KONGSI

Cacing

Cacing usus, atau cacing parasit, adalah organisma mudah yang memberi makan kepada tubuh manusia. Ramai orang mengiktiraf jenis yang lebih biasa, seperti cacing pita dan ulat cacing, tetapi mungkin kurang menyedari yang lain. Cacing usus boleh menyebabkan banyak gejala di dalam badan, beberapa di antaranya sama dengan gejala gangguan usus yang lain. Diagnosis cepat dan menyeluruh adalah penting dalam setiap kes untuk mengelakkan komplikasi.

Doktor boleh menggunakan ubat antiparasit atau rawatan lain untuk membantu menyingkirkan cacing. Walaupun cacing gelang mungkin kelihatan menakutkan, kebanyakan orang bertindak balas dengan baik untuk rawatan.

Dalam artikel ini, kita melihat pelbagai jenis cacing usus dan gejala yang boleh menyebabkannya. Kami juga mengkaji bagaimana orang boleh mendapatkan cacing usus dan apa yang melibatkan rawatan.

Gejala

Setiap spesies cacing usus boleh menyebabkan gejala yang berbeza, dan gejala mungkin juga berbeza dari orang ke orang.

Walau bagaimanapun, beberapa tanda dan gejala cacing usus termasuk:

Dalam sesetengah kes, orang itu boleh mula lulus segmen cacing usus dalam tinja mereka.

Dalam kes-kes yang jarang, cacing usus boleh menyebabkan penyumbatan yang teruk di dalam usus, sehingga sukar bagi seseorang untuk mengalami pergerakan usus.

Jenis cacing dan bagaimana mereka memasuki badan

Terdapat banyak jenis cacing usus yang boleh menjejaskan orang. Di bawah ini, kami melihat beberapa daripada mereka dengan lebih terperinci.

Cacing cacing

Cacing pita adalah sejenis cacing rata yang tinggal di dalam usus, di mana ia melekat pada dinding usus. Kebanyakan orang yang mempunyai cacing pita mengalami sama ada gejala atau gejala yang sangat ringan.

Terdapat beberapa jenis cacing pita yang berbeza. Sesetengah cacing pita hidup di dalam air, dan minum air najis boleh membenarkan mereka masuk ke dalam badan. Cacing pita lain yang hidup di dalam daging, seperti daging lembu atau babi, dan memakan daging yang tidak bersih atau mentah boleh mendedahkan orang itu kepada mereka.

Cacing pita rata dan cenderung menjadi panjang, biasanya antara 3 dan 10 meter bergantung kepada jenis cacing. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menganggarkan bahawa terdapat kurang daripada 1,000 kes cacing cacing setiap tahun di Amerika Syarikat.

Hookworm

Cacing pancing adalah cacing yang biasanya memasuki badan seseorang melalui tanah yang tidak bersih. Nama cacing itu menerangkan bagaimana satu ujung badannya mengikat ke dalam bentuk jarum atau cangkuk.

Menurut CDC, menurut anggaran, 576 hingga 740 juta orang di dunia mempunyai jangkitan cacing jangkitan.

Hookworms mengambil ruang di usus kecil, di mana mereka bertelur, yang melewati badan melalui tinja.

Apabila telur menetas, larva boleh memasuki kulit orang lain. Orang-orang berisiko jika mereka bersentuhan dengan bahan kulit atau dengan tanah yang mengandungi kotoran yang tercemar sebagai baja.

Kebanyakan orang dengan cacing pancung tidak mempunyai gejala. Sesetengah orang mungkin menunjukkan simptom gastrousus yang biasa, dan ini mungkin lebih biasa dengan jangkitan kali pertama.

Fluke

Flukes adalah sejenis flatworm yang lain. Flukes mungkin lebih biasa pada haiwan, walaupun mungkin manusia mengikat cacing parasit ini juga.

Fluk adalah kecil dan mempunyai bentuk daun bulat. Manusia mendapatkannya secara tidak sengaja memakan atau memakannya, sama ada di dalam air minuman atau tumbuh-tumbuhan air tawar, seperti air kencing.

Sekali di dalam badan, flukes dewasa menduduki saluran empedu dan hati.

Sesetengah orang tidak mempunyai sebarang gejala, tetapi yang lain mungkin mengalami gejala bulan atau bahkan beberapa tahun selepas meminum parasit pertama. Orang-orang ini mungkin mengalami keradangan saluran hempedu atau penyumbatan lengkap. Mereka mungkin mempunyai hati yang luar biasa besar atau bacaan luar biasa pada ujian hati.

