6. Makanan anti-radang

Makan ceri boleh membantu memerangi keradangan.

Keradangan saluran pernafasan boleh membuat pernafasan sukar dan menyebabkan dada merasa berat dan sesak. Makan makanan anti-keradangan boleh mengurangkan keradangan untuk melegakan gejala-gejala ini.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Makanan yang membantu memerangi keradangan termasuk:

  • kunyit
  • sayur-sayuran berdaun
  • ceri
  • blueberries
  • buah zaitun
  • walnut
  • kacang
  • lentil

7. Perkusi dada

Perkusi adalah satu lagi cara yang berkesan untuk menghilangkan lendir yang berlebihan dari paru-paru. Pakar terapi profesional atau pernafasan akan menggunakan tangan cawan untuk meretas dinding dada untuk melepaskan lendir terperangkap dalam paru-paru.

Menggabungkan perkusi dada dan saliran postural boleh membantu membersihkan saluran udara daripada lendir berlebihan.

Kesimpulan

Toksin dari asap rokok atau pencemaran udara yang memasuki paru-paru boleh menjejaskan seluruh badan. Toksin ini akhirnya menjadi terperangkap dalam mukus.

Kesihatan pernafasan yang baik bergantung kepada sama ada badan secara berkesan menghilangkan lendir dari paru-paru dan saluran udara.

Orang yang mengalami paru-paru yang rosak mungkin mempunyai masa yang lebih sukar daripada yang lain membersihkan lendir dari sistem mereka. Kondisi kronik, seperti COPD, asma, dan fibrosis sista, menyebabkan pengeluaran lendir yang berlebihan atau lendir tebal yang boleh menyumbat paru-paru.

Teknik pembersihan paru-paru, termasuk perparitan postur, perkusi dada, dan latihan pernafasan, boleh membantu melepaskan lendir dari paru-paru dan saluran udara. Terapi wap mungkin menawarkan bantuan sementara kepada orang yang mengalami kesesakan atau keadaan pernafasan kronik.

Bersenam secara berkala, minum teh hijau, dan makan makanan anti-keradangan adalah perubahan gaya hidup yang boleh meningkatkan kesihatan paru-paru dan mengurangkan risiko keadaan kesihatan.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Paru-paru adalah organ pembersihan diri, tetapi mereka juga boleh menggunakan kaedah tertentu untuk membersihkan mukus dan membuka saluran pernafasan. Dalam artikel ini, kita melihat tujuh cara semulajadi di mana seseorang boleh cuba membersihkan paru-paru mereka.