Mengurangkan risiko asma

Asma membuat saluran pernafasan manusia menjadi hiperaktif, menyebabkan mereka menjadi lebih kecil dan sering mengakibatkan kesukaran bernafas. Walaupun tidak selalu mungkin untuk menghalang asma, orang boleh cuba menghindari faktor risiko seperti merokok, berlebihan berat badan, dan pendedahan berpanjangan kepada pencemaran udara.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , asma bertanggungjawab untuk sekitar 10 kematian sehari di Amerika Syarikat.

Walaupun asma memberi kesan kepada kanak-kanak dan orang dewasa, orang dewasa adalah empat kali lebih mungkin untuk mati akibat komplikasi berkaitan asma daripada golongan muda.

Oleh itu, mencegah gejala asma apabila mungkin adalah penting. Berikut adalah beberapa faktor risiko asma yang boleh dielakkan.

1. Merokok

Merokok memburukkan lagi gejala asma
Merokok dan pendedahan kepada asap rokok boleh mencetuskan gejala asma.

Pendedahan kepada asap rokok secara langsung boleh merengsakan saluran udara dan menjadikannya lebih mungkin bahawa seseorang yang mengalami asma akan mengalami gejala yang lebih kerap dan teruk.

Ini juga berlaku untuk asap kedua. Walaupun orang merokok di luar rumah atau di dalam kereta, asap dan bahan kimia yang berlarutan boleh mendedahkan orang lain kepada asap rokok.

Kanak-kanak yang ibunya merokok semasa kehamilan juga menghadapi risiko yang lebih tinggi daripada asma daripada kanak-kanak yang ibu tidak, mengikut Persatuan Lung Amerika .

2. Obesiti

Doktor di hospital tidak pasti sebab yang menjadi punca utama, tetapi obesiti nampaknya dikaitkan dengan asma. Para saintis mempunyai teori bahawa obesiti boleh menyebabkan keradangan di dalam badan, termasuk di saluran udara, yang membawa kepada asma.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Obesiti meningkatkan jumlah faktor keradangan tertentu yang boleh meningkatkan jumlah sel darah putih di dalam badan. Ini boleh menyebabkan keradangan dan kerengsaan saluran udara.

3. Pencemaran udara

Orang yang tinggal di kawasan bandar, di mana terdapat lebih banyak asap dan debu, lebih cenderung mempunyai asma. Jerebu adalah pencemaran udara yang lebih gelap yang cenderung hadir di bandar-bandar yang lebih besar dengan lebih banyak kenderaan dan kilang-kilang.

Ozon, yang merupakan komponen utama asap, boleh mencetuskan gejala asma seperti berdehit dan sesak nafas.

Serta ozon, asap mengandungi sulfur dioksida, yang boleh mengganggu saluran udara dan mencetuskan serangan asma.

4. Pendedahan pekerjaan

Para saintis telah mengaitkan pendedahan kepada perengsa seperti racun perosak ke risiko asma yang lebih tinggi. Risiko ini melangkaui orang-orang yang bekerja dengan racun perosak, seperti petani.

Malah, kumpulan lain yang berisiko termasuk:

 • kanak-kanak pekerja racun perosak yang menyimpan peralatan berhampiran rumah atau memakai pakaian yang membawa sisa racun makhluk perosak
 • orang yang tinggal berhampiran kawasan atau kilang yang dirawat racun perosak
 • orang yang tinggal di kawasan pertanian di mana kemungkinan penyemburan racun perosak berlaku di dalam atau di luar rumah

Pendedahan kepada bahan kimia yang keras seperti pembersihan produk juga mungkin merupakan faktor risiko untuk asma. Ini adalah benar untuk produk pembersihan semburan yang diedarkan ke udara.

5. Alergi

Anjing yang dipersiapkan
Anjing haiwan boleh mencetuskan asma alahan.

Alergen seperti haiwan peliharaan dan debunga haiwan boleh mencetuskan serangan asma. Orang yang mempunyai keadaan yang berkaitan dengan alergi seperti eksim dan rhinitis alahan lebih cenderung mempunyai asma.

Akibatnya, mengelakkan pencetus alergi boleh membantu mencegah tindak balas asma.

