KONGSI

Bintik merah di kaki

 1. Gigitan serangga
 2. Hubungi dermatitis
 3. Penyakit tangan, kaki, dan mulut
 4. Kaki atlet
 5. Dermatitis atopik
 6. Psoriasis
 7. Kanser kulit
 8. Melihat doktor
 9. Ringkasan

Terdapat banyak sebab penyebab bintik merah di kaki, dan kebanyakannya adalah tidak serius. Kecederaan, gigitan serangga, kerengsaan, dan jangkitan boleh menjejaskan kulit di bahagian badan ini, walaupun ia sihat. Walau bagaimanapun, ia masih penting untuk seseorang yang mempunyai masalah bintik merah di kaki untuk mengetahui sebabnya supaya mereka dapat menerima rawatan perubatan yang sewajarnya jika perlu.

Dalam artikel ini, kita melihat beberapa sebab yang paling umum mengapa orang boleh mengembangkan bintik merah di kaki mereka.

bintik merah pada kaki

Gigitan serangga

Gigitan serangga adalah penyebab kemungkinan bintik merah pada kaki.

Dalam iklim yang lebih panas, orang sering pergi ke luar hanya memakai sandal atau kasut sama sekali. Dalam kes ini, mungkin ada gigitan serangga pada kaki. Labah-labah dan sesetengah serangga juga boleh menggigit walaupun seseorang berada di dalam rumah.

Antara serangga menggigit yang paling biasa termasuk:

 • nyamuk
 • kuda dan rusa
 • kutu
 • chiggers
 • semut api

Chiggers lebih biasa di negara-negara selatan dan barat laut yang panas, dan orang-orang lebih cenderung untuk mendapatkan gigitan gigitan pada musim bunga dan musim gugur.

Selalunya, tanda merah dan gatal-gatal adalah tanda-tanda awal yang menyerupai serangga atau gigitan labah-labah. Adalah penting untuk mengelakkan menggaru kawasan kerana ini boleh memecahkan kulit dan membenarkan bakteria memasuki badan.

Sebaliknya, seseorang boleh mencuci kawasan yang terjejas dengan sabun, kemudian gunakan krim anti-gatal jika perlu.

Seseorang harus berjumpa doktor jika gigitannya muncul atau mempunyai tanda-tanda jangkitan, seperti:

 • kemerahan
 • kehangatan
 • bengkak
 • nanah

Seseorang yang mempunyai gigitan yang dijangkiti mungkin mengalami demam.

Hubungan dermatitis

Hubungan dermatitis adalah istilah yang menggambarkan keradangan kulit akibat kerengsaan atau reaksi alergi. Kerengsaan biasa termasuk:

 • wangian
 • pembersih yang keras
 • detergen dobi
 • sabun
 • logam, seperti nikel
 • tumbuhan, termasuk racun ivy, oak, dan sumac

Hubungan dermatitis boleh menyebabkan:

 • lebam merah pada kulit
 • lepuh
 • gatal teruk
 • kulit kering, retak, atau bersisik
 • bengkak
 • pembakaran

Pesakit boleh merawat kes dermatitis sentuhan kecil di rumah dengan krim anti gatal atau kortison. Kadang-kadang, mandi dengan koloid oatmeal atau menggunakan pemampat sejuk boleh memberikan kelegaan dari gatal-gatal. Walau bagaimanapun, dalam kes yang lebih teruk, seorang doktor mungkin perlu memberi ubat yang lebih kuat.

Penyakit tangan, kaki, dan mulut

Penyakit tangan, kaki, dan mulut adalah virus berjangkit yang boleh menyebabkan bintik merah berkembang pada bahagian badan tertentu, termasuk:

 • telapak tangan
 • tapak kaki
 • di dalam mulut

Ia adalah perkara biasa pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun tetapi boleh berlaku pada usia apa pun.

