Kutu dan kelemumur

Kutu mudah dikelirukan dengan kelemumur, yang merupakan masalah yang sangat biasa. Walaupun kutu adalah serangan sementara, kelemumur adalah keadaan kulit yang kronik.Setiap tahun , 6 hingga 12 juta orang di Amerika Syarikat mendapat kutu kepala. Kebanyakannya adalah kanak-kanak berumur 3 hingga 12 tahun.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kedua-dua kutu dan kelemumur biasanya dirawat di rumah. Membezakan satu dari yang lain dapat membantu seseorang memilih rawatan yang tepat.

Kutu & kelemumur

Doktor memeriksa kulit kepala perempuan untuk menentukan sama ada kutu atau kelemumur
Ketuat kelopak dari kulit kepala, tetapi nits melekat pada rambut.

Kelemumur, yang juga dikenali sebagai dermatitis seborrheic, adalah keadaan kulit yang menyebabkan lapisan atas kulit menjadi lemah. Penumpahan ini menghasilkan kulit kepala yang kering, berkeringat, gatal. Pesakit yang mempunyai kelemumur juga boleh melihat serpihan kulit pada pakaian mereka.

Ragi menyebabkan beberapa jenis kelemumur yang cenderung menjadi gatal.

Kutu adalah parasit yang hidup di kulit kepala dan makan darah manusia. Kutu boleh menyebabkan gatal yang amat sangat.

Kutu kepala tidak menyebarkan penyakit, tetapi ianya boleh menular dan berjangkit. Berhubungan rapat dengan kepala atau rambut seseorang dengan kutu – seperti dari berkongsi berus dan sikat rambut atau memberikan pelukan – boleh menyebarkan serangan.

Kanak-kanak kecil sering memeluk atau menyentuh antara satu sama lain, dan kutu kepala lebih biasa pada anak-anak daripada orang dewasa dan keluarga dengan anak-anak.

Sesetengah perbezaan penting antara kutu dan kelemumur termasuk:

 • Lokasi : Kutu telur yang disebut nits manakala kelemumur menyebabkan kulit berkeringat. Kedua-dua kelihatan serupa, namun pemeriksaan yang jelas mendedahkan perbezaan utama. Nitanya melekat pada rambut manakala kepingan kelemumur, mudah jatuh dari rambut. Walaupun kelemumur kelihatan pada kulit kepala, kutu bertelur pada rambut, bukan kulit kepala.
 • Contagion : Kelemumur tidak menular, tetapi kutu mudah tersebar dari orang ke orang. Sekiranya rakan sekelas, rakan, atau ahli keluarga baru-baru ini mempunyai kutu, kutu boleh menjadi sebab mengapa seseorang mengalami kulit kepala gatal.
 • Gatal : Kelemumur dan kutu kedua-dua gatal. Ketombe cenderung gatal apabila kulit kepala kering. Orang dengan kutu boleh merasakan sensasi merangkak pada kulit kepala mereka.
 • Kelenjar getah bening : Kutu boleh menyebabkan jangkitan bakteria , terutama apabila seseorang tercalar kulit kepala mereka terlalu keras dan menyebabkan pendarahan. Sesetengah orang dengan kutu mendapati bahawa kelenjar getah bening di leher mereka atau di belakang telinga mereka berasa bengkak
 • Warna : Kutu kecil, dan orang mungkin memerlukan kaca pembesar untuk melihatnya. Jika seseorang menyedari bug atau bintik hitam atau coklat pada kulit kepala atau di rambut, ini biasanya bermakna mereka mempunyai kutu, bukan kelemumur.

Gejala kelemumur

Sesetengah orang yang mempunyai kelemumur mengembang dermatitis seborrheic pada bahagian lain badan mereka. Apabila ini berlaku, seseorang mungkin melihat kulit yang bersisik atau bersisik di muka, dada, leher, atau telinga. Kawasan ini mungkin kering, merah, dan menyakitkan atau gatal.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Kebanyakan orang, bagaimanapun, mengalami sedikit kelemumur hanya pada kulit kepala. Gejala kelemumur termasuk:

 • Kulit yang bersisik yang sangat berminyak atau sangat kering
 • serpihan putih atau kekuningan pada pakaian
 • kulit kepala gatal
 • Tompok merah pada kulit kepala
 • gejala yang memburuk pada musim sejuk atau cuaca kering

Sesetengah orang dengan kelemumur nota kehilangan rambut sementara, tetapi kehilangan rambut lebih tipikal dari keadaan lain.

