KONGSI

Tanda-tanda ketosis

Dietogen ketogenik bertujuan untuk mendorong ketosis untuk membakar lebih banyak lemak tubuh. Mengetahui tanda-tanda ketosis dapat membantu seseorang menentukan sama ada diet itu berfungsi atau tidak. Ketosis adalah proses metabolik yang berlaku apabila tubuh mula membakar lemak untuk tenaga kerana ia tidak mempunyai karbohidrat yang cukup untuk dibakar. Semasa proses ini, hati menghasilkan bahan kimia yang dipanggil keton.

The ketogenic, atau keto, diet bertujuan untuk mendorong ketosis untuk membakar lebih banyak lemak. Penyokong diet mengatakan bahawa ia meningkatkan berat badan dan meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Mengikut satu kajian pada 2018 , orang yang mengikuti diet ketogenik yang “dirumus dengan baik” biasanya makan kurang daripada 50 gram (g) karbohidrat setiap hari dan sekitar 1.5 gram protein per kilogram berat badan.

Walaupun garis panduan ini, sesetengah orang yang mengikuti diet mungkin tidak tahu bila mereka ketosis.

Dalam artikel ini, kami menyenaraikan 10 tanda dan gejala yang boleh membantu seseorang menentukan sama ada diet ketogenik berfungsi untuk mereka.

1. Peningkatan keton

Manusia mempunyai ujian darah untuk tanda ketosis
Sampel darah dapat menunjukkan tahap keton.

Mempunyai keton dalam darah mungkin merupakan tanda yang paling pasti bahawa seseorang berada dalam ketosis. Doktor juga boleh menggunakan ujian air kencing dan nafas untuk memeriksa tahap keton, tetapi ini kurang dipercayai daripada sampel darah.

Kit ujian rumah khas membolehkan orang mengukur tahap keton darah mereka sendiri. Atau, doktor mungkin mengambil sampel darah dan menghantarnya untuk ujian. Apabila seseorang berada dalam ketosis pemakanan, mereka akan mempunyai tahap keton darah 0.5-3 milimol seliter .

Sebagai alternatif, seseorang boleh menggunakan penganalisis nafas untuk menguji keton dalam nafas mereka, atau mereka mungkin menggunakan jalur penunjuk untuk memeriksa tahap air kencing mereka.

2. Berat badan

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa diet rendah karbohidrat jenis ini berkesan untuk mengurangkan berat badan. Oleh itu, orang ramai harus mengharapkan kehilangan berat badan ketika ketosis.

Keputusan analisis meta-2013 yang meneliti penemuan dari beberapa ujian terkawal rawak menunjukkan bahawa seseorang yang mengikuti diet ketogenic mungkin kehilangan lebih banyak berat dalam jangka masa panjang berbanding orang yang mengikuti diet rendah lemak.

Orang yang menjalani diet ketogenik mungkin mendapati penurunan berat badan dalam beberapa hari pertama, tetapi ini biasanya hanya pengurangan berat badan. Kehilangan lemak sebenar mungkin tidak berlaku selama beberapa minggu.

3. Dahaga

Ketosis boleh menyebabkan sesetengah orang berasa lebih haus daripada biasa, yang mungkin berlaku sebagai kesan sampingan kehilangan air. Walau bagaimanapun, tahap keton yang tinggi di dalam badan juga boleh menyebabkan dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit. Kedua-dua reaksi ini boleh menyebabkan komplikasi.

Penyelidikan ke dalam diet ketogenik untuk prestasi sukan menyenaraikan dehidrasi sebagai kesan sampingan ketosis. Atlet juga mungkin mempunyai risiko batu buah pinggang yang lebih tinggi, yang merupakan komplikasi dehidrasi.

Untuk mengelakkan dehidrasi, minum banyak air dan cecair lain. Berjumpa doktor sekiranya gejala dehidrasi, seperti dahaga melampau atau air kencing berwarna gelap, berlaku.

4. Kekejangan otot

Dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit boleh menyebabkan kekejangan otot. Elektrolit adalah bahan yang membawa isyarat elektrik di antara sel-sel badan. Ketidakseimbangan dalam bahan-bahan ini mengakibatkan mesej elektrik terganggu yang boleh menyebabkan kontraksi otot dan kekejangan.

Orang yang mengikuti diet ketogenik harus memastikan bahawa mereka mendapat cukup elektrolit daripada makanan yang mereka makan untuk mengelakkan sakit otot dan gejala lain ketidakseimbangan.

Elektrolit termasuk kalsium, magnesium, kalium, dan natrium. Seseorang boleh mendapatkannya daripada makan makanan seimbang. Walau bagaimanapun, jika gejala berterusan, seorang doktor boleh mengesyorkan suplemen atau perubahan diet lain.

5. Sakit kepala

Lelaki dengan sakit kepala duduk di atas sofanya
Ketosis sakit kepala boleh bertahan dari 1 hingga 7 hari, atau lebih lama.

Sakit kepala boleh menjadi kesan sampingan biasa beralih kepada diet ketogenik. Mereka mungkin berlaku akibat mengambil karbohidrat yang lebih sedikit, terutamanya gula. Dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit juga boleh menyebabkan sakit kepala.