Pinworm

Cacing kecil adalah cacing kecil yang kurus yang kira-kira saiz ruji.

Pinworms agak tidak berbahaya dan kadang-kadang tinggal di kolon dan rektum manusia. Seseorang yang mempunyai cacing boleh menyampaikannya kepada orang lain melalui hubungan langsung atau dengan berkongsi objek yang tercemar dengan mereka.

Pinworms biasanya menyebabkan gatal-gatal di sekitar dubur, yang boleh menjadi sangat teruk untuk membuat tidur sukar. Gejala timbul pada waktu malam kerana ini adalah ketika pinworms wanita merangkak keluar dari dubur untuk meletakkan telur mereka di kulit sekitar.

Gejala lain biasanya ringan, dan ramai yang tidak mengalami sebarang masalah.

Ascariasis

Ascariasis adalah serupa dengan cacing pancing, walaupun hanya beberapa inci panjang. Ia hidup di dalam tanah yang tercemar, jadi hanya memasuki tubuh apabila orang menelan telur. Di dalam badan, cacing ini hidup di dalam usus.

Orang yang mengalami jangkitan ascariasis sering menunjukkan sedikit gejala. Walau bagaimanapun, jangkitan teruk boleh menyebabkan penyumbatan usus atau mengurangkan pertumbuhan pada kanak-kanak.

Trichinella

Cacing Trichinella adalah sejenis ulat bulu yang boleh menyebarkan kepada manusia yang makan daging yang tidak matang atau mentah yang mengandungi larva hidup. Larva kemudian berkembang di usus.

Apabila mencapai saiz penuh mereka, cacing Trichinella boleh meninggalkan usus dan hidup dalam tisu lain, seperti otot.

Gejala bervariasi dengan jangkitan trichinosis. Sebagai tambahan kepada gejala gastrointestinal yang biasa, sesetengah orang mungkin mengalami:

 • menggigil
 • sakit otot
 • sakit sendi
 • bengkak muka atau mata

Jangkitan berat boleh menyebabkan masalah pernafasan atau jantung atau membuatnya sukar untuk bergerak. Kes-kes yang sangat teruk boleh mengakibatkan kematian.

Jangkitan Trichinella jarang berlaku di Amerika Syarikat, tetapi ia lebih cenderung mempengaruhi orang yang memakan daging liar, seperti beruang, daging babi, atau meterai.

Faktor-faktor risiko

Sebagai nota kajian pada 2016, lebih 3.5 bilion orang di seluruh dunia mempunyai jangkitan parasit usus.

Majoriti jangkitan ini berlaku di negara-negara membangun di mana sanitasi miskin. Walau bagaimanapun, cacing usus masih boleh didapati di kawasan maju.

Sesetengah orang mungkin lebih berisiko terkena cacing usus. Orang-orang ini termasuk mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, seperti orang tua dan orang yang hidup dengan HIV.

Kehamilan tidak meningkatkan risiko mendapat cacing usus, tetapi cacing usus boleh menimbulkan risiko kesihatan yang lebih penting bagi orang yang mengandung. Sesetengah ubat antiparasit mungkin tidak selamat semasa kehamilan.

Sesiapa yang mengandung dan mempunyai cacing usus harus bekerja rapat dengan doktor mereka sepanjang rawatan mereka.

Diagnosis

kolonoskopi
Doktor boleh menggunakan kolonoskopi untuk memeriksa usus untuk parasit

Doktor boleh memerintahkan beberapa ujian yang berbeza untuk membantu mereka mendiagnosis cacing usus. Ujian ini mungkin termasuk:

 • ujian fecal untuk memeriksa tanda-tanda jangkitan
 • ujian darah untuk mengesan beberapa jenis parasit
 • kolonoskopi, yang menggunakan kamera nipis untuk memeriksa usus untuk parasit
 • ujian pengimejan untuk memeriksa organ-organ lain untuk tanda-tanda kerosakan daripada parasit
 • ujian pita

Ujian pita melibatkan meletakkan sepotong pita di atas dubur ketika orang tidur untuk memeriksa tanda-tanda telur.

Sesiapa yang mengesyaki bahawa mereka mempunyai cacing usus perlu melihat seorang doktor.

Rawatan

Walaupun cacing usus terdengar agak menakutkan, rawatan sering mudah. Dalam sesetengah kes, orang itu mungkin tidak memerlukan sebarang rawatan sama sekali. Sistem imun yang sihat mungkin mencukupi untuk menguruskan beberapa jenis cacing pita tanpa memerlukan ubat.

