KONGSI

Bintik hitam

Orang yang mempunyai kulit hitam boleh terdedah kepada bintik gelap, yang mungkin muncul di muka atau bahagian tubuh yang lain. Kawasan hiperpigmentasi ini berlaku akibat pendedahan matahari atau, lebih kerap, berkembang pada kawasan kulit yang sebelumnya mempunyai keradangan. Dalam artikel ini, kita melihat rawatan di rumah dan rawatan perubatan untuk bintik gelap pada kulit hitam. Kita juga melihat kaedah pencegahan.

Punca

Lelaki dengan kulit hitam atau hitam dan jerawat jerawat
Jerawat boleh menyebabkan bintik hitam dan parut.

Tompok gelap mungkin berlaku pada kulit hitam apabila kulit melepasi melanin. Melanin adalah bahan yang memberikan warna kulit.

Faktor yang boleh mencetuskan pengeluaran melanin yang berlebihan termasuk pendedahan cahaya matahari dan perubahan hormon, seperti yang berlaku semasa kehamilan.

Titik gelap atau bintik hitam juga boleh berlaku akibat keradangan atau trauma pada kulit, seperti dari:

Amalan penjagaan kulit setiap hari boleh menyumbang kepada perkembangan bintik-bintik hitam. Menggunakan scrub, waxing, dan pencukuran yang keras boleh menyebabkan trauma kulit kecil yang membawa kepada perubahan kulit.

Bagaimana untuk menghilangkan bintik-bintik hitam

Rawatan yang diperlukan seseorang bergantung pada jenis kulit mereka dan keparahan perubahan warna. Bintik hitam biasanya tidak berbahaya, jadi mungkin tidak perlu untuk mendapatkan rawatan kecuali seseorang mendapati ianya menyusahkan.

Rawatan termasuk:

Pendekatan “tunggu dan lihat”

Dalam sesetengah kes, rawatan tidak boleh menjadi pilihan terbaik, kerana bintik-bintik boleh hilang dari masa ke masa.

Sebagai contoh, ini mungkin berlaku untuk beberapa jenis hiperpigmentasi yang berlaku semasa kehamilan atau yang muncul selepas jerawat jerawat hilang.

Sementara itu, penggunaan perlindungan matahari dapat membantu mencegah bintik-bintik menjadi semakin gelap.

Pembuangan penyebabnya

Jika perubahan warna adalah hasil daripada produk penjagaan kulit atau ubat-ubatan tertentu, maka menghentikan penggunaan produk ini dapat menghalang pembentukan bintik hitam yang baru.

Menurut Akademi Dermatologi Amerika (AAD) , apabila seseorang menghilangkan punca bintik-bintik, mana-mana yang sedia ada biasanya akan pudar dalam masa 6 hingga 12 bulan. Walau bagaimanapun, penggunaan pelindung matahari setiap hari adalah penting untuk membantu kawasan itu memudar dan menghalangi matahari daripada gelap.

Walaubagaimanapun bintik-bintik gelap mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk pudar. Dalam keadaan ini, rawatan perubatan atau produk pencernaan kulit boleh membantu.

Rawatan keadaan perubatan asas

Pengurusan yang betul terhadap keadaan kulit yang sedia ada, seperti jerawat atau psoriasis, mungkin membantu menghentikan tempat baru daripada muncul.

Mana-mana bintik hitam yang sudah ada di kulit kerana keadaan ini mungkin akan memudar dari masa ke masa.

Pelindung matahari

Perlindungan matahari yang mencukupi adalah dinasihatkan untuk semua orang, tanpa mengira jenis atau warna kulit, namun penyelidikan mencadangkan penggunaan pelindung matahari adalah sangat rendah di kalangan orang kulit hitam bukan Hispanik.

Sinar ultraviolet (UV) matahari bertanggungjawab terhadap bintik-bintik kulit yang paling gelap. Sinar UV mencetuskan pengeluaran melanin yang berlebihan, menyebabkan kawasan baru hiperpigmentasi dan gelap kawasan sedia ada.