Contoh-contoh alergen yang boleh mencetuskan asma termasuk:

 • haiwan kesayangan
 • hama habuk
 • acuan
 • serbuk sari

Jika alergen tertentu mencetuskan gejala asma, mengelakkan pencetus ini apabila mungkin adalah penting.

6. jangkitan pernafasan

Kanak-kanak dengan asma yang mempunyai jangkitan pernafasan atas lebih cenderung mengalami mengi. Semasa jangkitan pernafasan atas, seperti selesema, saluran pernafasan mungkin lebih cenderung menghidu yang boleh membawa kepada gejala asma.

Walaupun tidak selalu mungkin untuk mencegah jangkitan pernafasan atas, adalah penting untuk mengambil langkah-langkah untuk mencegah penyakit pada kanak-kanak. Seorang penjaga boleh mencapai ini dengan menggalakkan cuci tangan yang kerap dan mengelakkan pendedahan kepada orang yang mempunyai selsema atau jangkitan pernafasan lain.

Sejarah keluarga

Para saintis telah menemui lebih daripada 100 gen yang berpotensi bertanggungjawab terhadap asma, menurut satu kertas kajian dalam Journal of Pediatrics Itali . Walau bagaimanapun, tiada gen tunggal dengan sendirinya menyebabkan asma.

Sesetengah kajian mencadangkan bahawa 35-95 peratus daripada orang yang mempunyai sejarah keluarga asma akan mendapat keadaan itu, menurut satu kertas kajian dalam jurnal Pediatrics & Neonatology .

Walaupun tidak dapat mengubah sejarah keluarga, orang dapat mengetahui bahawa orang lain dalam keluarga mereka mempunyai asma dan mendapatkan rawatan jika mereka mula mengalami gejala seperti asma.

Orang seperti itu juga boleh mengelakkan pencetus asma yang biasa jika mereka tahu bahawa mereka mempunyai kecenderungan genetik terhadap keadaan ini.

Rawatan dan pencegahan

Kanak-kanak diberi vaksin
Vaksinasi kanak-kanak boleh membantu mencegah jangkitan pernafasan.

Sesetengah strategi untuk membantu mencegah gejala asma termasuk:

 • berhenti merokok dan menahan diri dari merokok di sekitar orang lain, terutamanya kanak-kanak
 • mengelakkan tempat awam di mana ada asap rokok
 • mengehadkan pendedahan luar pada hari-hari dengan asap berat atau asap
 • menggalakkan diet yang tinggi dalam buah, sayuran, bijirin, dan protein tanpa lemak
 • menggalakkan vaksinasi kanak-kanak yang boleh menghalang jangkitan pernafasan biasa yang boleh membawa kepada gejala asma yang semakin buruk
 • mengelakkan alergen yang mencetuskan serangan asma, seperti hewan peliharaan, hewan debu, acuan, dan debunga

Seseorang harus mempertimbangkan bercakap dengan doktor mereka jika mereka berfikir bahawa alergen mencetuskan asma mereka.

Mengiktiraf gejala asma, seperti mengi, batuk yang lebih buruk pada waktu malam, dan sesak nafas, adalah penting kerana ia dapat membantu orang mencari rawatan yang sesuai untuk keadaan ini.

Dianggarkan 75 peratus serangan asma yang teruk boleh dicegah, menurut American Academy of Alergi, Asma, & Imunologi.

Doktor boleh menetapkan pelbagai jenis dan kombinasi rawatan yang berbeza untuk membantu seseorang merawat asma mereka. Ini termasuk inhaler untuk membuka saluran pernafasan, ubat steroid untuk mengurangkan keradangan, dan ubat-ubatan oral yang lain yang dapat mengurangkan kereaktifan saluran udara.

Jika seseorang mengambilnya secara konsisten, ubat-ubatan di samping usaha pencegahan dapat membantu mencegah serangan asma daripada berlaku.

Ringkasan

Asma boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang dan menyebabkan masalah pernafasan yang serius yang kadang-kadang boleh mengancam nyawa. Mengetahui faktor risiko dan pencetus untuk keadaan ini boleh membantu seseorang terlibat dalam usaha pencegahan.

Sekiranya seseorang mempunyai asma atau kebimbangan mengenai faktor risiko, adalah penting untuk mereka berbincang dengan doktor mereka tentang cara untuk menguruskan simptom secara konsisten dan berkesan.