Penyelidikan terkini yang diketuai oleh University of California, Los Angeles menunjukkan bahawa berjalan kaki setiap hari dapat membantu mengekalkan otak yang sihat, menyokong daya tahan keseluruhan fungsi kognitif.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Boleh berjalan di taman membantu untuk mengekalkan kesihatan kognitif pada usia tua?

Seperti yang kita menjadi semakin tua, masalah ingatan dapat bermula. Ini boleh menjadi sebahagian daripada penuaan semula jadi dan gangguan kecil, tetapi dalam beberapa kes, isu-isu mungkin menunjukkan gangguan kognitif ringan dan bahkan dapat berkembang menjadi demensia.

Tidak kira betapa ringan atau teruk masalah memori ini, mereka pasti menyedihkan dan boleh menjejaskan kualiti hidup individu.

Penyelidikan baru dari Institut Penyelidikan Neurosains dan Manusia Semel Semel di University of California, Los Angeles mencadangkan bahawa terdapat cara yang agak mudah untuk memelihara otak anda dalam bentuk teratas apabila anda semakin tua: mengambil jalan yang cukup panjang setiap hari.

Ini dapat meningkatkan perhatian anda, kecekapan yang anda memproses maklumat, dan kemahiran kognitif lain, kata pengarang kajian pertama Prabha Siddarth dan rakan sekerja.

Penemuan penyelidikan baru-baru ini diterbitkan Journal of Alzheimer’s Disease .

 Ketebalan kortikal untuk menilai kesihatan kognitif

Siddarth dan pasukan pada awalnya merekrut 29 orang dewasa berumur 60 dan ke atas, di mana 26 menyelesaikan kajian selama tempoh 2 tahun. Peserta terbahagi kepada dua kumpulan yang berbeda:

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


  • kumpulan aktiviti fizikal yang rendah, yang terdiri daripada orang yang berjalan 4,000 atau lebih sedikit langkah setiap hari
  • kumpulan aktiviti fizikal yang tinggi, terdiri daripada orang yang berjalan lebih dari 4,000 langkah sehari

Semua peserta melaporkan tahap aduan ingatan pada peringkat awal, tetapi tidak seorang pun daripada mereka mempunyai diagnosis demensia.

Untuk meneroka potensi kesan aktiviti fizikal keupayaan kognitif, para penyelidik menggunakan MRI untuk menentukan kelantangan dan ketebalan hippocampus , yang merupakan kawasan otak yang berkaitan dengan pembentukan dan penyimpanan memori, dan orientasi spasial.

Kajian terdahulu mencadangkan saiz dan jumlah rantau otak ini dapat memberi kita gambaran tentang kesihatan kognitif. Sebagai contoh, jumlah hippocampal yang lebih tinggi telah ditunjukkan untuk menunjukkan penyatuan memori yang lebih berkesan.

“Beberapa kajian telah melihat bagaimana aktiviti fizikal mempengaruhi ketebalan struktur otak,” kata Siddarth.

“Ketebalan otak,” katanya, “langkah yang lebih sensitif daripada jumlah, dapat mengesan perubahan yang halus di otak lebih awal daripada jumlah dan dapat secara bebas meramalkan kognisi, jadi inilah pertanyaan penting.”

Berjalan lebih banyak setiap hari untuk otak yang berdaya tahan

Sebagai tambahan kepada imbasan MRI, peserta juga menjalani satu set ujian neuropsikologi, untuk menyatukan penilaian keupayaan kognitif mereka.

Ia didapati bahawa orang-orang dalam kumpulan aktiviti fizikal tinggi – yang berjalan lebih dari 4,000 langkah (kira-kira 3 kilometer) setiap hari – mempunyai hippocampi tebal, serta kawasan otak yang lebih tebal, berbanding dengan mereka yang jatuh di bawah fizikal yang rendah aktiviti aktiviti.

Kumpulan yang sangat aktif juga didapati mempunyai perhatian yang lebih baik, kebolehan memproses maklumat yang lebih pantas, dan fungsi eksekutif yang lebih cekap, termasuk memori kerja. Memori yang bekerja adalah sumber yang kita terapkan setiap hari apabila kita perlu membuat keputusan spontan.

Walau bagaimanapun, Siddarth dan rakan sekerja tidak melaporkan perbezaan yang signifikan antara aktiviti tinggi dan kumpulan aktiviti yang rendah apabila ia datang kepada ingatan memori.

Langkah seterusnya dari sini, para penyelidik mencadangkan, harus melakukan analisa longitudinal untuk menguji hubungan antara kegiatan fizikal dan kemampuan kognitif dari waktu ke waktu.

Mereka juga perhatikan keperluan untuk lebih memahami mekanisme di sebalik penurunan kognitif berhubung dengan atrofi hippocampal.