KONGSI

Perubahan cepat dalam kadar gula darah yang disebabkan oleh makan terlalu banyak gula atau gula terlalu sedikit kadang-kadang boleh menyebabkan sakit kepala. Sakit kepala boleh berkisar dari menjengkelkan hingga melemahkan, jadi memahami apa yang mencetuskan sakit kepala dapat meningkatkan kualiti hidup seseorang.

Bagi sesetengah orang yang mengalami migrain, makanan manis boleh menjadi pencetus.

Bolehkah gula memberi anda sakit kepala?

Sakit kepala mungkin disebabkan terlalu banyak atau sedikit gula.

Kedua-dua gula terlalu banyak dan terlalu sedikit boleh menyebabkan sakit kepala. Mengambil gula terlalu banyak boleh menyebabkan paras gula darah tinggi (hyperglycemia). Mengambil gula terlalu sedikit boleh menyebabkan paras gula darah rendah ( hypoglycemia ).

Gula darah rendah boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk sakit kepala dan sakit otot. Orang yang mengambil insulin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat paras gula darah rendah.

Orang yang mengonsumsi terlalu banyak gula, yang tahan insulin, atau yang menghidap diabetes lebih terdedah kepada gula darah tinggi. Jika seseorang menggunakan banyak gula sekaligus, maka tidak ada lagi dalam tempoh yang berikut, mereka mungkin mengalami kemalangan gula, yang boleh menyebabkan sakit kepala.

Gula boleh mencetuskan perubahan hormon, terutamanya dalam hormon epinefrin dan norepinephrine. Perubahan hormon ini mengubah cara pembuluh darah di dalam otak berkelakuan, berpotensi mencetuskan sakit kepala.

Bukan gula itu sendiri yang menyebabkan seseorang mengalami sakit kepala gula. Apa yang mencetuskan sakit kepala adalah perubahan pesat dalam gula darah, kerana sama ada untuk memakan terlalu banyak gula atau tidak cukup makan. Perubahan-perubahan ini dalam gula darah dapat menyebabkan sakit kepala dan gejala-gejala lain, yang mana beberapa orang memanggil mabuk gula.

Syarat berkaitan

Sesetengah keadaan perubatan membuat orang lebih cenderung kepada sakit kepala yang berkaitan dengan gula, termasuk:

Diabetes

Menguruskan gula darah secara semulajadi tidak mungkin bagi orang yang menghidap diabetes, jadi mereka mungkin lebih rentan terhadap sakit kepala yang berkaitan dengan gula.

Orang yang menghidap kencing manis tidak dapat menguruskan paras gula darah secara semulajadi. Apabila gula darah mereka terlalu tinggi atau terlalu rendah, mereka mungkin mengalami sakit kepala.

Lebih turun naik gula darah biasanya bermakna lebih sakit kepala, jadi orang yang menghidap kencing manis untuk menguruskan keadaan mereka atau tidak mengambil ubat seperti yang ditetapkan mungkin lebih terdedah kepada sakit kepala yang berkaitan dengan diabetes.

Diabetes yang tidak dikendalikan boleh merosakkan saluran darah, yang boleh mengubah peredaran darah ke otak dan meningkatkan risiko sakit kepala.

Kerosakan saluran darah juga boleh meningkatkan risiko keadaan jantung dan otak yang menyebabkan sakit kepala. Sakit kepala tiba-tiba, sengit boleh disebabkan oleh strok, bekuan darah, atau aneurisme.

Sesetengah orang yang menghidap diabetes menghidap penyakit yang dikenali sebagai ketoacidosis diabetik apabila tubuh menggunakan lemak dan bukannya gula untuk tenaga. Ketoacidosis kencing manis kadang-kadang mengalami sakit kepala yang sengit, sebagai tambahan kepada pembengkakan, kekeliruan, atau kehilangan kesedaran.

Migrain

Perubahan dalam fluktuasi diet dan gula darah boleh menyebabkan migrain dalam sesetengah orang yang kerap memilikinya.

Setiap individu mempunyai pencetus yang berbeza, jadi sangat penting untuk seseorang menyimpan rekod apabila migrain mereka berlaku untuk menentukan sama ada gula adalah pencetus.

Kajian 2006 mengaitkan sucralose pemanis yang terdapat di Splenda kepada migrain, yang bermaksud bahawa walaupun pengganti gula mungkin memainkan peranan dalam menyebabkan sakit kepala gula.

Sakit kepala penarikan gula

Gula boleh menjadi ketagihan. Sebenarnya, gula menyebabkan perubahan otak serupa dengan yang berkaitan dengan ubat ketagihan.

Kajian pada tahun 2016 mendapati bahawa apabila terdedah kepada kadar gula yang tinggi secara kronik, otak membuat kurang dopamin, yang memainkan peranan penting dalam keseronokan, motivasi, dan mood. Dopamin juga telah dikaitkan dengan ketagihan.

Apabila orang tiba-tiba berhenti makan gula, otak mereka boleh pergi ke keadaan penarikan. Secara beransur-ansur mengurangkan penggunaan gula dapat mengurangkan gejala ini.

Rawatan dan pencegahan

Sakit kepala gula boleh dicegah dengan memakan makanan yang tinggi dalam protein.

Sakit kepala ringan hingga sederhana biasanya boleh dirawat dengan ubat penahan sakit di atas meja. Seseorang juga mungkin mahu berehat di dalam bilik yang gelap dan sejuk untuk tempoh sakit kepala.

Makan makanan seimbang membantu mengawal gula darah dan mencegah perubahan gula darah. Untuk mengelakkan sakit kepala gula, seseorang harus makan makanan kaya serat, seperti alpukat, kacang merah, sayur-sayuran berdaun gelap dan kacang.

Cara lain untuk mengelakkan sakit kepala gula termasuk:

  • Makan protein . Makanan yang tinggi dalam protein boleh membantu mengawal selera makan, yang boleh mengurangkan keinginan gula.
  • Tinggal terhidrasi . Air menghalang dehidrasi, yang juga boleh menyebabkan sakit kepala.
  • Bersenam dengan kerap . Aktiviti fizikal yang kerap boleh membantu badan mengendalikan tahap gula darah.
  • Menyimpan log . Mengekalkan rekod tertulis mengenai sakit kepala yang disebabkan oleh makanan boleh membantu seseorang mengenal pasti apa yang mencetuskan gejala mereka.

Sakit kepala adalah kompleks dan boleh menyebabkan pelbagai sebab. Seorang doktor di hospital akan bekerja dengan seseorang untuk menentukan mengapa mereka mengalami sakit kepala yang kronik. Menjaga log pencetus, termasuk gula, boleh membantu.

Kesimpulannya

Bagi kebanyakan orang, penggunaan gula sederhana adalah selamat. Gula lebih berkemungkinan menyebabkan sakit kepala ketika seseorang mempunyai keadaan medis yang mendasari, atau ketika mereka mengkonsumsi sejumlah besar gula yang menyebabkan perubahan gula darah.

Penggunaan gula berikutan tempoh puasa juga boleh menyebabkan gejala. Memberi gula secara tiba-tiba, bukan perlahan mengurangkan penggunaan, boleh menyebabkan gejala penarikan, termasuk sakit kepala.

Sakit kepala boleh dirawat dengan ubat penahan sakit di atas meja, tetapi sesiapa yang mengalami sakit kepala kronik harus berbincang dengan doktor.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang anda perlu tahu tentang kemurungan teruk
Artikel seterusnyaPenyakit jantung: Risiko kematian lebih tinggi untuk orang yang tidak berkahwin
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.