Petua, resipi dan khasiat jus lobak merah

Jus lobak merah mengandungi kurang serat dan lebih banyak gula daripada lobak mentah.

Menurut Penjagaan Kesihatan Stanford , nutrien vitamin dan mineral dalam 1 cawan jus lobak merah hampir sama dengan jumlah dalam 5 cawan lobak merah cincang.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Walaupun jus buah-buahan dan sayur-sayuran segar menyediakan banyak nutrien, mereka tidak mengandungi serat sebanyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Juga, mereka mengandungi lebih banyak gula per cawan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Sebagai contoh, 1 cawan jus lobak merah mengandungi 2 g serat dan 9 g gula, manakala 1 cawan lobak mentah, mengandungi 3.5 g serat dan 6 g gula.

Membuat jus lobak segar di rumah memerlukan jus extractor. Peralatan ini dijual secara dalam talian, di kedai serbaneka, dan di kedai runcit lain yang menjual peralatan dapur kecil.

Adalah penting untuk mengikut arahan pengilang untuk menggunakan juicer dan membersihkannya selepas setiap penggunaan. Pengekstrak jus juga boleh datang dengan cadangan resipi.

Lobak merah boleh digabungkan dengan buah-buahan dan sayur-sayuran lain untuk membuat jus yang enak. Seseorang boleh mencuba resipi berikut di rumah:

Kesimpulan

Jus lobak merah boleh menawarkan banyak manfaat kesihatan kerana tahap nutrien yang terkonsentrasi.

Walau bagaimanapun, jus lobak merah mempunyai serat yang kurang dan lebih banyak gula daripada lobak lain keseluruhannya. Serat dikaitkan dengan pengurusan berat badan dan menurunkan tahap kolesterol.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Jus lobak mungkin tidak sesuai untuk semua orang, terutamanya wanita hamil, anak-anak muda, orang tua, dan orang-orang dengan penyakit tertentu, bergantung kepada bagaimana ia disediakan.

Jus lobak merah secara sederhana boleh dimasukkan sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Walau bagaimanapun, jus minum bukan pengganti untuk makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Jus lobak merah bercampur susu adalah yang paling popular setakat ini.