KONGSI

Cheilitis

Cheilitis angular adalah keadaan kulit yang menyebabkan satu atau kedua sudut mulut menjadi menyakitkan dan meradang. Istilah teknikal untuk kawasan yang terjejas ialah komisen labial. Komisen merujuk kepada dua sudut mulut, di mana bibir atas dan bawah menyambung. Cheilitis angular adalah keradangan, termasuk kemerahan, bengkak, dan rasa sakit pada satu atau kedua-dua komisinya.

Keradangan yang dikaitkan dengan cheilitis angular mungkin meluas ke bibir atau kulit muka sedikit, tetapi ia hanya terhad kepada sudut mulut.

Fakta ringkas mengenai cheilitis angular:

 • Cheilitis angular bukanlah penyakit tetapi gejala sesuatu yang lain.
 • Kelembapan yang berlebihan di bibir atau mulut boleh membawa kepada keadaan.
 • Sesiapa sahaja boleh mengembangkan cheilitis angular.
 • Rawatan melibatkan menangani masalah asas dengan cepat.

Apakah cheilitis angular?


cheilitis

Cheilitis angular kadang-kadang dipanggil stomatitis sudut, cheilosis, atau perleche. Ringkasnya, cheilitis angular adalah sakit di sudut mulut.

Cheilitis angular tidak tersebar di luar sudut mulut. Sekiranya ia dijangkiti dan tidak dirawat, jangkitannya boleh merebak.

Oleh kerana risiko jangkitan, doktor perlu menentukan punca keradangan, jadi ia dirawat dengan betul.

Apakah tanda-tanda dan gejala?

Gejala cheilitis angular termasuk:

 • bintik merah atau ungu di sekeliling sudut bibir
 • bengkak atau retak pada sudut bibir
 • sakit dan pembakaran di sudut mulut
 • bibir yang kering dan kering di sekeliling sudut mulut

Apa yang menyebabkan cheilitis angular?


Cheilitis angular tidak semestinya mempunyai sebab yang jelas. Ia mungkin berkaitan dengan kulit yang tinggal lembap terlalu lama.

Dalam beberapa kes, tidak ada sebab yang jelas untuk cheilitis angular. Selalunya, bagaimanapun, cheilitis angular bermula apabila sudut mulut tetap lembap terlalu lama. Apabila air liur menguap, kekeringan dan kerengsaan bermula. Pesakit kemudian boleh menjilat bibir mereka untuk cuba meredakan kekeringan dan kerengsaan, mewujudkan lebih banyak kelembapan. Dan ia terus berlaku.

Bidang-bidang di mana kerengsaan boleh retak terbuka atau mengupas dan kadang-kadang boleh berdarah. Dalam sesetengah kes, kulit kering, retak membolehkan jangkitan masuk.

Satu jangkitan biasa disebabkan oleh candida atau ragi yang boleh menjadikan kawasan gatal atau terbakar.

Jangkitan bakteria biasa, termasuk staph dan strep, juga boleh berlaku. Atau mungkin terdapat pelbagai jangkitan. Contohnya, seseorang yang mempunyai cheilitis angular mungkin mempunyai jangkitan yis yang dijangkiti dengan staph.

Menggosok atau menjilat kawasan yang dijangkiti dapat menjadikannya lebih buruk, menguatkan rasa sakit.

Faktor risiko untuk cheilitis angular

Kebanyakan orang dengan cheilitis angular mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor risiko, dan ini sering kali menghidapi diabetes.

Diabetes boleh melemahkan sistem kekebalan tubuh, menjadikannya lebih mudah terdedah kepada jangkitan yis yang berkaitan dengan cheilitis angular.

Ramai orang yang menghidap diabetes mengalami masalah kulit, termasuk jangkitan. Diabetes juga boleh merosakkan gusi dan gigi, yang membawa kepada kehilangan gigi dan gigi palsu, dan meningkatkan lagi risiko mengembangkan cheilitis angular.

Faktor risiko lain untuk cheilitis angular termasuk:

 • Air liur yang berlebihan akan bersentuhan dengan kulit : Ini boleh disebabkan oleh kerap bibir atau kerana bentuk bibir dan mulut. Orang yang bibir atasnya menggantung di atas bibir bawah boleh menyebabkan cheilitis angular.
 • Sistem imun yang lemah : Disebabkan HIV / AIDS , kemoterapi , mengambil ubat yang merosakkan sistem imun, dan beberapa penyakit.
 • Genetik : Mempunyai keadaan genetik, seperti sindrom Down.
 • Isu pemakanan : Ini termasuk anemia atau diet yang tidak baik, yang mana kedua-duanya boleh menjadikan tubuh lebih mudah terdedah kepada jangkitan tertentu.
 • Mempunyai thrush : Jangkitan yis pada mulut.
 • Isu gigi : Memakai gigi palsu, terutamanya jika mereka tidak sesuai.
 • Penyakit gusi : Masalah kesihatan mulut ini dan lain-lain.
 • Mempunyai virus atau jangkitan di dalam atau berhampiran mulut : Contohnya akan menjadi sakit sejuk .
 • Mempunyai bibir yang kering : Jika bibir terlalu kering, ia menjadi retak dan mengelupas, lebih mudah bagi virus, bakteria, dan yis untuk menyerang.

