KONGSI

Cara Menghilangkan Selulit

Banyak krim dan losyen yang dipasarkan dengan jaminan tentang membuat tanda selulit kurang ketara. Sesetengah orang juga menggunakan rawatan dirumah untuk mengurangkan penampilan tanda regangan kulit ini. Penyelesaian popular termasuk produk herba, penyamakan kulit, dan asid hyaluronik. Selulit atau tanda regangan, yang mana komuniti perubatan memanggil distensae striae, adalah biasa dan mungkin menjejaskan sehingga 88 peratus orang.

Keterlambatan, kehamilan, dan tempoh pertumbuhan lain yang disebut adalah penyebab utama selulit atau “stretch mark”. Tanda-tanda cenderung untuk dihilangkan dengan masa. Ia akhirnya mungkin akan hilang, atau mungkin juga kelihatan secara kekal.

Dalam artikel ini, kita menerangkan apa itu selulit dan siapa yang cenderung untuk mendapatkannya. Kami juga melihat cara untuk mengurangkan penampilannya, termasuk rawatan dirumah dan ubat semulajadi. Akhirnya, kita meneroka bukti di sebalik kaedah ini.

Apa yang menyebabkan tanda regangan?

Tandai tanda pada kaki
Kehamilan dan tempoh penurunan berat badan yang cepat boleh menyebabkan tanda regangan.

Kulitnya elastik, tetapi apabila ia terbentang atau mengecut dengan cepat, ini dapat mengganggu pengeluaran dua protein penting: kolagen dan elastin. Gangguan ini kadang-kadang membawa kepada parut yang dikenali sebagai stretch mark atau selulit.

Tanda regangan cenderung untuk mula muncul sebagai garis-garis yang berubah-ubah di kulit, kadang-kadang dengan warna merah atau ungu. Ianya kadang-kadang gatal dan mungkin mempunyai tekstur yang berbeza dari kulit di sekelilingnya. Lama kelamaan, ia biasanya menjadi lebih ringan. Dalam ramai orang, ia mungkin akan hilang.

Tanda regangan selulit boleh muncul di kalangan semua peringkat umur. Ia sering muncul dibahu, pinggul, paha, atau payudara. Tanda-tanda yang paling mungkin muncul semasa:

 • Pertumbuhan yang berkaitan dengan akil baligh
 • kehamilan
 • tempoh penurunan berat badan yang cepat
 • latihan berat badan yang meningkatkan jisim otot dengan cepat

Sesetengah orang juga boleh mendapatkan tanda selulit selepas menggunakan krim atau salap yang mengandungi steroid untuk tempoh yang panjang. Tanda-tanda juga dikaitkan dengan penyakit Cushing dan Marfan syndrome.

Rawatan klinikal

Tanda regangan selulit cenderung menjadi kurang ketara dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, kerana ia adalah sejenis parut, ia tidak akan hilang sepenuhnya.

Seorang dermatologi boleh menetapkan tretinoin, sejenis retinoid. Beberapa kajian mendapati bahawa tretinoin dapat mengurangkan penampilan awal selulit, tetapi ubat kurang memberi kesan pada tempoh matang.

Pakar dermatologi boleh menggunakan beberapa teknik untuk mengurangkan tanda selulit. Ini termasuk:

 • terapi laser, seperti rawatan getaran laser dye
 • microdermabrasion
 • rawatan ultrasound
 • rawatan radiofrequency
 • kulit kimia

Tiada kaedah tunggal berfungsi untuk semua orang. Pakar dermatologi boleh mencadangkan gabungan teknik yang disenaraikan di atas.

Rawatan dirumah atau semula jadi

Pelbagai rawatan dirumah dan ubat semulajadi boleh mengurangkan kemunculan tanda regangan selulit. American Academy of Dermatology (AAD) telah mengkaji bukti yang menyokong banyak daripada mereka.

AAD menasihatkan sesiapa yang hamil atau menyusui untuk memeriksa dengan doktor sebelum menggunakan rawatan untuk selulit. Ini kerana sesetengah produk mengandungi bahan-bahan yang boleh membahayakan bayi, seperti retinol.

