Bunyi Bising Bahayakan Hati

Berjuta-juta orang terdedah kepada bunyi bising yang berlebihan di tempat kerja, kajian baru oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Ini tidak hanya mempengaruhi masalah pendengaran mereka, tetapi juga kesihatan jantung mereka.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Tempat kerja yang bising boleh meletakkan hati anda berisiko, satu kajian baru dapat dijumpai.

Di Amerika Syarikat, sekitar 22 juta pekerja “terdedah kepada bunyi bising yang berpotensi mendatangkan bahaya kepada kesihatan di tempat kerja setiap tahun,” kata Jabatan Tenaga Kerja AS.

Setakat ini, kebisingan ditempat kerja kebanyakannya dilihat sebagai bahaya untuk masalah pendengaran, dengan $242 juta dibelanjakan setiap tahun untuk mengimbangi individu untuk kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh keadaan kerja.

Sekarang, satu kajian dari Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) – yang merupakan sebahagian daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) – mendedahkan bahawa bunyi yang kuat di tempat kerja juga dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi yang dirawat di hospital. Tidak hairanlah bahawa sekarang semakin ramai yang memakai alat pendengaran.

Keputusan penyelidikan, yang dilakukan oleh Elizabeth Masterson dan rakan-rakan dari NIOSH, kini diterbitkan dalam American Journal of Medicine Industry .

“Mengurangkan tahap bunyi bising di tempat kerja adalah kritikal bukan hanya untuk pencegahan kehilangan pendengaran – ia juga boleh memberi kesan kepada tekanan darah dan kolesterol,” kata Dr John Howard, pengarah NIOSH.

Itulah sebabnya, dia menggesa, “Program kesihatan dan kesejahteraan tempat kerja yang termasuk pemeriksaan untuk tekanan darah tinggi dan kolesterol juga harus menargetkan pekerja yang terdengar bunyi.”

Kebisingan di tempat kerja adalah bahaya kesihatan yang sebenar

Kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi, atau hipertensi, secara rasmi disenaraikan sebagai faktor risiko utama untuk penyakit jantung, dan catatan CDC bahawa kira-kira 610,000 orang mati kerana masalah yang berkaitan dengan jantung setiap tahun.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Dengan menurunkan kehadiran faktor risiko yang berkaitan, risiko penyakit jantung berkurang. Itulah sebabnya mengapa begitu penting untuk memahami keadaan apa yang boleh menjejaskan pendedahan kepada risiko-risiko ini.

Dalam kajian baru, para saintis bekerja dengan data yang diperolehi daripada Kajian Tinjauan Kesihatan Nasional 2014, supaya mereka dapat memahami:

  • berapa ramai orang terdedah kepada bunyi yang berlebihan di tempat kerja secara teratur
  • berapa ramai orang yang mempunyai keadaan yang berkaitan dengan masalah pendengaran
  • berapa ramai orang yang tinggal dengan keadaan jantung

Setelah menganalisis data, Masterson dan rakan-rakannya mendapati bahawa 25 peratus pekerja telah terdedah kepada tahap kebisingan yang berpotensi merosakkan semasa sejarah kerja mereka. Juga, 14 peratus pekerja semasa terdedah kepada bunyi yang berlebihan di tempat kerja sepanjang 12 bulan yang lalu.

Para saintis juga mendapati bahawa 12 peratus pekerja melaporkan masalah berkaitan pendengaran, manakala 24 peratus pekerja mempunyai tekanan darah tinggi, dan 28 peratus memperlihatkan kolesterol tinggi. Di antara mereka yang mengalami masalah pendengaran, 58 peratus telah memperolehi isu-isu ini kerana terdedah kepada tahap bunyi yang tinggi di tempat kerja.

Lebih mengejutkan lagi, ramai individu yang mempunyai tekanan darah tinggi atau kolesterol tinggi juga melaporkan pendedahan bunyi. Oleh itu, 14 daripada 24 peratus pekerja dengan tekanan darah tinggi, dan 9 daripada 28 peratus daripada mereka yang mempunyai kolesterol tinggi, telah memperolehi syarat-syarat ini di tempat kerja yang bising.

Daripada industri yang mempunyai pendedahan yang paling tinggi untuk tahap kebisingan yang berpotensi merosakkan, para penyelidik menamakan perlombongan, pembinaan, dan pembuatan sebagai tiga teratas, masing-masing 61 peratus, 51 peratus, dan 47 peratus bunyi bising pekerjaan.

Apabila mendapat pekerjaan, mereka yang mempunyai kebarangkalian pendedahan yang paling tinggi terhadap bunyi yang berlebihan adalah: pengeluaran (55 peratus), pembinaan dan pengekstrakan (54 peratus), dan pemasangan, penyelenggaraan, dan pembaikan (semuanya pada 54 peratus).

“Sebilangan besar pekerja yang kami kaji mempunyai masalah pendengaran, tekanan darah tinggi, dan kolesterol tinggi yang boleh dikaitkan dengan bunyi bising di tempat kerja,” kata Masterson.

“Jika bunyi bising dapat dikurangkan ke tahap yang lebih selamat di tempat kerja, lebih daripada 5 juta kes kesulitan pendengaran di kalangan pekerja yang terdengar bunyi bising mungkin dapat dicegah,” tambahnya.

Adalah penting agar pekerja dipantau secara teratur untuk keadaan ini di tempat kerja atau melalui pembekal penjagaan kesihatan, jadi campurtangan boleh berlaku. Oleh kerana syarat-syarat ini lebih biasa di kalangan pekerja yang terdengar bunyi, mereka boleh mendapat manfaat daripada pemeriksaan ini.”

Elizabeth Masterson