Dalam kes lain, doktor akan menggunakan satu atau lebih ubat antiparasit untuk menghilangkan cacing usus.

Doktor kadang-kadang memilih untuk memantau orang itu terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada mayat mereka dapat menjaga cacing sebelum beralih ke ubat. Dalam tempoh ini, individu harus melaporkan sebarang gejala kepada doktor.

Sesetengah tanda dan gejala mungkin menunjukkan bahawa rawatan lanjut diperlukan. Ini termasuk:

 • muntah
 • demam tinggi yang berlangsung selama lebih daripada dua hari
 • keletihan yang melampau
 • dehidrasi
 • perubahan pada warna najis
 • darah dalam najis

Sebelum memulakan rawatan perubatan seseorang, doktor perlu mengenal pasti jenis cacing usus tertentu. Jenis cacing akan menentukan pilihan rawatan terbaik.

Doktor sering menetapkan praziquantel (Biltricide) untuk membersihkan cacing pita. Ubat ini melumpuhkan cacing, memaksa ia untuk melepaskan diri dari dinding usus. Ia kemudian membantu membubarkan cacing supaya ia dapat melalui sistem pencernaan dan meninggalkan badan semasa pergerakan usus.

Dalam kes cacing, doktor menetapkan ubat anthelmintik, seperti mebendazole atau albendazol.

Triclabendazole boleh membantu mengubati flukes, sementara jangkitan cacing sering memberi respons kepada kedua-dua kaunter dan ubat preskripsi.

Komplikasi

Cacing usus boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan tertentu dalam tubuh. Sesetengah cacing usus boleh membuatnya sukar untuk menyerap protein atau menyebabkan kehilangan darah dan zat besi, yang boleh mengakibatkan anemia.

Cacing usus juga boleh menjejaskan keupayaan seseorang untuk melepasi makanan melalui usus. Isu ini akhirnya boleh menyebabkan penyumbatan usus, yang memerlukan rawatan segera.

Sesetengah jenis cacing usus juga boleh membawa kepada sista kanser manusia, yang merupakan penyakit yang berpotensi serius yang boleh merosakkan mata dan menyebabkan kejang.

Pencegahan

Daging mentah dipotong
Seseorang tidak boleh makan daging yang tidak masak atau mentah.

Walaupun mungkin tidak mungkin untuk menghilangkan semua cacing usus yang mungkin, masih penting untuk mengambil langkah-langkah tertentu untuk mengelakkannya jika mungkin.

Salah satu aspek pencegahan yang lebih penting adalah sanitasi asas. Sebagai contoh, orang harus sentiasa mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan tandas untuk mengelakkan kemungkinan pendedahan. Membasuh tangan sebelum memasak atau mengendalikan makanan juga penting.

Banyak cacing usus memasuki tubuh melalui makanan yang dimakan oleh seseorang. Akibatnya, adalah penting untuk mengikuti beberapa amalan makanan yang selamat :

 • Betul masak daging babi, daging lembu dan daging merah lain dengan suhu dalaman 145 ° F.
 • Sentiasa masak ayam, seperti ayam dan ayam belanda, hingga suhu dalaman 165 ° F.
 • Pastikan ikan yang dimasak mencapai suhu dalaman 145 ° F.
 • Jangan makan daging yang kurang masak atau mentah.
 • Gunakan papan memotong berasingan untuk daging dan sayur-sayuran.
 • Basuh dan mengupas semua buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Hanya gunakan air bersih.

Apabila melawat negara membangun atau tempat di mana sanitasi kurang, elakkan berenang di sumber air yang tidak bersih atau berjalan kaki tanpa alas kaki di kawasan di mana pencemaran dengan bahan tahi adalah mungkin.

Kesimpulan

Banyak cacing usus yang tidak biasa di Amerika Syarikat, sebahagian besarnya disebabkan oleh kebersihan yang betul dan amalan memasak.

Sesetengah cacing biasa, seperti cacing pinang, tidak menimbulkan banyak masalah. Dalam kebanyakan kes, rawatan menyeluruh dapat membantu menyelesaikan masalah ini.

Walau bagaimanapun, sesiapa yang mengesyaki bahawa simptom-simptom mereka berasal dari cacing usus harus melihat doktor secepat mungkin untuk diagnosis dan rawatan. Kebanyakan orang bertindak balas dengan baik untuk rawatan.

KONGSI
Artikel sebelum iniJerawat bayi: Apa yang perlu diketahui mengenainya
Artikel seterusnyaApakah usus tersumbat dan masalah kesihatan darinya?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.