AAD mengesyorkan semua orang menggunakan pelindung matahari yang:

 • mempunyai faktor perlindungan matahari (SPF) sekurang-kurangnya 30
 • melindungi sinar UVA dan UVB (pengeluar boleh labelnya sebagai spektrum luas)
 • adalah tahan air

Orang harus memohon kepada semua bidang kulit yang terdedah – bukan hanya muka – dan memakainya sepanjang tahun.

Tingkap matahari boleh didapati di kedai ubat dan dalam talian.

Pemulihan semulajadi

Dibakar dengan lepuh. Kredit imej: Grook Da Oger, 2010.
Memohon gel aloe vera untuk membakar boleh membantu mencegah parut.
Kredit imej: Grook Da Oger, 2010.

Sesetengah orang mendakwa bahawa ubat semulajadi boleh mengurangkan bintik hitam pada kulit hitam dengan berkesan. Rawatan yang paling popular termasuk:

Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik bahawa rawatan semulajadi ini meringankan kawasan hiperpigmentasi. Sesetengah daripada mereka mungkin menyebabkan masalah kulit yang lain. Sebagai contoh, jus lemon boleh mengeringkan dan merengsakan kulit.

Secara keseluruhan, bagaimanapun, produk semulajadi ini tidak mungkin mendatangkan kemudaratan jika orang menggunakannya secara berhemat.

Produk mencerahkan kulit

Beberapa produk boleh didapati di kaunter untuk merawat nada kulit yang tidak sekata. Untuk hasil yang terbaik, seseorang harus memilih peluntur kulit yang mengandungi salah satu daripada yang berikut:

Vitamin C

Vitamin C adalah antioksidan yang kuat. Apabila ia berkaitan dengan penjagaan kulit, penyelidikan menunjukkan bahawa ia boleh melindungi daripada kerosakan matahari, meningkatkan tahap kolagen, dan mengurangkan pembentukan melanin untuk menghentikan hyperpigmentation.

Walau bagaimanapun, adalah tidak jelas bagaimana keberkesanannya boleh disebabkan oleh keupayaan persediaan yang lemah untuk menembusi kulit.

Serum Vitamin C boleh didapati di farmasi dan dalam talian.

Hydroquinone

Hydroquinone adalah rawatan yang sangat popular untuk bintik gelap. Sama seperti vitamin C, ia berfungsi dengan menghalang pengeluaran melanin.

Produk di farmasi biasanya mengandungi 2% hydroquinone, manakala krim preskripsi mengandungi 4%.

Krim yang mengandungi hydroquinone boleh didapati di beberapa kedai ubat, farmasi, dan dalam talian.

Asid Kojic

Asid Kojic adalah peluntur kulit biasa yang lain.

Walau bagaimanapun, ia mungkin kurang berkesan berbanding ubat-ubatan lain untuk bintik gelap. Satu kajian mengenai jenis hiperpigmentasi yang dipanggil melasma mendapati bahawa 4% hidroquinone krim adalah rawatan yang lebih baik dan lebih cepat untuk hyperpigmentation daripada 0.75% krim asid kojic.

Orang boleh membeli penyelesaian asid kojik secara dalam talian atau di beberapa kedai ubat.

Differin gel

Adapalene 0.1% gel (Differin) adalah rawatan OTC yang anti-radang dan membantu menghentikan komedo jerawat dari membentuk.

Pakar dermatologi boleh mengesyorkan untuk mengeluarkan kulit wajah seseorang dan meringankan bintik-bintik gelap di samping menghalang jerawat jerawat.

Rawatan perubatan

Jika ubat-ubatan di rumah tidak membantu menghilangkan bintik-bintik gelap, maka sesetengah orang mungkin ingin mempertimbangkan rawatan perubatan.

Ini boleh menyebabkan reaksi buruk, jadi lebih baik membincangkan kelebihan dan kekurangan setiap pilihan dengan pakar dermatologi sebelum menjalani rawatan.

Rawatan perubatan termasuk:

Terapi laser

Terapi laser menggunakan sinar cahaya untuk menghapuskan kawasan hiperpigmentasi.

