KONGSI

Risiko autisme boleh dikurangkan untuk kanak-kanak yang ibunya menggunakan multivitamin semasa mengandung. Ini adalah penemuan penyelidikan baru yang diterbitkan dalam The BMJ.

Penyelidik telah mengaitkan penggunaan multivitamin semasa hamil dengan risiko autisme yang lebih rendah dalam anak.

Kajian penulis bersama Brian K. Lee dari Sekolah Kesihatan Awam Dornsife di Drexel University di Philadelphia, PA dan rakan sekerja mengatakan bahawa kajian mereka hanya pemerhatian tetapi penemuan menunjukkan bahawa penggunaan vitamin pranatal untuk pencegahan autisme harus diselidiki lebih lanjut.

Autisme – yang juga dikenali sebagai gangguan spektrum autisme (ASD) – merujuk kepada beberapa keadaan yang mempengaruhi pembangunan, menyebabkan masalah dengan kemahiran sosial, komunikasi, dan tingkah laku. Individu yang mempunyai autisme juga mungkin mempunyai ketidakupayaan intelektual, seperti masalah pemikiran dan pembelajaran.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Hospital (CDC), kira-kira 1 dari 68 kanak-kanak di Amerika Syarikat hidup dengan autisme, meningkat dari 1 pada 150 pada tahun 2002.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet seorang ibu semasa kehamilan boleh mempengaruhi risiko autisme pada anak. Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2013, sebagai contoh, mencadangkan bahawa wanita yang mempunyai pengambilan asid lemak omega-3 dan omega-6 yang lebih tinggi semasa kehamilan adalah sekitar satu pertiga kurang berkemungkinan mempunyai anak autis.

Kajian baru dari Lee dan pasukan membina hasil seperti itu, setelah mendapati bahawa penggunaan multivitamin selama kehamilan mungkin dikaitkan dengan risiko autisme yang berkurang pada anak-anak.

 Multivitamin dan risiko autisme

Penyelidikan ini melibatkan 273,107 pasangan ibu dan anak yang dikenal pasti melalui daftar penduduk di Sweden. Kanak-kanak dilahirkan antara 1996 dan 2007 dan diikuti sehingga 2011, ketika mereka berumur antara 4 dan 15 tahun.

Kegunaan suplemen ibu pada kunjungan antenatal pertama mereka dinilai, dan pasang diperuntukkan kepada salah satu dari enam kumpulan sebagai hasilnya: suplemen zat besi saja; suplemen asid folik sahaja; besi dan asid folik; multivitamin sahaja; multivitamin dengan besi; dan multivitamin dengan asid folik.

Data mengenai diagnosis autisme di kalangan anak telah dikumpulkan menggunakan daftar kesihatan berkomputer di Sweden.

Para penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak yang dilahirkan untuk ibu-ibu yang menggunakan multivitamin semasa mengandung – “dengan atau tanpa asid tambahan atau asid folik” – kurang berkemungkinan mempunyai autisme dengan kecacatan intelektual, berbanding dengan ibu yang tidak menggunakan makanan tambahan ini.

Pasukan itu menyatakan bahawa tidak ada kaitan yang konsisten antara penggunaan asid folik, suplemen zat besi, atau kedua-duanya semasa kehamilan dan risiko autisme yang lebih rendah di kalangan keturunan.

 Penyiasatan lanjut diperlukan

Kerana kajian ini adalah semata-mata pemerhatian, para penyelidik mengatakan bahawa mereka tidak dapat membuktikan sebab dan akibat antara penggunaan multivitamin dalam kehamilan dan risiko autisme yang berkurangan di kalangan kanak-kanak.

“Memandangkan pemahaman dan kekuatan bukti semasa yang menyokong kepentingan suplemen pemakanan semasa hamil,” kata mereka, “keputusan ini sendiri tidak boleh mengubah amalan semasa.”

Para penyelidik juga menunjuk beberapa batasan kajian. Sebagai contoh, mereka tidak dapat menilai apa-apa perubahan untuk penggunaan tambahan di kalangan ibu selepas lawatan antenatal pertama mereka. “Adalah mungkin bahawa suplemen yang dilaporkan tidak diambil, atau suplemen diambil tetapi tidak dilaporkan,” mereka perhatikan.

Namun, pasukan percaya bahawa keputusannya menjamin siasatan lanjut. Penulis menyimpulkan:

Suplemen multivitamin ibu semasa kehamilan mungkin dikaitkan dengan ASD dengan kecacatan intelektual pada anak-anak. Pengawasan lanjut mengenai pemakanan ibu dan peranannya dalam penyebab autisme adalah disyorkan.”

KONGSI
Artikel sebelum iniKenapa orang tua lupa pada waktu malam? Kajian penyiasatan
Artikel seterusnyaApakah proloterapi dan apa yang digunakan untuk merawat?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.