KONGSI

Tanda demam dan selsema

Bayi yang baru lahir mula membina sistem imunnya lebih awal. Tetapi sebelum imuniti awal ini berkembang sepenuhnya, bayi mungkin terdedah untuk menghidapi dan harus melawan virus seperti selsema. Selsema kurang biasa pada bayi baru lahir kerana mereka mempunyai imuniti daripada ibu mereka. Imuniti ini memakan kira-kira 6 bulan, dan kemudian selsema menjadi lebih biasa.

Bayi yang baru lahir dengan badan yang sejuk boleh menjadi menakutkan untuk ibu bapa atau penjaga untuk mengawalnya. Tetapi penyakit ini adalah penting untuk membantu badan bayi belajar melawan virus yang menyebabkan selsema biasa dan tanda demam.

Kanak-kanak biasanya akan mempunyai banyak selsema sebelum menyambut hari lahir pertama mereka. Terdapat beberapa gejala lain untuk melihat keluar untuk memastikan ia adalah sejuk, dan akan ada masa apabila seorang doktor di hospital harus ditemui.

Mengubati sejuk bayi yang baru lahir memerlukan rawatan yang sangat lembut tetapi sering kali tidak menjadi isu yang serius.

Fakta cepat mengenai selsema yang baru lahir:

 • Selsema boleh menyerang pada bila-bila masa sepanjang tahun dan pada kanak-kanak berumur.
 • Gejala hidung berair mungkin merupakan tanda awal selsema pada bayi baru lahir.
 • Bayi yang berumur kurang daripada 3 bulan harus dibawa berjumpa doktor jika mereka mempunyai selsema.

Gejala-gejala sejuk bayi baru lahir

bayi kecil yang mengukur suhunya dengan menyentuh kepalanya
Sesetengah kekebalan terhadap jangkitan disahkan kepada bayi yang baru lahir dari ibu mereka, tetapi ini berumur kira-kira 6 bulan.

Bayi yang baru lahir mungkin mempunyai cecair hidung berlebihan yang bermula berair tetapi berkembang menjadi lebih tebal, kuning menjadi cecair hijau dalam masa beberapa hari.

Ini adalah perkembangan semula jadi jangkitan dan tidak secara automatik bermakna gejala semakin buruk.

Demam yang sedikit juga boleh diikuti, yang boleh menjadi satu lagi tanda tubuh mereka melawan jangkitan.

Tanda-tanda demam lain pada bayi baru lahir termasuk:

 • bersin
 • badan panas
 • batuk
 • kerengsaan atau perbalahan
 • mata merah
 • kekurangan selera makan
 • masalah tidur atau tidur
 • kesukaran menyusukan kerana hidung tersumbat

Tanda-tanda demam selsema pada bayi yang baru lahir adalah sama dengan gejala-gejala sesetengah penyakit lain, termasuk croup dan radang paru-paru. Bagaimanapun, keadaan ini lebih serius, jadi ibu bapa dan penjaga perlu menghubungi seorang doktor atau ahli pediatrik jika bayi yang baru lahir menunjukkan tanda-tanda keradangan.

Seorang doktor boleh melakukan diagnosis menyeluruh dan biasanya meletakkan minda bermasalah dengan selesa. Ibu bapa atau penjaga kemudiannya boleh menumpukan perhatian kepada cenderung kepada anaknya yang sejuk.

Adakah ia lebih serius?

Walaupun banyak gejala di atas adalah perkara biasa untuk pelbagai gangguan, bayi yang baru lahir dengan selsema, kencing, atau radang paru-paru akan sering menunjukkan gejala lain.

Flu

Bayi yang baru lahir dengan selesema mungkin mengalami gejala yang sejuk, tetapi ini sering bersama dengan tanda-tanda lain yang mungkin termasuk muntah, cirit-birit, atau demam yang lebih tinggi.

Bayi mungkin juga sangat meragam kerana gejala lain yang terlalu muda untuk tidak dapat disuarakan. Bayi dengan selsema selalunya kelihatan lebih sakit berbanding dengan selsema, tetapi tidak selalunya.

Croup

Bayi dengan croup akan mempunyai simptom yang tipikal sejuk, tetapi gejala-gejala ini mungkin akan menjadi semakin teruk.

