Kemurungan sederhana

Punca kemurungan dan depresi ringan boleh menjadi sukar untuk dianalisa dan didiagnosis. Banyak gejala boleh menunjukkan tindak balas emosi biasa. Walaupun mungkin menunjukkan bahawa ini bukan keadaan yang serius, namun perubahan mood dapat menjadi lebih teruk, dan sering membantu menangani kemurungan sederhana pada peringkat awal.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dalam artikel ini, kita melihat bagaimana untuk mengenal pasti kemurungan yang ringan, di mana ia boleh membawa, dan bila perlu mencari bantuan.

Tanda dan gejala

GIrl duduk di tangga yang kelihatan sedih dengan kemurungan yang ringan
Gejala-gejala umum kemurungan yang ringan mungkin merangkumi rasa putus-asa, rasa benci diri, ingin dibiarkan bersendirian, dan pemikiran negatif.

Perubahan yang sangat mendadak dalam mood dan tingkah laku boleh menunjukkan kemurungan yang ringan, seperti dapat meningkatkan sensasi fizikal.

Gejala biasa termasuk:

 • kesengsaraan
 • pemikiran negatif
 • berasa letih luar biasa
 • rasa putus asa
 • berasa sangat sedih
 • sering kali berada di ambang air mata
 • kecewa diri
 • mempunyai tumpuan yang difokuskan
 • berasa tidak disukai
 • ingin dibiarkan bersendirian
 • perasaan yang tidak dapat dijelaskan dan sakit kecil
 • kehilangan empati dengan orang lain

Perubahan dalam tingkah laku juga boleh menunjukkan kemurungan. Corak tidur boleh berubah, dan selera mungkin meningkat atau berkurangan. Pesakit yang mengalami kemurungan ringan juga biasanya menggunakan lebih banyak penambah mood, seperti rokok, dadah, dan alkohol.

Jenis kemurungan

Berikut adalah enam jenis kemurungan yang biasa, seperti yang dilaporkan oleh Sekolah Perubatan Harvard.

 • Gangguan kemurungan berterusan sering dipanggil kemurungan ringan atau dysthymia. Pesakit yang didiagnosis dengan keadaan ini akan mengalami gejala yang disenaraikan di atas selama 2 tahun. Mereka biasanya boleh menguruskan kehidupan seharian mereka, tetapi dengan keseronokan atau kenikmatan yang sedikit.
 • Kemurungan utama boleh melibatkan suasana yang sangat gelap, yang boleh menyebabkan pemikiran membunuh diri.
 • Gangguan afektif bermusim sering dicetuskan pada musim gugur dan musim sejuk yang lebih pendek. Kekurangan cahaya matahari dan perubahan pola tidur mungkin menyumbang kepada keadaan ini.
 • Kemurungan Perinatal dan postpartum boleh menjejaskan pesakit semasa dan selepas kehamilan. Kemurungan ini boleh menjadi ringan atau besar.
 • Gangguan dysphoric premenstrual adalah bentuk sindrom premenstrual yang teruk, yang biasanya dikenali sebagai PMS.
 • Gangguan bipolar boleh melibatkan gejala kemurungan yang kecil atau besar. Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini datang sebelum atau selepas tempoh tenaga dan aktiviti yang tinggi, yang dikelaskan sebagai keadaan manik atau hipomaik.

Kemurungan yang sederhana

Pengalaman kemurungan boleh berubah dari semasa ke semasa. Gejala baru, seperti tempoh kegelapan atau ketidakseimbangan, mungkin berlaku.

Gejala-gejala ada juga yang boleh bertambah buruk. Serangan bimbang yang kadang-kadang boleh menjadi fokus yang hampir berterusan terhadap perkara negatif. Kerengsaan kerap dengan rakan boleh menjadi kekecewaan tanpa henti.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Jenis perubahan ini mungkin menunjukkan peralihan dari kemurungan ringan hingga sederhana. Jika pesakit dapat memerhatikan berlakunya gejala seperti diatas, mereka harus berjumpa doktor di hospital.

Kemurungan teruk

Kemurungan teruk atau besar cenderung menjadi nyata kepada orang lain. Keadaan ini sangat melemahkan, menjadikannya sangat sukar untuk melakukan aktiviti biasa.

Kemurungan teruk selalunya melibatkan simptom yang sama dengan bentuk yang lebih ringan. Walau bagaimanapun, seseorang yang mengalami kemurungan teruk mungkin juga mengalami:

 • khayalan
 • halusinasi
 • pemikiran tentang mencederakan diri atau membunuh diri

Individu dengan keadaan ini mungkin memerlukan ubat, dan doktor mungkin mencadangkan jenis terapi berkomunikasi.

Inhibitor serotonin reuptake selektif (SSRIs) adalah ubat-ubatan yang paling biasa digunakan untuk kemurungan yang teruk. Contoh-contoh SSRI termasuk:

 • citalopram
 • eskitalopram
 • fluoxetine
 • paroxetine
 • sertraline

Benzodiazepines juga boleh didapati, tetapi mereka boleh menjadi ketagihan dengan penggunaan yang berpanjangan. Doktor biasanya menetapkan mereka apabila pilihan lain tidak berfungsi.

Sekiranya banyak jenis ubat dan terapi yang lain tidak berkesan, doktor mungkin menyarankan terapi elektrokonvulsif untuk kemurungan yang teruk. Ini melibatkan seseorang yang menerima arus elektrik di otak semasa di bawah anestesia. Ini boleh dilakukan dua hingga tiga kali seminggu , menghasilkan 6-12 rawatan.

Apa yang perlu dilakukan mengenai kemurungan yang ringan

Wanita dengan kemurungan yang ringan bercakap dengan seorang doktor
Bercakap kepada doktor adalah dicadangkan jika gejala kemurungan disyaki.