Gejala kutu

Kutu adalah lebih biasa di kalangan kanak-kanak dan orang yang mempunyai hubungan rapat dengan kanak-kanak, seperti guru, ibu bapa, pekerja penjagaan kanak-kanak dan pengasuh bayi.

Tanda dan gejala kutu termasuk:

 • gatal-gatal hebat pada kulit kepala
 • sentiasa menggaru kepala
 • bintik merah atau berdarah di kulit kepala dari menggaru
 • bengkak kelenjar getah bening
 • telur kutu air mata berbentuk air mata pada rambut
 • bintik-bintik hitam kecil di kulit kepala atau di rambut

Rawatan

Wanita sedang mencuci pakaiannya
Seseorang harus mencuci pakaian dan cadar pada 130 ° F atau lebih panas jika menggunakannya 2 hari sebelum rawatan kutu.

Pelbagai syampu insektisida boleh membunuh kutu, kadang-kadang hanya dengan satu rawatan. Ia juga penting untuk menyikat rambut daripada rambut. Orang harus mengikut prosedur pada pembungkusan syampu.

Ubat-ubatan dari farmasi berfungsi dengan baik, tetapi beberapa kutu adalah tahan terhadap ubat-ubatan ini. Jadi, jika rawatan pertama tidak berfungsi, seseorang mungkin perlu berjumpa doktor di hospital untuk mendapatkan ubat preskripsi alternatif.

Ubat-ubatan kutu boleh didapati di farmasi dan dalam talian.

Kutu kepala tidak boleh hidup lama tanpa hos. Membasuh barang-barang yang menjadikannya mudah untuk kutu kembali ke seseorang dapat mengurangkan penyebaran pepijat ini.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan:

 • Membasuh pakaian, cadar, dan barangan lain dalam air 130 ° F atau lebih panas.
 • Membersihkan kuas dan sikat di dalam air 130 ° F sekurang-kurangnya 5-10 minit.
 • Memvakum semua permaidani dan permaidani di rumah.
 • Mengelakkan semburan racun serangga atau racun lain.

Kelemumur sering bertindak balas dengan baik untuk syampu anti-kelemumur. Pesakit boleh membeli syampu ini di kedai ubat atau dalam talian.

Akademi Dermatologi Amerika mengesyorkan shampoo dengan syampu anti kelemumur dua kali seminggu kecuali seorang lelaki Afrika-Amerika.

Afrika-Amerika cenderung mempunyai rambut yang kering dan kerinting, jadi mereka mungkin lebih baik menggunakan syampu anti kelemumur hanya sekali seminggu.

Orang yang mempunyai rambut berwarna terang perlu mengelakkan shampoo dengan tar arang batu kerana ini boleh mengubah warna rambut.

Sesetengah orang mendapati bahawa kelemumur mereka tidak menjadi lebih baik dengan syampu anti kelemumur. Sekiranya gejala tidak bertambah baik, serpihan mungkin disebabkan oleh jangkitan yis pada kulit kepala, keadaan autoimun, ekzema, atau kes ketombe yang teruk.

Ahli dermatologi boleh membantu seseorang mengenal pasti punca asas, serta sebarang pencetus. Sesetengah orang mungkin memerlukan syampu anti-kelemumur resep.

Pencegahan

Kelemumur adalah perkara biasa dan sukar untuk dielakkan. Secara kerap membasuh rambut mengurangkan kelemumur pada beberapa orang, tetapi kekurangan kebersihan tidak menyebabkan kelemumur.

Orang yang mempunyai kelemumur boleh cuba mengenal pasti pencetus, seperti udara sejuk atau kering. Orang dengan scalps terutamanya kering kadang-kadang mendapat kelegaan dari tidur dengan humidifier.

Untuk menghalang kutu, elakkan hubungan rapat dengan orang yang berisiko tinggi kutu, terutamanya kanak-kanak yang sangat muda. Elakkan berkongsi sikat, berus, bantal, dan benda lain di mana kutu boleh disembunyikan.

Jika seseorang dalam keluarga mempunyai kutu, merawatnya dan ahli keluarga lain untuk kutu.

Kesimpulan

Tidak ada kutu atau kelemumur berbahaya. Gatal yang berterusan boleh mencederakan kulit kepala, bagaimanapun, dan boleh membawa kepada jangkitan kulit kepala.

Kedua-dua kutu dan kelemumur biasanya bertindak balas dengan baik untuk rawatan yang dibeli di kedai, dan oleh itu seseorang boleh mencuba ubat dari farmasi sebagai tindak balas pertama mereka.

Jika rawatan tidak berfungsi, yang terbaik adalah untuk berjumpa doktor atau pakar dermatologi untuk kegatalan kulit kepala atau kesakitan.