Bayi mungkin mempunyai batuk yang keras dan menyalak. Mereka mungkin mengalami kesukaran bernafas, yang boleh menyebabkan mereka meniup, mengetuk bunyi, atau membunyikan serak ketika batuk.

Batuk kokol

Batuk kokol, juga dipanggil pertussis, bermula sebagai sejuk, tetapi gejala boleh beralih selepas seminggu atau lebih. Bayi mungkin mengalami batuk peretasan teruk yang menjadikannya sukar bagi mereka untuk bernafas.

Batuk boleh membuat bayi mengambil nafas dalam seketika selepas batuk. Napas ini membuat bunyi bising.

Namun, “siop” klasik lebih biasa pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua dan tidak selalunya berlaku pada bayi.

Bayi dengan pertusis sering muntah selepas batuk atau, dengan lebih serius, mungkin secara ringkas berubah menjadi biru atau berhenti bernafas.

Batuk kokol serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Pneumonia

Bayi mungkin lebih berisiko daripada orang tua yang bertukar sejuk menjadi pneumonia. Ini boleh berlaku dengan cepat, oleh sebab itu penting untuk memberitahu pakar pediatrik untuk diagnosis yang tepat.

Gejala pneumonia termasuk:

 • muntah
 • berpeluh
 • demam panas
 • memerah kulit
 • batuk kuat, semakin memburuk dari masa ke masa
 • kepekaan abdomen

Bayi yang mengalami pneumonia juga mungkin mengalami kesukaran bernafas. Mereka boleh bernafas dengan lebih cepat daripada biasa, atau pernafasan mereka mungkin terdengar sukar.

Dalam sesetengah kes, bibir atau jari mereka mungkin kelihatan berkilau, yang merupakan tanda mereka tidak mendapat cukup oksigen dan memerlukan perhatian perubatan kecemasan.

Rawatan

bayi diberi titisan hidung
Seorang doktor boleh menetapkan titisan hidung salin untuk membantu meringankan hidung tersumbat bayi.

Selesema bayi yang baru sering dijangkiti dengan penjagaan pesakit. Tubuh bayi belajar untuk melindungi dirinya sendiri, dan bantuan terbaik yang dapat diberikan oleh orang dewasa adalah keselesaan dan penjagaan yang lembut selama proses ini.

Ubat-ubatan sejuk di-kaunter tidak disyorkan untuk bayi, kerana mereka tidak berfungsi dan boleh mempunyai kesan sampingan yang serius.

Doktor boleh mengesyorkan beberapa remedi rumah yang berbeza untuk membantu bayi melalui selesema awal mereka. Titik salin hidung kadang-kadang dicadangkan untuk membantu dengan hidung tersumbat.

Dalam beberapa kes, mereka juga boleh membincangkan kemungkinan menggunakan ubat mengurangkan demam.

Ia mungkin mengambil masa sehingga 2 minggu untuk gejala bayi untuk pergi sepenuhnya.

Rawatan rumah

Penyelesaian rumah berikut dapat meringankan simptom:

 • Penghidrasi : Bayi harus diberi makan dan terhidrat dengan baik apabila mereka melawan selesema, seperti lendir dan demam boleh mengambil cecair dan elektrolit yang penting.
 • Salur hidung bersih : Membersihkan hidung bayi dengan jarum getah boleh membantu bayi bernafas lebih mudah.
 • Kelembapan : Menggunakan pelembab lembut untuk melembabkan kawasan sekitar buaian bayi dapat membantu mereka untuk bernafas lebih baik dan melegakan kesesakan.
 • Stim : Berdiri di bilik mandi beruap dengan air panas selama 10 hingga 15 minit boleh melonggarkan lendir.
 • Istirahat : Mungkin lebih baik untuk mengelakkan tempat awam dan membolehkan bayi banyak masa tambahan untuk berehat sambil mereka sembuh.

Mana-mana gejala yang lebih teruk perlu dibincangkan dengan doktor, dan ubat-ubatan rumah harus digunakan dengan berhati-hati.

Risiko dan pencegahan

Walaupun bayi yang baru lahir mendapat selesema jarang, bayi yang lebih tua dan anak-anak muda mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapatkan sejuk semata-mata kerana mereka belum mengembangkan daya tahan terhadap virus yang menyebabkan mereka.