Seseorang yang mempunyai penyakit tangan, kaki, dan mulut mungkin mengalami demam atau berasa tidak sihat sebelum muncul bintik merah. Tompok-tompok itu mungkin rata, atau mungkin menjadi luka yang menyakitkan atau lecet.

Penyakit tangan, kaki dan mulut menyebar dari satu orang ke orang lain melalui cecair badan, termasuk:

 • hidung dan kerongkong, yang dilepaskan oleh badan apabila seseorang batuk atau bersin
 • cecair dari lecet
 • najis

Seseorang boleh menangkap penyakit sama ada melalui hubungan langsung dengan seseorang yang mempunyai virus atau dengan menyentuh permukaan yang tercemar.

Cara terbaik untuk mencegah penyakit tangan, kaki, dan mulut adalah dengan mencuci tangan dengan kerap, terutama selepas menggunakan bilik mandi, menukar lampin, atau menjaga seseorang yang sakit.

Kebanyakan orang yang mendapat penyakit tangan, kaki, dan mulut akan pulih tanpa komplikasi jangka panjang, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) . Oleh kerana jangkitan adalah virus dan bukan bakteria, antibiotik tidak berkesan dalam merawatnya.

Kaki atlet

Seseorang yang mempunyai kaki atlet mungkin mengalami kulit mengelupas antara jari kaki.

Kaki atlet adalah jangkitan kulat yang menjejaskan kulit pada kaki.

Biasanya ia menyebar di antara orang-orang dalam persekitaran yang hangat, lembab, seperti bilik persalinan, bilik mandi umum dan pancuran mandian, dan kolam renang.

Ia juga menyebar dari orang ke orang pada product yang dikongsi, seperti kasut, tuala, pisau cukur, atau kuku kuku.

Kaki atlet sering menyebabkan gatal dan retak atau mengelupas kulit, terutamanya berhampiran dan antara jari kaki. Ia juga boleh menyebabkan kulit mentah, merah atau lepuh. Lepuh-lepuh ini boleh muncul di mana-mana kaki, dan biasanya gatal.

Orang mungkin dapat merawat kaki atlet ringan di rumah dengan rawatan antikulat over-the-counter. Jika ini tidak berfungsi atau orang yang menghidap kencing manis atau keadaan kesihatan yang lain, mereka harus berjumpa doktor.

Dermatitis atopik

Dermatitis atopik, atau eksim , adalah keradangan pada kulit. Ia sering disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh yang berlebihan dan masalah dengan penghalang kulit. Ia boleh menyebabkan kulit berwarna merah atau gelap, serta gatal-gatal, lepuh, dan mengelupas.

Yayasan Ekzema Kebangsaan melaporkan bahawa 18 juta orang dewasa dan 9.6 juta kanak-kanak di Amerika Syarikat mempunyai dermatitis atopik. Dermatitis atopik biasanya kronik, dan ia tidak menular. Genetik boleh menentukan sama ada seseorang itu membangunkan keadaan ini.

Orang mungkin mempunyai pencetus tertentu yang menyebabkan gejala-gejala. Kulit yang sangat kering dan pendedahan kepada alergen atau perengsa boleh memainkan peranan. Orang-orang yang mempunyai ekzema mungkin perlu mengambil langkah tambahan untuk mengekalkan kulit mereka menjadi lembap dan selesa.

Ini termasuk:

 • mengambil mandi atau mandi lebih pendek dengan air flow yang hangat tetapi tidak panas
 • menggunakan sabun lembut dan pembersih
 • menggunakan krim atau pelembap setiap hari dan selepas mandi

Dermatitis atopic biasanya tidak serius, tetapi ia boleh menjadi sangat tidak selesa. Di samping itu, menggaru boleh membawa kepada jangkitan. Mencari produk penjagaan kulit yang berkesan dan mengelakkan pencetus yang diketahui umumnya bermanfaat.

Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit autoimun yang menyebabkan kulit memperbaharui dirinya dengan cepat. Pembentukan sel-sel kulit ini membawa kepada serpihan-serpihan berwarna merah, yang boleh mengupas, gatal, atau terbakar.

