KONGSI

Petua, resipi dan khasiat jus lobak merah

Jus lobak merah mengandungi kurang serat dan lebih banyak gula daripada lobak mentah.
Menurut Penjagaan Kesihatan Stanford , nutrien vitamin dan mineral dalam 1 cawan jus lobak merah hampir sama dengan jumlah dalam 5 cawan lobak merah cincang. Walaupun jus buah-buahan dan sayur-sayuran segar menyediakan banyak nutrien, mereka tidak mengandungi serat sebanyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Juga, mereka mengandungi lebih banyak gula per cawan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Sebagai contoh, 1 cawan jus lobak merah mengandungi 2 g serat dan 9 g gula, manakala 1 cawan lobak mentah, mengandungi 3.5 g serat dan 6 g gula. Membuat jus lobak segar di rumah memerlukan jus extractor. Peralatan ini dijual secara dalam talian, di kedai serbaneka, dan di kedai runcit lain yang menjual peralatan dapur kecil. Adalah penting untuk mengikut arahan pengilang untuk menggunakan juicer dan membersihkannya selepas setiap penggunaan. Pengekstrak jus juga boleh datang dengan cadangan resipi. Lobak merah boleh digabungkan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran lain untuk membuat jus yang enak. Seseorang boleh mencuba resipi berikut di rumah:

Bawa pulang

Jus lobak merah boleh menawarkan banyak manfaat kesihatan kerana tahap nutrien yang terkonsentrasi. Walau bagaimanapun, jus lobak merah mempunyai serat yang kurang dan lebih banyak gula daripada lobak lain keseluruhannya. Serat dikaitkan dengan pengurusan berat badan dan menurunkan tahap kolesterol. Jus lobak mungkin tidak sesuai untuk semua orang, terutamanya wanita hamil, anak-anak muda, orang tua, dan orang-orang dengan penyakit tertentu, bergantung kepada bagaimana ia disediakan. Jus lobak merah secara sederhana boleh dimasukkan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Walau bagaimanapun, jus minum bukan pengganti untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Jus lobak merah bercampur susu adalah yang paling popular setakat ini.
1
2
KONGSI
Artikel sebelum iniApakah makanan untuk dimakan jika anda mengalami cirit-birit
Artikel seterusnyaApakah Botox untuk rambut dan apa yang ia lakukan?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.