Beberapa faktor lain boleh meningkatkan risiko ini, seperti pendedahan kepada anak-anak yang lebih tua atau berada di sekeliling orang yang merokok.

Virus yang menyebabkan selesema biasa dapat menyebar melalui udara atau dari hubungan dengan seseorang yang mempunyai virus. Seseorang yang membawa virus tidak boleh menunjukkan sebarang gejala. Bayi yang mempunyai hubungan dengan orang tersebut dengan mudah boleh dijangkiti diri.

Adalah lebih baik untuk membantu bayi mengelakkan sejuk dengan mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan pendedahan mereka. Ini termasuk:

 • Basuh tangan biasa oleh sesiapa sahaja yang bersentuhan dengan bayi
 • mengelakkan orang yang sakit atau berada di sekitar orang yang sakit
 • mengehadkan pendedahan kepada orang ramai
 • mengelakkan asap bekas
 • sentiasa membersihkan mainan dan permukaan

Kejururawatan juga boleh membenarkan beberapa antibodi ibu untuk diberi makan kepada bayi. Ia tidak bermakna bayi tidak akan sakit, tetapi mereka mungkin tidak sakit, dan mungkin lebih mudah bagi mereka untuk melawan jangkitan daripada bayi yang diberi formula.

Bila perlu berjumpa doktor

dada bayi sedang didengarkan dengan stetoskop
Adalah penting untuk mendapatkan nasihat daripada doktor jika bayi baru lahir tidak sihat.

Demam adalah salah satu pertahanan utama bayi terhadap jangkitan seperti selesema.

Dalam bayi yang sangat muda di bawah 3 bulan, demam yang lebih tinggi daripada 100.4 darjah Fahrenheit (° F) akan menjamin panggilan kepada doktor. Di bawah 6 bulan, demam 101 ° F akan menjadi tanda yang memerlukan perhatian doktor.

Bayi yang sangat muda mungkin tidak demam walaupun menghadapi jangkitan serius. Sekiranya bayi yang baru lahir kelihatan sakit, walaupun tanpa demam, rawatan perubatan perlu dicari segera.

Dalam semua kes, bayi muda yang mempunyai demam yang berterusan selama lebih dari beberapa hari, atau yang hilang selama sehari atau dua tetapi kemudian kembali, harus dilihat oleh doktor.

Ia juga penting untuk berjumpa dengan doktor jika ada gejala luar biasa yang muncul di dalam bayi.

Ini termasuk gejala seperti:

 • masalah bernafas biasanya
 • menangis atau batuk yang tidak biasa
 • tanda-tanda kesakitan fizikal atau ketidakselesaan
 • masalah makan atau enggan makan
 • ruam kulit
 • cirit-birit yang berterusan atau muntah
 • dehidrasi

Dalam sesetengah kes, ibu bapa atau penjaga hanya dapat mengesan bayi itu nampaknya tidak betul. Sekiranya terdapat ketidakpastian tentang gejala yang ditunjukkan oleh bayi, mereka harus berjumpa dengan doktor.

Kesimpulan

Selesema adalah perkara biasa pada bayi yang sedang membina sistem imun mereka, tetapi jarang pada bayi baru lahir.

Tidak mustahil untuk mengelakkan semua kuman dalam persekitaran yang berkembang dengan bayi, dan mendapatkan sakit adalah normal bagi mereka kerana ia adalah untuk semua orang. Perkara yang paling baik yang boleh dilakukan ibu bapa atau penjaga adalah untuk membantu mereka berasa selesa ketika tubuh mereka melawan hawa dingin.

Selesema boleh menjadi penyakit yang serius, pemeriksaan biasa dengan pakar pediatrik adalah penting, terutamanya jika mereka mempunyai demam tinggi atau menunjukkan gejala lain. Dalam bayi yang baru dilahirkan, adalah penting untuk memanggil doktor pada tanda pertama penyakit untuk menolak syarat yang lebih serius.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa itu cyst dan punca penyakit misteri wanita
Artikel seterusnyaApakah vaksin selsema yang dibuat dan mengapa?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.