Rawatan dirumah dan ubat semula jadi yang paling berkesan yang mungkin termasuk:

Krim, losyen, dan gel

Memohon krim ke perut
Untuk hasil terbaik, seseorang perlu meyapu krim, losyen, dan gel sebaik sahaja tanda regangan selulit muncul.

Terdapat banyak krim, losyen, dan gel yang mendakwa dapat merawat tanda regangan kulit atau selulit. Walau bagaimanapun, menurut AAD, para penyelidik mendapati bahawa tiada produk tunggal yang berfungsi untuk semua orang dan banyak yang tidak berfungsi sama sekali.

Seseorang mungkin mempunyai hasil terbaik jika mereka menggunakan produk ini sebaik sahaja tanda regangan muncul dan menggunakannya setiap hari selama beberapa minggu. Adalah penting untuk mengurut produk dengan teliti ke kawasan dengan tanda.

Banyak produk ini boleh dibeli secara dalam talian.

Ubat-ubat herba

Menurut AAD, saat ini tidak ada bukti bahwa menyapu mentega koko, minyak zaitun, minyak badam, atau minyak vitamin E ke atas selulit menjadikannya pudar. Walau bagaimanapun, produk ini umumnya selamat, dan sesetengah orang mungkin mendapat manfaat daripadanya.

Sapu sendiri

Walau bagaimanapun, menggunakan losyen sapuan diri boleh membantu menyembunyikan tanda regangan. Pelbagai losyen ini boleh didapati untuk pembelian dalam talian.

Apabila menggunakan sapuan sendiri, langkah – langkah berikut dapat membantu mencapai hasil yang lebih baik:

 1. Sebelum menggunakan produk, mengelupas kulit untuk membuang mana-mana sel mati. Berhati-hati dengan kawasan kulit tebal, seperti siku, lutut, dan pergelangan kaki.
 2. Keringkan kulit dengan teliti sebelum menyapu sapuan diri.
 3. Basuh tangan dengan sabun dan air selepas menggunakan losyen ke setiap bahagian badan, untuk mengelakkan pencelupan telapak tangan oren.
 4. Untuk melihat lebih semula jadi, campuran produk dengan baik di kawasan seperti pergelangan kaki, kaki, pergelangan tangan, dan tangan.
 5. Cairkan losyen apabila memohon kepada lutut, buku lali, dan siku. Ini dan kawasan kulit yang lebih tebal cenderung menyerap lebih banyak produk.
 6. Beri kulit sekurang-kurangnya 10 minit untuk kering sebelum berpakaian.
 7. Selepas menggunakan losyen, elakkan memakai pakaian yang ketat dan apa-apa aktiviti yang boleh menyebabkan berpeluh selama sekurang-kurangnya 3 jam.

Asid hyaluronik

Asid hyaluronik berlaku secara semula jadi di dalam kulit. Keputusan beberapa kajian menunjukkan bahawa ia membuat tanda regangan awal kurang ketara.

Asid ini mungkin muncul pada senarai ramuan sebagai natrium hyaluronat, dan pelbagai serum, losyen, dan pelembab mengandunginya.

Asid hyaluronik tidak berfungsi untuk semua orang. Seseorang mungkin akan melihat hasil terbaik jika mereka menggunakannya dalam tempoh yang lama.

Bolehkah selulit dihalang?

Sesetengah pendapat mencadangkan agar produk seperti minyak badam, mentega koko, minyak zaitun dan vitamin E boleh menghalang kulit, tetapi AAD melaporkan bahawa tiada kajian menyokong tuntutan ini.

Terdapat beberapa bukti bahawa produk penjagaan kulit yang mengandungi asid hyaluronik atau herba centella boleh membantu mencegah tanda selulit. Walau bagaimanapun, solekan genetik hanya boleh membuatkan sesetengah orang lebih cenderung kepada mereka daripada yang lain.

Perlu diingat bahawa walaupun tanda regangan selulit kekal, ia mungkin cenderung untuk pudar dari masa ke masa. Dalam banyak kes, ia mungkin akan kelihatan hilang.

KONGSI
Artikel sebelum iniJangkitan Pseudomonas: Apa yang perlu diketahui
Artikel seterusnyaApakah tanda-tanda hamil anak perempuan?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.