Rawatan

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat cheilitis angular dan gejala-gejala:

Diet dan gaya hidup


Mengambil makanan tambahan, atau mengambil antibiotik, boleh membantu merawat cheilitis angular.

Bagi seseorang yang tidak terkawal diabetes, rawatan mungkin termasuk perubahan diet dan gaya hidup, terapi insulin, atau ubat diabetes.

Suplemen vitamin atau perubahan dalam diet boleh membantu orang-orang yang mengalami cheilitis angular disebabkan oleh pemakanan yang kurang baik.

Antibiotik

Apabila kawasan itu dijangkiti, maka jangkitan yang menjadi penyebab memerlukan rawatan.

Adalah penting untuk mendiagnosis penyebab jangkitan sejak jangkitan yis, sebagai contoh, tidak akan bertindak balas kepada antibiotik.

Dalam kebanyakan kes, seorang doktor boleh memberitahu dengan melihat sama ada jangkitan bakteria atau disebabkan oleh yis.

Kebersihan

Menjaga kawasan yang bersih dan kering dapat meringankan kesakitan dan mencegah jangkitan daripada semakin teruk.

Balsem atau pelindung bibir boleh melegakan kekeringan dan melindungi kulit daripada air liur. Seorang doktor juga boleh mengesyorkan krim steroid topikal, yang boleh digunakan untuk kulit untuk merangsang penyembuhan. Krim steroid juga boleh membantu kesakitan dan gatal-gatal.

Pengisi dan suntikan

Apabila masalah dengan bibir atau mulut membentuk cheilitis angular lebih mungkin, atau jika seseorang mempunyai beberapa jangkitan dengan masalah mulut, seorang doktor mungkin menyarankan rawatan untuk mengubah bentuk mulut.

Pengisi kosmetik, yang digunakan melalui suntikan, boleh membantu dengan bibir yang menggelembung yang menyebabkan cheilitis angular. Ia juga perlu memastikan gigi palsu sesuai dengan baik.

Komplikasi

Cheilitis angular boleh menyebabkan ragi atau jangkitan lain jika tidak ditangani.

Juga, gangguan yang mengakibatkan cheilitis angular mempunyai komplikasi. Sebagai contoh, diabetes yang tidak diubati boleh menyebabkan masalah jantung.

Bila perlu berjumpa doktor

Cheilitis angular mudah untuk dirawat tetapi tidak boleh selalu diuruskan di rumah sahaja. Orang yang melihat bintik merah atau ungu pada tepi bibir mereka, atau yang mengalami rasa sakit bibir, rasa panas, atau kekeringan harus melihat doktor mereka. Rawatan awal oleh doktor boleh menghalang jangkitan daripada memburukkan atau menyebar.

Cheilitis angular tidak berbahaya dan boleh dirawat. Gejala-gejala biasanya bertambah baik dalam masa beberapa hari selepas rawatan.

Sesetengah orang mungkin mengalami cheilitis angular sekali lagi, dan jangkitan lanjut mungkin berlaku apabila faktor risiko untuk cheilitis angular kekal.

Ini bermakna orang yang mengidap kencing manis, anatomi bibir luar biasa atau faktor risiko lain harus mengambil tindakan untuk mencegah jangkitan masa depan. Beberapa strategi untuk mencegah cheilitis angular termasuk:

 • menjaga bibir supaya tidak kering
 • merawat keadaan asas
 • menggunakan pelembab bibir
 • mengamalkan kebersihan mulut yang baik

Kesimpulan

Cheilitis angular boleh menyakitkan dan tidak sedap dipandang, tetapi itu adalah ketidaknyamanan daripada masalah kesihatan yang serius dalam kebanyakan kes. Juga, ia biasanya boleh dicegah.

Seseorang yang mempunyai cheilitis angular sering bertanya kepada doktor mengenai kemungkinan penyebabnya dan meneroka kemungkinan perubahan gaya hidup.

Walaupun perubahan gaya hidup yang mudah, seperti menggunakan pelembab bibir semasa musim sejuk, boleh mengelakkan ia berlaku.

KONGSI
Artikel sebelum iniRuam heliotrope dan apa yang perlu diketahui?
Artikel seterusnya7 manfaat kesihatan air kelapa yang perlu diketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.