Psoriasis boleh menjejaskan mana-mana bahagian badan, termasuk kaki. Ia tidak menular.

Jenis psoriasis tertentu yang dipanggil pektulosis palmoplantar (PPP) boleh menjejaskan tapak kaki dan telapak tangan. Ia boleh menyebabkan lepuh putih yang mengelilingi kawasan kemerahan.

Satu lagi jenis psoriasis, psoriasis guttate , menyebabkan titik merah kecil muncul pada kulit. Guttate psoriasis memberi kesan kepada kira-kira 10% orang yang mempunyai psoriasis, menurut Yayasan Psoriasis Kebangsaan.

Beberapa ubat-ubatan topikal, lisan, dan suntikan yang berbeza boleh didapati untuk merawat psoriasis. Pelan rawatan seseorang bergantung kepada jenis dan keterukan psoriasis yang mereka ada dan sama ada mereka mempunyai keadaan kesihatan yang lain.

Kanser kulit

Kanser kulit mempunyai kadar kelangsungan hidup yang tinggi apabila doktor mendiagnosisnya lebih awal.

Menurut Persatuan Kanser Amerika, kanser kulit adalah jenis yang paling biasa kanser.

Doktor mendiagnosis kira-kira 5.4 juta kes sel basal dan kanser sel squamous setiap tahun. Melanoma , bentuk paling serius, menyumbang kira-kira 1% kanser kulit.

Kanser kulit boleh muncul di mana-mana kawasan badan, termasuk kaki. Kerana terdapat pelbagai jenis kanser, dan kulit setiap orang berbeza, gejala kanser kulit boleh berubah secara meluas. Kanser kulit mungkin muncul sebagai:

 • dibangkitkan, patch merah yang mungkin gatal
 • mol yang berubah atau kelihatan berbeza daripada tahi lalat lain
 • tanda asimetrik atau tahi lalat
 • tempat dengan sempadan yang tidak teratur
 • pertumbuhan yang mungkin beraneka warna
 • patch kulit bersisik
 • sakit yang tidak sembuh atau terus kembali

Pertumbuhan kanser pada kulit mungkin gatal atau berdarah, atau ia tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan. Seorang profesional penjagaan kesihatan harus menilai mana-mana tempat merah yang tidak akan hilang setelah beberapa hari.

Walaupun kanser kulit boleh menjadi serius, kadar survival adalah tinggi apabila seseorang menerima analysis dan rawatan awal. Rawatan boleh termasuk pembedahan untuk membuang tisu kanser. Dalam sesetengah kes, seseorang juga mungkin memerlukan kemoterapi, radiasi, atau rawatan lain.

Bila perlu berjumpa doktor

Ibu bapa dan penjaga perlu mengambil bayi dan anak-anak muda yang mengalami bintik-bintik merah, ruam, atau perubahan kulit yang lain untuk melihat doktor.

Orang-orang dari mana-mana umur harus berjumpa doktor jika mereka mempunyai ruam yang tidak hilang dalam beberapa hari atau mengembangkan tahi lalat baru atau tanda pada kulit mereka.

Kebanyakan punca bintik merah pada kaki tidak serius. Mendapatkan medical diagnosis dan pelan rawatan daripada profesional penjagaan kesihatan membantu memastikan seseorang dapat mengubati masalah terlebih dahulu dan mengelakkan komplikasi, seperti jangkitan.

Ringkasan

Biasanya, bintik merah pada kaki tidak serius. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memerhatikan mana-mana ruam, bintik, atau tahi lalat.

Seseorang harus selalu bercakap dengan doktor jika mereka mengalami kerengsaan kulit atau perubahan yang tidak hilang atau jika mereka mempunyai kebimbangan tentang discolorations atau tanda lain.

KONGSI
Artikel sebelum iniKesakitan periumbil: Apa yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaSemua yang anda perlu tahu tentang jangkitan dada
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.