan.

Mereka juga boleh membeli produk keratin dan anti-keriting di kedai barangan kecantikan. Contohnya termasuk Sistem Pengeringan Supersilk dan Cezanne Perfect Finish.

Daripada membeli rawatan ini, seseorang mungkin mendapat manfaat daripada beberapa perubahan gaya hidup yang boleh menjadikan rambut lebih sihat dan lebih kuat. Ini termasuk langkah-langkah berikut:

  • Mengurangkan bilangan stylings panas, seperti seterika pelincir, seterika rata, dan pengering rambut. Ini boleh melemahkan rambut dan menjadikannya lebih mudah pecah.
  • Mengurangkan tahap tekanan. Tekanan boleh menjejaskan kulit dan rambut. Tekanan menyebabkan tubuh melepaskan tahap hormon tekanan yang lebih tinggi, yang boleh mengakibatkan keguguran rambut dalam keadaan ekstrem.
  • Makan makanan yang sihat yang mempunyai pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sesetengah orang mungkin juga ingin mengambil suplemen dengan vitamin dan mineral jejak yang dikenali untuk meningkatkan penampilan rambut. Ini termasuk biotin, besi, silika, dan zink. Bagaimanapun, saintis tidak membuktikan bahawa suplemen ini akan membantu.

Sering kali, jika seseorang mengamalkan teknik penjagaan diri ini di rumah, mereka mungkin melihat peningkatan dalam rambut mereka.

Kesimpulan

Walaupun Botox telah membuktikan produk revolusioner untuk kebimbangan dan keadaan kesihatan yang banyak, kompaun itu tidak terbukti secara pasti untuk membantu memperbaiki atau memperbaiki rambut.

Sekiranya seseorang mengalami kerosakan rambut yang mendalam atau kehilangan rambut yang tidak membaik pulih dengan rawatan di kaunter, mereka harus berbincang dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah faedah kesihatan jus lobak merah?
Artikel seterusnyaApa yang anda perlu tahu tentang kemurungan teruk
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.