Mengunjungi doktor sering merupakan cara yang baik untuk mula berurusan dengan kemurungan. Doktor boleh menilai sama ada kemurungan menyebabkan gejala dan mengenal pasti tahap keadaan.

Banyak ujian dalam talian mendakwa dapat mengenal pasti kemurungan. Ujian PHQ-9 telah dibangunkan pada tahun 1999 dan berdasarkan kriteria diagnostik profesional. Ia hanya mempunyai sembilan soalan, yang digunakan oleh doktor di banyak negara untuk mengenal pasti kehadiran dan jenis kemurungan.

Sesiapa yang tidak pasti tentang bercakap dengan doktor akan mendapati ia berguna untuk mengambil ujian PHQ-9 dalam talian.

Kemurungan ringan sering dirawat dengan perubahan gaya hidup yang mudah. Ini mungkin melibatkan mengubah diet seseorang dan pola tidur, atau meningkatkan keseimbangan kerja-hidup mereka. Ia juga boleh membantu untuk menghabiskan masa yang ditetapkan dari TV dan media sosial.

Perubahan gaya hidup untuk membantu

Ramai yang mendapati bahawa hobi dapat membantu dengan kemurungan yang ringan. Satu kajian baru-baru ini mencadangkan bahawa pesakit yang mengambil masa lapang secara kreatif, “mempunyai suasana yang lebih positif dan kurang negatif, lebih banyak minat, kurang tekanan, dan kadar denyutan jantung yang lebih rendah ketika melakukan rekreasi berbanding apabila tidak.”

Gaya hidup yang sibuk meminjamkan diri kepada jalan pintas, yang mungkin melibatkan penggunaan peranti menjimatkan masa, cara pengangkutan, atau makanan. Ini boleh membantu tetapi juga boleh membawa kita jauh dari aktiviti yang sihat.

Cadangan harian untuk membantu dengan kemurungan sering merangkumi:

 • mendapatkan lebih banyak udara segar
 • lebih banyak bersenam
 • makan makanan segar
 • bermeditasi, atau hanya duduk diam selama 10 minit
 • membataskan masa yang digunakan untuk komputer atau menonton TV, terutamanya pada waktu malam
 • melakukan sesuatu yang memihak kepada seseorang
 • bercakap dengan seseorang

Mungkin mustahil untuk mencuba beberapa petua ini, disebabkan masalah kesihatan, umur, atau faktor lain. Pilihan rawatan lain disenaraikan di bawah.

Pilihan rawatan

Kejadian traumatik boleh membawa kepada kemurungan yang ringan. Sekiranya ini berlaku, dan jika kemurungan ringan menjadi sederhana, seorang doktor mungkin mencadangkan terapi bercakap.

Beberapa jenis terapi bercakap termasuk:

Kaunseling

Satu siri sesi dengan kaunselor yang berkelayakan boleh membantu mengenal pasti punca kemurungan. Kaunselor tidak mengarahkan orang, tetapi mereka mencadangkan bahawa beberapa aspek kehidupan boleh diubah.

Terapi interpersonal (IPT)

Sesetengah mencari yang berkaitan dengan orang lain sukar, dan ini boleh menyebabkan pengasingan dan kemurungan. IPT direka untuk memudahkan hubungan.

Terapi psikodinamik

Ini melibatkan ahli terapi yang meminta seseorang untuk mengatakan apa yang ada di fikiran mereka, sementara ahli terapi itu bertujuan mengenal pasti pola pemikiran atau tingkah laku yang bermasalah. Seseorang mungkin tidak menyedari bahawa pola ini menyebabkan ketidakselesaan dan menyumbang kepada kemurungan.

Terapi perilaku kognitif (CBT)

Daripada memberi tumpuan kepada sebab-sebab kemurungan, CBT boleh menawarkan cara praktikal untuk menangani keputusan. Ini mungkin melibatkan mengalihkan fikiran dari pemikiran yang mengganggu atau mengenal pasti tanda amaran awal perubahan mood.

CBT adalah pilihan yang popular kerana orang sering melihat peningkatan dalam beberapa minggu, dan terapi ini memerlukan komitmen jangka pendek.

Siapa yang mengalami kemurungan?

ibu memegang tangan kanak-kanak
Kemurungan mungkin lebih lazim di kalangan kanak-kanak yang ibu bapa mengalami kemurungan.

Pada tahun 2017, kemurungan adalah punca utama kesihatan dan kecacatan yang teruk di seluruh dunia, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Kemurungan mungkin begitu meluas kerana ia tidak mempunyai punca tunggal.

Wanita lebih cenderung menjadi tertekan daripada lelaki. Terdapat pendapat berbeza mengikut sebab ini. Keterbatasan, kehamilan, dan haid adalah kesemua sebab untuk gejala muncul.

Juga, banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kemurungan. Jika seseorang tidak pasti sama ada perubahan emosi berkaitan dengan ubat, mereka harus berjumpa doktor.

Kesimpulan

Mengenal pasti kemurungan pada peringkat awal boleh membantu. Sekiranya seseorang tidak pasti sama ada mereka mengalami kemurungan, mungkin idea yang baik untuk berunding dengan doktor.

Apabila kemurungan adalah ringan, perubahan gaya hidup mudah mungkin mempunyai manfaat yang sangat ketara dan berkekalan. Faedah-faedah ini mungkin menjadi lebih cepat kepada sesetengah orang daripada yang lain.

Sesiapa yang mengalami kemurungan yang sederhana atau teruk harus berhubung dengan doktor dan melaporkan apa-apa pemikiran membahayakan diri, membunuh diri, atau membahayakan orang lain.