Ketosis sakit kepala biasanya berlangsung dari 1 hari hingga 1 minggu, walaupun sesetengah orang mungkin mengalami sakit lebih lama. Lihat doktor jika sakit kepala berterusan.

Menariknya, beberapa kajian baru-baru ini menunjukkan diet ketogenik sebagai rawatan berpotensi bagi migrain dan sakit kepala cluster.

Sebagai contoh, kajian 2017 mencadangkan diet untuk orang yang mempunyai migrain episodik dan kronik. Juga, satu kajian pada 2018 menunjukkan diet ketosis sebagai rawatan yang mungkin bagi mereka yang mengalami masalah sakit kepala gugup.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan keberkesanan diet untuk merawat atau mencegah jenis-jenis sakit kepala.

6. Keletihan dan kelemahan

Pada peringkat awal diet ketosis, orang mungkin berasa lebih letih dan lemah daripada biasa. Keletihan ini berlaku apabila badan bertukar daripada membakar karbohidrat kepada membakar lemak untuk tenaga. Karbohidrat memberikan tenaga lebih cepat kepada badan.

Satu kajian kecil pada tahun 2017 yang melibatkan atlet mendapati keletihan menjadi kesan sampingan biasa diet ketosis. Peserta lazimnya melihat ini dalam beberapa minggu pertama.

Selepas beberapa minggu mengenai diet, seseorang perlu melihat peningkatan dalam tahap tenaga mereka. Jika tidak, mereka harus mendapatkan perhatian perubatan, kerana keletihan juga merupakan gejala dehidrasi dan kekurangan nutrien.

7. Sakit perut

Membuat apa-apa perubahan diet boleh meningkatkan risiko sakit perut dan aduan pencernaan yang lain. Ini juga boleh berlaku apabila seseorang berpindah ke diet ketogenik.

Untuk mengurangkan risiko mengalami sakit perut, minum banyak air dan cecair lain. Makan sayur-sayuran bukan berkanji dan makanan kaya serat lain untuk mengurangkan sembelit, dan pertimbangkan untuk mengambil suplemen probiotik untuk menggalakkan usus yang sihat.

8. Perubahan tidur

Berikutan diet ketogenik boleh mengganggu tabiat tidur seseorang. Pada mulanya, mereka mungkin mengalami kesulitan tidur atau tidur malam. Gejala ini biasanya hilang dalam masa beberapa minggu.

9. Bau mulut

Minyak krill berbanding minyak ikan boleh menyebabkan nafas berbau
Kesan sampingan umum ketosis adalah nafas berbau.

Nafas yang buruk adalah salah satu daripada kesan sampingan ketosis yang paling biasa. Ini kerana keton meninggalkan badan melalui nafas serta air kencing.

Keton yang dipanggil aseton biasanya bertanggungjawab untuk bau, tetapi keton lain, seperti benzophenone dan acetophenone, juga boleh menyumbang kepada nafas berbau.

Tidak ada cara untuk mengurangkan nafas ketosis, tetapi mungkin bertambah dengan masa. Sesetengah orang menggunakan gula tiruan atau memberus gigi beberapa kali sehari untuk menghilangkan bau.

10. Tumpuan yang lebih baik

Pada mulanya, diet ketogenik boleh menyebabkan masalah sakit kepala dan tumpuan. Walau bagaimanapun, gejala-gejala ini harus pudar dari masa ke masa. Orang yang mengikuti diet ketogenik jangka panjang sering melaporkan kejelasan dan tumpuan yang lebih baik, dan beberapa penyelidikan menyokong ini.

Mengikut keputusan kajian semula sistematik 2018, orang yang menghidap epilepsi yang mengikuti diet ketogenik melaporkan kewaspadaan dan perhatian yang lebih baik. Juga, orang-orang ini menunjukkan kecerdasan yang lebih tinggi dalam beberapa ujian kognitif.

Kajiankajian lain menunjukkan bahawa diet ketogenik dapat meningkatkan fungsi kognitif dan memberikan kesan neuroprotective.

Ringkasan

Orang dalam ketosis mungkin mengalami pelbagai kesan sampingan dan gejala, termasuk sakit kepala, sakit perut, dan perubahan pada tahap tidur dan tenaga mereka.

Untuk cara yang lebih tepat untuk menentukan ketosis, orang boleh memeriksa tahap keton dalam darah, nafas, atau air kencing.

Mereka yang ingin mencuba diet ketogenik harus selalu bercakap dengan doktor mereka terlebih dahulu, kerana diet yang sangat rendah karbohidrat mungkin tidak sesuai untuk semua orang. Ia juga penting untuk mendapatkan nasihat perubatan untuk gejala ketosis yang berterusan atau teruk.

Perlu diingat bahawa penyelidik menjalankan kebanyakan kajian saintifik ke dalam diet ketogenik selama kurang dari setahun, sehingga hasil kesihatan jangka panjang belum diketahui sepenuhnya.

KONGSI
Artikel sebelum iniTonsillectomy: Prosedur dan pemulihan
Artikel seterusnyaApa yang perlu diketahui tentang hyperglycemia
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.