Penyelidikan menunjukkan bahawa terapi laser berkesan dan memberikan hasil yang berkekalan. Walau bagaimanapun, ia adalah mahal dan memerlukan pelbagai sesi. Ia boleh meringankan kulit di sekitar bintik-bintik gelap jika doktor secara tidak sengaja mensasarkan kawasan tersebut. Ia mungkin menghasilkan tempat yang lebih ringan di tempat yang gelap.

Kulit kimia

Kulit kimia mengelupas kulit tetapi lebih mendalam daripada proses lain, seperti microdermabrasion. Walaupun mereka boleh menjadi berkesan, kulit kimia yang kuat boleh membakar kulit atau menghasilkan perubahan pigmen lagi.

Rawatan ini boleh mahal, dan seseorang mungkin memerlukan beberapa sesi untuk mencapai keputusan yang ketara.

Rawatan untuk dielakkan

Hyperpigmentation. Kredit imej: Kylie Aquino, 2017.
Seorang pakar dermatologi boleh memberi nasihat tentang cara merawat hiperpigmentasi.
Kredit imej: Kylie Aquino, 2017.

Orang ramai harus mengelak daripada menggunakan rawatan yang sangat keras pada kulit, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan kulit dan merosakkan serius pada organ dalaman.

Sebagai contoh, beberapa sumber dalam talian mengesyorkan menggunakan peluntur cair di tempat gelap. Orang tidak boleh menggunakan produk ini untuk kulit, kerana ia boleh menyebabkan luka bakar yang menyakitkan.

Selain itu, penting untuk berhati-hati semasa membeli-belah untuk pelembap kulit dan untuk mengelakkan mereka yang mengandungi merkuri, yang mungkin muncul pada senarai ramuan seperti :

 • merkuri
 • mercuric
 • calomel
 • cinnabaris
 • hydrargyri oxidum rubrum
 • cepat-cepat

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa sabun pencerah kulit dan krim yang mengandungi merkuri boleh menyebabkan:

Akhirnya, merkuri dalam produk kosmetik juga berakhir di dalam air. Di sini, ia masuk ke rantaian makanan, yang bermaksud bahawa orang boleh makan ikan yang mengandungi merkuri yang beracun.

Pencegahan bintik hitam

Adalah tidak mungkin untuk mengelakkan semua kes bintik-bintik gelap pada kulit hitam, terutama yang berlaku akibat penuaan dan perubahan hormon.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mengurangkan risiko ianya merebak dengan:

 • memakai pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 setiap hari
 • memohon semula pelindung matahari setiap 2 jam dan lebih kerap selepas berenang atau berpeluh
 • mengelakkan cahaya matahari langsung antara 10:00 pagi dan 4:00 petang
 • melembapkan kulit setiap hari
 • mengelakkan penggunaan produk pengelupasan keras
 • merawat jerawat, psoriasis, dan keadaan lain dengan segera
 • Melihat doktor jika bintik hitam adalah hasil pil kawalan kelahiran atau ubat-ubatan lain

Bila perlu berjumpa ahli dermatologi

Individu yang mendapati bintik-bintik gelap mereka merana mungkin ingin melihat ahli dermatologi, terutama jika ubat rumah tidak mencapai hasil yang memuaskan.

Mereka yang mempunyai keadaan kulit yang mencetuskan perkembangan mata gelap juga harus mempertimbangkan untuk membuat temu janji dengan pakar dermatologi untuk meneroka pilihan rawatan.

Ringkasan

Titik gelap adalah masalah biasa bagi mereka yang mempunyai kulit hitam. Ia tidak berbahaya, tetapi sesetengah orang mungkin ingin merawatnya untuk sebab kosmetik dan kecantikan.

Penyelesaian rumah termasuk menangani masalah asas dan menggunakan pelembap kulit.

Jika ini tidak berfungsi, pesakit boleh membincangkan kemungkinan terapi laser atau rawatan lain dengan pakar dermatologi.

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang perlu diketahui mengenai antibiotik dan jangkitan gigi
Artikel seterusnyaApa yang perlu dilakukan mengenai hidung berair
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.